10x slecht voor je tanden

 

Goed voor je gebit zorgen is heel belangrijk. Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, dan kan het zijn dat je tanden beschadigd zijn. Zelfopgewekt braken kan bijvoorbeeld het tandglazuur blijvend beschadigen en onder andere eetbuien kunnen voor veel gaatjes zorgen. Niet alleen een eetstoornis kan schadelijk zijn voor je gebit. Er zijn nog meer dingen die we in het dagelijks leven vaak ongemerkt doen terwijl deze niet zo goed zijn voor onze tanden.

Natuurlijk betekent dit niet dat je dit nooit meer mag doen. Sommige dingen horen nu eenmaal bij het gewone leven en zijn ook helemaal niet zo'n drama, als je het maar niet te veel en te vaak doet. Het belangrijkste is dat je je gebit goed verzorgt. 


Bron

1. Kauwen op ijsklontjes
De extreem koude temperatuur en kwetsbare structuur van ijsklontjes kan er daadwerkelijk voor zorgen dat je tanden breken als je veelvuldig op ijsklontjes kauwt. Als je dus ijsklontjes in je drinken hebt, kun je die beter gewoon laten smelten. Dit is anders bij ijs dat al ''gecrusht'' is, omdat dit als het ware al gebroken is en daarom niet meer keihard is.  

2. Gedroogd fruit eten
Gedroogd fruit zoals rozijnen, mango, appel en cranberries zijn erg lekker maar vrij zuur. Daarnaast is gedroogd fruit vaak erg plakkerig waardoor het aan je tanden blijft zitten en hierdoor extra schade aan kan brengen. Dit betekent niet dat je nooit meer gedroogd fruit mag of kan eten, maar het is wel goed om je hier van bewust te zijn als je wat meer op je gebit wil letten.  

3. Wijn door je mond spoelen
Aangezien wijn van druiven komt, is het vaak ook behoorlijk zuur waardoor het je tanden opnieuw kan beschadigen. Mensen die graag wijn proeven nemen vaak een slok en ''spoelen'' dit als het ware door hun hele mond om de smaak goed te kunnen proeven. Hierdoor komt de wijn (en dus het zuur) echter in aanraking met al je tanden en dat kan best schadelijk zijn, als je dit regelmatig doet.

4. Koffie en thee
Het is bekend dat cafeïne niet zo goed is voor de tanden. Het kan op lange termijn zorgen voor een bruine aanslag en daarom is het goed om hier niet te veel van te drinken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om een bepaald aantal kopjes koffie of thee per dag te mogen drinken.   


Bron

5. Zwemmen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zwemmen in een zwembad kan leiden tot verhoogde kans op tanderosie. Dit zou komen door de grote hoeveelheid chloor. Met zwemmen komt er immers vrijwel altijd water in je mond, dit kun je bijna niet voorkomen. Tanderosie kan leiden tot extra gevoelige tanden. Als je van jezelf weet dat je veel met je mond open zwemt, zou je kunnen proberen om te oefenen met je mond dicht zwemmen.  

6. Harde tandenborstel 
Veel mensen denken dat een harde tandenborstel automatisch beter is, maar dat is niet zo. Naarmate we ouder worden trekt het tandvlees zich wat meer terug en worden de tanden gevoeliger. Een zachte tandenborstel is daarom erg belangrijk, omdat je anders alleen maar je tandvlees irriteert en er ontstekingen kunnen ontstaan. 

7. Te veel je tanden poetsen
Ook te veel poetsen is helemaal niet zo goed. Aangeraden wordt om twee keer per dag je tanden te poetsen. Vaker poetsen of direct na een maaltijd poetsen kan het tandglazuur beschadigen wat, net als bij de harde tandenborstel, kan leiden tot irritaties en extra gevoeligheid.  

8. Te veel fruit eten
Fruit is natuurlijk gezond en belangrijk om te eten, dus dit is een lastige kwestie. Fruit is tegelijkertijd namelijk zuur en daarom niet altijd even goed voor de tanden. Wellicht is het daarom goed om wel gewoon de normale, aanbevolen hoeveelheid fruit te eten, maar dit niet te verdelen over heel veel verschillende momenten, maar bijvoorbeeld gewoon over twee of drie keer, zodat je tanden hier niet te vaak aan worden blootgesteld. Daarnaast kan water helpen om het zuur weer wat te neutraliseren, dus drink bijvoorbeeld een glas water erbij als je een appel eet.  


Bron

9. Tong- en lippiercings
Bij deze piercings kan het gebeuren dat je er per ongeluk op bijt waardoor je je tanden stuk bijt omdat ze zo hard zijn. Daarnaast speel je er in je mond vaak mee waardoor het telkens je tanden raakt en je ongemerkt je tanden kunt beschadigen. Mocht je toch graag de piercings willen houden, dan kun je kiezen voor een plastic alternatief, dit beschadigt je tanden niet.  

10. Je tanden als gereedschap gebruiken
Een flesje openmaken, een prijskaartje ergens vanaf trekken of een touwtje kapot maken, we proberen het allemaal weleens met onze tanden als we even geen schaar of iets dergelijks bij de hand hebben. Het gaat vrijwel altijd goed, maar de tanden kunnen er wel, ongemerkt, door beschadigen. Tanden zijn heel kwetsbaar en het glazuur is al snel aangetast. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Merizz - Maandag 9 mei 2016 10:46
Goede blog! Inderdaad zijn koffie en thee slecht voor je tanden. Vooral rooibos thee of zwarte thee. Frisdrank zoals bijv. cola is ook slecht voor je tanden. Roken ook. Maarja, als je alles met mate doet wat er in deze blog beschreven staat en goed je tanden poetst, kunnen je tanden aardig wat hebben :)
Jacqueline - Maandag 9 mei 2016 10:54
rozijnen zijn tandvriendelijk, ondanks de suikers. Ze bevatten immers ook bacteriedodende bestanddelen die de vorming van tandplaque tegengaan.
Emily - Maandag 9 mei 2016 10:55
DRUGS. Begin er niet aan mensen :(
S. - Maandag 9 mei 2016 10:58
En frisdrank inderdaad, van die zoete yoghurtdranken, suiker...
Just me - Maandag 9 mei 2016 12:53
ow oeps. Ik eet ongeveer 3 a 4 stuks fruit per dag en drink (behalve als het heel mooi weer is) bijna alleen maar groene thee. Verder eet ik vrij veel dadels.
Ieleen - Maandag 9 mei 2016 13:59
Tip: ipv je tanden te poetsen (meteen) na het eten, wat dus heel slecht is, is spoelen met water wel een goed alternatief.
Iris - Maandag 9 mei 2016 14:37
Wat is dan wel goed voor je tanden???
Heb met dit soort artikelen altijd het gevoel, niks is goed hoe ik het doe.
Geef dan liever positieve tips om je tanden sterkte te maken zoals Ieleen's tip.
Ipv wat slecht voor je is iets wat goed voor je is. Draait Proud niet om positiviteit.
ano - Maandag 9 mei 2016 15:37
niet helemaal eens met het fruit deel.

in fruit zitten ook bepaalde stoffen die je tanden juist beschermen!!!
er zijn veel veganisten te vinden op internet die juist een beter gebit gekregen hebben door heel erg veel fruit en groenten te gaan eten.
Ellie-x - Maandag 9 mei 2016 16:15
Niet alle thee is slecht voor je gebit toch of wel? Ik dacht alleen thee met caffeine/theeine (hoe heet het nou?) er in?
M - Maandag 9 mei 2016 17:00
Volgens mijn tandarts is er niet zoveel te zeggen over welke thee soorten aanslag geven en welke niet omdat dit afhankelijk is van de zuurgraad in je mond.
Ik drink ook veel thee, maar blijf dit lekker doen omdat je niet overal rekening mee kan houden, dan kan je ongeveer niks meer eten en drinken. Ik spoel wel idd vaak even met wat water nadat ik wat gegeten heb. En ik poets mijn tanden bij voorkeur niet meteen na het eten. Net als dat ik na het tandenpoetsen een uur niks eet.
@ano - Maandag 9 mei 2016 19:41
inderdaad! fruit bevat juist vitaminen en mineralen die je tanden beschermen. Het is erg raar om fruit te noemen als slecht voor je tanden, terwijl de echte boosdoener vaak frisdrank en snoep is. Die bevatten loze suikers, die je tanden aantasten, niks goeds voor je lichaam doen en ook geen vitamines bevatten die je tanden beschermen.

Natuurlijk moet je niet gelijk je tanden poetsen als je net een stuk fruit op hebt. Maar er is echt niks mis met veel fruit eten. Ik eet sowieso 5 stuks fruit per dag en heb nog nooit een gaatje gehad of een beugel gehad (ja, een vitamine tekort kan ook je kaak beïnvloeden en hoe je tanden staan - maar waarschijnlijk heb ik ook wel geluk gehad hierin hoor).

Dus, gewoon lekker fruit eten! Laat alleen beter de cola staan :P
Margaux - Maandag 9 mei 2016 21:09
Bedankt voor deze blog.

Ik zou inderdaad ook wel wat tips willen hebben om juist wel goed voor je gebit te zorgen. Tussen de regels staat dat natuurlijk wel: mond dicht houden met zwemmen, max. 2x per dag poetsen, niet te hard poetsen, niet te veel fruit e.d.
Dus op die manier kun je het wel positief draaien.

Door te hard te poetsen met een harde handtandenborstel heb ik veel van mijn glazuur eraf gepoetst. De tandarts adviseert om met een elektrische tandenborstel te poetsen, omdat je dan de druk beter verdeelt.
Lisa - Maandag 9 mei 2016 22:19
Een tongpiercing zorgt inderdaad voor schade aan je tanden. Ik heb wel een tijdje een plastic bolletje gebruikt maar vind mijn diamant toch mooier :)
Elivira - Maandag 9 mei 2016 22:41
Ach.. overal is wel iets te vinden wat niet goed is.. Als we hedendaags weten wat er allemaal met onze middelen is gebeurt.. dan eet en drink je nooit meer.

Dat neemt niet weg dat dit een goede blog is! :)

Je leeft maar 1x.. alles met mate.. dan is er meestal niks aan de hand! :)
vanAnaarB - Dinsdag 10 mei 2016 08:14
Ik mis heel duidelijk sportdrank, want dat is een ramp voor je gebit. Cola ook, net als andere frisdrank en vruchtensap.
Tip: drink deze dranken met een rietje en spoel je drinken niet rond in je mond. Na afloop je mond spoelen met wat water.
E. - Donderdag 10 augustus 2017 19:46
Witte thee bevat enorm veel fluoride (wat goed is!).
MO - Vrijdag 14 februari 2020 18:17
thee en koffie en wijn en bier..... (gematigd slecht)
is vergeleken met frisdrsank en sportdrank en fruitsap (slecht)
juist beter om te drinken
water is het best
alles wat gezond is voor je lijf is goed om te eten
gedroogde vruchten zijn gezond (100x beter als smoep/koek)