10 tips tegen een slechte adem

 

Een slechte adem is iets waar iedereen weleens last van heeft en ook iets waar je weleens onaangenaam mee verrast wordt als iemand anders daar last van heeft. Het is nou eenmaal zo dat we dat allemaal kennen en soms kunnen we er ook niet zo heel veel aan doen, maar heel vaak denken we dat we er niks aan kunnen doen terwijl dat wel zo is. Daarnaast hebben heel veel mensen het ook niet in de gaten. Waar komt het door, hoe kom je er achter of je uit je mond stinkt en wat kunnen we er aan doen?

Oorzaken
Er zijn veel verschillende oorzaken voor een slechte adem. Zo kan het namelijk liggen aan gekruid eten en door zuivelproducten. Daarnaast is de voornaamste oorzaak bij jongeren de witte aanslag op de tong. Een droge mond, ontstekingen, verschillende diëten, ziektes, roken en medicijngebruik kan dit ook veroorzaken. Daarnaast is slecht of weinig eten ook een grote boosdoener voor een stinkende adem.

tandenborstel
Bron

Stink ik uit mijn mond?
Er wordt gezegd dat je er achter kunt komen of je een slechte adem hebt door in je hand te blazen en dit te ruiken of door op je hand te likken en hier dan aan te ruiken. Hier wordt echter wel tegenin gebracht dat dit niet echt een goed beeld geeft. Wat je het beste kunt doen is dit vragen aan mensen in je omgeving. Dat is best spannend en zou ik ook niet aan iedereen vragen hoor, maar misschien kun je het eens proberen bij iemand die dichtbij je staat, zoals je moeder of je beste vriendin.

Wat kun je er aan doen?
Een stinkende adem is heel vervelend. Voor jezelf maar ook voor anderen. Het kan storend zijn in een gesprek maar het kan ook relaties moeizamer maken op het moment dat je hier veel mee bezig bent en de ander heeft er last van, durft er niks van te zeggen en gaat zich hieraan ergeren of houdt afstand. Het kan je al met al ook erg onzeker maken. Helaas is het lang niet altijd even makkelijk om hier van af te komen.

Een slechte adem en een eetstoornis
Veel meiden die onregelmatig eten of weinig eten hebben last van een slechte adem. Bij een eetstoornis komt dit dan ook snel om de hoek kijken. Ketonen zorgen dan voor slechte adem en dit komt vrij bij de verbranding van lichaamsvet. Een droge mond kan ook de oorzaak zijn van een slechte adem en ook veel braken kan een slechte adem tot gevolg hebben.

1. Regelmatig eten
Regelmatig eten is dan ook de eerste tip om een slechte adem te voorkomen. Heel veel kauwgom en andere dingen gaan nemen om de geur te verdoezelen helpen vaak niet omdat je gewoon een lege maag hebt en dat ruik je. En... sla het ontbijt zeker niet over. Je hebt dan al een hele nacht niks gegeten en het ontbijt dient ook als tongschraper, het zorgt ervoor dat je speekselproductie op gang komt en dat je de ketonen van het verwerkingsproces (die voor vieze luchtjes zorgen) minder kans geeft. Wanneer je weer wat meer en regelmatiger gaat eten neemt dit af omdat de speekselproductie weer in gang wordt gezet. Je merkt dit vaak ook wel aan dat je mond wat droger kan aanvoelen en dat je een vreemde vieze smaak krijgt.

2. Regelmatig tandenpoetsen
Een slechte adem kun je voor een groot deel ook voorkomen door goed en regelmatig je tanden te poetsen. Minstens twee keer per dag twee minuten. Dit lijkt best lang, maar het is echt belangrijk om je gebit schoon en gezond te houden.

3. Tongschraper
Het is verstandig om in je tandenpoets ritueel een tongschraper op te nemen. Bij jongeren is een slechte adem door bacteriën op de tong een veelvoorkomende oorzaak. Een tongschraper verwijdert deze bacteriën voor een heel groot deel en hierdoor vermindert de slechte adem. Je kunt ze gewoon kopen bij de drogist. Aan het begin kan het een beetje een vervelend gevoel zijn maar daar wen je snel aan.

koppel
Bron

3. Mondwater
Iets anders wat ook kan helpen en wat je ook in je tandenpoetsritueel kan opnemen is mondwater. Dit is er van verschillende merken en je kunt het kopen bij vrijwel alle drogisterijen en supermarkten. Mondwater verwijdert vaak net even wat meer bacteriën dan als je alleen je tanden poetst, ook op plekken waar de tandenborstel niet bij kan. Hier kun je er meer over lezen

4. Tandarts en mondhygiëniste
Als je echt geregeld last hebt van een slechte adem is het sowieso verstandig om eens langs de tandarts te gaan. Overigens is het sowieso verstandig om je gebit elk half jaar te laten controleren. Ik doe dat al mijn hele leven maar ik ken heel veel mensen die dat niet doen. Hierdoor mis je soms bepaalde gaatjes of andere gebreken die ook weer kunnen zorgen voor een slechte adem. De tandarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar de mondhygiëniste. Deze maakt heel het gebit grondig schoon. Sommige mensen doen dit regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand of eens per twee maanden.

5. After Garlic kauwgom
Als je aan slechte adem denkt, associeren veel mensen dit al snel met knoflook. Toch is knoflook ontzettend lekker en in veel gerechten onmisbaar. Veel mensen proberen de geurtjes te maskeren met kauwgom maar dit werkt lang niet altijd. Wel is er speciale kauwgom tegen knoflook geurtjes. Het heet After Garlic en je kunt het in verschillende supermarkten en drogisterijen vinden. Tip: in de kern van de knoflook schijnt het meeste geur te zitten... je kunt eens proberen dit eruit te snijden. Wie weet helpt dat!

6. Peterselie kauwen
Niet alleen knoflook maar ook veel andere kruiden kunnen voor een slechte adem zorgen. Het helpt om even op verse peterselie te kauwen, maar je kunt natuurlijk ook voor wat minder kruiden kiezen.

7. Verse muntthee
Er zijn genoeg voedingsproducten waar je adem niet al te lekker van gaat ruiken, maar gelukkig zijn er ook dingen die je kunt eten of drinken waarbij je een frisse adem juist wel bevordert. Bijvoorbeeld verse muntthee. Het werkt dan niet perse voor de langere termijn, maar het is voor even wel fijn. Daarnaast is verse muntthee natuurlijk ook gewoon lekker en gezond!

8. Het eten van lichtzurig voedsel
Het eten van lichtzurig voedsel geeft de speekselproductie een extra boost. Bij lichtzurig voedsel kun je bijvoorbeeld denken aan bruin brood en fruit als meloen, bessen en appels. Hier kauw je op waardoor de speekselproductie in gang wordt gezet en omdat speeksel zelf zuur is, geeft lichtzurig voedsel een extra boost.

tanden poetsen
Bron

9. Flossen
Sommige mensen doen het elke dag een aantal keer en anderen doen het nooit, flossen. Althans.. dat hoor ik vaak! Het is goed om in ieder geval elke dag te flossen om etensresten en bacteriën te verwijderen die anders makkelijker blijven zitten. Je kunt daarmee echt tussen je tanden komen en dit scheelt al heel veel als het gaat om een frisse adem.

10. Gorgelen met zout water
Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden doordat er crypten ontstaan op de keelamandelen. Hier nestelen zich bacteriën in en daar kun je een heel slechte adem van krijgen. Gorgel dagelijks met zout water om je amandelen goed schoon te houden.

Wat is jouw tip tegen een slechte adem?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

roeloe3 - Donderdag 29 oktober 2015 11:34
Oja die vieze ketenonen lucht ben zo blij dat ik dat nooit meer heb haha deed altijd me hand voor me mond. Maar opgegeven moment was het ook een maatstaf voor me of ik wel genoeg vet had verbrand dus ik wou juist die slechte adem lekker gestoord xd haha maar nu gelukkig niet meer
Tio Huisman - Vrijdag 5 februari 2016 22:41
Er zijn ademmeters waarmee je je adem kunt meten en of je een slechte adem hebt. Ook bij wijn en tabaksrook en bij halitose en bacterien op de tong en tanden en kiezen. Men zegt ook wel eens dat spoelen met water en zout wel zou helpen. Er zijn ook tongschrapers op de markt die kunnen maken dat je een frissere adem krijgt.
Tio Huisman - Vrijdag 5 februari 2016 22:45
Mijn zus kwam "s ochtends uit bed en had toen een slechte adem. Knoflook is ook niet zo"n prettige lucht vooral als iemand sterk naar knoflook ruikt dan mag er wel een raampje open want dan ruikt een hele kamer er naar. Ook een lokaal en ruimte kan er dan naar ruiken en wel zo dat het niet prettig meer is om er te zijn. Ik hoop dat mensen er rekening mee houden. Er is ook After Garlic op de markt gekomen die je na het eten van knoflook kunt nemen. Dat is verkrijgbaar bij Albert Heyn, en de Drogist en kost zo ongeveer 2,99.
Enrique - Zaterdag 8 juni 2019 21:02
na 40 jaar ben ik er eindelijk een beetje achter hoe je ademgeur kunt verhelpen. Gooi je huidige tandpasta direct in de prullenbak als het sls bevat, of wel sodium laury sulfaat.

Dit droogt uit en maakt kleine wondjes in je mond. Kies altijd voor een-niet prikkende tandpasta en het liefst een met zuurstof en zink. OxyFresh en Oxyd8 helpen goed.

Daarnaast goed je tong poetsen met een metalen tongreiniger! Tongdruppels met zuurstof capteren de ademgeur ook.

En laat je amandelen nakijken, in de crypten van je amandelen kan troep zitten.

Succes allemaal!