7 tips voor gezondere tanden

 

Minstens twee keer per dag zijn we er mee bezig, het liefst in de ochtend een keer en in de avond een keer. Je bent er gemiddeld 2 tot 5 minuten mee bezig, maar eigenlijk gebruik je ze de hele dag! Ik heb het dan natuurlijk over tanden. Tanden gaan als het goed is jouw hele leven mee, althans dat is wel het streven. Je kunt niet zonder doordat je ze nodig hebt bij het communiceren maar ook voornamelijk bij het eten. Dan is het ook niet raar om er goed voor te zorgen en ze gezond te houden toch?

Tegenwoordig zijn er tig middeltjes om jouw tanden goed te verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan flosdraad, speciale tandenborstels en tandenstokers. En dan ook nog eens de vele soorten tandpasta die allemaal weer bijzondere ingredienten bevatten voor iets specifieks. Bijvoorbeeld voor de zorg van het tandvlees, tegen tandplak of whitening tandpasta's.

vrouw, lach
Bron

Eigenlijk is het al best een taak om de juiste producten uit te kunnen kiezen, maar gelukkig weet een tandarts je daar vaak goed bij te adviseren. In een halfjaarlijkse controle komt vaak wel naar voren wat je nodig hebt en zo niet, dan kun je dat natuurlijk ook gewoon vragen. Hierdoor hoef je niet allerlei dingen in de winkel te gaan halen om weer eens uit te proberen maar koop je echt wat jouw gebit nodig heeft. Gelukkig zijn er ook natuurlijke voedingsproducten die ons kunnen helpen ons gebit gezond te houden. In deze blog zal ik een aantal van deze producten noemen. 

♥ Ananas
Voor de mensen die graag een stuk ananas lusten is het volgende wel erg mooi meegenomen! Tandplak is namelijk iets waar we elke dag mee te maken hebben, maar in ananas zit een enzym dat tandplak afbreekt. Niet alleen is dat beter voor jouw tanden, maar het zorgt er ook voor dat jouw tanden er wat witter uit gaan zien.

♥ Wortel
Mij is altijd verteld dat wortel goed is voor de ogen, maar blijkbaar zijn ze ook nog eens goed voor mijn tanden. Tijdens het eten van een wortel wordt namelijk de aanmaak van speeksel gestimuleerd. Dit bevat door de wortel ook nog eens vitamine A waardoor het extra goed is voor de tanden. Lekker blijven knagen als een konijn dus!

noten
bron 

♥ Noten
Dat noten gezonde vetten bevatten, is voor velen geen geheim meer. Ik vind ze ook erg lekker als tussendoortje omdat je daar heerlijk van kan blijven knabbelen. Maar wist je dat ze ook nog eens een mooie hoeveelheid calcium bevatten? Dit zorgt ervoor dat je tanden ook nog eens sterk blijven en dat er minder snel gaatjes in komen. 

♥ Aardbeien
Aardbeien zijn al bij velen een bekend product om de tanden witter mee te maken. Het is bij lange na niet altijd nodig, maar voor een thee- en koffieliefhebber als ik kan dat soms wel even fijn zijn. In aardbeien zitten zuren die de tanden als het ware wat bleken. Hiervoor moet je de binnenkant, dus het witte gedeelte even over je tanden wrijven. Ik eet ze liever maar het is het proberen waard! En anders heb ik altijd nog een lekkere fruitsnack.

♥ Appels
In een appel bijten kan soms erg zuur zijn. Ze zeggen niet voor niets ‘door een zure appel bijten'. Maar wist je dat het zuur in een appel jouw tanden ook witter kunnen maken? Hoewel ik liever kies voor een zoete appel, kan een zure appel soms ook geen kwaad. Vooral niet als het ook nog eens goed voor de tanden kan zijn.

appel
bron

♥ Selderij
Hoewel ik absoluut geen fan ben van selderij, schijnt het wel erg goed te zijn voor je tanden. Door zijn structuur werkt het als het ware als een natuurlijke tandenborstel. Dit zorgt ervoor dat je tanden mooi wit blijven en het is wat minder agressief in vergelijking met het poetsen met een tandenborstel. Toch zou ik niet zo snel rondlopen met een stengel selderij in mijn mond...

♥ Schil van een sinaasappel
Je zou niet snel denken dat je ooit nog wat met de schil van een sinaasappel zou kunnen doen, maar blijkbaar kan je jouw tanden daarmee witter maken. Wrijf maximaal twee keer in de week de binnenkant van een schil over je tanden en laat dit ongeveer twee minuutjes intrekken. Spoel je mond en poets het daarna goed. Het zou de tanden witter maken, alleen klinkt het niet bepaald lekker.

Super witte tanden hoef ik niet te hebben, maar een gezond gebit is natuurlijk nooit verkeerd. Je krijgt er tenslotte maar één en je hebt het toch echt nodig. En na jarenlang een beugel te hebben gehad, ben ik wel extra zuinig met mijn gebit.

Wat doe jij om voor jouw tanden te zorgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fems - Zondag 27 september 2015 10:16
He! Dat plaatje van die appel heb ik als achtergrond!
Leuke blog!
groentetuin - Zondag 27 september 2015 12:30
Sorry maar wat een amateuristische blog. Bronnen?
Fruitsuiker is juist een aanslag op je gebit en kleur.
rennertje - Zondag 27 september 2015 14:57
Al dat zuur is juist slecht en bevordert tanderosie.
Lisa - Zondag 27 september 2015 15:37
Gewoon met mate is zeker belangrijk.
Goed tanden poetsen en veel water drinken met niet teveel suikers :-)
Janet - Zondag 27 september 2015 16:35
Spinazie blijft helaas tussen je tanden
Janet - Zondag 27 september 2015 16:36
Flossen is ook aanrader
Elke - Zondag 27 september 2015 17:40
Ik laat mijn tanden regelmatig bleken in een salon. Ik kies dan altijd voor de "intensief" -behandeling (is 4 uur lang). Zo blijven mijn tanden echt mooi superwit. En ik heb laatst weer een jaartje een beugel gedragen om ze nog mooier recht te krijgen. De orthodontist vond het niet noodzakelijk dat ik weer aan de beugels ging, het was meer een behandeling voor "de mooi". Maar omdat ik het helemaal zelf betaalde heeft de orthodonist toch de beugel geplaatst. Het was wel duur, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan, het resultaat is echt geweldig. Mijn tanden staan nu echt perfect.
Hanna - Maandag 28 september 2015 18:17
Iell die sinaasappelmanier klinkt echt goor

@ Elke: Je klinkt best perfectionistisch.. hoop voor je dat je niet te kritisch op jezelf bent en op een ander :)
Jelle - Maandag 28 september 2015 23:06
Wat is de bron van dit artikel? Ben zeer benieuwd, want het klopt van geen kant.
Lusi - Dinsdag 29 september 2015 00:22
Volgens mij gaat dit artikel voor een groot deel om het cosmetische aspect van je tanden en niet om 'gezondere tanden'. Eigenlijk in al het fruit zitten fruitzuren die een aanslag zijn. Vooral appels zijn vrij erg (net als citroen). Een appel afhappen doet bij mij ook echt pijn, zelfs een paar uur daarna, vanwege heel veel tandissues, waaronder het ontbreken van glazuur op een deel van mijn tanden (niet eens perse door ES, -al heeft die niet meegeholpen).

Dat je met deze dingen je tanden bleekt/mooier maakt is misschien fijn, maar gezonder worden je tanden er niet van. Wit staat namelijk niet gelijk aan 'gezond'. Ik vind het daarom wel een misleidende blog(titel). Die tandbleek'trucjes' gebruiken (en dus echt bewust wrijven e.d. in plaats van het gewoon te eten) moet je echt met mate doen!

Mijn 7 tips -ook al is een groot deel voor de hand liggend- :
1. Goed eten zodat je voldoende vitaminen/mineralen/etc. binnen krijgt.
2. Stoken en flossen (en stoken is niet alleen maar wat etensrestjes weghalen, maar echt 'druk' zetten in elke spleet), naast natuurlijk poetsen.
3. Poetsen! Bij voorkeur met tandpasta met fluoride en regelmatig je tandenborstel(kop) vervangen. Elektrisch poetsen is overigens een echte aanrader. Niet te hard poetsen en ook je tandvleesrand-overgang mee nemen. Een elektrische tandenborstel: per tand erop zetten en ook goed bij de overgang van ene tand naar andere -de spleten dus- (niet heen en weer bewegen zoals een normale tandenborstel).
4. Een keer een plakverklikker (van die pilletjes met kleurstof) gebruiken om te controleren of je goed poetst en of je 'vergeetplekjes' hebt (en dan niet meer je best doen als anders, want dan weet je nog niet waar het mis gaat.)
5. Regelmatig naar de tandarts inclusief preventie-assistent/mondhygiënist gaan! Krijg je ook uitleg over hoe je goed moet poetsen. Wat heel suf klinkt, maar heel veel mensen hebben vergeetplekjes of poetsen helemaal verkeerd.
6. Zuren neutraliseren na gebruik van voeding met veel zuren erin (en na braken!, niet braken blijft een betere optie ;) en niet alleen voor je gebit, maar toch). Spoelen met water of melk neutraliseert de zuren zodat ze minder inwerken op je gebit, maar ook suikervrije kauwgom kan zuren in je mond neutraliseren.
7. Nooit meteen na zuren (o.a. fruit/braken) je tanden poetsen dan werkt het zuur extra op je gebit in! Altijd een tijdje wachten.

(Sorry voor mijn kritische noot en mijn mega reactie: maar ik kan het niet laten bij dit onderwerp)
Aniek - Dinsdag 29 september 2015 16:34
@Lusi Goede tips!