Geurtjes die je helpen ontspannen

 

Ik houd heel erg van geuren en dan heb ik het niet over parfum, maar over natuurlijke geurolie en wierook. Daarom heb ik ook heel wat soorten geurolie, wierook, geurstokjes en thee in huis. Kruiden en geuren kunnen een positieve invloed hebben op je stemming of helpen je ontspannend. Tijdens mindfulness oefeningen, voor het slapengaan of als ik een rustig moment wil creëren, maak ik regelmatig gebruik van geuren. Vooral lavendel is een favoriete geur die ik gebruik om me te helpen ontspannen.

Geuren prikkelen je zintuigen allemaal op een verschillende manier. Lavendel is de bekendste geur die je zou kunnen helpen ontspannen. Maar ook andere geuren kun je hiervoor inzetten. Je kunt olie in water verdampen in een oliebrander. Je kunt ook geurkaarsjes gebruiken of druppeltjes olie op je kussen druppelen. Ook thee kan je reukzintuigen prikkelen. Gebruik wel echte, pure olie en theekruiden, om het effect te ervaren.

ontspNNINHG

Je kunt eventueel ook kiezen voor wierook, maar dit zijn geen etherische oliën en hebben dus een ander effect. Toch kan dit je helpen ontspannend. Zelf heb ik een fijn gevoel bij wierook van orchidee, maar dat is mijn persoonlijke associatie die ik daarmee heb met ontspanning.

Lavendel
Deze geur ken ik nog uit mijn kindertijd. Mijn moeder hing een zakje met gedroogde lavendel in mijn kledingkast en slaapkamer. Ik vond dat heerlijk. Als ik een spannende toetsweek had, had ik een buideltje in mijn etui, als aandenken en misschien ook voor de werking die het had, om mij beter te concentreren. 

Wanneer ik lavendel tegenkom in de natuur of in een plantsoen haal ik er wel eens een bloem af. Deze wrijf ik dan tussen mijn handen of polsen. Als een buideltje met gedroogde lavendel niet meer zo goed ruikt, helpt het ook om hier even mee te kneden. Zo komt de geur weer vrij.

Ik gebruik zelf pure lavendelolie. Je kunt deze bijvoorbeeld kopen bij De Tuinen of natuurwinkels. Als je stress hebt, kun je de olie dragen als parfum. Je kunt de olie ook op je kussen druppelen, voor een betere nachtrust of in een brander doen in huis. Pure olie ruikt erg sterk omdat het zo geconcentreerd is. Je hebt dan ook maar een paar druppeltjes nodig.

Kokos
Deze geur doet veel mensen denken aan vakantie en ontspanning. De geur en smaak is bij veel mensen geliefd en helpt je door fijne herinneringen die erbij opkomen beter ontspannen. Je hebt dit in wierook, geurkaarsjes en ook in olie.  

lavendel

Ylang Ylang
Dit is een bijzondere geur die mij doet denken aan de sauna. De geur is afkomstig van een gele bloem. Deze geur zou angst en frustratie verminderen. Deze geur wordt ook vaak in douchegels gebruikt of badolie. Je kunt deze geur in zijn pure vorm op jouw eigen manier gebruiken.

Kaneel
Dit wordt niet alleen gebruikt in eten, maar kan ook een warme huiselijke sfeer creëren. Kaneelachtige geuren kunnen je tot rust brengen omdat deze kruidig, maar knus aandoen. Je kunt kaneel als geurkaarsje, in thee of olievorm gebruiken. De geur is niet fijn voor op je kussen.

Vanille
Ook deze geur roept positieve gedachtes op bij mensen en geeft een prettige sfeer. Vanille is een warmere geur, verkregen uit vanillestokjes of bloemen van deze plant. Ik vind het zelf ook erg lekker om als geurkaarsje te branden.

Kamille
Deze geur is niet alleen lekker als geurolie, maar ook als thee. Het kan tevens verlichtend werken bij buikpijn of maag-en darmproblemen. De kruiden zouden je kalmeren. De geur heeft ook een positieve werking op je gemoedstoestand. Kamille is zo kalmerend, dat het ook gebruikt wordt in huidproducten voor een zachte verzorgde huid.

THEE

Munt
Pepermunt of munt kun je gebruiken als olie in een brander of in thee. Verse muntthee is dan het beste. Dit geeft je een frisse blik en is rustgevend. Tevens is munt kalmerend voor je maag. Je kunt het ook gebruiken op je kussen wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent en wat adem nodig hebt.

Valeriaan
Dit kruid kun je niet alleen in olie vinden, maar ook in capsules als natuurlijk ‘geneesmiddel'. Dit zou je niet perse lichamelijk tot rust brengen, maar je geest rustiger kunnen maken. Je wordt er absoluut niet suf van, maar wel minder gespannen of chaotisch in je hoofd. Dit kan je ook helpen als je slecht slaapt. Ikzelf vind de geur niet heel aangenaam, Knor trouwens wel.

Kaneel, lavendel en munt kun je ook in een fles water in de koelkast zetten. Ik zou deze drie niet allemaal in één fles doen, maar apart of de combinatie munt en lavendel. Dit geeft een heel fris gevoel. Als je dit even in de koelkast laat staan, heb je een heerlijke fles flavoured water gemaakt.

Welke geuren vind jij lekker?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Aine - Zondag 2 november 2014 10:20
Ik vind van Mothers Fragerence het geurtje Lotus heerlijk. Ook van etherische oliën citroen kalmeert mij. Ik heb ook jaren lang in een winkel gewerkt waar de producten die jij opnoemt verkochten. Wat ook nog altijd heerlijk is, is nachchampa ;)
Aine - Zondag 2 november 2014 10:22
Haha hey ik zie nu pas het flesje, de winkel waar ik acht jaar heb gewerkt is Erica Kruiderijen op Amsterdam Centraal :)
4 leaf clover - Zondag 2 november 2014 10:32
Kaneel en kokos vind ik het lekkerst!
loes - Zondag 2 november 2014 11:09
Rozenhout is ook heel lekker!!!!
gebruik ik altijd bij het mediteren
Anoniemo - Zondag 2 november 2014 11:12
Mijn kat wordt helemaal cray cray als hij valeriaan ruikt. Iedere keer als we valeriaanthee zetten, wat we nu niet meer doen, ging hij spullen mollen. Sommige katten worden er agressief van, blijkbaar.

Lavendelolie is awesome, net als muntthee. Van vanillekaarsen word ik altijd een beetje misselijk...
@ allen - Zondag 2 november 2014 11:34
Ik zag laatst bij de keuringsdienst van waarde dat wierook net zo slecht voor je is in huis als sigaretten roken!!
Quirine - Zondag 2 november 2014 12:09
Ik hou erg van lavendel en munt!
Sinds een tijdje is verse muntthee enorm favoriet.
Simba - Zondag 2 november 2014 12:51
wierrook is inderdaad heel erg slecht voor je gezondheid! En in geurkaarsen en andere geurdingen zitten ook weinig echt gezonde dingen. Gebruik met mate dus en goed ventileren. Als je lavendelgeur wil kun je ook gewoon een lavendelplantje kopen ;)
Neki - Zondag 2 november 2014 13:13
Kokos inderdaad, maar ook koffie. Je hebt bij de action nu van die geurkaarsjes met koffie en koekjes geur :)
ingrid - Zondag 2 november 2014 14:43
Wat een heerlijke feelgood blog, geuren hebben op mij absoluut effect en sinds ik op yoga zit heb ik aardig wat ondekt. Wierook branden, geurkaarsjes, olie, thee, lovely. Ben weg van ylang ylang en lavendel, houtachtige geuren, lavendel. Ben nu erg nieuwsg naar valeriaan geworden.
alyss angie - Zondag 2 november 2014 16:06
Nag Shampa wierook echt proberen helemaal de geur van Yoga en ontspânning

Bestaat ook in olie te vinden bij De Tuinen
Dwarrel - Zondag 2 november 2014 18:50
Ik houd van dennengeur, en die is nog altijd het beste met een kerstboom.
Maarja, die zet je in de zomer niet in je huis. Dan is lavendel ook fijn. Maar dan wel een echt plantje. Geen plantje uit een pakje.
lachmeisje - Maandag 3 november 2014 19:59
Ik ben tegenwoordig net een kruidenvrouwtje... Ik heb heel wat kruiden staan bij b=mij binnen of in de tuin... Lavendel en munt, maar ook rozemarijn, citroenmelisse, koriander, peterselie, kamille, Basilicum, tijm... Dat zijn toch wel de kruiden die ik heb. Oke, peterselie ruikt niet echt bijzonder, maar lavendel, munt, rozemarijn en tijm wel.

Van de munt en rozemarijn maak ik thee. Rozemarijn is bijvoorbeeld heel goed hoofdpijn en voor de huid. Munt is goed idd tegen buik en maagklachten, maar ook goed om muggen te verdrijven.
onzichtbaar - Donderdag 6 november 2014 20:14
Zelf vind ik lavendel en kokos er lekker ruiken. Wat ook een aanrader is zijn de yogi thee werk ook goed.
Eva Dolfina - Vrijdag 25 januari 2019 23:55
Ja zeker! ik houd ook erg van ontspannende geuren,zoals lavendel ,vanille of kaneel,niet in een wierook ,dat is te rokerig, voor mij is een parfum-spray of geur-kaars vaak al voldoende om rustig te worden......

Ik vind deze website trouwens best wel gezellig!Doei-Doei!