Eten wat de pot schaft

 

Eén van de vragen die ik bijna elk gezin stel dat bij mij op gesprek komt is de volgende: wat is er veranderd aan tafel en in de koelkast? Standaard krijg ik als antwoord dat er in de koelkast lightproducten zijn bijgekomen, zoals bijv. optimel en cristal clear. (Cranberry is de meest favoriete smaak begrijp ik).

En aaeten wat depot schaftn tafel? Naast de spanning die voelbaar is, is ook het eten zelf veranderd. Moeders vertellen me dat zijzelf ook 24 uur per dag bezig kunnen zijn met eten, wat eten we vanavond, wat gaat lukken. Nee, als ik dat kook, dan eet ze vast niet. Hoe kan ik dit nu VEILIG klaarmaken?

Soms gaat het zover dat ik hoor dat jonge meiden zelf hun eten koken, in aparte pannen. Dat ze niet meer mee-eten met het gezin. Ook vegetarisch gaan eten, soms zelfs veganistisch eten, hoor je langskomen. Het effect is hetzelfde: het kind eet afwijkend van de rest van het gezin.

En hoe was het ervoor? vraag ik altijd ook nog. Standaard kreeg ik dan als antwoord: Toen at ze wat de pot schafte.

Hoe komt het dan dat dit verandert als iemand een eetstoornis heeft? Als je kind nauwelijks nog wil eten, afvalt en alle energie verdwijnt, dan pak je alles aan om ze te laten eten. Liever optimel dan helemaal niets, liever kipfilet dan geen beleg, liever vegetarisch dan alleen maar sla.

Maar ook als je kind eetbuien heeft, verandert de koelkast in dezelfde mate en wordt het gewone eten aangepast.

En dat is ZOOO begrijpelijk en al helemaal als je gemerkt hebt dat tegengas geven tot conflicten, spanning en huilbuien kan leiden of tot compensatie in braken, laxeren of bewegen of nog meer eetbuien.

Ik kom ook gezinnen tegen die helemaal niets aanpassen. Soms zelfs de andere kant opgaan: ze is zo mager, er moet room in, volle roomboter en hun kookgewoonten die kant op aanpassen. Die voluit het conflict aangaan en uit het oog verliezen dat er sprake is van een ernstig onderliggend psychiatrische stoornis.

keukenHoe komt het nu dat dit gebeurt? Wanneer we tijdens zo'n gesprek gaan kijken naar de onderliggende emoties en gedachten die deze verandering in gang gezet hebben, kom ik bijna altijd uit bij een oerangst. De angst om je kind te verliezen. Het is die angst die maakt dat ouders aanpassingen doen of gaan vechten om maar te voorkomen dat hun kind niet onder hun ogen door wegglipt.

En als je dan als ouders, als dochter of zoon begrijpt dat deze ontzettende angst dat je datgene gaat verliezen wat je het meest dierbaar is, dan ga je ook snappen waarom er ruzie gemaakt wordt over een bakje vla, verdriet en teleurstelling ontstaan bij een boterham met kipfilet of iemand boos wordt omdat weer al het eten uit de kast verdwenen is.

Wanneer dit gesprek ontstaat, ontstaat er ook ruimte voor weer aanpassing terug, terug naar wat de pot schaft.

En toch, toch helpt het om als ouders zelf de regie in handen te nemen en te houden van wat er gegeten wordt en wat er in de koelkast komt. En de meiden zelf dan? Voor hen is dat een van de grootste uitdagingen die er is: eten wat de pot schaft. De angst kan oplopen, de spanning stijgt, de eetstoornis is in het begin vaak volop aanwezig EN het went ook om te moeten eten wat de pot
schaft.

(En de ervaring leert dat als moeders of vaders weer mogen koken zoals ze gewend zijn, ze ook rekening houden met hun kinderen en vaak zoeken naar net die maaltijden die net even buiten de
veilige zone liggen).

Tips voor deze week:tips
- Hou als ouders zelf de regie over het eten. Je kind kan het niet, de eetstoornis wil het maar al te graag en die wil je niet de controle geven toch?

- Bespreek dat je terug wil naar eten wat de pot schaft en vertel je kind dat je beseft dat dat heel moeilijk is. Bekijk welke stappen nodig zijn om een veilige terugkeer te garanderen (bijv. samen weekmenu opstellen en je daaraan houden naar ouders stellen weekmenu op naar ouders stellen dagmenu op naar je weet niet wat je krijgt).

- Ga op een rustig moment (dus niet tijdens het eten) met je kind in gesprek over hoe jij de maaltijden ervaart en hoe zij de maaltijden ervaart en wat jullie zouden kunnen doen om de spanning te verlagen (bijv. niet praten over eten tijdens de maaltijd, andere plek aan tafel, in de keuken opscheppen).

Marjolein, gezinstherapeut

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula. - Donderdag 9 februari 2012 13:42
Goed geschreven! Ik vind het (nog steeds) erg lastig om m'n avond eten 'goed' te doen. Helaas eten m'n ouders allebei wat anders en is het zo aanlokkelijk om dan voor mij ook maar iets anders te maken. Twee of drie verschillende gerechten maakt dan niet echt uit. Of ik kies voor het veilige. Ik zou graag willen dat m'n ouders ook hetzelfde eten, maar dat hebben ze nooit gedaan. Toen ik nog gezond was, aten we ook heel vaak alledrie verschillend.
magikook? - Donderdag 9 februari 2012 14:25
Ik heb eigenlijk altijd gegeten wat de pot schafte. Dat vond ik vaak juist fijn, want dat was het enige wat ik mezelf toestond om normaal (niet qua hoeveelheden helaas) mee te eten. Ik vond bij ons de weekenden -zelf eten maken- juist ontzettend moeilijk, want dan koos ik wel voor iets kleins en iets wat 'light' was..
01 - Donderdag 9 februari 2012 14:38
Als ik bij mn ouders ben eet ik ook wat de pot schaft, al word ik gek vanbinnen
happycat - Donderdag 9 februari 2012 15:39
ik eet ook altijd wat de pot schaft.
ik snap @magikook? helemaal dat heb ik ook:(
marleen - Donderdag 9 februari 2012 16:06
ik vind het eigenlijk juist wel handig als iemand anders voor mij beslist... vind het veel moeilijker om het mezelf te gunnen als ik het moet maken/kiezen, dan als iemand het me voorschotelt...
Anne - Donderdag 9 februari 2012 17:18
"EN het went ook om te moeten eten wat de pot
schaft."

Helemaal waar!
peaches - Donderdag 9 februari 2012 18:02
Ik heb altijd gewoon mee moeten eten 's avonds. No way dat ik een eigen pannetje krijg. Moeilijk, maar uiteindelijk wel helpend. Of een gegeven moment wist ik dat het geen zin had om me er tegen te verzetten en het avondeten is bij mij ook niet echt een issue meer.
Mijn moeder koopt soms wel expres volle melk enzo, dat vind ik dan wel weer heel vervelend. Maarja..
meisje14 - Vrijdag 10 februari 2012 09:30
Wij hebben altijd al cristal clear, dubbelfris light, cola light, dieet margarine en alles in huis gehad, dus wat dat betreft heb ik niet veel veranderd in huis.

Ook eten mijn ouders nog afentoe patat, al is dit wel minder geworden, doordat ze het “zielig“ vinden als ik dat “aan moet zien“. Alz zij pasta/rijst gerecht eten of iets als pizza/patat, dan mag ik iets 'aparts'. Vaak is dit iets makkelijks als een bistro broodje of een loempia van de slager. Dat vind ik erg lekker en het maakt mij dus ook niets uit. Het bevorderd het alleen natuurlijk niet om het ooit weer te gaan durven eten. Het is een beetje dubbel.

Liefs
gezinstherapeut - Vrijdag 10 februari 2012 11:27
Dank jullie allemaal voor jullie antwoorden en de nuances die jullie aanbrengen! Zoals meisje14 zegt: het is een beetje dubbel. Dat verwoordt voor mij precies wat ik zie bij de gezinnen. Het voelt dubbel omdat je aan de ene kant je kind niet angstig wil zien/maken en aan de andere kant voelt dat meebewegen met de eetstoornis uiteindelijk niet helpt.

Sterkte!
anneke - Dinsdag 14 februari 2012 11:12
Wat een handige tips!
De gezinstherapeut die wij hebben als gezin mag ik geen vragen stellen, vind ze irritant..
Ellen - Donderdag 15 maart 2012 08:47
Ik herken bij mijn moeder heel erg dat ze mij bijna alle controle begon te geven over het eten. Toen ik liet merken dat ik wel wilde aankomen had mijn moeder volgens mij erg goed in de gaten dat het alleen ging werken als dat volgens mijn regels zou gebeuren, want veel producten weigerde ik of at ik te weinig van. Ik mocht steeds meer bepalen en zelf klaarmaken, en als mijn moeder bepaalde wat en hoe laat er gegeten ging worden, en het ook nog zelf klaar maakte, leidde dit eigenlijk altijd tot discussie. Mijn moeder liet het toen steeds meer aan mij over. Ze heeft het nooit uitgesproken, maar volgens mij kreeg ik zo veel controle van haar zodat ze er zeker van was dat ik beter zou eten. Dat ik goed eet is iets heel belangrijks voor mijn moeder, en daar heeft ze veel voor over. Bij mij werkte het heel erg goed dat ik bijna alles rondom het eten mocht bepalen. Ik wilde er ook wel serieus aan werken, maar dan wel op mijn eigen manier. Ergens aan werken op een ander zijn manier roept bij mij alleen maar weerstand op. Nu heb ik zelf stappen gezet en gedraag ik me weer gezond. Ik ben blij dat mijn moeder dit zo heeft aangepakt, al klopt het natuurlijk ergens ook niet dat zij zichzelf op de achtergrond heeft moeten zetten voor mij.