Ik heb lelijke voeten

 

Vroeger vond ik dat ik hele lelijke voeten had. Ik schaamde me voor mijn tenen. Inmiddels heb ik wat meer liefde voor mijn lichaam opgebouwd, weet ik hoe ik mijn voeten en teennagels kan verzorgen, en vind ik dat ik zelf best wel leuke voeten heb. Ik ben niet de enige die zich schaamde voor haar voeten. Ik heb regelmatig gesprekken met vriendinnen die hun blote voeten niet mooi vinden of hun tenen liever bedekken, dan laten zien in de zomer.

Als je lang naar je voeten kijkt, zijn tenen ook hele rare lichaamsdeeltjes. Sommige zijn krom, ongelijk, scheef of een beetje knobbelig. Het zijn rare dingen. Omdat je voeten vaak klem zitten in je schoenen en we weinig aandacht besteden aan deze lichaamsdelen, zien ze weer ook niet altijd even mooi uit. Je kunt last hebben val eelt, kalknagels, hamertenen of droogheid.

foto

Het is heel normaal om eelt te hebben op je voetzool en bij je tenen. Toch kun je je er misschien rot over voelen. Eelt is normaal, maar in sommige gevallen is het goed om je voeten te verzorgen en het eelt eventueel weg te vijlen. Dit kun je zelf doen na een warm badje, in een warm bad of bij een pedicure. Zij doen dit heel netjes en het doet geen pijn, mits je er op tijd bij bent. Als je dikke lagen eelt verwaarloost, kun je last krijgen van scheurtjes, barstjes of likdoorns.

Kalknagels zijn te behandelen met verschillende middelen, zoals die van Scholl. Je kunt je huisarts er ook over spreken. Let in ieder geval op dat je schoenen groot genoeg zijn, je je nagels geregeld knipt en nagellak geen maanden laat zitten. Je nagel heeft ook ‘lucht' nodig. Verzorging is dus het halve werk, wanneer jij je voeten wat mooier wilt maken.

Als je je insmeert met bodylotion, sla je jouw voeten misschien over. Deed ik ook jaren. Toch is het goed om deze mee te nemen. Smeer je voeten lekker in met handcrème of een voedende bodycrème. Er bestaat ook speciale voetencrème. Smeer alles in, ook goed rond de nagelriemen. Je kunt dit zittend op de bank doen met een filmpje. Daarna leg je je voeten op een handdoekje en laat je het een half uur intrekken. Dit houdt ook je eelt zacht en soepel.

Omdat we onze handen vaker gebruiken, is het gemakkelijk om die nagels op tijd te knippen. Met teennagels wordt dit nog wel eens vergeten. Toch is dat heel belangrijk om problemen met je nagels te voorkomen, maar het ziet er ook fijner uit voor jezelf. Knip je nagels dus regelmatig, bijvoorbeeld om de twee weken. (afhankelijk van hoe snel ze groeien bij jou) Het is goed om ze daarna ook even te vijlen, zodat er geen scherpe puntjes aan zitten waarmee je je eigen tenen kunt openhalen.

Het kan ook goed zijn om je nagelriemen te verzorgen. Vind je jouw voeten niet mooi, dan kunnen dit soort kleine verzorgde onderdelen je helpen je voeten er mooier uit te laten zien. Smeer ze in met een vette crème of speciale nagelriemolie. Laat dit goed intrekken. Dit kun je bijvoorbeeld wekelijks doen. Je kunt de nagelriem dan ook zachtjes terugduwen, zodat deze langs de nagel loopt en je geen velletjes ziet.

Je nagels kun je natuurlijk ook lakken, om je tenen er leuker uit te laten zien. Zorg alleen wel, dat je ook af en toe geen nagellak draagt. Je nagels kunnen hier namelijk door verkleuren. Laat je tenen vooral ademen, want ze zitten al het grootste deel van de tijd in je schoenen en sokken. Breng, om verkleuring te voorkomen, een base-coat aan. Een transparante, naturel nagellak is ook altijd mooi en geeft je voeten net een iets meer verzorgde look.

Soms kan het fijn zijn om mooie, nieuwe sandalen te kopen, naast dat je je voeten de zorg geeft die ze nodig hebben en verdienen. Dat kan de aandacht van je voeten afleiden. Ook kan het je helpen om je voeten er wat mooier uit te laten zien voor jouw eigen kijk erop. 

voetenbad

Onthoud verder ook dat bijna niemand echt naar jouw voeten kijkt. Je let er zelf misschien heel er op, maar de meeste mensen kijken naar je schoenen of luisteren gewoon naar wat je zegt of lachen om de gezelligheid die je hebt met elkaar. Dat is namelijk veel belangrijker dan hoe je eruit ziet of dat jij rare tenen hebt.

Toch kan die onzekerheid er zijn. Verzorging is dan vaak het halve werk. Dit kan zorgen dat je jouw voeten wat meer kunt leren waarderen of ze wel weer durft te laten zien. Het kan fijn lijken om je voeten te negeren of te verstoppen, maar ze hebben ook lucht nodig en jij wilt misschien stiekem ook wel gewoon lekker slippers aan of sandalen! Neem dus gerust wat tijd voor jezelf om ze lekker te verwennen met een voetenbadje, pedicure en nagellak. Dat verdien jij, en dus ook jouw voeten.

Wat vind jij van jouw voeten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem meisje - Dinsdag 9 augustus 2016 10:24
Goede blog & handige tips! Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die zich wel eens voor zijn voeten schaamt.

Voordat ik 2 weken naar Spanje ging, had ik last van kalknagels/verkleurde teennagels. Dit kwam doordat ik een half jaar elke keer nagellak op mijn teennagels smeerde. Net voor ik op vakantie ging, haalde ik het eraf. Ik schaamde me best wel voor mijn nagels. Ik ging nog langs de pedicure (ook voor last hebben voor ingegroeide teennagels) en zij maakte ze wat mooier. Ook door het zoute water zijn ze weer helemaal mooi geworden :) En nu schaam ik me niet meer zo erg voor mijn tenen.

Ik schaam me meer voor mijn handen.. waar aan beide handen best grote wratjes zitten.. heb vanalles al geprobeerd.. nu met een bepaald stofje bezig en kijken of het helpt.. Zou hierover misschien ook eens een blog kunnen komen? Dat zou fijn zijn want ik schaam me er ook echt voor.
Anoniempje - Dinsdag 9 augustus 2016 10:35
Mijn voeten zijn vreselijk.
Ze zitten onder de littekens van am. En doordat ik ze toen niet kon behandelen omdat men dan de littekens zouden opmerken ziet het er nu niet uit. Allemaal rode vlekken, kalknagels en littekens op 1 voet is, geloof me, niet mooi. :/
itsme_chanelx - Dinsdag 9 augustus 2016 11:31
Ik ben best tevreden over m'n voeten behalve dan dat nu m'n teennagel van mn rechter grote teen i afgescheurs en het groeien zo lang duurtšŸ˜‚šŸ‘Œ
Ann - Dinsdag 9 augustus 2016 17:07
Ik heb veel last van mijn voeten, en daardoor ben ik er meer aandacht aan gaan besteden.Voeten zijn gewoon erg belangrijk en ik bedoel niet direct hoe zij eruit zien, maar de functie die zij hebben.Ik doe regelmatig voetoefeningen en loop zo veel mogelijk op blote voeten.
K - Woensdag 10 augustus 2016 00:37
Serieus, mijn voeten zijn Ć©cht lelijk haha. Buiten inderdaad de probleempjes hierboven beschreven, waar iets aan te doe is, heb ik ook nog 2 prachttenen zonder nagel, waardoor die 2 nooit meer normaal terug groeien (compleet over elkaar, ik moet ze serieus van bovenaf ipv van voren (de randjes)

och dit is al jaren zo. Ik heb gewoon schoentjes die mijn tenen bedekken, probleem opgelost ;)
Kirsten - Woensdag 10 augustus 2016 07:54
Ik vind mijn voeten best ok nu, maar ik heb me wel gestoord aan mijn wiptenen die zoals de term al doet vermoeden raar omhoog staan.
Danisha - Zondag 9 juli 2017 17:13
Ik heb hele grote voeten (maat 39) en mijn tenen zijn heel lang de grote teen is kleinder dan die teen ernaast en daar irriteer ik me het meest aan en ik vind me voeten verschikkelijk het liefst verkleinen maar kan natuurlijk niet ben btw ook 14 maar wat moet k precies doen om te verzorgen?
marit - Zondag 22 oktober 2017 17:39
ik ben 12 en ik heb maat 46šŸ˜„
Marga - Maandag 7 mei 2018 17:53
Quote: ''Onthoud verder ook dat bijna niemand echt naar jouw voeten kijkt'' - nou daar vergis je je in hoor, veel mannen kijken wel degelijk graag naar je voeten.