Depressief: wat je beter niet kunt zeggen

 

Als je depressief bent, dan is dit voor jezelf heel naar, maar ook voor je omgeving is het ingewikkeld. Omstanders van iemand die een depressie heeft willen vaak graag helpen, maar het is lastig te bepalen wat de juiste manier hiervoor is.

Toen ik depressief was, ben ik op een goede en lieve manier door veel mensen geholpen. Er waren echter ook mensen die, hoe goed bedoeld ook, soms niet zulke handige dingen zeiden die totaal niet helpend waren. Hierdoor voelde ik me onbegrepen en ging ik me juist nog slechter voelen. Die mensen deden dit waarschijnlijk helemaal niet expres, maar hadden gewoon geen idee van wat hun opmerkingen teweeg brachten. Het is daarom handig om te weten wat je in ieder geval beter niet kunt zeggen.


Bron

1. Waarom ben je depressief dan, je hebt toch een prima leven?
Dit is geen handige vraag/opmerking. Aan de buitenkant kan iemands leven er inderdaad heel leuk uit zien. Misschien heeft iemand wel een goede baan of leuke studie, een lieve partner, veel vrienden en doet hij of zij allemaal toffe dingen, maar dat betekent niet dat diegene ook daadwerkelijk gelukkig is. Depressiviteit zit 'm niet in dit soort concrete zaken, het zit 'm veel meer in een bepaald gevoel en hoe je over jezelf denkt.

2. Misschien moet je er gewoon even tussenuit, lekker op vakantie naar een warm land of zo 
Nee, een depressie kun je niet even oplossen door lekker op vakantie te gaan om extra vitamine D binnen te krijgen. Een depressie gaat veel verder dan dat en is niet in een paar weken even opgelost. Het is begrijpelijk dat deze opmerking gemaakt wordt omdat een depressie geassocieerd wordt met somberheid en overspannenheid. Hierbij denk je al snel dat een vakantie en een beetje relaxen ervoor kan zorgen dat iemand weer oplaadt, maar bij een serieuze depressie gaat de problematiek wel verder dan dat.

3. Je moet echt geen medicatie slikken hoor, dat is alleen maar troep
In Nederland slikken we met z'n allen meer antidepressiva dan ooit. Je kunt daarbij je vraagtekens hebben, maar het is niet helpend om tegen iemand die depressief is te zeggen dat hij of zij geen medicatie moet slikken. Juist als iemand daar net mee is begonnen of overweegt ermee te beginnen, kan dit best een hele stap zijn en deze opmerking is dan enkel belemmerend. Voor sommige mensen werkt antidepressiva nu eenmaal goed, dus als iemand depressief is en medicatie hiervoor gaat slikken, dan is dat alleen maar positief. Mocht het niet blijken te werken, kun je immers altijd weer stoppen.

4. Depressief? Wil je dan ook dood?
Deze vraag is nogal bot en kan hard binnen komen. Deze vraag is in de eerste plaats niet handig omdat lang niet iedereen met een depressie ook een doodswens heeft. Dit maakt de depressie echter niet minder ernstig. Anderzijds is de vraag niet helpend omdat het heel pijnlijk kan zijn om direct hiermee geconfronteerd te worden op het moment dat iemand wel met dergelijke gedachten rondloopt. Als je je hier zorgen over maakt, probeer dit dan op een wat subtielere manier aan te kaarten of leg je zorg neer bij een professional.

5. Je bent ook zo negatief altijd, ga eens wat positiever denken
Dit is iets wat ik zelf geregeld gehoord heb. Ja, ik ben inderdaad een pessimist maar dit is niet de oorzaak geweest van mijn depressie, dat had hele andere oorzaken. Het klopt dat mensen, als ze eenmaal depressief zijn, vaak veel negatiever denken en het lastig vinden om zaken van de positieve kant te bekijken, maar om 'gewoon even wat positiever' te denken, gaat nu eenmaal niet zo makkelijk, zeker als je dit niet van nature doet. Bovendien lost het je depressie niet 123 op.


Bron

6. Oh ja een depressie, dat heb ik ook vaak
Als je aan iemand vertelt dat je depressief bent, dan moet je daarvoor een hele drempel over. Vaak wil je dan gesteund en gehoord worden en dan is het niet prettig als iemand direct over zichzelf begint. Als dit gaat om een serieus verhaal waarin iemand zijn of haar ervaringen met een depressie vertelt, kan het nog wel helpend zijn, maar geregeld hoor je mensen te pas en te onpas roepen dat ze ergens 'zo depressief' van worden. Als je zelf een depressie hebt, dan is het niet fijn om dit te horen. 

7. Heb je dit, dit, dit en dat al eens geprobeerd?
Als je kampt met een depressie doe je vaak behoorlijk veel om er vanaf te komen. Van therapie tot aan pillen tot het alternatieve circuit. Mensen die depressief zijn zitten dan niet te wachten op allerlei adviezen die je misschien hebt gehoord van de nicht van de buurvrouw van je moeder. Dat is goed bedoeld, maar depressieve mensen piekeren en googelen hier zelf al genoeg over.

8. Ik snap het niet hoor, het leven is zo mooi
Depressieve mensen snappen het zelf ook niet, was dat maar zo want dan konden ze er misschien ook iets aan doen. Onbegrip is al niet fijn, maar het ook nog zo direct uit iemands mond horen is nog pijnlijker. Je hoeft het niet te begrijpen, maar probeer je in ieder geval een klein beetje in te leven. Voor sommige mensen is het leven niet mooi en voor sommige mensen zijn er echt periodes in het leven die heel erg donker zijn. Dat je dat niet kunt begrijpen, betekent niet dat het ook niet bestaat.

9. Zet je er nou eens overheen
Een depressie kan lang duren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand lang met klachten door heeft gelopen of om de een of andere reden pas vrij laat passende hulp heeft gevonden. Ook kan het 'gewoon' een heel erg lang en zwaar traject zijn dat met heel veel vallen en opstaan gaat. Dit is niet een keuze en iemand kan zich er dus ook niet even overheen zetten en gewoon weer 'normaal' gaan doen. Zo werkt het helaas niet.


Bron

10. Depressief? Maar je lacht toch nog gewoon?
Depressieve mensen zitten niet de hele dag in een hoekje te huilen. Ik ben jarenlang depressief geweest terwijl ik gewoon studeerde en verder ook best in staat was redelijk normaal te functioneren. Diep vanbinnen was ik echter doodongelukkig. Dat iemand lacht en lol maakt betekent niet dat iemand niet depressief kan zijn. Bovendien zijn veel mensen met een depressie heel goed in staat dit voor de buitenwereld verborgen te houden. Misschien doet iemand naar de buitenwereld toe alsof alles goed gaat, maar valt diegene 's avonds huilend in slaap.

Heb jij nog aanvullingen op dit rijtje?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ank - Zaterdag 23 mei 2015 19:15
ga iets 'leuks' doen
ank - Zaterdag 23 mei 2015 19:16
Ga iets doen waar je blij van wordt
Ikeaa. - Zaterdag 23 mei 2015 19:24
'Oh, maar ik voel me ook echt heel erg rot hoor. Het gaat wel weer over.'

Een vriendin van mij kan zulke opmerkingen snel maken. Dan vertel ik (met moeite) iets en dan trekt zij het op zichzelf, waar ze dan een uur over door tettert om mij dan 'beter' te laten voelen - 'want zo erg is het dus helemaal niet! Het kan erger!'
Kim - Zaterdag 23 mei 2015 19:42
Heel mooi artikel, heel kloppend ook!
wietje - Zaterdag 23 mei 2015 19:48
goed artikel !!!
ik herken wel een aantal punten
punt 5 en 9 heel erg vaak.
Anoniem - Zaterdag 23 mei 2015 20:24
Psychiater zei;
'je werkt en komt nog hier op de afspraak, het is dus allemaal wel heel mild'.
Auw.
Jimmy - Zaterdag 23 mei 2015 20:27
Goed artikel! Herkenbaar ook.

Ik wil wel een kanttekening plaatsen bij #4 en #7.

#4 kan bot klinken, maar misschien is het handig om het daar toch voorzichtig over te hebben. Als iemand echt overweegt er een eind te maken, kan praten helpen.

Op #7 zit inderdaad niet iedereen te wachten, maar ik vind het zelf wel grappig als iemand praktische tips geeft. Hij/Zij probeert dan in ieder geval mee te denken.
JustmeXx - Zaterdag 23 mei 2015 21:29
Achja het zijn ook maar mensen en ze willen vaak alleen maar goed doen of weten niet goed hoe te reageren. Ikzelf had 6j geleden een depressie en toch zoh ik mss deze dingen zeggen aan iemand... Wat kan je anders buiten hen hun verhaal laten vertellen( wat ook heel moeilijk en onbegrijpbaar is voor sommigen) zolang ze het maar goed bedoelen
LovelyJules - Zaterdag 23 mei 2015 22:19
'Gewoon niet zo denken...'
You're kidding right?
Amen to this blog!
Nelaya - Zaterdag 23 mei 2015 22:36
De opmerking waar ik me aan stoor heeft te maken met de periode na mijn depressie / burn out. Dat mensen zeggen: 'pas op jezelf, anders heb je straks een burn out.

Dat geeft mij het gevoel alsof ik dat niet 'echt' al een keer heb meegemaakt en alsof de periode waar ik door heen ben gegaan 'wel mee viel' of niet echt een burn out / depressie was.
Odette - Zaterdag 23 mei 2015 22:39
"Krijg je niet genoeg vitamines en mineralen binnen?"
Hihi.
Goede blog!
NowImAWarrior - Zondag 24 mei 2015 00:48
Of mensen die zeggen: “je ligt te veel in bed.” “Ga iets nuttigs doen.” “Je moet weer in een ritme komen.”
Ja.. Makkelijker gezegd dan gedaan.
tine - Zondag 24 mei 2015 00:49
Om te beginnen heel herkenbaar allemaal! Wel heel bijzonder dat juist hier zó vaak gezegd wordt dat we toch meer naar het positieve moeten kijken... maar misschien is dat mijn pessimistische kijk op dingen ;)
Katja - Zondag 24 mei 2015 02:27
Super goede blog!
Oops - Zondag 24 mei 2015 09:17
Slaap er eens een nachtje over, dan gaat het vast beter!

Als je nou echt depressief bent gaat dat gevoel niet weg met een nachtje slaap. Ookal bedoelen de mensen het vaak goed, het werkt niet echt.
Charlotte - Zondag 24 mei 2015 09:20
Ik zeg dit soort dingen al genoeg tegen mezelf...
May2 - Zondag 24 mei 2015 10:02
"Je moet gaan hardlopen". Op het diepst van mijn depressie kon ik niet eens het einde van de straat lopend halen...
Edwin - Zondag 24 mei 2015 10:49
Arts in log: "Patiënt is somber en zit niet lekker in z'n vel." Was eerder een goed doel om naar te streven, dan hoe totale situatie was.
Andreaa - Zondag 24 mei 2015 11:51
Mijn moeder heeft echt heel veel van die opmerkingen... Ze heeft echt niet door dat het niet 'gewoon even niet lekker in je vel zitten' is...
Edwin - Zondag 24 mei 2015 13:04
Ook huisarts, meerdere keren: "Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst is onzeker, dus leef in het nu". Echt? Goh.
cato - Zondag 24 mei 2015 15:36
vrienden van mij denken vaak te licht over depressie en een eetstoornis, ik hou van mijn vrienden maar daarom heb ik het ze nog niet verteld. Ik zit al in therapie maar alleen familie weet het. Als we heel veel huiswerk hebben wordt er wel eens gezegd "Oh ik word al depressief als ik er aan denk" of als iemand niet zoveel eet "Heb je Anorexia ofzo" dat soort opmerkingen maakten/maken me heel "klein". Veel mensen hebben geen idee hoe zwaar het is of hoe het echt is
x_Marloes - Zondag 24 mei 2015 16:54
Zo herkenbaar! Heel veel opmerkingen die ik inderdaad vaak hoor!! Leerkracht van mij zei ook regelmatig: "Maar je hebt vrienden, een thuis, leuke opleiding, het oppassen, je werk, waarom zou je je depressief voelen?" Dat kwam altijd zo hard aan dat ik me daarna alleen nog maar kutter voelde...
Tante - Zondag 24 mei 2015 17:24
Hm, dit blog is misschien helpend voor mensen met een depressie, maar niet echt voor ouders en andere familieleden. Ik zie liever een blog 'Wat je beter wel kunt zeggen'. Want als ik dit lees, kan zo ongeveer alles wat je als omstander zegt het allemaal alleen maar erger maken.
Maar wat dan? Doodzwijgen van het probleem lijkt het me er ook niet beter op maken.
Odette - Zondag 24 mei 2015 18:07
Oh ja, en "je zou nu de tijd van je leven moeten hebben".. uhm bedankt. Nu voel ik me een stuk beter.
Lotusje - Zondag 24 mei 2015 19:40
Heel herkenbaar inderdaad, meestal zo goed bedoeld maar wel pijnlijk.

@ Tante,
Vaak is 'gewoon' luisteren al voldoende, luisteren, een arm om iemand heen slaan. Laten blijken dat je er voor iemand bent. Dat betekent (in ieder geval voor mij) al heel veel!
Kim300808 - Zondag 24 mei 2015 21:54
@Tante en @Lotusje: Er 'zijn' inderdaad!
Anonieme A - Zondag 24 mei 2015 22:46
Ik herken wat de eerste Anoniem zegt.. heel aantal jaar geleden ongeveer hetzelfde meegemaakt: maar je hebt toch nog vrienden en je studeert en werkt toch nog? Geen reden voor een deeltijdbehandeling.
Sindy - Zondag 24 mei 2015 22:47
@tante; In principe kun je al die opmerkingen wel zeggen het gaat erom hoe je het brengt. Neem bv die laatste opmerking, ipv daarvan kun je wel zeggen, Achter jou glimlach gaan blijkbaar een hoop nare gevoelens schuil.
Anoniem - Zondag 24 mei 2015 23:05
Als ik een reden voor mijn depressie heb, bijvoorbeeld een school met stomme kinderen: "Tja, jij hebt voor die school gekozen." Wat een onzin! Heb ik gekozen voor kinderen dieep mijn leven verpesten? NEE. Ook nooit om gevraagd!
Sanne - Maandag 25 mei 2015 00:30
Ik vind dat depressief te snel gelabeld word. Jongens, ga leven en genieten. Ophouden met dat geklaag, schop onder je billen, dan lacht de wereld je toe.
marleen - Maandag 25 mei 2015 10:42
sanne, dit is dus net wat je niet moet zeggen tegen mensen met een echte depressie
misschien kan jij het jezelf niet voorstellen, maar er zijn mensen voor wie het echt wel een pak moeilijker is dan 'ophouden met klagen en een schop onder je kont'
het komt echt cru over hoor, wat je schrijft!
Anoniem - Maandag 25 mei 2015 11:59
Ik vind dit echt een goede blog, want het maakt veel duidelijker voor mij hoe iemand die depressief is denkt. Wel vraag ik me nu af hoe ik iemand met depressie zou kunnen helpen, want dit zijn allemaal dingen die je niet moet zeggen. Misschien kan er nog een blog komen wat je juist wel moet doen/zeggen?
lis - Maandag 25 mei 2015 17:55
het is misschien een 'periode'. dit deed heel erg pijn
Celae - Maandag 25 mei 2015 18:13
"Maar wat voel je dan? Hoor je ook stemmen?" ... misselijkmakend.
bellefleur - Maandag 25 mei 2015 23:44
Ach, weet je, er zijn wat dingetjes misgegaan maar daar kun je niet in blijven hangen.

Ja, natuurlijk... Zes jaar een worst voor de neus en toch elke keer een luchtig "sorry het kan toch niet" terwijl het beloofde op dat moment je alles is, een strohalm om niet in te storten. "Wat dingetjes" natuurlijk, gewoon overheen zetten joh!

@tante. Probeer je in te leven in de ander. In plaats van de ogenschijnlijke pluspunten in het leven van diegene met een depressie te benoemen er voor hem of haar te zijn, een oprecht compliment te geven. Als diegene er aan toe is voor te stellen te helpen door 'kleine' dingen samen te doen of nieuwe dingen te ontdekken die het leven waardevoller kunnen maken.
Ingrid - Woensdag 27 mei 2015 15:04
Kijk dan naar wat je allemaal hebt, of kop op, doe het voor je kinderen! Hoe bedoel je eigenwaarde nog een deuk erbij........ Ben blij dat die periode voorbij is, wat heb ik me bang en alleen gevoeld, vreselijk!
Marieke - Vrijdag 29 mei 2015 11:25
Fijn artikel Sandra, dankjewel.
A. - Vrijdag 29 mei 2015 17:18
Dit is zo herkenbaar. Nummer 10 kreeg ik een keer te horen bij een intake in een kliniek waar ik voor mijn depressie zou worden opgenomen. De psychiater daar vond ik dat genoeg lachte dus geloofde niet dat ik echt depressief was. Terwijl verschillende psychiaters en psychologen mij al eerder de diagnose 'zware/ernstige' depressie hadden gegeven. Ik ben daar toen zo ongelofelijk boos om geworden. Ik had eindelijk weer de stap genomen om me weer te laten opnemen en toen kon de psychiater niet eens door mijn dikke masker heen kijken..
kb - Maandag 13 juli 2015 16:13
1 en 10 best wel vaak gehoord van de zelfde persoon -,-
Xdemii - Zondag 19 juli 2015 15:33
"Mijn vriend is ook depressief maar die heeft het veel erger dan jij" dat waren de woorden van een vriendin van me. Een depressie is nooit erger of minder erg. Kwam hard aan
liz - Zondag 19 juli 2015 19:27
"Waarom moet ik altijd degene zijn die jou moet vragen om te chillen ofz ?" uhm misschien omdat ik niet weet of jij of uberhaupt iemand gemeend aardig tegen me doet of alles faked..
kath - Zondag 19 juli 2015 19:33
*trekt aan pols en kijkt er heel "geschrokken" naar.* "Waarom doe je dat nou ?". Als je ziet dat iemand automuleert, zeg t dan niet rechtuit meteen op dat moment. Breng het onderwerp in een rustig gesprek met z'n twee ter sprake. Als je t meteen bij de ontdekking doet zal degene zich aangevallen voelen en niks durven zeggen. En jij zult misschien geschrokken reageren.
patricia - Woensdag 2 december 2015 09:08
heel herkenbaar allemaal. waar ik als 40 plusser met zware carriere tegen aanliep was dat men het koppelde aan te hard werken en een zware baan. Ik kon daar woedend om worden. Ik blijf volhouden dat een verstoorde 'chemische' (hormonale) huishouding de oorzaak kan zijn, ik kon het VOELEN in mijn lijf, en toch probeert iedereen in je hoofd te prutsen en niet naar lichamelijke oorzaken te kijken. Toen ik zelf het heft in handen nam, en alle pillen stopzetten, bleek ik in de overgang te zitte, sterker nog, er door heen te zijn, om mijn 43 !! Terwijl ik nog moeder werd en borstvoeding gaf op mijn 40ste. Nu vele jaren later, met goede en slechte periodes en een constant gevecht tegen aanstormende depressies die ik niet bestrijd met pillen omdat de bijwerkingen die ik ervaren heb mij bang maken, ga ik eindelijk een traject in van schildklier controles etc. en endocrinolgie omdat ik nu zover ben dat ik mijn aanpak 'opeis' en een dokter heb die daar in meegaat.
Seray - Zondag 13 december 2015 16:45
Dan de ergste nog :

"Wees gewoon gelukkig!"

Dit heb ik veel te vaak gehoord en het is echt kut om dit te horen. Ik word er zelf altijd ongelukkiger van. :$

anoniem - Dinsdag 29 december 2015 10:40
Lach nou maar, ga niet zo zielig kijken.
anoniem - Zaterdag 26 maart 2016 12:09
''ga eens sporten dat doet een mens goed, morgen ben je weer als nieuw''
Anne - Donderdag 5 mei 2016 18:18
Wat een top artikel! Een depressie en anorexia ineen bij mij. Een vriendin zei laatst (in een mindere periode waarin ik huisartsgesprekken afzei) 'ik denk niet dat het gezellig gaat worden als je je zo opstelt...' Die kwam hard aan terwijl ik zo'n reactie wel snap. Dubbele gevoelens dus.
Kim - Vrijdag 1 juli 2016 15:56
'Doe is normaal' 'je bent verandert' 'je spoort niet' 'mijn leven lijdt eronder' 'ik ben hier niet het probleem'
Dane - Woensdag 13 juli 2016 22:25
Mensen zeggen dat ik enorm vrolijk en super positief ben. Is ook best logisch aangezien ik altijd heel veel lach en alles van de positieve kant probeer te bekijken. Maar elke avond stort ik helemaal in. Ik huil, snijd mezelf, schrijf al mijn pijn op, probeer mezelf te vermoorden en denk dan aan alles wat ik fout doe. Ik wil mensen niet pijn doen, hoe gemeen zo ook maar zijn. Daarom doe ik mezelf pijn.
Patrick - Donderdag 18 augustus 2016 00:37
Eigenlijk heb ik alle 10 wel voorbij zien komen, enige wat ontbreekt vaak door niets zeggende huisartsen. Drink je wel genoeg water?, nee daar ligt het aan dat ik me al maanden depressief voel. Zucht, eigenlijk zulke dooddoeners....
Anoniem - Donderdag 1 december 2016 14:40
Zo enorm herkenbaar:(. Vreselijk! Zit zelf ook weer in een diep zwart gat, en het liefst ontwijk ik elke persoon omdat de meeste mensen zo keihard zijn. Zegt een vriendin gister tegen mij; meid, wat maak je het jezelf toch moeilijk. BAM! Nog 600m dieper geknalt. Niet te doen. Het enige dat een depressief persoon nodig heeft is; liefde, steun, iemand die naast hem zit en vooral geen veroordeling. Sterkte alle vechters met een depressie!
Shannon - Maandag 5 december 2016 16:36
De reactie : 'er zijn mensen die het veel slechter hebben dan jij,
M. - Maandag 23 januari 2017 19:07
Ik heb geleerd dat het zo enorm belangrijk is om in ieder geval jezelf serieus te nemen als je met een depressie kampt, hoe moeilijk dat soms ook is en misschien juist het moeilijkst in die periode, zeker als je omgeving niet meewerkt (dit heb ik zelf meegemaakt ook). Probeer je gevoelens te blijven uiten, als het niet gaat in een gesprek, probeer het dan in muziek, dans, schilderen, lezen, zingen, puzzelen, zwemmen, wandelen, iets wat je leuk vind.... En probeer te blijven praten of hou een dagboek bij. Probeer je in ieder geval te uiten, krop gevoelens niet op....

Erik - Vrijdag 24 maart 2017 07:26
Dankje dat jij dit wilde delen. Nu wil ik graag weten of ik wél iets kan doen (of juist laten) om een depressieve vriendin te helpen. Het meeste wat ik kan doen is er gewoon voor haar zijn, even luisten of een knuffel geven.
ik - Maandag 3 april 2017 13:28
mijn moeder zegt elke dag deze dingen tegen mij.
ik ben zelf al in behandeling bij de huisarts en psycholoog en die raden mij medicijnen aan. en daar wil ik dan over praten met mijn moeder en het enigste wat ze dan zegt is:
"ja maar ik heb veel meer problemen, en ik ga toch ook gewoon door"
"gewoon positief denken"
"zo zul je later nooit een baan krijgen of een vriendje"
ik weet niet hoe ik haar kan overtuigen dat het niet gewoon een fase is.
Pathetic - Maandag 16 oktober 2017 16:04
Allemaal wel kloppend. Lekker ruwe toon ook. Dat is fantastisch.
Kri7 - Donderdag 14 december 2017 22:36
Goed blog, k vind t belachelijk wat mensen zo nu en dan kunnen zeggen, maar eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik zelf ook wel eens zeg: "Oh man k krijg van al deze toetsen spontane depressie haha" of bijvoorbeeld vandaag nog: "Man ik wil als ik menstrueer echt dood haha joke, joke of nouja ik wil wel dood maar dat doet dr niet toe", maar dat is nooit spottend bedoeld naar depressie, meer als een soort indirecte 'cry for help' als je snapt wat ik bedoel. Ik voel me zwaar kut oké en dat geef ik toe en ik snap tbh ook wel dat mensen niet snappen als ik dit soort dingen zeg. Het grootste probleem hier op mijn school is dat mensen hier als hulp voor depressie zeggen dat ze zelf ook dood willen en sorry hoor maar daar kan ik echt niks mee.

TIP VOOR MENSEN MET DEPRESSIE:

Hulpmiddel dat voor vandaag heeft geholpen: masturberen

Edit: Laat maar, daar vergeet je alleen de pijn tijdelijk door, mn ma kwam net binnenlopen en wilt binnenkort gaan praten over mijn cijfers en waarom ze zo slecht zijn. Kutzooi.
Mel - Woensdag 15 augustus 2018 21:02
Dat is precies alleen maar wat mijn familie tegen mij zegt! Ze denken dat ze zo het probleem bagatelliseren en niet ziek laten voelen. FOUT!
Margaret - Maandag 17 december 2018 09:53

Ben zelf meerdere malen depressief geweest.
Dacht gebeurt me geen tweede keer...Heb je dus niet voor het zeggen.
Nu veel verder...ik blijf er gevoelig voor.
Ik heb me ook vaak onbegrepen gevoelt in de steek gelaten gevoelt.
Dacht soms ook mensen jullie begrijpen echt niet hoe dit aanvoelt
Ik dacht dan....

Ik wil wel soms maar de energie is er echt gewoon niet.
Angsten, laagzelfbeeld, nergens geen plezier in hebben, de mooie dingen gewoon niet zien omdat je altijd gebogen loopt...denken wat doe ik hier nog.


( EEN GESLOTEN AFGESLOTEN TUNNELBUIS ,ZO,N GLIJBAAN WAAR JE CONTINU DOOR HEEN GAAT EN JE ALLE KANTEN OP LAAT GAAN MET OVERDREVEN GIERENDE HORMONEN DIE ERVOOR ZORGEN DAT DE EMOTIES DIE JE ERVAART VEEL EN VEEL HEFTIGER ERVAART ......AL BIJ IEMAND DIE EVEN VERDRIETIG IS OF BANG OF JUIST VROLIJK.
NEE HIER HOUDT HET AAN EN JE HEBT ER GEEN CONTROLE OVER.

Nu vele jaren later,
Begrijp ik beide kanten...
Als je dit nooit ervaren hebt kun je niet weten hoe dit is.
Ik gebruik het nu positief...
En probeer juist niet die dingen te zeggen of te doen wat er tegen mij werd gedaan.
Ik ben er gewoon, luister., zo nodig een arm om iemand heen en probeer veel geduld te hebben en ze een veilig gevoel te geven..
HET IS OOK GEWOONWEG NIET ZO GEMAKKELIJK


Ester - Vrijdag 18 januari 2019 22:37
Nou dat je na jaren soms nog steken onder water krijgt van niet teveel doen hoor anders wordt je straks weer depri
Ester - Vrijdag 18 januari 2019 22:39
Het is zo gemeen dat ze dan zulke opmerkingen geven
Juud - Donderdag 12 september 2019 13:49
Nou ,hop hoor,schouders eronder....
Nog 1..
Snap je gevoel heeeeelemaal,ik had het laatst ook zo druk,moest echt even rust nemen,anders was ik echt depressief geworden...
Er is nog heel veel onbegrip,mensen zeggen vaak onbewust zulke rare kwetsende dingen.
Simone - Zondag 13 oktober 2019 16:13
'Misschien wil je jezelf wel zo voelen en 'denk toch eens wat positiever en ook 'je. lacht als je tussen de mensen bent'.Dit zijn dingen die ik te horen krijg van zogenaamde vrienden.Zoooo klaar met de mensheid!
Pijn doet het vreselijk pijn!
Helena - Dinsdag 3 maart 2020 09:14
“Het leven is een feestje hoor. Je moet alleen zelf de slingers ophangen.”

“Wanneer denk je weer wat te gaan doen joh. Wat doe je nu de hele dag?”

“Hou op met zeuren, ga eens wat doen.”

Veel gehoorde opmerkingen van werkgever en zus, voor en tijdens mijn burn out/depressie.