Dit maakt puistjes erger

 

Net op die ene dag dat je een belangrijke afspraak hebt, een feestje of bijvoorbeeld een date, wordt je wakker met een enorme puist op je gezicht. Je gaat in het licht staan voor de spiegel zodat je het goed kunt zien en het eerste wat je doet is die puist uitknijpen in de hoop dat hij snel verdwijnt en niet meer opvalt. Vervolgens probeer je hem weg te werken met concealer, een laagje foundation en daarna een laag poeder erover heen. Dit was in ieder geval wat ik altijd deed.. maar is dit wat werkt? Zie je hem dan daadwerkelijk niet meer en zorgt dit ervoor dat hij sneller verdwijnt zonder littekens achter te laten of steeds weer terug te komen?

Dit bovenstaande ritueel was ook mijn manier om met puistjes om te gaan. Gelukkig heb ik nooit echt heel veel last gehad van puistjes, laat staan van hevige acne, maar ik heb ze zeker gehad in mijn puberteit en nog steeds weleens. Super vervelend. Wanneer ik een puistje had, was dit ook meestal op een heel opvallende plek zoals op mijn kin, neus en tussen mijn wenkbrauwen. Dit laatste was echt een plek waar ze elke keer weer terugkwamen. Heel irritant en ik deed er alles aan om ze weg te krijgen. Iets wat ik waarschijnlijk beter niet kon doen want dit was denk ik ook de reden waarom ze op een bepaalde plek steeds weer terug kwamen.

meisje
Bron

Er zijn ook allerlei middeltjes tegen puistjes te koop die beloven ze in te drogen en snel te laten verdwijnen. Daar heb ik er ook heel wat van geprobeerd en het meeste werkte helaas niet bij mij. Ze gewoon met rust laten lijkt een goede manier te zijn om er uiteindelijk weer vanaf te komen maar dit is juist zo moeilijk en hetgeen wat de meeste vrouwen juist niet willen. Er zijn in ieder geval heel wat dingen die vrouwen doen terwijl dit het juist alleen maar erger lijkt te maken. Welke beauty gewoontes hebben wij juist om die puistjes te verminderen en onzichtbaar te maken en hebben eigenlijk het tegenovergestelde effect? Dat kun je hieronder lezen.

Puistjes uitknijpen
Een logische eerste reactie is om direct de drang te hebben je puistjes uit te knijpen met het idee dat ze dan verdwijnen. Dit is ook het eerste wat ik doe wanneer ik zie dat ik een puistje krijg. Soms helpt dit wel hoor, maar eigenlijk is het helemaal niet goed. Zeker wanneer je dit met je nagels doet, kun je je huid erg beschadigen en wordt dit alleen maar erger. Ook wordt de kans op littekens dan groter. Verder kan het uitknijpen vast puistjes prima zijn, mits je dit doet als het rijp is (dat zie je aan de wit-gele kop die er dan op het puistje komt). Daarnaast is het het aller belangrijkste dat je handen schoon zijn. Aan je handen en vooral ook onder de nagels kunnen veel bacteriën zitten en die maken het alleen maar erger. Was dus je handen goed voordat je je puistjes uit gaat knijpen en doe dit ook daarna. Als je dit niet doet, verspreid je de bacteriën van het uitgeknepen puistje alleen maar verder over de huid en dit zorgt weer voor meer puistjes op andere plekken. Wanneer het puistje nog niet rijp is, zal je toch nog even moeten wachten.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je na het uitknijpen van een puistje er niet gelijk allerlei cremes en make-up op smeert. Het is dan een soort open wondje en je smeert er dan eigenlijk allerlei stoffen en bacteriën in die er voor zorgen dat het wondje niet kan helen. Als je snel van je puistjes af wilt zijn en wil voorkomen dat ze terug komen, moet je dat dus niet doen. Eerder schreven wij een blog over obsessief puistjes uitknijpen. Je kunt deze blog hier lezen.

Make-up niet verwijderen
Ik ben vast niet de enige vrouw die soms met make-up op gaat slapen met het idee dat het er de volgende ochtend tijdens het douchen wel weer af gaat. Soms ben ik te lui om mijn make-up te verwijderen en tegelijkertijd weet ik dat dit ontzettend slecht is voor mijn huid. In de nacht heeft je huid namelijk juist de mogelijkheid om zich te herstellen en dit werk je tegen door je make-up op te houden. Dit verstopt je poriën en zorgt ervoor dat je huid niet goed kan ademen. Dit heeft tot gevolg dat het onzuiverheden kan veroorzaken en ook puistjes.

Camoufleren met heel veel make-up
Wanneer ik een puistje heb, is mijn neiging om het zo veel mogelijk weg te werken met make-up. Dit deed ik vooral in mijn puberteit toen ik nog wat meer puistjes had en het vreselijk vond als anderen het zouden zien. Ik had een speciale camouflage stick en dit smeerde ik er altijd op om vervolgens een laag foundation of poeder aan te brengen. Helemaal niet zo'n vreemde reactie om iets weg te willen werken wat duidelijk aanwezig is. Mijn moeder zei dan weleens dat dat het soms alleen maar erger maakt, omdat het puistje dan niet zelf kan herstellen en omdat make-up ook bepaalde stoffen bevat die het erger kunnen maken. Dat nam ik eigenlijk nooit aan.. als hij maar niet zichtbaar was! Ik dacht niet echt na over de langere termijn. Toen besefte ik ook nog niet dat puistjes soms juist meer zichtbaar worden door make-up. Want het is vaak echt wel te zien als je veel moeite hebt gedaan om iets helemaal weg te werken.

meisje, spiegel
Bron

Wat ik destijds heel irritant vond, is dat als ik buiten kwam, het ineens een stuk beter zichtbaar werd. Het puistje leek eerst goed weggewerkt te zijn, maar al snel werd hij weer een beetje zichtbaar. Make-up bleef bij mij vaak niet op z'n plek zitten. Tegelijkertijd denk ik dat veel mensen vanalles doen om dit te verbergen, terwijl het ons zelf veel meer opvalt dan een ander. Als je er aan zit en het op allerlei manieren probeert te verhullen, wordt het alleen maar opvallender. Denk alleen al aan de rode vlekken die je krijgt wanneer je het probeert uit te knijpen.

Teveel scrubben
Af en toe je gezicht scrubben kan goed zijn, maar sla hier niet te ver in door. Verder is het een veel gemaakte fout om gewone scrub voor je gezicht te gebruiken. Dit is vaak veel te agressief en dit beschadigd je huid vooral. Het wordt er dan niet mooier of gezonder van. Als je je huid wilt scrubben, is het belangrijk om te kiezen voor een speciale gezichtsscrub of een exfoliant met fruitzuren. Die zijn veel zachter voor het gezicht. Gebruik dit ook niet dagelijks maar eerder eens per week of per twee weken. Vaak staat ook wel op de verpakking aangegeven hoe vaak je dit kan gebruiken.

Onregelmatig gebruik van anti-acne producten
Wanneer je veel last hebt van acne, kan het goed zijn om regelmatig je huid te verzorgen met anti-acne producten. Dit zijn vaak reinigingsmiddelen die salicylzuur bevatten. Dit kan ook helpen om puistjes te voorkomen. Het is alleen belangrijk om dit met regelmaat te doen en bijvoorbeeld elke dag je gezicht hiermee te reinigen. Alleen het product gebruiken wanneer je al last hebt van puistjes, werkt vaak niet voldoende.

Je probeert alle trucjes uit om van je puistjes af te komen
Het internet staat vol met allerlei trucjes om snel van je puistjes af te komen en als je er dan eentje hebt op een moment dat je dat echt niet kan gebruiken, heb je er waarschijnlijk heel wat voor over om het weg te krijgen. Er zijn heel wat vrouwen die alle trucjes die zij tegenkomen om puistjes te verminderen of minder op te laten vallen al hebben uitgeprobeerd. Denk bijvoorbeeld eens aan de welbekende manier om puistjes te laten indrogen door er tandpasta op te smeren. Ik heb het ook weleens geprobeerd. Ik smeerde dan voordat ik ging slapen tandpasta op mijn puistje in de hoop dat hij de volgende ochtend verdwenen zou zijn. Dit was helaas vaak niet het geval. Tandpasta kan overigens juist zorgen voor huidirritatie.

Vanalles proberen aan spot treatment
Omdat veel mensen er last van hebben, is er een enorme markt als het gaat om spot treatment. Dit betekent dat er al heel wat middeltjes verkrijgbaar zijn als het gaat om voorkomen of behandelen van puistjes. Denk bijvoorbeeld aan verschillende middeltjes om je huid te reinigen, producten die beloven dat je puistjes na een dag weg zijn, de perfecte camouflage producten, etc. Het is vaak een hele zoektocht om een product te vinden dat voor jou werkt en in de tussentijd heb je al heel wat geld uitgegeven aan verkeerde producten en is het misschien wel alleen maar erger geworden. Iedereen heeft een andere huid en heeft ook wat anders nodig. Wanneer je veel last hebt van acne, is het aan te raden om een keer langs een huidspecialiste te gaan om advies te krijgen over de producten die geschikt zijn voor jouw huid. Dat is verstandiger dan zomaar dingen gaan uitproberen.

Wat zijn jouw gewoontes als het om puistjes gaat?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xirisjeexx - Zaterdag 19 maart 2016 14:51
Ik had er altijd best veel last van maar nu ga ik eens in de zoveel tijd naar een schoonheidsspecialiste en daar krijg ik dan een acne behandeling, sindsdien heb ik veel minder last van puistjes
xirisjeexx - Zaterdag 19 maart 2016 14:51
Ik had er altijd best veel last van maar nu ga ik eens in de zoveel tijd naar een schoonheidsspecialiste en daar krijg ik dan een acne behandeling, sindsdien heb ik veel minder last van puistjes
Anti - Zondag 20 maart 2016 10:31
Ik draag gewoon geen make-up en sinds ik vegetarisch ben heb ik al helemaal nergens meer last van
x - Zondag 20 maart 2016 13:46
Bij mij kwam het door mijn medicijnen.. hormonen.
En dan helpt de pil heel goed!
Dalin - Woensdag 12 april 2017 21:07
Ik was mijn gezicht met rozenwater maakt mijn gezicht wel gezonder maar er komen nog steeds puistjes bij.. šŸ˜•