Ouders, durf te vragen!

 

Alles wat je altijd al eens wilde vragen maar nooit gedurfd hebt! Dat is het thema van de workshop voor ouders en andere betrokkenen op de eating disorder awareness day 30 juni a.s. In mijn werk heb ik regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar clienten samen met hun dierbaren (ouders, partners, vrienden/vriendinnen) aan deelnamen. Elke keer viel het op dat er heel veel vragen waren, naar mij, maar ook naar elkaar. Essentiele vragen waarvan ik wel eens dacht: hoe komt het dat je dat nooit gevraagd hebt aan je vriendin, dochter of zoon?

ouders durf te vragen

Inmiddels weet ik dat het zo makkelijk niet is om al die vragen te stellen aan iemand die je dierbaar is en dat het niet altijd makkelijk is om antwoord te geven op die vragen. Soms is het gewoon veel makkelijker om een vraag te stellen aan iemand die je niet kent, maar die wel weet waar jij het over hebt. Aan iemand die hetzelfde meemaakt als jij, of als je dochter of als je zoon of, in welke relatie je dan ook staat tot de ander.

Als je het aan een onbekend iemand vraagt, speelt de emotionele betrokkenheid geen rol, speelt niet mee dat je lief en leed deelt met elkaar en blijven schuldgevoelens meer uit. En als je antwoord kunt geven vanuit je eigen ervaring, maar niet hoeft verder te gaan met degene die de vraag stelt, dan is het soms ook makkelijker om te vertellen, gewoon omdat het niet doorwerkt in de relatie.

En dat is waarom we, ik zeg we, besloten hebben om dit tot thema van de Ouderworkshop "Ouders, durf te vragen" te maken. Wie zijn "we" dan? Ik ben er om vragen vanuit mijn kennis van gezinnen en relaties te beantwoorden en mijn ervaring met eetstoornissen vanuit een professioneel vlak. Maar omdat ik ook weet dat de kennis, deskundigheid en inleving van juist clienten en hun ouders nog veel waardevoller is, organiseer ik deze workshop samen met een moeder van een 16-jarige meid met anorexia en met een ervaringskundige van Proud2Bme. Beide ten volle bereid om de vragen die er leven te beantwoorden vanuit hun beleving van eetstoornissen. En ik neem aan dat ook onderling veel kennis en ervaring is om uit te wisselen.

Dare to ask: vaders, moeders, broers, zussen, meiden en jongens met een eetstoornis: jullie zijn allemaal welkom om met elkaar en met ons in gesprek te komen over de invloed van een eetstoornis op het gezin, op een partnerrelatie.

problemen thuis

In de middag organiseren we nog een workshop "Problemen thuis", voor ouders en jongeren/ jong volwassenen zelf, waarin we dieper ingaan op de invloed die de eetstoornis heeft op het gezin. Ik vertel over de interactiepatronen die kunnen ontstaan in een gezin wanneer een eetstoornis zijn intrede doet en samen gaan we kijken hoe dat binnen je eigen gezin werkt aan de hand van een concrete opdracht. Ook hier is een deskundige moeder en een dochter aanwezig om hun verhaal erover te doen en wat zij ermee hebben gedaan.

Nieuwsgierig geworden? Koop dan snel een kaartje en kom ook naar Houten op zaterdag 30 juni.

Tijdens EDAD is voor ouders de documentaire "Mij Niet Gezien" en de documentaire "Someday Melissa" ook erg interessant.

Tot dan!

Marjolein, gezinstherapeut

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hm95 - Zondag 17 juni 2012 21:22
Wat een goed idee! Ik denk dat veel ouders hier wat aan zullen hebben.