8 redenen voor de sauna

 

Wanneer je nog nooit naar de sauna bent geweest, kan die drempel heel hoog zijn. Misschien hoor je weleens dat mensen in jouw omgeving dat weleens doen maar heb je zelf deze stap nog niet durven zetten. Veel mensen krijgen bij het idee daar naakt rond te moeten lopen het al benauwd en dat is al reden genoeg om het niet te doen. Anderen vinden dat misschien niet zo'n probleem maar zien op tegen de warmte in de sauna's. Zonde! Want een dagje naar de sauna is veel meer dan dat en heel veel zorgen zijn ook niet eens nodig.

Ik schreef al eerder een blog over de sauna waarin ik een beschreef wat het precies is en wat je ervan kunt verwachten en ook schreef ik hierin over naar de wellness gaan en een eetstoornis. Lees deze blog ook eens. Ik ga sinds een aantal jaar met heel veel plezier naar de sauna en in deze blog geef ik 10 redenen om die stap ook eens te zetten..

wellness
Bron

1. Naakt hoeft geen drempel te zijn
Als ik aan mijzelf denk toen ik jonger was, zo'n 10 jaar geleden, had niemand mij meegekregen naar de sauna. Mijn zus en moeder vonden dat wel fijn en mijn zus ging ook nog weleens met mijn tante mee, maar ik moest er niet aan denken om naast mijn naakte tante en zus in de sauna te zitten. Daarnaast was het beeld wat ik had alleen een sauna en ik ging weleens bij het zwembad in zo'n -veel te hete- cabine zitten en dat hield ik nooit zo lang vol. Niks voor mij dus. Ik had een bepaald drama beeld in mijn hoofd van allerlei naakte mensen bij elkaar die dan de hele tijd naar elkaars lichaam zouden kijken. Het leek me helemaal niks. Op gegeven moment ben ik naar de sauna gegaan voor een wellness dagje en er ging een wereld voor mij open. Ik had mij nog niet over het naakt zijn heengezet hoor, want dat leek mij nog steeds niks maar gelukkig waren er badkleding dagen. Lekker veilig en op die manier kon ik er toch naartoe.

Wil je wel graag een keer naar de sauna maar vind je het naakt zijn toch nog te eng? Dan is de badkledingdag een perfecte mogelijkheid. Bijna alle sauna's hebben dit wel en vaak is dit op één vaste dag in de week. Ik ben heel blij dat die er zijn, anders was ik nooit gegaan. Inmiddels ga ik wel op naaktdagen naar de sauna en nu merk ik dat ik dat een stuk fijner vind. Laatst was ik toch op een badkledingdag omdat het gewoon zo uit kwam, maar ineens merkte ik dat mijn badkleding enorm in de weg zat en dat ik het maar vervelend vond. Ik snap overigens wel heel goed dat ik dit eerst echt niet wilde en niet durfde en dat dit ook voor jou een drempel kan zijn om het niet te doen.

Als ik terug denk aan mijn angsten en het beeld dat ik erbij had, weet ik dat het niet klopte. Het is allemaal niet zo eng als het lijkt en het is ook niet zo dat iedereen constant naar elkaar kijkt. Het meest bijzondere vind ik dat ik eerst in de trein zit en dat iedereen gewoon zijn of haar kleding aan heeft en dat wanneer ik het wellness center binnen stap, het lijkt alsof ik mij in een heel andere wereld bevind. Een wereld waarin naakt zijn normaal is. Waarin mensen vooral met zichzelf bezig zijn, ontspannen en genieten van de rust. Mijn ervaring is dat het totaal geen seksueel karakter heeft en er ook niet gekeken wordt naar iemands imperfecties. Daarnaast is het overigens ook helemaal niet zo dat je de hele tijd naakt rondloopt. Het grootste deel van de tijd heb je je badjas aan en zelfs in de sauna kun je je handdoek om doen.

2. Het is meer dan alleen sauna's
Voordat ik naar de sauna ging, had ik hier een heel ander beeld bij. Als mijn tante zei dat ze weer naar de sauna ging, dacht ik altijd dat ze dan heel lang in een hokje zat met houten bankjes en dat het allemaal ging over het warm hebben en zweten om vervolgens een emmer koud water over je heen te gooien. De sauna zoals ik die ken is veel meer. Er zijn heel wat wellness centers in Nederland zoals Elysium, de Zwaluwhoeve, de Veluwse Bron, Thermen Holiday, Spa zuiver, Devarana, etc. Dit zijn wellness centers die niet enkel een sauna hebben, maar ook zwembaden, rustruimtes en waar je ook massages en andere behandelingen kunt boeken. Je kunt het dus afwisselen en zo invullen zoals je zelf wil. Ik kan mij hier een hele dag vermaken.

sauna
Bron

3. Gezellig dagje weg
Doordat er eigenlijk heel veel te doen is, voelt de sauna voor mij altijd als een dagje weg. Dit is ook een reden om naar de sauna te gaan. Het is weer eens iets anders maar perfect om te doen met bijvoorbeeld je moeder, een ander familie lid, je partner of vriendinnen. Er zijn momenten voor ontspanning en rust maar ook om gezellig bij te kletsen, te lachen en nieuwe herinneringen te maken. Ook als je niet zo goed tegen de sauna kan, kun je hier terecht. Er zijn vaak genoeg andere dingen te doen, je kunt lekker in de jacuzzi zitten, zwemmen, een boekje lezen, etc.

4. Rust en ontspanning
Een belangrijke reden voor mij om naar de sauna te gaan is om even weg te zijn en een plek te hebben waar ontspanning en rust centraal staat. Je telefoon laat je in je kluisje en er heerst een sfeer waarin rust en ontspanning het aller belangrijkste is. Je bent echt even weg van de buitenwereld. Daarnaast speelt voor mij ook een rol dat ik in mijn dagelijkse leven te weinig de tijd neem om eens lekker een tijdschrift of een boek te lezen. Een dagje wellness biedt hier alle ruimte voor.

5. Je lichaam ontgiften en onze weerstand verbeteren
De sauna staat bekend om de hoge temperaturen en hierdoor ga je zweten. Je verliest in de sauna zo'n 20-40 gram zweet per minuut en dit is in totaal ongeveer een halve tot anderhalve liter vocht met afvalstoffen. De sauna zorgt er dus voor dat wij ons lichaam ontgiften doordat we veel afvalstoffen uitzweten. Het verhoogt de weerstand, gaat infecties tegen en helpt ook tegen huidproblemen. Wel is het heel belangrijk om dus veel te drinken als je naar de sauna gaat om de vochtbalans in je lichaam op pijl te houden. Wanneer je dit niet doet kun je lichamelijke klachten als hoofdpijn en duizeligheid krijgen.

6. Pijnbestrijding
Warmte zorgt voor een verbeterde doorbloeding en het is een bekende pijnstiller als je bijvoorbeeld last hebt van spierpijn, rugpijn of reuma. Wanneer je hier dus veel last van hebt of wanneer je in de koudere maanden last hebt van pijnlijke gewrichten en bijvoorbeeld pijn in de handen en voeten, kan de sauna ook goed helpen.

7. Je lichaam op een andere manier zien
Veel meiden die onzeker zijn en problemen hebben met hun zelfbeeld, zullen vanuit schaamte en angst misschien niet zo snel naar de sauna gaan. Heel begrijpelijk, want je wordt daar nou eenmaal geconfronteerd met je eigen lichaam en dat van anderen. Wel denk ik dat dit voor veel personen ook juist helpend kan zijn. Ten eerste ben je op een dagje wellness sowieso op een positieve manier met je lichaam bezig omdat de sauna nou eenmaal goed voor je is. Ik denk wel dat het de eerste keer spannend kan zijn omdat je je misschien afvraagt of iedereen op je gaat letten en bang bent dat mensen misschien een mening hebben over hoe jij eruit ziet. Ik heb gemerkt dat mensen eigenlijk vooral met zichzelf bezig zijn en aan het genieten zijn van hun dagje wellness. Aan het begin was ik heel erg met mijzelf en mijn lichaam bezig en was ik mij hier ook heel bewust van, maar al snel merkte ik dat verder niemand bezig was met hoe ik eruit zag. Er hing een heel ontspannen sfeer waarin het 'perfect' eruit zien totaal geen rol speelt. Overigens wordt wel duidelijk dat geen enkel lichaam perfect is.

sauna
Bron

8. Jouw dag op jouw manier
Wat ik ook fijn vind aan zo'n dagje wellness, is dat ik alles kan doen op mijn manier en in mijn tempo. Ik ben nog nooit alleen geweest, maar mijn vriendinnen en mijn vriend en ik laten elkaar altijd heel vrij. We hoeven niet per se alles samen te doen en dat is een fijn uitgangspunt. Het grootste deel van de tijd brengen we samen door, maar als ik even geen zin heb in de sauna en mijn vriendinnen of vriend wel, dan gaan zij dat doen en dan ga ik lekker in een jacuzzi zitten en zien we elkaar erna weer. Iedereen heeft wat betreft de sauna ook een ander tempo. De ene kan heel lang in een sauna blijven zitten en ik hou het vaak wat minder lang vol. Ik ga dan soms wat eerder naar buiten en dan wacht ik op hen of ga ik alvast onder een koude douche staan.

Wat is voor jou de reden om wel of juist niet naar de sauna te gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lace - Dinsdag 19 januari 2016 10:09
Ik kan iedereen aanraden om een keer naar de sauna te gaan, het geeft mij zo veel rust.
Persoonlijk heb ik ook het idee dat als je eenmaal 5 min. naakt in de sauna bent je je realiseert dat mensen op het strand of in een zwembad of überhaupt gewoon als je aan het winkelen ofzo bent veel meer staren dan daar. Iedereen is naakt, we zijn allemaal adam en eva's :P Het interesseert niemand hoe je er uit ziet en als je je toch niet prettig voelt kan je je badjas aandoen als je van de ene naar de andere ruimte loopt. in de sauna's zelf is het vaak een beetje schemerig en dus ook minder ongemakkelijk.
Lalala - Dinsdag 19 januari 2016 10:31
Ja sauna's zijn heerlijk! Ik durfde nooit uit angst om bekeken en beoordeeld te worden, maar mijn ervaring is dat ik tienduizend keer meer beoordeeld en bekeken word op het strand met badkleding aan dan naakt in de sauna. Ik zag allemaal vrouwen die eruit zagen zoals mij en daardoor heb ik er zoveel zelfvertrouwen en acceptatie naar mijn lichaam toe door gekregen.
C - Dinsdag 19 januari 2016 12:45
Ik vind de sauna ook heerlijk. Het naakt zijn valt heel erg mee omdat iedereen vooral met zichzelf bezig is en je een groot deel ook gewoon je badjas aan hebt/je lichaam onder water is etc.
Verder ben ik niet goed in ontspannen/niks doen en in de sauna moet je wel en vind ik dat altijd erg fijn
S, - Dinsdag 19 januari 2016 13:46
Ik houd niet van hitte, dus de sauna lijkt me al niets. Massages hoef ik niet omdat ik juist super gespannen word als mensen aan me zitten en zwemmen/baden heb ik meestal na een half uurtje wel genoeg van. Nu ben ik nog nooit in een sauna geweest, dus ik heb geen idee, maar ik denk niet dat het iets voor me is.
Bloem - Dinsdag 19 januari 2016 14:09
Ik ben altijd wel een beetje jaloers op mensen die dit durven want het lijkt mij wel fijn maar ik heb dan inderdaad steeds het gevoel dat mensen naar mij kijken. Misschien moet ik het toch maar eens gaan proberen op een badkledingdag.
Snoezel - Woensdag 20 januari 2016 20:45
Ik ga elke week naar de sauna! Met badkleding heb ik ooit 1 keer gedaan en is absoluut geen aanrader. Zeker als je wat gaat drinken zit je daar met je natte pak onder een badjas. Het is ook helemaal niet raar of vreemd om naakt rond te lopen, omdat iedereen dat doet en dan staat niemand je aan te kijken.

Ik vind het heerlijk dat er ook een bubbelbad buiten is, lekker warm en toch met je hoofd in de frisse lucht.
bellefleur - Donderdag 21 januari 2016 00:42
Vanaf mijn zevende ging ik met mijn moeder mee naar sauna's, hield niet zo van hitte maar wel van de ruimte met verwarmde tegels.

Inmiddels zwem ik naturistisch, naakt dus, bij een vereniging. Vanaf december probeer ik vanaf licht ondergewicht wat aan te komen en ben nu dus wat extra bezig met mijn lichaam, dat was de eerste keer dus best spannend omdat het wel een beetje zichtbaar is. Gewoon met iedereen gepraat en later bij de geklede nieuwjaarsborrel, met hapjes, alleen het compliment dat ik het best kom hebben.. niiets raars gebeurd dus. En bij een saunacomplex is het veel anoniemer. Wanner er dus al niets wordt gezegd als je naakt staat te praten, zullen wildvreemden ook niets zeggen.
sinds die bewuste zondag heb ik mezelf weer terug, wanneer ik in de spiegel kijk zie ik mezelf weer endiet ddat rare figuur met die lege ogen.

Het is geen wondermiddel natuurlijk, maar wel een middel om te ontspannen en relativeren. Ik was nieuw jong, net lid en stond dus in de belangstelling. En zeker achteraf gezien, het was heerlijk.
Sanne - Woensdag 28 september 2016 11:28
Doorgaans heb ik zo'n last van pijnlijke gewrichten door mijn reuma. dat het mij opviel dat ik in de sauna zo pijnvrij ben! Heerlijk, vooral een infrarood sauna.
Laura - Woensdag 31 januari 2018 16:31
WAARSCHUWING!!!!!

Lieve mensen, de sauna is heerlijk, echt waar, vooral ook in de winter, als je het altijd koud hebt en niet meer weet hoe je het in hemelsnaam weer een beetje warm kan krijgen...

MÁÁRRR: Als je (ernstig) ondergewicht hebt, kan een bezoekje aan de sauna echt levensgevaarlijk zijn, blijkaar!!!! Met name als je ook een lage hartslag/bloeddruk hebt. PAS DUS OP!!!

De sauna geeft je hele lijf een optater (stofwisseling gaat omhoog enzo), dit lijkt heel aantrekkelijk maar als je lijf niet zo sterk is, of als je bijvoorbeeld nog nooit eerder in de sauna bent geweest, dan weet je lijf niet wat 'm overkomt. En de gevolgen kunnen dan desastreus zijn... Ik heb het aan den lijve ondervonden laatst: het had niet veel gescheeld of mijn hart had het begeven. Ik had ook wel het gevoel dat ik doodging (als in: serieus), maar ik dacht: ik zal me wel aanstellen, ik zal wel niet genoeg gegeten hebben. Niet dus, blijkt nu. De arts was zo geschrokken dat ze er bijna een woede-aanval van kreeg..

Geniet dus, maar please, pas goed op jezelf...en als je weet dat je bepaald 'fit' bent, en als je weet dat je een trage hartslag hebt, beperk je wellnessdagje dan tot de baden en de relaxstoelen enzo...

Het klinkt zeer overdreven en ik weet niet of ik had geluisterd als ik van tevoren gewaarschuwd was..maar dan weet je 't iig...
Laura - Woensdag 31 januari 2018 16:33
Oh, en hetzelfde geldt trouwens voor naar grote hoogtes gaan (bijv. in de bergen). In principe is het voor niemand echt gezond om snel een groot hoogteverschil te overbruggen, maar als je (ernstig) ondergewicht hebt en een (relatief) zwak hart is zelfs met de bus of de auto hoog de bergen in gaan onverstandig!!

(en ook dit heb ik persoonlijk meegemaakt. maar daar was ik wel van tevoren oor gewaarschuwd...en dus alerter op, waardoor ik uiteindelijk uit de gevarenzone ben gebleven)