Hoe betrouwbaar is de pil?

 

Veel meiden en vrouwen slikken een anticonceptiepil om zwangerschap te voorkomen. In principe is de pil hier een prima middel voor en is deze ook zeker betrouwbaar. Wel is het van belang dat je de pil op een juiste manier slikt. Het spreekt voor zich dat je de pil iedere dag moet slikken, met uitzondering van je stopweek, maar de betrouwbaarheid van de pil hangt niet enkel daar vanaf.

In deze blog deel ik een aantal zaken die de pil wat minder betrouwbaar maken. Als je de dus puur slikt vanwege anticonceptie, dan is het belangrijk om goed op deze zaken te letten. Alleen elke dag je pil slikken is niet voldoende.


Bron

Medicatie
Sommige medicijnen verminderen de werking van de pil. Het gaat om bepaald soort antibiotica, maar ook om middelen tegen epilepsie, zoals topiramaat. Die laatste wordt ook geregeld voorgeschreven bij mensen met boulimia en mensen met PTSS, daarom is het goed om dit in de gaten te houden. In de bijsluiter kun je bijna altijd vinden of medicatie samen kan gaan met de pil en of het iets doet met de werking ervan.

Diarree en overgeven
Als je ziek bent en hierdoor moet overgeven of diarree hebt, dan kan het zijn dat het lichaam niet genoeg tijd heeft om de werkzame hormonen uit de pil op te nemen in het lichaam. Dit betekent dus ook dat als je zelf braakt of laxeermiddelen en dieetpillen slikt, de pil niet betrouwbaar meer is. Deze verlaat immers veel te snel je lichaam voordat het iets heeft kunnen doen.

Sint Janskruid
Dit middel, dat zou werken bij depressies, breekt de werkzame stoffen in de anticonceptiepil af en kan daarom niet samen gaan met de pil. Als je Sint Janskruid gebruikt, dan kun je het beste even overleggen met een arts. Soms is het mogelijk om een zwaardere pil te krijgen bijvoorbeeld.

Tijdstip
Ook het tijdstip waarop je de pil slikt is belangrijk. Het is niet zo dat je iedere dag de pil gewoon maar een keer moet slikken, dit moet zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip. Het maakt niet uit als dit een uur verschilt, maar er moeten geen uren tussen zitten. Het helpt om voor jezelf een vast moment in je routine te nemen waarop je de pil slikt. Ik deed dit altijd 's avonds na het tanden poetsen bijvoorbeeld, waardoor het gewoon in mijn systeem kwam en ik het ook nooit vergat.


Bron

Stopweek
Bij de pil duurt de stopweek altijd zeven dagen. Als je deze zelf langer maakt door na die zeven dagen niet weer direct te starten met de pil, maak je deze ook onbetrouwbaar en is het niet veilig voor jezelf. Je kunt dan het beste tijdelijk een ander voorbehoedsmiddel gebruiken en eerst een tijdje de pil weer helemaal goed slikken zodat deze weer betrouwbaar is.

Wat voor anticonceptiemiddel gebruik jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maaike - Woensdag 25 mei 2016 10:04
Wow er gaan hier de laatste tijd wel erg veel artikelen over anticonceptie en alles wat daarbij komt kijken.
Liadan - Woensdag 25 mei 2016 10:06
@Maaike: Ik vind het wel fijn. Er wordt toch maar weinig over gepraat eigenlijk, terwijl het iets heel belangrijks is. En het is interessanter dan wat voor bikini's er bij de H&M te koop zijn :P
ashley - Woensdag 25 mei 2016 10:56
Goed artikel dames!
Ik ben indd zwanger geraakt door de pil heen.
Nu heb ik een spiraal is veel fijner. Enige nadeel mocht je een keer een maand willen overslaan wat voor reden dan ook bijv. Vakantie..
Dan is het heel goed plannen haha.

Ik loop er dit jaar tegenaan precies als wij op vakantie gaan.
Iemand tips? Kan ik er wat bij slikken? Of is het gewoon hopen dat het feestje zich even een aantal dagen uitstelt.
Petra - Woensdag 25 mei 2016 12:02
Zeker een goed artikel!
Ik was er echter al mee bekend en toch zwanger geraakt. Nam hem altijd s ochtends, had netjes een wekkertje en als ik ziek was of antibiotica nam gebruikte ik een condoom.
Heb een pracht van een dochter die ik niet zou willen missen, maar vertrouwen in de pil ben ik helemaal kwijt :(
Manon - Woensdag 25 mei 2016 13:01
Ik ben zelf gestopt met de pil omdat ik teveel last kreeg van hormonen. Het is toch een extern en niet natuurlijk middel wat dingen doet in je lijf. Ik heb gezocht naar anti-hormonale anticonceptie en ben op de ladycomp uitgekomen. Helaas niet erkend als anticonceptie en dus ook niet vergoed. Ik zit in een stabiele relatie dus heb de gok gewaagd. Ben er tot nu toe zeer over te spreken.
Elvira - Woensdag 25 mei 2016 13:21
Ik ben nu begonnen met de pil omdat het moest.. maar oké, mijn gewicht schommelt nu echt enorm en dit geeft mij enorm veel stres. houd dit schommelen met gewicht een keer op of blijft dat altijd zo doorgaan zolang ik aan de pil ben? iemand die hier ervaring mee heeft of herkent?
Amanda - Woensdag 25 mei 2016 18:04
Ik ben al jaren aan de pil en werkt prima voor mij. Heb alleen zin dag 6 april een ander merk en kwam er laatst achter dat ik echt veel ben aangekomen, terwijl ik dat nooit werd der had. Dus elivira ik heb het geloof ik ook en Daf geeft mij ook echt enorm stress. Moet nu binnenkort vrijdag ofzo ongesteld worden Dus ben dan benieuwd hoe dat gaat even zonder pil. Want dit andere merk schijnt de zelfde stoffen te hebben naar andere hulp stoffen dus zou in principe kunnen. Maar als het zo blijft heb ik echt liever wat anders.

Liefs amanda
Xx - Woensdag 25 mei 2016 18:45
Brrr... ben gelukkig met de pil gestopt
Had last van bijwerkingen
Voel me nu veel beter zonder pil!
moonflame - Woensdag 25 mei 2016 19:34
Ik slik topiramaat en bij mij werkte de pil helemaal niet meer. Nu heb ik de prikpil om de 8 weken. Nu maar hopen dat die het wel doet qua anticonceptie. Ik word in ieder geval niet ongesteld.
Maria - Zaterdag 28 mei 2016 18:55
Heb een pessarium. Geen relatie nu maar die zit er denk ik wel aan te komen.
Werd in het verleden behoorlijk ziek van de pil. Werd depressief, ging bijna onderuit en opgezette voeten en kreeg een schimmelinfectie. Realiseer me nu ook beter wat voor zooi het is en dat het de hormoonhuishouding en biochemie van je lichaam kan verstoren.