Help, ik heb een vaginale schimmelinfectie

 

Niemand zegt er ooit iets over en toch krijgt bijna iedere vrouw er wel een keer mee te maken: schimmelinfecties. Over het algemeen worden vaginale schimmelinfecties gezien als iets heel vies en onhygiënisch terwijl het daar niets mee te maken heeft. Ook zijn veel vrouwen bang dat als ze een schimmel hebben, dit betekent dat er sprake is van een SOA. Ook dit is niet waar. Al met al heerst er veel onduidelijkheid over schimmelinfecties en in deze vertel ik je er daarom wat meer over.

In de vagina leven van nature al verschillende bacteriën en schimmels waar je normaal gesproken niets van merkt omdat dit in evenwicht is. Toch kan dit evenwicht op een bepaald moment verstoord worden door een aantal factoren waardoor bepaalde bacteriën of schimmels de overhand kunnen gaan nemen. Hierdoor kan er een infectie ontstaan die veel vrouwen kennen als de vaginale schimmelinfectie.


Bron

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie
Dat het evenwicht verstoord is, merken we eigenlijk pas als de schimmelinfectie er al is door de symptomen die zo'n infectie met zich mee kan brengen. Vaak krijg je dan vervelende en ongemakkelijke klachten zoals jeuk, uitslag, roodheid, pijn of een branderig gevoel bij het plassen en de seks, verandering in kleur en/of geur van de afscheiding of een lichtelijke zwelling bij de schaamlippen. Als je een infectie hebt, betekent het overigens niet dat je van al deze klachten last moet hebben. Het kan ook zijn dat je een paar dingen in meer of mindere mate herkent.

Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie
Een schimmelinfectie heeft verschillende oorzaken. Soms komt men er niet achter waarom iemand een vaginale schimmelinfectie krijgt, maar wel is bekend dat de volgende zaken de kans op een schimmelinfectie vergroten:
♦ Antibiotica
Hierdoor worden bepaalde bacteriën in de vagina gedood waardoor schimmels de overhand krijgen
♦ Diabetes
Vrouwen die diabetes hebben, hebben op de een of andere manier wat meer kans op schimmelinfecties
♦ Zeep
Het wassen met zeep verstoort de natuurlijke balans die er normaal gesproken in de vagina is
♦ Hormonen
Hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of zwangerschap, zorgen soms voor een verandering in de samenstelling van de bacteriën en schimmels waardoor een infectie kan ontstaan
Lage weerstand
Als je een lage weerstand hebt, heb je ook meer kans op het ontwikkelen van een schimmelinfectie

Wat als je een vaginale schimmelinfectie hebt?
Als je last hebt van bovengenoemde symptomen, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Dit is vaak vervelend en ongemakkelijk, maar het is niet verstandig om met deze klachten rond te blijven lopen. Vaak kun je aan de doktersassistente al uitleggen wat er aan de hand is. In sommige gevallen krijg je dan al iets voorgeschreven tegen de infectie, in andere gevallen wil de huisarts voor de zekerheid nog even kijken of het niet iets anders is, bijvoorbeeld een SOA.


Bron

Probeer zo'n doktersbezoek niet te lang uit te stellen, op die manier kunnen je klachten alleen maar erger worden. Lees ook eens deze blog voor meer informatie. Ga niet zelf met allemaal middeltjes aan de slag, daarmee irriteer je het gebied tussen je benen vaak alleen maar meer. Spoelen met lauw water is echt voldoende, de vagina reinigt zichzelf. Als je vaker last hebt van schimmelinfecties en de symptomen direct herkent, dan kun je meestal gewoon even bellen en een recept krijgen zonder langs te komen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

D. - Dinsdag 31 mei 2016 10:08
Ik gebruik Canesten Gyno crème als ik last heb van schimmelinfecties en er zijn ook zachte capsules te krijgen die je maandelijks inbrengt en die dan de schimmelinfectie voorkomen (vooral handig als je last hebt van schimmel door de menstruatie). Canesten Gyno is zonder recept te verkrijgen bij de drogist of via internet, maar als de klachten echt lang aanhouden of niet dragelijk zijn is het inderdaad wel verstandig om naar de huisarts te gaan, hoe verschrikkelijk je het ook vindt.
Anoniem - Dinsdag 31 mei 2016 10:15
Goede blog en fijn dat dit eens aan het woord komt! Idd door antibiotica krijg je gemakkelijk een schimmeleffectie. Dit heb ik al een aantal keer gehad. Wat bij mij hielp was goed spoelen met water. Het heeft een lange tijd geduurd voordat het weg was.. Soms heb ik er nog wel eens last van.. Vooral als ik veel suiker/zoetigheid heb gegeten.. Een schimmelinfectie kan daar ook door ontstaan.. Ook wel Candida genoemt.. Dit gaat dan ook vaak samen met een opgeblazen buik gevoel..
K. - Dinsdag 31 mei 2016 10:36
Ik kreeg het door het eenmalig gebruiken van Lactacyd zeep. Dat was één keer en nooit weer!
Sanne - Dinsdag 31 mei 2016 12:14
Goed dat er aandacht aan dit onderwerp besteed word! De eerste keer dat het mij overkwam dacht ik dat het ontzettend gek was omdat het onderwerp (vrijwel) nooit ter sprake komt. Dit zou mij heel erg geholpen hebben toen en nu vast voor een heleboel andere meisjes die denken 'help, wat is er aan de hand?'.

Al vind ik direct naar de dokter hobbelen misschien zelf wat overbodig. De vagina is een wonderbaarlijk systeem dat zichzelf (meestal) prima kan onderhouden of herstellen, ook als het daar beneden even iets anders verloopt dan normaal. Als je er veel last van hebt, het lang duurt of je maakt je zorgen dan is het natuurlijk niet onverstandig om het even te laten checken. Zeker als je aan de antibiotica zit of onveilige seks hebt gehad (!), maar het gaat bijna altijd vanzelf weer over! :)
Lois - Dinsdag 31 mei 2016 14:17
ik heb er al 12 jaar last van. Kan bijna niks meer eten of ik heb het weer. Word er gek van.
Beauutjuhx - Dinsdag 31 mei 2016 17:21
@K
Omg ja dat had ik ook!!!!! Terwijl het juist goed zou moeten zijn voor je vagina?! Heel raar iniedergeval..
A. - Dinsdag 31 mei 2016 17:35
Zeg mij wat... Ik heb diabetes en gewoon schimmelinfecties die niet meer weggaan. Niks helpt.
Charlotte - Dinsdag 31 mei 2016 19:38
Ook een keertje gehad, ik verging gewoon echt van de jeuk!!! Maar crempje van de huisarts gekregen en na paar uurtjes al geen klachten meer, wel kuurtje afgemaakt natuurlijk :)
Lois - Dinsdag 31 mei 2016 21:56
ik heb het door de kuurtjes heen gewoon. echt bizar. er is 1 ding wat super goed helpt maar heel vies is. Veel knoflook eten, en dan echt heel veel! of een teentje knoflook in je vagina doen. Dat helpt super goed. bij mij helaas voor een paar weken. Ik weet dat het super goor klinkt, maar als je er al jaren last van heb dan wil je er ook wel eens vanaf en dan kan je rare dingen gaan doen. haha
anoniem - Woensdag 1 juni 2016 17:12
Tegenwoordig kan je ook zelf tabletten en creme bij de apotheek/drogist halen zonder recept van de huisart! scheelt weer een ongemakkelijk bezoekje.
16 - Woensdag 24 april 2019 00:00
Ik ben nu 16 jaar en heb rosatia. Het is een acne die vaak voor komt bij volwassen en niet bij kinderen. Ik slik nu een soort antibiotica, maar heb daardoor een vaginale schimmelinfectie opgelopen. Ik was heel erg bang toen ik het zag ik was ook flauwgevallen. Ik ben nu een beetje kalm, maar zie dat er nu ook bloed bij komt. Wat kan ik het best doen ?