Een piercing: wel of niet?

 

Piercings: ze zijn er in alle soorten en maten. Een schattig hangertje in je navel, een hip knopje in je neus of een stoer ringetje door je lip... Er zijn heel veel mensen die piercings hebben of deze ooit hebben gehad. Vaak word je door het hebben van een piercing gelijk in een hokje gestopt, onterecht natuurlijk. Een meisje met een wenkbrauwpiercing bijvoorbeeld is echt niet altijd lesbisch en een jongen met een gouden ringetje in zijn wenkbrauw is ook niet meteen tuig. Maar wat zegt een piercing nu eigenlijk over jou?

Het piercen van je lichaam gebeurt al heel erg lang. Zo bestaat het verhaal dat de dienaar van Abraham een oorring geeft aan Rebekka, de vrouw van zijn zoon Izaäk. Ook zijn er bij mummies die in de oudheid geleefd hebben piercings gevonden. Piercen is dus meer dan alleen maar een recent modeverschijnsel.

Er zijn veel volksstammen en culturen waarin piercings een belangrijke betekenis hebben. Zo was bijvoorbeeld het doorboren van je tong vroeger een manier om bloed te offeren. Uiteraard gebeurde dit zonder verdoving. Door de pijn raakte de persoon in een soort trance waarin hij beter in staat was met de goden te communiceren. In de middeleeuwen stond een tepelpiercing bij de mannen voor moed en mannelijkheid. Verder zie je in India vaak vrouwen die de linker kant van hun neus hebben gepierced. Dit zou ervoor zorgen dat de vrouwen minder menstruatiepijn hadden en een minder pijnlijke bevalling. Zo zijn er nog een hele hoop meer culturen waarin het piercen van een bepaald lichaamsdeel een betekenis heeft.

Bij ons heeft een piercing vaak niet zo'n grote betekenis. We nemen een piercing omdat we het mooi vinden, om ons af te zetten tegen onze ouders of de maatschappij, voor de kick of om een andere reden.

We hebben eerder al een blog geschreven over de verschillende soorten piercings en wat je moet doen om jouw piercing goed te verzorgen. Dit laatste is erg belangrijk, als je je piercing laat ontsteken dan loop je een grote kans hier een enorm litteken aan over te houden!

Hoewel een piercing niet zo permanent is als een tatoeage is het belangrijk om er goed over na te denken voor je jezelf laat piercen. Doe het in ieder geval niet impulsief of (wanneer je nog wat jonger bent) zonder toestemming van je ouders. Bedenk jezelf ook dat je in veel gevallen beoordeeld kan worden op je piercing. Bij het zoeken van een baan bijvoorbeeld, je wordt al snel - onterecht - in het hokje 'asociaal' gestopt.

Maar een piercing kan natuurlijk erg mooi zijn. Soms kan het je vrouwelijkheid benadrukken, bij anderen kan het juist ontzettend stoer staan. Het ligt er maar net aan wat voor type jij bent en op welke plek jij jezelf laat piercen. Er zijn veel beroemde mensen die ook een piercing hebben. Zo heeft Miley Cyrus maarliefst zes piercings! Ze heeft onder andere een heel subtiel knopje in haar neus:

Nouska, van Proud2bme heeft een klein knopje in haar neus. 

Nouska

Een piercing.... Wel of niet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roze - Woensdag 21 november 2012 10:37
Alleen oren! Verder niet .. Echt niet ..
Jessica - Woensdag 21 november 2012 10:41
Hmm... voor mij is een piercing echt niets, behalve gaatjes in je oren dan voor oorbellen! :)
Fayee - Woensdag 21 november 2012 11:03
Ohh yess... als ik geen rekening moest houden met mn stage en latere werk had ik nog wel meer piercings gehad dan dat ik al heb :P
s - Woensdag 21 november 2012 11:03
Niet, maakt je vaak harder en zeker niet knapper
Anoniem - Woensdag 21 november 2012 11:18
Hmm ik heb er nog 3. Maar had er ooit 5. Ik merkte dat ik op gegeven moment gezien werd als 'piercing', en merkte ook dat ik zo naar anderen keek met veel piercings/tattoos. Ik wilde niet meer mijn piercings zijn en omdat ik me er aan een aantal ook stoorde, heb ik ze eruit gehaald :). De fijnste en leukste heb ik lekker gelaten. En één heb ik er na een jaar weer doorgeprikt (wonderbaarlijk hoe sloom de huid op sommige plekken dichtgroeit).
En met piercings dacht ik altijd; die zijn niet forever, je kan ze elk moment er weer uithalen :). Tattoos daarentegen kun je niet zomaar even weghalen en weer terughalen ;).
ano - Woensdag 21 november 2012 11:41
ik vind oorpiercingen heel mooi, zolang ze maar suptiel zijn (dus een klein diamantje of figgurtje, maar geen grote dingen). een kleine stretch vind ik ook mooi, heb er zel eentje :)

sommige piercing vind ik ook nog mooi, maar dat hangt af van persoon tot persoon vind ik. de een vind ik mooi met een wenkrbrauw piercing en de ander niet enzo.
tazz - Woensdag 21 november 2012 11:50
ik wil heeeel graag een navel piercing dat vind ik heel mooi en vrouwelijk!
maar op andere plaatsen (behalven oorbellen) is het not dan het maakt je hard en vaak denken mensen dat je ordinair bent... dus beter van niet
Tyrande Whisperwind - Woensdag 21 november 2012 12:00
Tunnels in mn oren! :)
Vlindertje. - Woensdag 21 november 2012 12:15
Hangt van de persoon af, toen ik 16 was had impulsief een neuspiercing gezet leek achteraf meer op een pukkel en heb ik ook bijna gelijk uitgedaan. Terwijl andere meiden het wel weer heel leuk staat.
Fleurtje - Woensdag 21 november 2012 12:16
Alleen in je oren vind ik het mooi,
verder vind ik piercings vrijwel altijd lelijk
susiQ - Woensdag 21 november 2012 12:19
Hangt er vanaf of het je staat op bepaalde plekken inderdaad.
Ik heb zelf 2 piercings in mijn oren (tragus en helix) en zou er best nog een bij willen.
M. - Woensdag 21 november 2012 12:41
Ik ben wel een voorstander van piercings.
Zelf heb ik ze sowieso in m'n oren (incl. tragus).
Eerst had ik ook een navel- en een tongpiercing. De navelpiercing ging steeds ontsteken; de tongpiercing zorgde voor ontstoken en teruggetrokken tandvlees, dus ook moeten verwijderen, helaas.
Flower - Woensdag 21 november 2012 14:00
Kleine bescheiden piercings vind ik altijd wel mooi sierlijk. Sinds ik gehoord heb dat je van zo'n hoge oorpiercing in je kraakbeen een 'bloemkool' oor kan krijgen (?) durf ik het niet meer. Misschien ooit een klein knopje in mijn neus.
S - Woensdag 21 november 2012 14:45
Heb er ooit 16 gehad, nu nog 11 over.
Ja het is ieder zijn of haar eigen keuze.
marloes - Woensdag 21 november 2012 14:47
nee voor mij niet,

oorbellen meer doe ik niet,
ik de zorg mag het ook meestal niet :)
- - Woensdag 21 november 2012 15:18
Ik vind het echt superleuk! Behalve tongpiercings dan. En het moet wel bij diegene passen :)
sanne - Woensdag 21 november 2012 15:47
ik heb er een in mijn neus, bovenin mijn oor en rechts onderin in mijn lip en wil er aan de andere kant nog een zodat ik een snakebite heb :)
S - Woensdag 21 november 2012 16:40
Ik heb wangpiercings! Natuurlijk heb ik ze genomen omdat ik het mooi vind en omdat het bij me past, maar ik zeg er altijd bij dat ik ze heb genomen omdat het me eraan herinnert dat ik meer moet lachen, omdat je dan van die piercingkuiltjes krijg, en lachen is goed!

Ik ben ervan overtuigd dat als jij zelf tevreden bent met je piercings, en als het bij jou als persoon en jouw stijl past, je er uiteindelijk ook wel werk mee kan vinden wat bij je past.
Natuurlijk is het iets lastiger en wordt je niet overal aangenomen, maar dat kan ook een voordeel zijn.

Ik werk nu in een winkeltje waar sieraden (waaronder piercings) en accesoires en make up verkocht worden. In het begin moest mijn baas wel wennen aan al mijn piercings, maar uiteindelijk komen klanten vanwege mijn look toch vaak met vragen over piercings en make up naar mij.
Ik heb hiervoor bij veel minder leuke baantjes gesolliciteerd en ben bij een paar daarvan (niet allemaal) afgewezen vanwege mijn uiterlijk, maar ik ben uiteindelijk daardoor wel bij een leukere baan terecht gekomen waar ik wel geaccepteerd wordt, en wat ook meer bij mijn smaak past.
eliseeexx - Woensdag 21 november 2012 19:17
ik heb 4 in horen haha ja ik draag nooit iets in mijn tweede gaatjes.
en dan nog een navelpiercing.
anoniem - Woensdag 21 november 2012 19:27
Ik wil heel graag een lippiercing, het liefst een ringetje. Dat vind ik echt heel stoer en tegelijkertijd sexy staan maar ik durf het echt niet haha
Esther - Woensdag 21 november 2012 19:34
Ik heb een tong en navel piercing. En ik wil graag tunnels in mijn oren.
Bakkertje - Woensdag 21 november 2012 21:41
Ik heb in beide oorlellen ieder 3 gaatjes, in mn linker oor heb ik nog een triple forward helix piercing en in mn rechter heb ik 5 helix piercings en een tragus piercing.. totaal 15.
Tyrande Whisperwind - Woensdag 21 november 2012 21:43
@Esther: Gewoon doen! Tot een milimeter of 8 groeien ze altijd weer terug naar normale gaatjes dus je hebt niets te verliezen! Ik ben zelf erg happy met mijn twee acht milimetertjes. Enige nadeel is dat ik mijn tweede oorbellen niet meer inkan omdat die te dicht op mijn tunnels zitten, dus die laat ik dichtgroeien en dan pierce ik als ze dichtzitten waarschijnlijk nieuwe.
Annemarijn - Woensdag 21 november 2012 21:55
Oeeee, ik wil al heel lang een navelpiercing!
keep on shining - Donderdag 22 november 2012 01:40
ik heb een dermal in miijn hand waar ik onwijs blij mee ben. ik hbe nog 6 piercings, maar ik laat ze altijd in een impulsieve bui zetten. en als ik het op den duur niet meer leuk vind haal ik ze er weer uit. maar ik zal nooit meer wat in mn gezicht laten zetten op mn oren na dan.
tlm - Donderdag 22 november 2012 14:10
hahaha: "Zo heeft Miley Cyrus een subtiel knopje in haar neus:" *foto met enorme ring*
greenbutterfly - Donderdag 22 november 2012 14:34
Ik heb een monroepiercing (rechts boven lip) en een navelpiercing, and I like it! Met werk moet ik wel mijn monroe even uit doen, maar na het werk doe ik hem gewoon weer in. :)
Be_Proud - Donderdag 22 november 2012 16:54
Zelf heb ik gewoon gaatjes in mijn oren. En een navelpiercing, zo'n ankertje.
Meer piercings zou ik niet willen, maar dat kan altijd nog veranderen natuurlijk.
Cynthia - Vrijdag 23 november 2012 18:51
Ik heb een tragus piercing, ben er nog steeds blij mee, ondanks dat ik niks meer hoor aan dat oor door een ontsteking :")
pressure - Vrijdag 23 november 2012 20:14
Ik heb er 5: 2 gaatjes in ieder oor en eentje in t kraakbeen van m'n oor!
B. - Zondag 16 december 2012 10:08
Vroeger wilde ik altijd een piercing. Ik had mijn vader al overgehaald, maar van mijn moeder mocht het absoluut niet. Thanks mom. ♥
Britt - Donderdag 7 maart 2013 18:59
Ik heb 3 wele gelede me navelpiercing laten zetten en al verwisselt
Gaat ie nu ontsteken:(((( helppp mee
En hoe kun je n dermal het beste schoonmaken
En btw doet een triple forward helix veel pijn :)
anthony.w - Zondag 21 juli 2013 13:07
ik ben 14 en wil een tunnel van 4,5 mm. maar mijn moeder zegt dat het stinkt. maar ik wil het heel graag hebben. wat moet ik nu doen ??????????.
M - Dinsdag 18 maart 2014 20:24
@ britt: een navelpiercing duurd gemiddeld 9 maanden om te genezen en in die tijd mag je absoluut niet wisselen. Doet het pijn, klopt het, is het rood en komt er spul uit? Dan is het ontstoken. Komt er alleen wat wittig/gelig spul uit? Dan is het gewoon wondvocht en niks aan de hand.
Schoonmaken van piercings; tijdens het douchen wat water overheen laten en dat is het, wel goed droogmaken met wattenstaafje/keukenrolpapier en ABSOLUUT NIET draaien of heen en weer bewegen. Dit is een no go met alle piercings.
En ja een triple fw helix doet pijn, heb het zelf ook. Maar daarbij moet ik ook zeggen: elke piercing doet pijn.

@anthony.w: tunnels staan er om bekend dat ze gaan "ruiken". Je moet ze dan ook heel goed schoonmaken onder de douche door je plugs er dan uit te halen. Er bestaan ook zogeheten deoderant/smeerseltjes die je op je tunnel kant smeren waardoor het lekker ruikt.
M - Dinsdag 18 maart 2014 20:25
Al denk ik dat het nu wel al is opgelost gezien de verstreken tijd.
D - Maandag 15 september 2014 20:42
Ik vind het super vet als het je staat, ik heb zelf 2 oorbellen in per oor, en morgen krijg ik mijn neuspiercing aan de rechte kant. Ik doe eerst een steentje en als ik mag wisselen ga ik nog wel een ringetje proberen vind ik super vet.
Naomi - Zaterdag 20 december 2014 13:44
ik ben 11 en wil heel graag een navelpiercing, durf t alleen niet te vragen :/
Anoniempje 💎 - Zaterdag 21 maart 2015 21:51
Ik ben nog maar jong, maar ik wil binnenkort een nagel piercing, geen navel piercing , maar een naGel piercing, dat is lekker apart, en ik wil als ik wat ouder ben ook van die puntige dingen door m'n oorlellen . groetjes anoniempje
noemmijmaarnoem - Zondag 17 januari 2016 16:30
Ik vind piercings mooi, wel alleen in je oor, het maakt je niet harder maar het is een soort sieraad en ik draag mijn tragus met trots en ik ga straks ook een helix laten zetten
Mellaaa ❤️🙌🏼 - Zondag 31 juli 2016 11:59
Ik heb een neuspiercing (en oorbellen zoals vrijwel iedereen haha). Toen ik mijn neuspiercing liet zetten was ik 12 en zat ik in de 1e (ben nu 13 en zit in de 2e haha). Veel mensen vinden me een "aandachtshoer" omdat ik zo jong al een neuspiercing heb genomen. Maar ik wilde helemaal geen aandacht; ik was zelfs bang voor de reacties. Ik wil nu heel graag een helix piercing maar ik ben bang dat dat niet mag van mijn moeder of dat ik op school weer heel veel vervelende opmerkingen krijg. Hebben jullie hier tips voor? Xx Mel
SteveAmout - Maandag 5 november 2018 19:27
Hello. And Bye.