Gevaarlijke stoffen in je beautyproducten

 

Al enige tijd geleden ontdekte ik dat wat er in mijn dagcrème, deodorant en bodylotion zit niet al te natuurlijk is. Toch dacht ik daarna dat het geen kwaad kon. Sinds enkele maanden let ik echter meer en meer op het gebruik van natuurlijke ingrediënten van mijn verzorgingsproducten. En dat is niet overdreven, als ik een onderzoek van de Evironmental Working Group (EWG) lees. Zij ondervroegen 2300 testpersonen om te kijken hoeveel beautyproducten deze gebruikten. Ze kwamen tot de conclusie dat vrouwen gemiddeld zo'n 12 beautyproducten op hun huid gebruiken. In die producten zitten zo'n 160 verschillende chemicaliën. En die smeer je dus gewoon op je ogen, gezichtshuid, onder je oksels of op je benen!

Lush

Toen ik hierover een tijd geleden een artikel las, vond ik het al schokkend, maar nu ik de cijfers uit dit onderzoek lees, wordt het me nog eens duidelijk. Het is leuk hoor, dat we allerlei dingen gebruiken om onze huid goed mee te verzorgen en zacht aan te laten voelen, maar is het wel zo gezond? Veel chemicaliën die in verzorgingsproduchten zitten zijn ongevaarlijk, maar sommige zijn zeker niet goed voor je. Zo zouden een aantal je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Je kunt daardoor meer last krijgen van puistjes en menstruatieklachten of het kan je vruchtbaarheid beïnvloeden. Klinkt heel raar, maar blijkt echt zo te zijn.

Ook zijn er stoffen die je zenuwstelsel beïnvloeden en worden er vaak kankerverwekkende stoffen gebruikt. De Amerikaanse EWG vindt het daarom belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt en mensen bewust worden van het gebruik van deze stoffen. De Europese Unie is nu op onderzoek uit naar de stoffen en hoe een aantal hiervan verboden kunnen worden in Europa. Vooral naar de hormoonverstorende stoffen is onderzoek gedaan. Het is verder nog niet bekend of en wanneer de gevaarlijke chemicaliën die in verzorgingsproducten zijn verwerkt, verboden worden.

natuurlijk

Ikzelf ben al een tijdje bezig om stap voor stap dierproefvrije, maar ook natuurlijke verzorgingsproducten te vinden en mijn oude te vervangen. Dat is niet zo gemakkelijk als je denkt. Ook zijn sommige natuurlijk niet schadelijk en kan ik die gewoon blijven gebruiken, maar ik kan zelf nog niet zo goed ontdekken hoe ik weet welke in die categorie vallen. En soms vind ik een natuurlijke variant gewoon minder goed of werkt het niet voor mijn huid of als mascara.

Wel heb ik mijn gezichtsreiniger vervangen door een van Lush, gebruik ik shampoo van Lush, conditioner van Dr. Organic, een Aluinsteen als deodorant en als ik mijn lichaam wil insmeren gebruik ik kokosolie. In mijn haar doe ik geen serum meer van een haarverzorgingsmerk, maar gebruik ik pure Arganolie of Jojobaolie. Wie weet heb je vast wat aan mijn tips. Als je niet zoveel verzorgingsproducten gebruikt zit je al snel veilig, gebruik je wel wat meer dan kun je eens gaan kijken naar natuurlijke varianten van mascara, gezichtscrème, shampoo, conditioner, make-upremover, lippenbalsem, poeder, foundation, blush, handcréme, oogcréme, serums en ga zo maar door. Zoek eens bij de natuurwinkel en op internet. Ook ik zal binnenkort iets schrijven over mijn natuurlijke verzorgingsproducten. 

Wat vind jij ervan dat er chemicaliën die schadelijk zijn in je verzorgingsproducten zitten?

Bron: Telegraaf.nl & The Guardian

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Combinegirl - Dinsdag 5 mei 2015 10:11
-Mijn haar was ik met water of water en citroensap (dus gewoon een halve citroen uitknijpen over je haar)
- mijn deo is zelfgemaakt (kokosolie, maïzena en baking soda)
- mijn lippenbalsem is gemaakt van bijenwas en verschillende soorten oliën
- mijn bodylotion is kokosolie

Het enige wat ik gebruik waarvan ik niet weet wat er in zit zijn handcreme en parfum.

Ik voel me veel beter zo!
ikkemikke - Dinsdag 5 mei 2015 10:21
haha, bijna net als combinegirl ;)

-mijn haar was ik eens in de een/twee weken met combinatie van zuiveringszout en appelazijn (oplossen in water, google maar eens 'no poo method' en je vindt hier veel over. hierdoor wordt mijn haar ook stuk minder snel vet en is het minder futloos.

-mijn gezicht reinig ik indien nodig met combi van water en appelazijn

-invetten huid doe ik met kokosolie

-make-up remover ook kokosolie (werkt ook bij waterproof make-up!) Ik gebruik overigens maar eens in de drie weken make-up ofzo..

-deo heb ik gemaakt van kokosolie, zuiveringszout en maizena en daardoorheen lavendel uit de tuin van mijn ouders voor het fijne geurtje ;)

buiten dat chemicaliën slecht voor jou zijn, zijn ze dat ook voor het milieu (productie, wanneer je het door de gootsteen spoelt en restafval)! dat was eigenlijk voor mij de aanleiding om met 'normale' producten te stoppen. dat het ook voor mijzelf beter is, is nog een extra plus :)

wel gebruik ik:
-lenzen en lenzenvloeistof
-heel soms mascara
-nagellak
-tandpasta (kun je ook maken van zuiveringszout en kokosolie, maar heb door overgeven toch al erg slecht glazuur dus ben beetje bang van tandpasta af te stappen..)

S. - Dinsdag 5 mei 2015 10:34
Inderdaad het is naast slecht voor jezelf ook nog eens slecht voor het milieu. En natuurlijk vind ik het belachelijk dat die zooi in verzorgingsproducten (en heel veel andere producten) zit.

Ik gebruik:
- haar wassen: baking soda of aleppozeep (of heel soms babyshampoo)
- lichaam wassen: aleppozeep
- deo: mengsel van baking soda, kokosolie & maizena (voordeel is dat het ook nog eens veel beter werkt dan 'echte' deo)

O en m'n handen was ik ook meestal met aleppozeep. Meer gebruik ik niet. Heerlijk overzichtelijk en beter voor mezelf en het milieu :-)

d - Dinsdag 5 mei 2015 10:46
It is all about the money, de beste verzorgingsmiddelen vind je gewoon in de natuur, maar daaraan wordt geen geld verdiend. Fluoride is vergif, het is een afvalproduct. Fluoridevrijetandpasta is er van parodontax. In veel deo's zit alluminium heb ik begrepen, die nemen je huid op, hartstikke slecht. Ik gebruik nooit deo's, hooguit eau de toilette beetje verstuiven op kleding.
Rebecca - Dinsdag 5 mei 2015 12:25
@d Je gooit hier nu wel heel mooi de opmerking 'fluoride is vergif' neer, maar waarom dan? (Daar ben ik oprecht geïnteresseerd in).
Aine - Dinsdag 5 mei 2015 13:58
Alles wat ik gebruik is shampoo van Wells en zeep van Lush, deodorant van dove, thats it. Ook ga ik nu qua shampoo overstappen naar Lush. Ik gebruik dus verder niks en mijn huid is prima. Ik heb bijna geen rimpels voor een 36jarige en wordt altijd 12 jaar jonger geschat. In plaats van beaty producten geef ik meer geld uit aan goede voeding dan al die smeersels :)
dees - Dinsdag 5 mei 2015 16:19
duur hoor. Potjes in de winkel zijn vaak goedkoper (als je de goedkope merken neemt)
Je kan alles wel overdrijven. In voedsel zit ook troep
Kimberley - Dinsdag 5 mei 2015 20:01
Ik ben hier zelf ook mee bezig, vooral vanwege het mileu en natuurlijk dierproefvrij. Ik gebruik de oil cleanse method voor het reinigen van mijn gezicht. Ik gebruik kokosolie op mijn lichaam en in mijn haar. En ik gebruik sheaboter op mijn gezicht als dagcreme.
Quirine - Dinsdag 5 mei 2015 20:13
Ik merk heel veel verschil met producten voor mijn gezicht. Een tijdje geleden heb ik een aantal monsters gehaald bij Lush en het een tijdje geprobeerd. Mijn gezicht veranderde binnen twee dagen van een ruwe en rode huid naar een zachte en egale huid.
Toen de monstertjes op waren moest ik wel weer over naar mijn huidige producten maar m'n huid was binnen de kortste keren weer rood en ruw!

Binnenkort stap ik dus ook over naar de producten van Lush, ook al kost het wel iets meer dan Nivea of een ander merk. Toch heb ik dat er graag voor over, aangezien het natuurlijk is en er geen troep in zit!

Liefs.
d - Dinsdag 5 mei 2015 20:36
@ Rebecca, omdat ik de kruidvat voor me zie (ruik) met allemaal chemische en zogenaamde 'verzorgingsproducten' (vol met iig conserveringsmiddelen) en ook een heel rek vol tandpasta waarvan ik dan dus ALLES weg kan kijken, behalve die blauwe van parodontax. Omdat de waarheid vreselijk is, want koeien aten op hun knieën gras in 'die' tijd. Dat kwam dus door een fabriek die afval uitstootte..die de uitwerking had dat ze dus letterlijk op instorten stonden, dat is dus later verwerkt als fluoride in tandpasta, van juist kwaad naar zogenaamd goed. Dus kun je nagaan hoe smerig de waarheid is, maar wel de waarheid en de waarheid is uiteindelijk altijd het best. Omdat ik het niet kon laten om te vertellen, weten is niet 'gebeten' worden door achteraf ..spijt?
@d - Dinsdag 5 mei 2015 20:43
Koeien aten volgens jou gras op hun knieeen in "die" tijd. Welke tijd is "die" dan? En welke fabriek was dat, en waar stond die?
ikkemikke - Dinsdag 5 mei 2015 21:01
@d niet onrespectvol bedoeld, maar ik snap vrijwel geen woord van jouw reactie. misschien kan je je verhaal wat duidelijker opschrijven, of een link plaatsen zodat wij kunnen begrijpen waar je het over hebt? want op mij komt het een beetje warrig over en ik begrijp je niet daardoor
Mandy - Dinsdag 5 mei 2015 23:42
Tja, je huid is het grootste orgaan en daar waarbij je maag een hoop verteringssappen aanmaakt om het voedsel te verteren wordt alle zooi direct in je huid opgenomen. Dus ik probeer zoveel mogelijk natuurlijke cremes te vinden, maar ja, een zonnebrandcreme waar vind ik er een die natuurlijk is. En eigenlijk snap ik er ook niks meer van, qua ingrediënten.
Anne - Woensdag 6 mei 2015 00:43
ik ben de laatste tijd ook veel bezig met dit onderwerp .Ik vind het wel moeilijk om natuurlijke producten te vinden waar ik tegen kan .Ik heb hier nu wel een aantal tips gekregen : )
Ik heb ook net gelezen dat in de natuurlijke /eko merken ook veel schadelijke stoffen zitten ,dus wie kan je nu eigenlijk vertrouwen ?
d - Woensdag 6 mei 2015 00:45
nav vragen @ ikkemikke en @: er is genoeg over te vinden, bv. google: de waarheid over fluoride, hier een kort stukje.
met verklaring van 'die' tijd, dat was idd. vaag. Het gaat over de vorige eeuw al.

Hoe is het gebruik van fluoride ontstaan?

Het gebruik van fluoride ter voorkoming van gaatjes in je tanden (cariës) start in Amerika in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Twee feiten speelden hierbij een rol.

◾De fluorverbindingen die als afvalstoffen vrij kwamen bij de staal- en aluminiumindustrie. Deze afvalstoffen veroorzaakten massale vissterfte, degeneratie van gewrichten bij koeien en bij mensen hoofdpijn, buikpijn, huidklachten, pijn aan de ogen en algemene malaise.

◾ Men constateerde dat kinderen die water dronken uit bronnen met een hoger fluoride gehalte lelijke, bruinverkleurde tanden kregen. Men had bovendien de indruk dat deze tanden harder waren.

Deze twee feiten bij elkaar gebracht zorgde ervoor dat de fluorideverbindingen van de metaalindustrie gebruikt gingen worden in de strijd tegen gaatjes in je tanden. Er kwam hoegenaamd geen protest. Al snel constateerden wetenschappers dat er wel degelijk ernstige bijverschijnselen gevonden konden worden bij de mensen die fluoride gebruikten. Fluorzouten (zeker het vaak gebruikte natriumfluoride) zijn hoogst giftig en te vergelijken met arseen. Bovendien zijn fluorzouten stapelgiften. Ze hopen zich op in het lichaam met alle gevolgen van dien.
ikkemikke - Woensdag 6 mei 2015 08:26
@d dankjewel voor je reactie/aanvulling. ik zal er zeker meer over gaan lezen :)
Maria - Woensdag 6 mei 2015 08:47
@d toch zijn er met een beetje zoeken ook fluoridevrije tandpasta's te vinden, zelfs bij de drogist. Kruidvat heeft ook een fluoridevrije variant.
Denk dat je fluoride in natuurlijke vorm, zoals in roggebrood wel nodig hebt maar niet in de vorm tandpasta.

Gebruik al mijn hele leven, als baby al, Weledaproducten. Zijn tegenwoordig ook in drogisterijen te koop.
Het is met die natuurlijke producten wel dat ze wat duurder zijn in aanchaf maar vaak ook zuiniger in gebruik. Heb een deo van Pure die 7 of 8 euro kost maar waar ik ongeveer een jaar mee doe. Met shampoo net zoiets, die koop ik bij een natuurvoedingswinkel. Goedkope shampoos bevatten veel water dus het kan even wennen zijn dat veel minder nodig hebt van natuurlijke shampoos.
@d - Woensdag 6 mei 2015 08:47
Even gezocht waar op internet je die informatie van gekopieerd had: Die staat op twee sites, en geen van die twee heeft enige authoriteit op dit gebied. Nummer 1 is een anonieme bijdrage op het Kassa-forum, nummer twee is een site die vol staat met andere onwetenschappelijke complottheorieën.

Naar aanleiding van je suggestie ook gezocht op waarheid over fluoride, en ziedaar: de hele eerste pagina staat vol met, op zijn zachtst gezegd, niet zo heel betrouwbare websites, die ook weer eens andere (onzin) informatie bevat, zo zou het gaan het om atoomindustrie in plaats van staal- en aluminiumindustrie.

Uiteraard is het prima dat jij je tanden met andere tandpasta wil poetsen, maar maak mensen niet bang met fabeltjes!
d - Woensdag 6 mei 2015 09:14
Het probleem is dat de media waarvan wij denken dat ze WEL enige vorm van authoriteit hebben, in handen is van juist deze mensen die fluoride als zijnde iets goeds aan de man weten te brengen. Ik heb hier een opening gegeven, de smerige waarheid is zo groot dat het niet te bevatten is, met je huidige perceptie van het wereldbeeld; je moet ver daarbuiten stappen en je juist richten op 'alternatieve' media (idd.) om aan betrouwbare informatie te komen. Die is nu (nog) veelal beschikbaar via internet, maar de echte waarheden worden veelal verwijderd van internet. Dat geeft al te kennen, met wat voor 'macht' we hier te maken hebben. Als je logisch nadenkt kom je een heel eind. We hebben van allerlei producten om ons heen, consumeren van alles. Dat komt ergens vandaan, moet geproduceerd worden, geeft afval.. geeft dus problemen. Er zijn zoveel gifschandalen in de wereld, alleen al over olie. Ik heb het iig gezegd.
@d - Woensdag 6 mei 2015 09:35
"Het probleem is dat de media waarvan wij denken dat ze WEL enige vorm van authoriteit hebben, in handen is van juist deze mensen die fluoride als zijnde iets goeds aan de man weten te brengen. "

De Media? Ik bedoel niet zozeer media, maar meer wetenschappelijke bronnen, publicaties in vaktijdschriften en dergelijke. En welke mensen bedoel je in bovenstaande zin? Hoe komt het dat jij dit zo zeker weet? Baseer je je daarbij op dezelfde dubieuze, en elkaar tegensprekende websites?
konijntje - Woensdag 6 mei 2015 09:57
ALVERDE, een Duits natuurlijk- cosmetica merk.
Te koop bij de DM, een drogisterij in Duitsland.
Fijne prijzen
ongeveer 3 eu voor een mascara, shampoo.
Joanna - Woensdag 6 mei 2015 10:20
Beste Proud2bme-redactie,

Ik waardeer en respecteer jullie autoriteit op het gebied van eetstoornissen heel erg. De artikelen die jullie daarover schrijven en de steun die jullie verlenen op het forum hebben mij goed geholpen. Maar het stelt mij teleur dat jullie dit artikel over verzorgingsproducten hebben geschreven.

Jullie vermelden geen bronnen bij sommige nogal indrukwekkende statements die jullie maken. Ik zie onderaan het artikel wel 1 bron staan, De Telegraaf, maar ik heb op hun site gezocht en kan het artikel niet vinden. Sowieso geloof ik niet dat De Telegraaf een grote naam is op het gebied van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, maar dat terzijde.

Ook vind ik het kwalijk dat jullie alle 'chemicaliën' over een kam scheren. Ik neem aan dat jullie dit woord gebruiken in de zin van synthetisch? Dezelfde stof die gesynthetiseerd is in een fabriek is precies dezelfde als die stof die uit een plant is gezuiverd. Met de opmerking dat zuiverheid in de fabriek soms beter gecontroleerd kan worden dan bij zuivering uit een natuurproduct.

Ik wil nog even duidelijk maken dat het niet uitmaakt of ik voor of tegen het onderwerp van dit artikel ben, of de mening die erin naar voren komt. Het gaat me om het gebrek aan onderbouwing van deze mening en ik vind dat jullie daar, met zoveel lezers, verantwoordelijk voor zijn.

Met respectvolle groet,
Joanna
d - Woensdag 6 mei 2015 11:58
@ Ik weet het zo zeker omdat ik de chemtrails ZIE in de lucht; er worden stoffen gesprayed in de lucht. Daarachter zit een 'agenda' het is een oorlogswapen, wat nieuw voor ons is. De chemtrails hebben VOOR MIJ geleid naar de waarheid over ALLES over hoe het met de wereld gesteld is en daaronder valt het toepassen van fluoride in sommige gebieden nog steeds in drinkwater en in tandpasta. Het geheim is hoe een klein select gezelschap de rest kan overheersen en niet terugdeinzen voor mensonterende praktijken, omdat ze er nog steeds baat bij hebben de mens te controleren en zwak te houden. We worden met z'n allen in een leugen gehouden, geïndoctrineerd met een bepaald gedachtengoed. Dat gebeurt dmv geld, media, kranten, tv., hollywood, voeding, farmaceutische industrie en diverse multinationals. Het lijken allemaal op zichzelf staande en los van elkaar staande 'deeltjes' van onze maatschappij, maar alles werkt samen. Het hele woord complottheorie kan zo in de media 'om zeep' geholpen worden, zoals het hen, dit select club elite, uitkomt. Maar nogmaals, als je logisch nadenkt, kun je je toch hopelijk wel voorstellen, dat de olie niet eeuwig kan stromen, de electrische tijd niet eeuwig, het gas niet eeuwig uit de kraan kan blijven stromen, zonder gevolgen, consequenties, problemen? De aarde moet de mensen voeden, in dat soort dingen worden we veel te weinig opgevoed, de aarde is alles wat we hebben en nodig hebben voor leven. We gaan daaraan voorbij, doordat de elite over onze ruggen een goed leven erop na willen houden of vooral kicken op MACHT. Ze doen er alles aan om dat zo te houden. Dit is echt het laatste bericht wat ik reageer, het is misschien negatief, maar.. het went. De waarheid boven alles, dan kun je hopelijk betere keuzes maken en dat maakt je hart wellicht uiteindelijk het meest blij.
@d - Woensdag 6 mei 2015 12:29
Ah okee, chemtrails, dan weet ik genoeg, bedankt!
Tralala - Woensdag 6 mei 2015 15:51
Ik ben het eens met Joanna.

Hoewel het zeker interessant is om te leven over chemicaliën in verzorgingsproducten, had ik graag meer onderbouwing en bronnen gelezen (welke stoffen dan precies? Waar zit dat in? Waarop worden de -zeer stellige- uitspraken gebaseerd) of een grotere mate van voorzichtigheid in de uitspraken gezien.
Maria - Woensdag 6 mei 2015 17:23
@d gelukkig dat er wat mensen zoals jij wakker zijn (geworden). Denk ook dat mensen met een eetstoornis eigenlijk een hele zuivere smaak hebben maar veel te ver doorgeschoten. Ik bedoel, dan voel je je vies als je een mars eet maar het is gewoon ook rommel. Met cosmetica ook zoiets en veel andere dingen. Geef zelf weleens, voor zover ik een sociaal leven heb dan, weleens wat natuurlijke spulletjes aan mensen, bijvoorbeeld een lekkere, natuurlijke douchegel. Beïnvloeding werkt nu eenmaal beter dan mensen te overtuigen, daar weten de marionettenspelers op het wereldfront alles van.
J - Woensdag 6 mei 2015 20:27
Apivita uit de apotheek is een top merk! Ze gaan tot 98% natuurlijke producten en zijn super aangenaam in gebruik! Echt een aanrader!
Nyn - Vrijdag 8 mei 2015 01:44
Na het lezen van zo'n stukje voel ik me meer machteloos en verward ( en ja ik ben iemand die alles graag goed/natuurlijk/eerlijk doet zoals waarschijnlijk veel mensen hier)
Ik krijg dan al heel snel fobie dat ik dus geen dingen meer op mn gezicht kan smeren maar ik moet toch mn make up er op de een of andere manier af halen want het laten zitten is ook niet goed.
En dan zou ik er nog voor kunnen kiezen om geen make up te gebruiken maar ik ben dan veel te onzeker.
dees - Zaterdag 9 mei 2015 11:33
Dit is eigenlijk het vervangen van een eetstoornis, in iets anders heel extreems.
Het is niet extreem op af en toe wat natuurlijks te willen kopen maar wel als het een obsessie wordt en op alle producten gaat letten. Dit is immers wordt je bij een eetstoornis ook doet
huppy - Woensdag 3 juni 2015 21:11
druivenpitolie (nu bij de lidl) goed voor handen en lichaam. trekt snel in de huid. dun opbrengen.