10 tips voor omstanders

 

10 tipsHeeft iemand in jouw naaste omgeving, iemand waar je veel om geeft, een eetstoornis, dan is het niet altijd even makkelijk om hiermee om te gaan. Je weet niet goed wat je wel en niet kunt zeggen en vragen, maar wil de betreffende persoon wel graag helpen.

Onderstaand 10 eenvoudige tips die je hierbij kunnen helpen:

1. Probeer in te zien dat anorexia/ boulimia geen dieet-probleem is. Een eetstoornis is een ingewikkelde psychische stoornis waar veel meer achter zit dan enkel 'afvallen'. Gevoelens die o.a. komen kijken bij een eetstoornis zijn: angst, weinig zelfwaardering, machteloosheid, controle en verdriet.

eating disorders

2. Probeer in te zien dat niemand als schuldige kan worden aangewezen van de eetstoornis. Het is niemand zijn schuld. Er zijn vaak vele oorzaken voor het ontstaan van een eetstoornis, nooit maar 1.

blame

3. Het is belangrijk dat de persoon met de eetstoornis sowieso drie maal per dag eet. Het kan, als jullie samen zijn, dus helpen als jij ook luncht, ontbijt en avondeet, ookal ben je zelf gewend de lunch vaak over te slaan of niet te ontbijten. Help hem/ haar hierbij, maar neem niet de verantwoordelijkheid op je. Verstop geen eten en blijf niet constant eten aanbieden.

hoofdmaaltijden

4. Laat haar/ hem weten dat je graag samen hulp zoekt voor haar problemen.

hulp zoeken

5. Als je vragen hebt over de eetstoornis, vraag het dan gewoon. Ga je vragen niet indirect stellen of aan iemand anders stellen. Het kan juist fijn zijn voor de betreffende persoon om iets te delen. Als hij/ zij dit niet wil, kan ze dit zelf bepalen. Ga dus niet achter de rug van de betreffende persoon om informatie vragen over haar/ zijn eetstoornis.

just ask the damn question!

6. Probeer jouw mening op het gebied van maat of gewicht voor je te houden. Natuurlijk kan je af en toe zeggen dat ze echt niet dik is, wanneer dit het geval is, maar blijf er niets steeds over doorpraten. Ook als het gaat om mensen beoordelen in het openbaar: houd je mening wat betreft te dikke of te dunnen mensen maar even achterwege.

vies dik

7. Ga geen diëten aanraden. Ga niet samen op dieet omdat je zelf wilt afvallen en hierbij steun nodig hebt!

diet coke

8. Deel jouw gevoelens, zorgen en angsten wat betreft hem/ haar. Ga niet extra voorzichtig doen. Gewoon eerlijk zijn. Daar heeft iedereen het meest aan.

eerlijk zijn

9. Probeer te begrijpen dat hij/ zij bezig is met het leren herkennen van haar eigen gevoelens en behoeftes en dat hij/ zij probeert hierover meer direct te commniceren. Conflicten hierdoor betekenen niet dat de vriendschap of het contact direct over is. Geef elkaar de ruimte, maar verlies elkaar niet uit het oog. Houd rekening met, maar stel wel je eigen grenzen.

voelen praten

10. Probeer te begrijpen dat genezing van een eetstoornis niet lukt in een paar weken of een paar maanden, misschien zelfs niet in een paar jaar. Gemiddeld duurt een eetstoornis zelfs 5 tot 7 jaar. Heb geduld met haar en verwacht niet steeds dat het nu helemaal goed gaat, dat nu alles opgelost is.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mojo - Zaterdag 28 juli 2012 13:56
Dit had ik nou net nodig voor een vriendin. Denk dat ik die maar even deel.
Moonalisa - Zaterdag 28 juli 2012 19:26
Wat een goed stuk! Heb hem gelijk even met mijn partner gedeeld. Die heeft er vast veel aan.