Zo hoort een vrouw zich te gedragen

 

Al eerder las ik in het boek Sletvrees over de seksualiteit van vrouwen. Hoe er onderscheid wordt gemaakt in hoe vrouwen met seks omgaan en mannen en het oordeel dat hierover wordt geveild. Vrouwen zijn al gauw een slet, als ze vrij omgaan met seks, terwijl mannen stoer zijn met hetzelfde gedrag of erger. Make-up artieste Jodarn Hanz maakte een video over vrouwen en over de namen die ze toegeworpen krijgen als ze zich op een bepaalde manier gedragen.

bitch

‘'Wij zijn vrouwen. We zijn complexe, ingewikkelde wezens die soms beperkt worden door de vakjes waarin we worden geschoven. Als een vrouw zelfvertrouwen heeft, zichzelf verdedigt of een andere mening uit dan gewoonlijk, wordt se een bitch genoemd.'' Ook de woorden ‘lui', 'slet', ‘lelijk' en ‘vies' worden op haar lichaam afgebeeld met gekleurde verf. Jordan wil laten weten hoe een vrouw beperkt wordt te zijn wie ze is, met al deze woorden.

Ook het onderwerp verkrachting maakt ze bespreekbaar met de quote ‘'Ik heb je verkracht. Ik heb je seksueel geintimideerd. Je had te veel gedronken en je moest maar niet zo uitdagend gekleed gaan. Je vroeg erom.'' Een stukje vanuit haar eigen ervaring met dit onderwerp. 

''Als we emotionele bagage met ons meedragen zoals depressie, angst of littekens, zijn we niet meer dan iets dat beschadigd is en minder waard.''

Een vrouw past niet in een bepaald hokje. We ‘'horen'' ons op geen enkele vooraf bedachte manier te gedragen. We zijn zoals we zijn; allemaal anders. Jordan: ‘'We zijn sterke, geweldige vrouwen. Omdat we zelf kiezen hoe we onszelf zien.''

Ik vind het wel een stoere video. Zelf worstelde ik erg met hoe ik gezien werd en watvoor vrouw ik 'hoorde' te zijn. Het lukte me niet om in die vakjes te passen. Als ik emotioneel was, was ik meteen zwak of zielig. Als ik voor mezelf opkwam, was ik te stoer. Als ik mijn mening gaf, was ik brutaal of opstandig en ga zo maar door. Er zijn zoveel oordelen. Ik vind de video mooi vormgegeven en vind het tof dat Jordan voor vrouwen zoals jij en ik opkomt door te zeggen dat die labels niets waard zijn, behalve de labels die je zelf uitkiest.

Jordan: ''Hoe durf je mij te vertellen wie ik moet zijn en wat goed of fout is? Fuck het hokje waar we in worden gestopt. Wees wie je wilt zijn en wees trots op jezelf. We zijn zo vrouwenlijk als het maar zijn kan, omdat we zelf kiezen wat vrouwenlijk zijn is.''

Wat vind jij van deze video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xx - Maandag 21 september 2015 14:08
Echt mooi
JenniferRS - Maandag 21 september 2015 14:09
Mooi!!
yoyootje - Maandag 21 september 2015 20:05
Mooi gedaan!
Esmée - Maandag 21 september 2015 21:43
Ik vind het een ontzettend mooi filmpje met een hele sterke boodschap!
Lotte - Donderdag 24 september 2015 10:54
Heel mooi gedaan en zeker waar. Voor mij een herkenbaar onderwerp, ik zit er ook regelmatig mee dat het nooit goed lijkt te zijn hoe ik me gedraag.
Vaak hoor ik dat ik meer zelfvertrouwen zou moeten hebben en steviger in mijn schoenen zou moeten staan. Gewoon zeggen als iets je niet zint. Het zou ook heel mooi zijn als dat gewoon zou kunnen, maar helaas is het voor mijn gevoel niet zo simpel. Ik ben veel te bang om te horen dat ik me aanstel, de sfeer verpest door overal zo'n punt van te maken, chagrijnig ben .... Gevolg is dat ik me de hele tijd voor mezelf aan het verontschuldigen ben. Is dit herkenbaar?
Esther 1985 - Zaterdag 5 februari 2022 04:50
Mooi! En helaas zo waar...
Onbegrijpelijk