9 jaar en bezig met mijn uiterlijk

 

Hoe kijkt een meisje van 9 jaar naar zichzelf in de spiegel en wat denkt ze dan? Meisjes lijken op steeds jongere leeftijd bezig te zijn met hun uiterlijk en ze hebben ook vaak op jongere leeftijd al toegang tot Social Media zoals Facebook en Instagram. Bloggers en vloggers bereiken naast volwassenen en jongeren inmiddels ook steeds meer kinderen. In diverse artikelen lees ik dat kinderen meer en meer bezig zijn met hun uiterlijk en dat veel kinderen ook onzeker zijn over zichzelf. Ik ben benieuwd in hoeverre dit ook speelt in mijn eigen omgeving en wat het effect hiervan is. Daarom besloot ik een aantal vragen te stellen aan een meisje van 9. Ze heet Mia en zit in groep 6 van de basisschool.

Ik verbaas me er over dat sommige kinderen die nog geen 4 jaar zijn al weten hoe ze een iPad moeten bedienen. Ondanks dat ik er ergens wel van schrik, besef ik ook dat dat de wereld is waarin wij nu leven en dat internet, het kunnen omgaan met computers en telefoons ook steeds belangrijker wordt. Als ik kijk naar mijzelf toen ik die leeftijd had, speelde internet nog nauwelijks een rol en speelde ik vooral buiten en met de barbies. Ik kan mij niet herinneren dat ik op die leeftijd al bezig was met hoe ik eruit zag. Ik denk dat dit bij mij voornamelijk ging leven in de laatste klas van de basisschool en op de middelbare school.

mia
Bron

Inmiddels zie ik meisjes van 8 jaar al make-up dragen en gaan zij met hun telefoon in de weer om selfies te maken en deze te laten zien aan andere mensen. Ook hoor ik van mensen uit mijn omgeving dat kinderen al op jonge leeftijd YouTube afstruinen op zoek naar leuke nieuwe filmpjes waarin verschillende make-up en voedingsproducten getest worden. Het maken van YouTube video's wordt steeds populairder en sommige jonge kinderen behoren ook tot dit publiek.

Ik stelde Mia een aantal vragen over wat zij mooi vindt aan zichzelf, wat ze zou willen veranderen als het kon en wat zij ziet als ze in de spiegel kijkt. In sommige antwoorden zag ik een jong meisje terug maar er waren ook antwoorden waarvan ik ook een beetje schrok en besef dat kinderen ook op die leeftijd niet alleen buiten spelen en kattenkwaad uithalen, maar dat zij ook al op een heel serieuze en kritische manier naar zichzelf kunnen kijken.

♥ Wat vind je mooi aan jezelf?
Dat weet ik eigenlijk niet maar iedereen wil mijn wimpers hebben dus die vind ik wel mooi. Mooi van binnen zijn is belangrijker dan mooi van buiten maar mooi van buiten zijn is wel fijn, dan heb je minder zorgen.

♥ Wat zou jij aan jezelf willen veranderen en waarom?
Dat ik beter word in nagels lakken. Het mislukt heel vaak en dat vind ik dan niet leuk.

♥ Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
Een meisje die ik niet ken. Ik beeld mezelf altijd anders in dan ik ben. In mijn gedachten ben ik mooier en daarom kijk ik zo min mogelijk in de spiegel. Als ik in de spiegel kijk is alles anders. Als ik mijn haar los heb, zie ik er stoerder uit en als ik mijn haar vast heb, zie ik er netter uit. Dat heb ik zelf bepaald tenminste. In mijn gedachten heb ik mijn haar altijd los. Als ik mijn haar los heb ben ik slanker, dat is niet zo belangrijk, maar het is wel zo. Ik zie het zo en daar kan ik niets aan doen. Ik vind mijn glimlach in de spiegel wel mooier.

♥ Wat doe je 's morgens aan je uiterlijk en waarom?
Ik probeer mezelf zo mooi mogelijk te maken. Mijn haar en mijn gezicht. Ik wil ook graag groter zijn. Je kunt dan overal beter bij en je kunt meer zien. Ik heb dan geen krukje meer nodig. 's Morgens kijk ik of de nagellak past bij mijn kleding. Mama vindt dat niet altijd goed want het droogt niet snel genoeg. Ze moeten eigenlijk superdroog nagellak uitvinden. Nagellak vind ik mooi als het uniek is, bijvoorbeeld iedere nagel in een andere kleur.

♥ Kies je zelf welke kleren je aandoet en zo ja hoe?
Soms wel en soms ook niet. Ik kijk of het bij elkaar past en ik moet de vorm en stijl leuk vinden. Het moet ook lekker zitten. 

camera
Bron

♥ Praat jij weleens met vriendinnetjes over het uiterlijk en waarover?
Nee, daar praten we niet over. Soms vraag ik wel of mijn haar goed zit en of ze mijn nagellak of shirt mooi vinden.

♥ Wat vind je mooi en minder mooi als je naar iemand anders kijkt?
Weet ik niet. Ik kijk wel of iemand mij niet uitlacht en of iemand aardig is. Wanneer deze vraag gesteld wordt is er een vriendinnetje van Mia aanwezig. Er wordt gevraagd wat Mia mooi vindt aan Sophie. Ze zegt dat ze het mooi vindt dat ze zo lang is. Andersom vindt Sophie dat Mia altijd mooie kleding draagt. Ze geven elkaar een knuffel en er verschijnt een grote glimlach. Ze wisten eerder niet wat de ander mooi. 

♥ Maak jij selfies en waarom wel/niet?
Heeeeeeel veel, wel duizend. Dat vind ik leuk en grappig. Musical.ly (app) vind ik heel leuk. Dat zijn selfies met liedjes erbij en dan kunnen anderen zeggen of ze het leuk vinden.

♥ Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?
Viona. Dat is een meisje van 12 die bij mij op gym zit.

♥ Kijk je weleens video's op YouTube en zo ja, naar wie kijk je graag en waarom?
Naar zangeressen en daar word ik blij en rustig van. Helemaal als ik kan meezingen. Ze zien er mooi uit en dat vind ik fijn. Ik kijk ook naar Celina Larson. Daar heb ik ook een duet mee gedaan op Musical.ly.

♥ Naar welke vloggers kijk jij op YouTube en wie is je grootste voorbeeld (en waarom)?
Ik kijk naar de vlogs van Enzo Knol omdat hij grappig is en leuke filmpjes maakt. Ik vind het wel jammer dat er maar een meisje meedoet en dat ze bier drinken. Ik kijk ook weleens naar 
Djamila. Die proeft allemaal dingen zoals snoepjes. Die zou ik weleens willen proberen alleen het komt uit Amerika.

♥ Wat vind je leuk aan vloggers/vlogs?
Omdat het leuk en grappig is en ze laten zien wat ze allemaal doen.  

♥ Zou je later zelf willen vloggen + waarom wel/niet?
Jaaaaa. Ik vind het heel leuk en grappig. Dat moet dan gaan over mij hele leven. Nouja, ik heb ook een prive leven.. bijvoorbeeld als ik naar de wc ga. Maar verder over mijn hele leven en wat ik allemaal doe, bijvoorbeeld ook naar school gaan. Vloggen tijdens de les kan misschien niet, maar het kan wel gaan over spelletjes of als ik naar een pretpark of zwembad ga. Ik heb ook een onderwatercamera. 

♥ Doe je een sport? Wat en waarom?
Ja, Turnen. Ik vind het leuk en het ziet er mooi uit. Ik wil wel naar de olympische spelen. Isabel en Viona zijn mijn voorbeelden.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mel - Zondag 23 oktober 2016 10:38
Helemaal verbaasd en toch ook weer niet. Waar gaat de wereld heen?
FathAndLove - Zondag 23 oktober 2016 11:18
Woh deze uitspraak vindt ik best heftig voor zo een jong meisje: 'Een meisje die ik niet ken. Ik beeld mezelf altijd anders in dan ik ben. In mijn gedachten ben ik mooier en daarom kijk ik zo min mogelijk in de spiegel'. en ook deze : ' Als ik mijn haar los heb ben ik slanker, dat is niet zo belangrijk, maar het is wel zo'

Lost girl - Zondag 23 oktober 2016 11:34
Klinkt in mijn oren als een heel normaal meisje van negen. Tuurlijk is het gebruik van moderne techniek meer dan vroeger. Ik kom uit de tijd zonder internet, mobiele telefoons en een computer hadden we ook niet toen ik klein was, maar zoals sociale media en internet nu ook op school wordt gebruikt is het niet vreemd dat kinderen steeds jonger hier interesse in hebben en dit gebruiken.
Haar antwoorden klinken heerlijk onschuldig en ik zie ook geen overduidelijke kritische of serieuze ondertoon in haar antwoorden. Tenminste niet meer dan wat mij normaal lijkt. Ik vind het een superleuke blog. Heel goed bedacht!
RosieV - Zondag 23 oktober 2016 11:49
Eigenlijk moet er nu echt flink tegengas worden gegeven dat innerlijk altijd bepaald. Laatst zag ik ook een jong meisje in de bus met zoveel make up. Zoveel heb ik nog nooit opgehad. Meiden van veertien die al full face make up dragen inclusief bronzer en lippenstift. Ik vind het best heftig.
nikki - Zondag 23 oktober 2016 12:20
ik vind deze blog heel interessant en goed bedacht.
ik vind de antwoorden wel een beetje schokkend eigenlijk, zo'n jong meisjes en al zo met haar uiterlijk bezig. Kinderen worden hier echt veel te erg en jong mee aangestoken.
Aan de andere kant vind ik de antwoorden af en toe ook aandoenlijk. Echt een originele blog dit!
Brenda - Zondag 23 oktober 2016 12:36
*slaat stijl achterover*

Komt dit uit de mond van een 9-jarige..? :( :( :(
xxxm - Zondag 23 oktober 2016 13:48
Bizar!! Helemaal eens met FathAndLove
meisje14 - Zondag 23 oktober 2016 14:51
Woow.
Anne-Maria - Zondag 23 oktober 2016 16:23
Oeh, hier schrik ik van! Waar is het echte kind gebleven dat kind mocht en kon zijn?
M - Zondag 23 oktober 2016 16:33
Deze antwoorden zijn toch niet zooo heel erg heftig? Het klinkt allemaal heel onschuldig. En ja, natuurlijk denkt ze na over haar uiterlijk, omdat er naar wordt gevraagd. In het dagelijks leven zal dit wss best meevallen.
ludemi - Zondag 23 oktober 2016 18:12
Ik vind deze antwoorden normaal en zeker niet shocking zij geeft juist aan dat zij niet heel erg bezig is met haar uiterlijk ..... zij en haar vriendinnen praten er niet eens over.
Deniz - Zondag 23 oktober 2016 19:02
Ik vond het leuk om te lezen dat zo'n meisje vooral oprecht kan vertellen; dat ze al een duidelijke mening heeft over dingen in haar leven.; kiest wat ze leuk vindt bv.
Kim - Zondag 23 oktober 2016 21:17
Ik vind het normale antwoorden. Of zie ik iets over het hoofd...?
Bloem - Maandag 24 oktober 2016 07:46
Mijn dochter is 9 en zij praat echt niet zo. Haar vriendinnen ook niet.
Vind dit wel heel volwassen overkomen.
Nadine - Maandag 24 oktober 2016 08:00
wat een lieverdje❤️❤️❤️
Anoniempje - Maandag 24 oktober 2016 21:03
@FathAndLove
Ja en ze is ook nog maar 9 (!) jaar.
Echt bizar