7 misverstanden rondom veilig vrijen

 

Op een gegeven moment in jouw leven begin je toch nieuwsgierig naar de bloemetjes en bijtjes. Maar over de bloemetjes en bijtjes willen ouders meestal niet te diep ingaan. Dit zorgt eigenlijk alleen maar voor meer verwarring en misschien zelfs onverwachte resultaten! Dus laat ik bij deze 7 misverstanden uit de wereld helpen ;)

1. Zelfbedachte anticonceptiemiddelen 
Soms zijn mensen erg creatief wanneer het gaat om anticonceptiemiddelen. Nu weet ik wel dat sommige landen vroeger een soort van stoffen zakjes gebruikten als condoom. Maar die periode zijn we al lang voorbij. Er zijn nu gewoon betrouwbare condooms verkrijgbaar, dus ik zie geen reden waarom iemand nog zelf wat moeten verzinnen. Zo wordt tandpasta ook wel eens gebruikt als anticonceptiemiddel, terwijl dit geen betrouwbare middel is! EN het kan ook nog eens irriteren op de huid. Kortom, gebruik een condoom of wat dan ook waarvan het bekend is als anticonceptie en gebruik tandpasta alleen voor jouw tanden ;)

2. Vanaf wanneer kan je zwanger worden?
Er wordt vaak gedacht dat jonge meisjes minder vruchtbaar zijn. Laten we dit misverstand voor eens en altijd de wereld uithelpen: Meiden kunnen vanaf het moment dat ze ongesteld worden, zwanger raken. Bij jonge meisjes kan het ook zo zijn dat de ongesteldheid nog erg onregelmatig is. Dus vrij altijd veilig, hoe oud je ook bent en vraag desnoods om voorlichting bij de huisarts!

3. Ongesteld
Laat ik meteen 1 ding duidelijk maken: Ook tijdens jouw menstruatieperiode kan je zwanger raken! De kans is misschien wel kleiner maar het kan nog steeds. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd fijn is om te vrijen wanneer je ongesteld bent, maar mocht je het toch wel doen: Doe het dan nog steeds veilig!

4. Vrijen in water
Ten eerste is het niet de meest handig plek om te vrijen gezien de gladheid waardoor je kunt uitglijden of wat dan ook, maar het is ook niet erg veilig. Ook niet als je het veilig met een condoom doet. Door het water kan een condoom afglijden of kan er alsnog sperma uitlopen. Er wordt gedacht dat warm water zaadcellen zou doden, maar niks hiervan blijkt waar te zijn. Naast de kans op zwangerschap verhoog je ook nog eens de kans op infecties doordat je samen in dat water dobbert ;)

5. Douchen na het vrijen
Wanneer een condoom scheurt of wanneer je toch onveilig vrijt, gaan meiden zich daarna douchen in de hoop het weg te spoelen. Het is bijna onmogelijk om alles eruit te spoelen maar het kan wel averechts werken en het sperma juist verder naar binnen spoelen. Dus het zekere voor het onzekere: haal een morning-afterpil!

6. Plassen na het vrijen
Voor degenen die vaak last hebben van een blaasontsteking wordt gezegd dat plassen na het vrijen de kans op een ontsteking zal verkleinen. Maar dit geldt niet voor de kans op een zwangerschap. Plassen verkleint niet de kans op zwangerschap na onveilig vrijen!

7. Jij bovenop of hij?
Maakt het uit wie bovenop ligt of welk standje je gebruikt? Nee, er is nooit bewezen dat een bepaald standje een zwangerschap kan voorkomen of zal bevorderen. Vroeger werd er gedacht dat zwaartekracht tegen zou werken maar wanneer de jongen komt gebeurd dat zo snel dat zwaartekracht geen enkel effect zal hebben. Dus probeer je niet wijs te maken dat het misschien niet goed is gegaan of wat dan en ga voor de zekerheid naar een huisarts.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die iemand kan stellen rondom het veilig vrijen. En ik kan me ook heel goed voorstellen dat het vragen soms erg ongemakkelijk kan zijn! Maar liever 1 ongemakkelijk moment voor het goede dan dat je straks heeeeeeel ongemakkelijk op de bank zit omdat je jouw ouders moet vertellen dat je zwanger bent ;)

Zijn er nog meer vragen waar jij mee zit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Scared - Zaterdag 25 juni 2011 10:12
Ik heb geen vragen meer want ik wist alles al haha, maar ik wil wel andere meiden benadrukken om van vrijen te genieten en niets te doen tegen je wil in ;) Seks is pas lekker als je er van kan genieten en het met iemand doet waar je van houd!
veldmuisje - Zaterdag 25 juni 2011 10:37
Tja.. niet zozeer een vraag over iets wat ik nog niet weet, maar meer inhoudelijk wat betreft de tekst zelf. Ik vind de volgende zin: "...Dus het zekere voor het onzekere: haal een morning-afterpil!..." voor mij als christen best wel kwetsend. Hoewel ik weet dat hier verschillend over wordt gedacht, geloof ik dat er leven is vanaf het begin van de conceptie. Een morning-afterpil zie ik dan ook als een middel waarmee dat leven weggenomen wordt.
Prima dat er een goed artikel wordt geschreven over veilig vrijen en wat wel en niet veilig is, maar dat daarin ook min of meer een bepaalde mening wordt opgedrongen (als je dan toch zwanger bent, haal het weg) dat vind ik niet kunnen.

Scared - Zaterdag 25 juni 2011 10:48
@ Veldmuisje,

Even een gewetensvraag: Worden ongelovigen niet opgedrongen door christenen om morning-afterpil te zijn? Niets dat ik tegen heb aan gelovigen. Maar het is echt niet zo dat mensen telkens voor de lol een morning-afterpil kopen en dan lekker weer zitten te hutseflutsen. Ik ken iemand die dat heeft geslikt omdat de condoom knapte en ze is echt twee dagen doodziek van geweest dus het is niet bepaald leuk om het te slikken. En trouwens voor de 10de week is de kans op een miskraam heel erg groot en het is echt nog geen mens of zo een kompje cellen zonder zenuwen ze voelen er niets van. Trouwens, als iemand verkracht wordt moet die het kind dan laten houden?
maureen - Zaterdag 25 juni 2011 11:21
@Veldmuisje De morning-afterpil is geen mening die wordt opgedrongen. Het is een optie, want degene die niet zwanger wil worden en condoom gebruikte (maar helaas ging die stuk)
Jouw mening dat een eitje en een spermacelletje meteen al leven is (de hersenen zijn nog lange niet ontwikkeld) dat is meer een bepaalde mening die jij misschien wel opdringt?
De morning-afterpil is een onderwerp dat meer kanten heeft dan altijd wel of simpelweg nooit gebruiken!

@Scared, waarom heb je omdat zij christen is het meteen over enkel christenen(er zijn meer religies) en daarbij zijn niet alle gelovigen zo strenggelovig dat zij tegen de morning-after-pil zijn! En niet enkel gelovigen zijn anti-morning-after en abortus.
Mod14 - Zaterdag 25 juni 2011 11:22
@ Veldmuisje en Scared.

Volgens mij wordt in dit artikel niks opgedrongen. Zelf ben ik ook Christelijk en naar mijn idee moet je uit dit artikel halen wat voor jou van toepassing is. Als jij geen morning-after pil wil slikken Veldmuisje, dan doe je dat niet. Dat is jou keuze, net als dat Scared dat misschien wel zou doen. Naar mijn idee is hier geen sprake van elkaar bepaalde overtuigingen opdringen. Deze zin 'als je dan toch zwanger bent, haal het weg' word nergens beschreven in het bovenstaande artikel. De schrijver van dit artikel heeft dit niet geschreven met de intentie om mensen te kwetsen. Kortom, maak vooral de keuzes die voor jou goed voelen en respecteer elkaars mening.

Lieve groetjes,
Mod14
Lies - Zaterdag 25 juni 2011 11:23
Zelf zou ik nooit een abortus laten plegen (denk ik), behalve als het kindje doodziek is en geen kans heeft op een mooi leven.
Maar verder, op wat voor manier ik ook zwanger ben geworden, geen abortus!

Anticonceptie en morning after pil vind ik heel wat anders, als jij een een kind geen mooi leven kan bieden omdat je er niet aan toe bent, geen stabiele relatie hebt, te jong bent etc.
Vind ik het goed dat je er alles aan doet om niet zwanger te worden!

Bovendien gebruik ik de anticonceptie pil voor vroeger: mijn mega erge ongesteldheid klachten.
En tegenwoordig om het weer op gang te brengen.
Rosa_Hope - Zaterdag 25 juni 2011 11:24
Dat zelfde klompje cellen wordt uiteindelijk wel een klein mensje als je het niet weghaalt.
In mijn beleving is een mens vanaf het begin van de conceptie een mens. De bijbel zegt in Psalm 139 dat God ons in de buik van onze moeder heeft gemaakt. En in Genesis staat dat God de mens maakte en dat de mens Zeer Goed was gemaakt. In het scheppingsverhaal is het enige waar God over zegt dat het zeer goed was de schepping van de mens. Over de andere dingen zegt God dat het goed was.
In Psalm 8 staat dat God onze bijna goddelijke gemaakt heeft.
Vanaf welk moment heeft een mensenleven waarde?
Painted - Zaterdag 25 juni 2011 11:47
Gewoon je knieen tegen elkaar aan houden, ook erg effectief!
w. - Zaterdag 25 juni 2011 11:55
hahaha painted wat een goede reactie!!

ik zelf adviseer lesbisch zijn! werkt voor mij erg goed!! nog nooit zwanger geweest ;)
janne - Zaterdag 25 juni 2011 12:26
Bij een zwangerschap van 10 weken is het geen klompje cellen meer! Het is een minimensje met armen en benen, hersentjes en een kloppend hart. Mi is de morning afterpil een *optie* als het condoom is stuk gegaan bij het vrijen, het is geen must als je niet prettig voelt bij het gebruik ervan. Dit heeft niets met religie te maken maar met je eigen visie, waar die dan ook uit voort mag komen.
Anne/Suffer - Zaterdag 25 juni 2011 12:55
Ik vind een abortus not-done, maar ik vind de morning after pil iets anders. Op dag 1 is er inderdaad nog geen hartje, geen organen, geen armen/benen/neus/ogen, geen zenuwen, geen hersenen en geen geest (als die al bestaat). Ik vind dat je dit weg mag halen.
yasminn - Zaterdag 25 juni 2011 18:41
Ik heb ook een keer een morning after pil gehaald maar dat was ook echt nodig. Bovendien kan ik nog niet eens voor een kind zorgen als ik nog zo met mijzelf bezig ben.
ieder heeft zo zijn mening erbij, en die respecteer ik. Of ik ooit abortus zou plegen? Ik denk dat ik dat pas weet als ik ongewenst zwanger ben. Nu kan ik wel zeggen: nee. maar het wordt pas lastig als je die keuze echt moet maken.
... - Zaterdag 25 juni 2011 22:33
Volgens mij is een morning afterpil er om te voorkomen dat het eicel zich nestelt. Ik geloof zelfs dat op dat moment de eicel en zaadcel nog niet versmolten zijn, maar dat weet ik niet 100% zeker. Dat is dus, naar mijn visie, iets anders dan het afstoten wat bij abortus gebeurt.

Zelf vind ik het, denk ik, beter om alleen kinderen te krijgen als je die ook echt een goede start mee kunt geven, dan om per se geen morning-afterpil te gebruiken, of abortus te plegen. Maar ik denk dat ik hier pas echt goed over zou kunnen oordelen als het mijzelf overkomt.

Ik denk dat dit zo'n bijzondere discussie is, omdat het gaat over de essentie van het leven. Over het nut van het bestaan. Is iemand al een mens als het erfelijk materiaal vastligt? Of als de hersenen functioneren, het hartje klopt. Of wordt iemand mens als diegene geboren is, een identiteit begint te ontwikkelen.
Maar meiden (en jongens), laat dit dan wel een discussie zijn, waarin je respect hebt voor elkaars visie. Val elkaar alsjeblieft niet aan. Je kunt enkel leren van elkaars woorden.

@Rosa-Hope,
Ik heb geleerd dat volgens de bijbel iemand pas een mens wordt als deze gedoopt wordt en dus een naam krijgt? Correct me if i'm wrong ;)

@w.
Haha :P En bi-zijn verkleint de kans op zwangerschap met 50%
Hoshi - Zaterdag 25 juni 2011 22:45
Door een morning after pil wordt een eisprong voorkomen, als die al voor de seks gebeurt is wordt de bevruchting voorkomen en als die bevruchting ook al plaatsgevonden heeft wordt de innesteling voorkomen...
Ik zie daarom niet echt wat de aborterende werking daarvan zou zijn, aangezien er in de eerste 2 gevallen nooit een bevruchting heeft plaats gevonden (dan zou het hetzelfde zijn als een condoom en/of de pil) en er in het laatste geval wel een bevruchting heeft plaats gevonden, maar de bevruchte eicel is nog niet ingenesteld. En omdat die eicel nog niet is ingenesteld, kan het zich nog niet delen en zo dus leeft het nog niet. Pas nį die innesteling gaat de cel zich delen, krijg je een zygote, en dįn is het een meercellig iets en dįn leeft het, maar voor die innesteling nog niet. Dus die morning after pil doodt geen embryo's...

En tandpasta, haha, dat had ik nog nooit gehoord xD
M - Zaterdag 25 juni 2011 23:08
@Hoshi; dat is niet helemaal juist: een bevruchte eicel deelt zich al een paar keer (tot 16cellig) tijdens zijn reis door de eileider. Tijdens innesteling in de baarmoederwand is het al wel degelijk meercellig!
NN - Zondag 26 juni 2011 01:52
@...

de Bijbel zegt dat je een mensje bent zodra je 1 cel hebt;) dus vanaf de allereerste seconde in de buik..
a. - Zondag 26 juni 2011 05:04
ach een klompie cellen kan niet denken, niks dus mijn mening is waarom zo moeilijk dan? Als het babytje al een stuk verder is in ontwikkeling is het een ander verhaal! En qua levens afpakken je eet een kip en een koe toch ook zonder blikken of blozen op... Beetje stomme vergelijking maar voor mij wel wat om over na te denken!
visje - Zondag 26 juni 2011 10:35
Maar als je word verkracht, dan vind ik dat je absoluut wel een morning-afterpil mag slikken of een abortus mag plegen.
Het lijkt mij niet dag god wil dat iemand word verkracht en dan ook nog een kind moet krijgen terwijl ze er nog helemaal niet aan toe is en niet voor het kindje kan zorgen.
Dit is niet respectloos voor de gelovige hoor.
Maar ik denk niet dat god blij zou zijn als iemand word gedwongen seks te hebben zonder condoom, en dat die dan zwanger word.
Rooskeee - Zondag 26 juni 2011 13:24
Hooooi! ik had een ook een vraagje, kan je door voorspel ook zwanger raken? en als je aan de antibiotica zit werkt je pil dan totaal niet meer tegen zwangerschap of nog wel een beetje?

groetjesxxxx
K. - Zondag 26 juni 2011 23:41
Ik had eigenlijk wel een vraagje, ik had gehoord dat als je een eetstoornis hebt de pil niet werkt!!!Is dit waar???Ik slik de pil altijd maar vraag me nu toch wel af of dat zin heeft.
Mod 10 - Maandag 27 juni 2011 13:28
@ Rooskeee,

het hangt natuurlijk van het soort voorspel af, maar als er contact is tussen zijn en jouw geslachtsdeel dan kun je zwanger raken ja. Als je aan de antibiotica zit dan werkt je pil niet. Het kan zijn dat er uitzonderingen op zijn, maar als je antibiotica hebt kun je er beter van uit gaan dat je pil niet werkt. Of je moet het even vragen bij de apotheek als je je medicijn ophaalt.

@ K.

het is niet per definitie zo dat als je een eetstoornis hebt je pil niet werkt, maar het hangt af van wat je doet. Als je compenseert met braken of lax dan werkt je pil idd niet want dan komt de werkzame stof er weer uit. Als je dit niet doet dan is je pil gewoon werkzaam.

Groetjes mod 10
K. - Maandag 27 juni 2011 13:51
Ik braak inderdaad wel maar ik slik mijn pil altijd voor dat ik ga slapen dus dan zit er toch genoeg tijd tussen???
Mod 10 - Woensdag 29 juni 2011 12:14
@ K. Je kunt in de bijsluiter van je pil lezen wanneer je pil niet veilig is door braken. Maar ik raad je aan om een condoom te gebruiken want de bijsluiter wordt geschreven op een enkele keer braken.
RobinvanWijnen - Vrijdag 28 oktober 2011 10:20
Ik ben een geil jongetje van 13 jaar oud heb t al over gedaan van t zwembad tot de bus en in het vliegtuig iemand hier geinteresseerd?
maysem - Dinsdag 22 november 2011 17:08
Ik ben 17 jaar oud en heb 2 jaar geleden voor het laatst gezoend en ben nog nooit verder gegaan op seksueel gebied..
Terwijl ik er wel aan toe ben.
Ik heb boulimia, ben niet dun maar ook niet dik.
Zie er op zich best goed uit..
Ik wil best graag een vriend, maar zou echt niet weten hoe.
Meestal als ik aandacht krijg van mannen, doe ik een beetje afstandelijk..
Tips ?
Oepsie - Zondag 9 september 2012 15:03
Hallo,

Ik heb een vraagje..hebben gister sex gehad en toen ging het condoom stuk. Vandaag binnen 12u erna een morning after pil gehad en daarna weer sex gehad binnen uur na het nemen..ging het condoom weer stuk..behalve andere condooms aaanschaffen..kan ik zwanger zijn? Hoe groot is de kans hierop?
Lieke - Vrijdag 15 maart 2013 13:40
Het lijkt me wel belangrijk om te melden dat het niet waar is dat je pas als je ongesteld bent, zwanger kunt raken. Dat kan in veel gevallen daarvoor ook al een tijdje. Beetje riskant dus om dat op deze manier op een site te zetten.

En verder is het misschien goed om rekening te houden met dat de morning afterpil niet geschikt is als je tegen het principe bent om een bevruchte eicel af te stoten. Aangezien de tweede werking van de MAP het afstoten van de bevruchte eicel is en je niet altijd weet of je nog op tijd bent om bevruchting te voorkomen, is de kans dat dit gebeurt bij de MAP groter dan bij de pil. Jonge meiden zonder dit te vertellen aansporen om de MAP te nemen lijkt me daarom ethisch onverantwoord. Tenslotte kunnen ze hier vele jaren later anders over denken.
Sorena - Donderdag 8 augustus 2013 10:08
Ik heb gisteren met mijn vriend voorspel gehad, hij lag op mij volledig naakt, maar ik had nog steeds mijn ondergoed aan. Wij hebben droog vrijen gehad. Is het mogelijk dat ik zwanger ben? ik stress mij te pletter, en ik zou willen weten of het nodig is om een morning after pil te gaan halen
anoniem - Maandag 12 augustus 2013 00:46
Kan je zwanger worden van voorspel? Ik ben al 4 dagen overtijd met mijn maandstonden maar hij is niet in me gekomen is het dan mogelijk dat ik zwanger ben?
ik - Donderdag 9 januari 2014 16:55
ieder mag kiezen of zij de zorg denk te kunnen geven aan een ongeboren kindje. Wel is het zo dat de prille zwangerschap voelen kan. het schijnt dat bij een abortus het vruchtje zich duidelijk terugtrekt voordat het weggesschaapt wordt.
idc - Donderdag 3 juli 2014 20:33
Nou gaat t wel over kritiek over morning after dat t beledigend is voor christenen maar in mijn beleving hebben die niet eens seks voor het huwelijk.
Mnu - Donderdag 20 september 2018 06:54
Ik heb onveilig gevreeƫn ik ben gebeft en we hebben elkaar geschuurd naakt zonder condoom ik ben erg jong en ik weet ook niet of dit erg is we hebben geen seks gehad maar wat moet ik hiemee
Nora - Woensdag 2 januari 2019 11:25
Kun je ziek woorden of kanker krijgen als je de antisepsiepil tegen zanger schap slik ofilm niet