Vergroot haar zelfvertrouwen

 

In Amerika is er aan de Universiteit van Ohio een onderzoek gedaan dat suggereert dat de ontwikkeling van narcistische trekjes bij kinderen toe te schrijven is aan de overwaardering van capaciteiten en prestaties van hun kinderen. Dit betekent dat ouders geloven dat hun kinderen belangrijker zijn dan anderen en een speciale manier van benaderen en behandelen verdienen ten opzichte van anderen. Hoe kun je het zelfvertrouwen van je kind nou stimuleren zonder dat die narcistische en arrogante trekjes gevoed worden?

De opvoeding is essentieel bij de ontwikkeling van kinderen naar een zelfstandig individu. Kinderen zijn erg gevoelig voor dingen die hen onzeker of juist zekerder maken. Dit is al het geval vanaf heel jonge leeftijd maar ook wanneer het kind ouder wordt, gaat puberen en echt volwassen wordt is dit van groot belang. Wat kan helpen om dat zelfvertrouwen te vergroten zonder dat je kind naast zijn of haar schoenen gaat lopen en het gevoel krijgt dat hij/zij beter is en meer verdient dan anderen?

moeder dochter
Bron

♥ Geef de ruimte voor fouten
Veel kinderen en jongeren vinden het moeilijk om fouten te maken en soms staan ze dit zichzelf ook niet toe. Zonde want het is juist hetgeen waar zij het meeste van leren. Soms is dit ook iets wat vanuit de opvoeding komt. Sommige kinderen hebben thuis namelijk geleerd dat ze altijd goed moeten presteren en geen fouten mogen maken. Om het zelfvertrouwen van je kind te stimuleren is het belangrijk dat je de ruimte geeft om die fouten te maken. Soms zie je als ouder bepaalde dingen gebeuren en wil je je kind van deze fout behouden, terwijl het vaak beter werkt als hij of zij deze fout maakt en hier van leert. Er zelf achter komen dat dat niet de beste manier was om iets aan te pakken. Het is wel belangrijk dat je er dan als ouder bent op het moment dat het fout gaat.

Dit kun je vergelijken met de opvoeding van kleine kinderen. Geef hen de kans te vallen. Ik ben geen ouder, maar ik kan mij zo voorstellen dat ik mijn kind al zou willen oppakken of opvangen voor dat het gebeurt. Maar vallen hoort erbij en door dit elke keer voor te zijn, leert je kind niet hoe dit is. Vallen doet pijn maar het is een natuurlijke manier waarop wij gevaar zien. Het motiveert ons om te leren en het beter te willen gaan doen. Het helpt ons om om te gaan met obstakels en maakt ons zelfverzekerder als het een volgende keer niet gebeurt.

♥ Daag hem / haar uit
Naast het geven van complimenten en het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind, is het belangrijk om je kind uit te dagen. Samen kun je op zoek gaan naar de grenzen en eventueel voorzichtig grenzen verleggen om naar het volgende level te streven. Hierdoor leer je je kind dat er meer in zit en je laat zien dat jij het vertrouwen in hem / haar hebt. Moedig aan en help waar nodig.

♥ Laat ze verantwoordelijkheid nemen
Wanneer je kinderen leren om verantwoordelijkheid te nemen voor wat zij doen en beslissen, zullen zij ook eerder de macht van hun keuzes gaan waarderen. Hierdoor wordt een bepaald gevoel van vertrouwen ontwikkeld en ook zullen zij leren de gevolgen van hun keuzes te overzien. Het geeft zelfvertrouwen om te ervaren dat ze zelf iets van het leven kunnen maken en dat ze daar ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Het is iets wat op jonge leeftijd al aangeleerd kan worden en waarin kinderen, jongeren en volwassenen zich blijven ontwikkelen.

♥ Vier mijlpalen
Wanneer een kind iets nieuws leert of bereikt, bijvoorbeeld het behalen van een zwemdiploma, is het goed om hier wat extra aandacht aan te besteden. Het zelfde geldt voor een diploma op school of bijvoorbeeld als hij/zij een sport doet of muziek instrument speelt en er is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar of bijvoorbeeld een wedstrijd gespeeld. Ondanks dat sommige dingen vanzelfsprekend lijken, is dat lang niet altijd het geval. Daarnaast kost het vaak toch de nodige inspanning, doorzettingsvermogen en kwaliteit om zo'n mijlpaal te behalen. Spreek je trots en waardering uit en laat dit ook merken in jouw gedrag naar je kind toe. Dit is overigens iets wat een kind misschien wel zijn / haar hele leven nodig heeft van zijn / haar ouders.

♥ Geef je kind de leiding
Door de kind leiding te geven, geef je hem of haar verantwoordelijkheid en niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Laat je zoon of dochter bijvoorbeeld een keertje een zaterdag of zondag inplannen om iets leuks te gaan doen, of stel hem of haar verantwoordelijk het avondeten te bereiden. Het kunnen ook kleinere dingen zijn, zoals het opruimen van de slaapkamer o.i.d. Hierdoor krijgt hij / zij het gevoel van vertrouwen.

meisje
Bron

♥ Stimuleer het ontdekken en nastreven van passie
Het is mooi om opvoeding ook te zien als het begeleiden van je kinderen door de ontdekking van het leven. Er is zoveel te zien en te leren. Hierin moet je soms motiveren, stimuleren, corrigeren en sturen. Steeds meer ontdekt een kind zijn / haar eigen kwaliteiten en passie. Als ouder is het belangrijk om dit na te streven om het gevoel van zelfvertrouwen van een kind te versterken. Dit betekent niet dat een kind niet zoekende mag zijn.

♥ Samen reflecteren
Alleen complimenten geven kan een kind over het randje van zelfverzekerdheid naar arrogantie tillen en het is ook niet realistisch. Kinderen en jongeren hebben er ook veel aan, ondanks dat ze het misschien in eerste instantie zullen ontdekken, om kritisch naar zichzelf te kijken. Dit laat je groeien. Leer kinderen kritisch naar zichzelf en zijn of haar acties en ontwikkeling te kijken door samen te reflecteren. Wat ging er goed, wat ging er minder goed en hoe kan het de volgende keer ook anders?
Moedig hen aan om zich te uiten
Iedereen heeft het recht om zichzelf te laten zien en zich te uiten. Moedig je kind aan om bijvoorbeeld ook zijn / haar mening te geven over een bepaalde situatie, om deel te nemen aan een discussie. Het is belangrijk dat een kind leert om open te staan voor zichzelf en zijn of haar gevoelens en mening en dat van een ander.

♥ Help je zoon of dochter bij het relateren aan emoties
Wanneer je zoon of dochter iets probeert te vertellen, is het belangrijk om te luisteren naar wat hij of zij zegt. Soms begrijp je het misschien niet helemaal, maar het is goed om hier de ruimte voor te geven en hem of haar te helpen dit te koppelen aan emoties en gevoelens. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bijvoorbeeld te zeggen: "Het lijkt alsof je verdrietig bent, klopt dat?" Hierdoor leert een kind om gevoelens en emoties te herkennen en te erkennen. Dit kan een kind leren om dingen overzichtelijker te maken en te herkennen wat hen in zo'n situatie helpt.

♥ Vermijd vergelijkingen
Soms worden er vergelijkingen gemaakt als: "Waarom kun je niet net zo hard werken als je broer?" Om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten is het belangrijk om dit soort uitspraken te vermijden. Vaak wordt gedacht dat het kinderen wel goed doet als je hun juist exclusief en speciaal maakt ten opzichte van anderen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat hij/zij de beste is van de klas. Ook dit blijkt niet op een positieve manier het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren te beïnvloeden.

Al met al is het belangrijk dat je je kinderen genoeg liefde geeft en hen bewondert voor wie ze zijn en zo uniek als ze zijn. Hiervoor hoef je hen niet te verheffen boven anderen.

Bron: Lifehack.org

Wat is jouw tip voor (andere) ouders om het zelfvertrouwen van hun kind te vergroten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

d - Zondag 31 mei 2015 09:14
Alles behalve opvoeden. Een kind voedt zichzelf op door te kijken en te ervaren. Geef het kind het zien en de ervaring die het zelf kan doen en geef het goede voorbeeld of laat het zien, zonder al te veel woorden, want later moet het ook zijn leven verder alleen leven en uitvinden en dan wil je niet een voorgeprogrammeerd persoon, die alles kan en doet zoals het moet of hoort, maar niet meer ECHT kan of durft te zijn zoals hij bij de geboorte ooit begon.
kim300808 - Zondag 31 mei 2015 11:04
Goed artikel. Al doet het me denken aan de communicatie binnen een kliniek. Maar voor mij werkte die manier wel.
m. - Zondag 31 mei 2015 12:01
Heel goed artikel :).
@D tot op zekere hoogte met je eens. Een kind moet de ruimte hebben om zelf te ontdekken, maar... binnen duidelijke grenzen denk ik. Mijn vriend is extreem vrij opgevoed en heeft daardoor inderdaad alles zelf ontdekt in de wereld. .. op de harde manier en daardoor (net als al zijn broers en zus) een heel slechte band met zijn vader, die hem op heeft gevoed. Hij wist nooit waar hij aan toe was en het leek of het zijn vader allemaal niet boeide. Zijn vader was zijn "vriend" voor sommige leuke dingen, maar geen vader die hem de goede kant op stuurde. maar zijn vader is zelf ook zo opgevoed en raad eens? Behoorlijk narcistisch. Denk dat ook met opvoeden de gulden middenweg weer geldt. Wil niet zeggen dat er een goede of foute manier is, maar wel dat elke vorm van opvoeding meerdere uitwerkingen kan hebben. Voor het onderwijs, was de benadering van de vader van mijn vriend bijvoorbeeld wel heel goed. Maar kleine kinderen van 4 al hun eigen keuzes laten maken... was minder geslaagd
d - Zondag 31 mei 2015 19:45
Geen opvoeding, houdt niet in: een vrije opvoeding. Laat alles zien van het leven en wees een voorbeeld, wees realistisch, ga niet lopen liegen, zoals veel ouders doen over de realiteit. Veel pubers raken in de stress want komen dan achter de waarheid van veel dingen en moeten het dan maar even zelf uitzoeken hoe zij later hun weelderige leven.. waar ze in gewend zijn geraakt, doordat het hen bediend werd, ook maar 'even' waar te maken. Waarom niet vanaf de geboorte laten weten hoe de wereld werkelijk in elkaar zit. Dan krijg je ook geen kinderen die geen sla uit eigen tuin willen eten omdat er 'beestjes' in zitten en in de sla van de supermarkt zitten geen beestjes. Ik noem maar iets.