10 tips tegen menstruatiepijn

 

Ongeveer 40% van de vrouwen hebben last van PMS-klachten. Deze klachten kunnen 1 à 2 weken voor de menstruatie starten en kunnen mild tot ernstig zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, buikpijn, rugpijn en gevoelige borsten. Gelukkig kunnen we deze klachten met wat middelen wat verlichten. In deze blog zal ik 10 eenvoudig tips geven.

1. Gebruik calcium, vitamine D en magnesiumsupplementen
Deze supplementen helpen om PMS tegen te gaan. Vitamine D en calcium ontspannen namelijk je spieren. In de laatste twee weken van je menstruatiecyclus daalt het magnesiumniveau in je lichaam. Die daling kan bijdragen aan de krampen en hoofdpijn. Het kan daarom helpen om ook magnesiumsupplementen te slikken. 320 milligram per dag kan helpen om deze problemen tegen te gaan.

10 tips tegen menstruatiepijn

2. Wandelen
Lichte oefeningen zoals wandelen kunnen ook helpen om de pijnlijke krampen wat te verminderen. Je lichaam maakt dan endorfine aan en endorfine kan helpen bij lichamelijke pijn.

3. Yoga 
Doe een paar dagen voordat je ongesteld moet worden de ‘Bow Pose’. Dit is een yogapose waarbij je op de grond ligt. De druk van het lichaam op de buik stimuleert je organen en het zorgt voor minder pijn bij verkramping. Bovendien is deze pose ook goed om vermoeidheid, stress en angst te verlichten. Vermijd deze pose echter als je een hernia, operatie of hoge bloeddruk hebt gehad.

4. Gebruik een kruik
Een oude, vertrouwde tip, maar eentje die wel werkt: een warme kruik! Vul een kruik met warm water en leg deze op je onderrug of buik. De warmte van de kruik zal zorgen voor verlichting van de pijn.

5. Slapen
Slapen zal er ook voor zorgen dat je lichaam kan ontspannen en dat je eventjes geen pijn hebt. Als je niet in slaap kan komen door de pijn kan het helpen om een mok warme melk met nootmuskaat te drinken. Dit werkt namelijk rustgevend en verzachtend bij menstruatiepijn waardoor je lekkerder kan slapen.

6. Eet bepaalde voedingsmiddelen
Sommige voedingsmiddelen zullen helpen als je last hebt van menstruatiepijn. Een banaan geeft je bijvoorbeeld energie, bevat veel vitamine B en kalium. Kalium helpt om krampen in je lichaam tegen te gaan. Ook helpt kalium bij een opgezette buik.

Je kan je in deze periode slap en futloos voelen. Het is daarom goed als je kiest voor producten die vol met calcium zitten. Calcium zit in melk, yoghurt, maar ook in groene bladgroentes zoals boerenkool en spinazie. Calcium verlicht de pijn. Tot slot helpt het als je kiest voor producten die vol zitten met magnesium en zink. Een voorbeeld hiervan is havermout. Deze mineralen verkleinen namelijk de kans op buikkrampen.

Vermijd producten die vol met zout zitten. Zoute voedingsmiddelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je je wat opgeblazen kan voelen en dat zorgt weer voor extra buikpijn.

Als je een eetstoornis hebt, kunnen deze tips over eten lastig zijn. Deze tips zijn goed bedoeld en slechts een advies over hoe je pijn kan verminderen, maar het is vooral belangrijk dat je eet waar jij je goed bij voelt. Ik vind het zelf heerlijk om chips en chocola te eten tijdens deze periode, omdat ik vind dat ik het dan verdien. Het maakt mij dan echt niet uit dat er bijvoorbeeld zout in chips zit.

7. Warme douche of bad
Een warme douche of een lekker bad kunnen ook fijn zijn als je last hebt van buikpijn. Veel vrouwen doen dit om op die manier de menstruatieklachten wat te verminderen. Het is al helemaal lekker als je er kamille, duizendblad, peterselie of rozemarijn in doet. Het warme water kalmeert de pijn en het is een goede manier om je spieren te ontspannen.

8. Vermijd cafeïne en blijf gehydrateerd
Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine. Dit zorgt er namelijk voor dat de krampen erger kunnen worden. Drink in plaats daarvan warm water, kokoswater of ananassap. Warm water is meestal beter voor de krampen, omdat dit ervoor zorgt dat de bloedstroom naar de huid verhoogt en je hierdoor makkelijker kan ontspannen als je krampen hebt. Kokoswater zit vol met calcium en dat helpt ook goed tegen krampen. Tot slot bevat ananas het enzym bromelaïne. Dit enzym helpt je lichaam eiwitten af te breken zonder dat hierbij gassen worden gevormd. Dat helpt dus ook tegen buikpijn!

10 tips tegen menstruatiepijn

9. Intimiteit
Vrijen helpt ook om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Sommige mensen vinden het niet prettig om seks te hebben tijdens de menstruatie. In dat geval moet je het ook zeker niet doen. Mocht je er nou geen moeite mee hebben, dan kan dit dus een fijne manier zijn om de pijn wat te verlichten!

10. Massage
Een massage is altijd goed en al helemaal als je menstruatiepijn hebt. Het helpt namelijk de pijn behoorlijk te verminderen. Vooral als je de baarmoeder en eierstokken masseert. Leg beide duimen op de navel en vorm een driehoek. Waar je pinken ongeveer zitten, bevinden zich de eierstokken en tussen de andere vingers bevindt zich de baarmoeder. Smeer je buik in met verwarmende olie, druk zachtjes en wrijf cirkeltjes over je buik.

Heb jij nog meer tips?

Fotografie: Vix Xia & Vanessa Bazzano

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 3 september 2017 10:48
verwen jezelf met een leuke film of een leuk kadootje, doe iets waar je vrolijk van word,bv knutselen of leuke muziek luisteren
Iris - Zondag 3 september 2017 12:56
Jullie vergeten een hele belangrijke tip, namelijk de pil. Dankzij de pil ben ik niet meer 1x in de maand ziek omdat anders de pijn te erg is. Nu helpt een ibuprofen als ik wat pijn voel opkomen. Dat kon voor de pil niet omdat de krampen te erg waren.
Floor* - Zondag 3 september 2017 15:47
ja precies dit dus! ik was altijd een week hondsberoerd, dus uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan: en nog steeds kan ik flinke pijn hebben, maar dan is een weekje aan de ibuprofen afdoende.
Ik ben altijd zo jaloers op de mensen bij wie de bovenstaande dingen werken: toen ik nog niet aan de pil was kon ik niet esns lopen (laat staan yoga of sporten), het enige wat ik kon was huilend van de pijn in bed liggen haha
Anonieme A - Zondag 3 september 2017 18:23
Ik heb dus helemaal geen krampen..? maar des te meer last van m'n stemming..
Maria - Zondag 3 september 2017 18:35
Ik mis nog in het rijtje zink, vitamine B en gammalinoleenzuur. Mensen met een eetstoornis schijnen sowieso vaak een zinktekort te hebben; naast dat een eetstoornis zorgt voor nog meer ontregelingen en tekorten.
In het verleden vreselijk ziek geweest van de menstruatie. Overgeven en diarree tot ik leeg was en een paar dagen hevige pijnen. Door betere voeding en niet meer snoepen en wat supplementen heb ik geen pijn meer. Wel wat prikkelbaar voor de menstruatie.
De pil kan een handig hulpmiddel lijken maar het verstoort ook je hormonen en zorgt ervoor dat je zinkspiegel nog meer verlaagt.
Vrijen lijkt leuk maar ik vind een relatie helemaal niks omdat je dan zoveel gezeur krijgt over het eten en wat al niet meer. Dan maar kroelen met mijn kat.
GG - Vrijdag 29 maart 2019 13:51
Ernstige menstruatie pijn kan ook wijzen op endometriose. Jarenlang heb ik gedacht dat het "normaal" was om veel pijn te hebben elke maand. De pil kan inderdaad werken.
A - Zaterdag 8 juni 2019 18:59
Het doet gewoon pijn
Lisa - Donderdag 25 juli 2019 17:53
Ik ben een meisje van 12 en ben ongesteld bijna 1 jaar.ik ben doorgelekt in bed hoe moet ik dit vertellen HELP!
Emma - Dinsdag 6 augustus 2019 19:32
Gewoon vertellen, is de normaalste zaak van de wereld. Ik ben 19, en mij gebeurt het nog steeds. Je hoeft je er absoluut niet voor te schamen.
Lin - Zaterdag 27 juli 2019 20:15
Het doet zo pijn
annika - Donderdag 8 augustus 2019 09:58
iets wat ik meestal doe is met mijn benen omhoog in een hurk-houding op de bank zitten met een kop warme chocomel(zelfs in de zomer) en met mijn kat een film kijken
ik zou dit echt aanraden!!
Delano Groen - Dinsdag 20 augustus 2019 17:17
Faka meiden veel suc6 met dit
AnoniempješŸ’«ā¤ļø - Dinsdag 20 augustus 2019 17:21
Bij mij help ook als ik me arm op me buik leg dat voel ik Ff geen pijn meer
Juulzz - Donderdag 27 mei 2021 09:12
Ja, dat heb ik ook. Liggen op mijn bed helpt ook haha. Je moet er gewoon op drukken!! Bahahah
Noot - Zaterdag 7 september 2019 15:33
Elke maand wnr k ongesteld ben is het de eerste dag altijd t ergst. K lig dan de hele dag te huilen van de pijn en meestal neem k 2 tot 3 ibuprofen per dag. Menstruatie is srs het kutste ding ooit
Saar - Vrijdag 13 september 2019 18:37
Hettt doet zoveeel pijnnnnnnnnn
Lucy - Zondag 22 september 2019 14:49
Ik dacht dat het heel normaal was om elke maand super veel pijn te hebben. Maar nu wil ik aan de pil om te kijken of dat werkt maar ik weet niet hoe ik het tegen mijn ouders kan zeggen.
Anoniemm - Donderdag 14 november 2019 22:31
Ik slik nog geen jaar de pil..
zodra ik ongesteld ben, dan heb ik best wel erge krampen in mijn buik. En dan nog mijn acne die opeens BAM tevoorschijn komtšŸ˜£

(Zodra ik met mensen om mij heen ben, totaal geen last van de ongesteldheidspijn.. alleen als ik alleen ben)


Ik ben 16 trouwens..
maar ik wil heel graag van mijn zomaar te voorschijnbare acne af en het liefst ook een heeel stuk minder buikpijn !

Iemand tips? Laat het me weten
Noor - Dinsdag 7 april 2020 11:49
als ik ongesteld ben heb ik zoooooo veel pijn dat bijna niets helpt
ik vind in bad gaan maar goor, allemaal bloed...
wat doen jullie met buikpijn? ik kan alleen maar janken van de pijn, dat kan echt verschrikkelijk pijn doen
en ook boven been pijn
nu mag je geen ibuprofen (corona)
echt ierie
parecetemol helpt bij mij echt niet!
Noor - Dinsdag 7 april 2020 13:26
ik neem trouwens wel magnesium, helpt klein beetje
ik ben 14 jaar (op mn 12e geworden
ik weet dus niet of mn ouders het goed vinden om de pil te slikken
anoniem - Donderdag 13 mei 2021 11:38
Ik ben 13 , ik slik niks en ben sinds mijn 11e al ongesteld. Ik heb er nooit last van gehad. Maar ik heb nu oppeens erge pijn bij mijn maag. En paracetamol helpt niet.
loïs - Dinsdag 16 november 2021 18:49
hii girlss, weet je dat paracetamol iniet helpt tegen maagpijn, verergert het juist? en tja, ik kan met jullie meeleven. idd veel pijn NooršŸ˜‰šŸ˜ maar je leert er ook wel mee omgaan hoor, en miss val je soms flauw.. no worried joh! gwn ff chill op bed, dekentje, theetje, film en kruik. thats al