Wat acne met je zelfvertrouwen doet

 

Ik weet nog goed dat mijn beste vriendinnetje op de middelbare school last had van puistjes. Niet een paar kleine puistjes, maar iedere dag opnieuw kleine en grote puistjes op haar voorhoofd, wangen en gezicht. Ze zat er enorm mee. Ik troostte haar met de woorden dat het meeviel en ze harstikke mooi was, ook met puistjes. Ik denk dat het voor mij ook minder opviel, ik keek er doorheen. Ik zag gewoon mijn mooie, leuke, lieve vriendin, los van haar huidproblemen. Voor haar was het een groot probleem. Ze voelde zich enorm onzeker en soms ook echt heel lelijk.

Acne

Ik wist niet precies wat ze meemaakte tot ik een jaar geleden zelf een paar weken door stress meer dan gewoonlijk last had van puistjes. Ik voelde mezelf lelijk, kon er absoluut niet doorheen kijken en de puistjes deden zelfs soms pijn. Ik voelde me onzeker en wilde niet dat mensen dicht bij me kwamen staan en mijn huid zagen. In heb haar toen ook verteld dat ik nu eigenlijk pas begreep hoe rot het is om last te hebben van puistjes. En ik had niet eens acne, zoals zij toen der tijd. Een ander kan er nog zo goed doorheen kijken, voor jezelf kan acne een ontzettend groot probleem worden.

Misschien heb je zelf last gehad van acne, veel puistjes of huiduitslag. Skin Clinics maakte samen met model Megan Morewood een filmpje over het gevoel dat het hebben van acne bij iemand losmaakt. Megan: ''In my line of work it's very important to have clear skin. On the other hand, my sister's had quite a difficult time with her skin. She suffers with severe acne and it's something that affects her confidence levels on a day-to-day basis and how she sees herself.''

Lees ook: Puistjes en een eetstoornis

Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe het voelt om acne te hebben of heb je het zelf gehad?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

daan - Vrijdag 12 september 2014 13:56
Ik heb vroeger acne gehad en ik voelde me vaak zo lelijk dat ik het huis niet uit durfde, ik dacht dat al mijn problemen weg zouden zijn als ik van die acne af was. Nu is mijn huid veel beter en ik schaam me er niet meer voor. Maar het is ook niet dat ik nu blaak van het zelfvertrouwen zoals ik dacht dat ik zou hebben toen ik nog acne had. Ik merk dat ik altijd wel iets aan mezelf zie wat ik lelijk vind, maar dat besef heeft me wel geholpen om te stoppen met het perfectioneren van mijn uiterlijk. Hoe erg ik ook mijn best doe, er zal altijd wel iets zijn. Dus nu probeer ik de dingen te benadrukken waar ik blij mee ben ipv mijn onzekerheden te camoufleren. Dat lukt me steeds beter! En langzamerhand merk ik dat ik weet wat meer zelfvertrouwen aan het creëren ben :)
wl - Vrijdag 12 september 2014 14:11
Mooi Daan :) Dat is zeker zo.

Ik heb ook heel erg acne gehad.
Voor mij zijn de diane anticonceptie pil en 2 kuren Roacutante uitkomst geweest.
Wel is het zo dat als ik ga stoppen met diane het waarschijnlijk keihard terug komt.
Voor nu heb ik in ieder geval een mooie huid.

Emma - Vrijdag 12 september 2014 14:45
Ik heb nog nooit acné gehad. Alleen wel eens een paar puistjes, daar voelde ik me dan ook erg rot bij en zou ze zo snel mogelijk verbergen en zorgde ervoor dat niemand mij zag. Ik snap heel goed dat iemand met acné zich schaamt en soms pijn heeft van de puistjes.
Klein Veertje - Vrijdag 12 september 2014 15:09
Ik heb ook nooit echt last gehad van acne op een af en toe paar pukkeltjes na. Ik ben wel een keer gestoken, na een nacht slapen in een schuur, door een bepaald insect waardoor m'n gezicht onder de bulten en rode vlekken zat en de dag erna had ik m'n eerste schooldag. Ik was zo bang dat ik het maar heb afgezegd en de dagen erna liep met m'n haar half voor m'n gezicht. Ik kan dus heel goed voorstellen hoe het moet zijn als je elke dag die onzekerheid voelt. Althans; het maakte mij toen heel onzeker.
Maar als iemand anders last heeft van acne vind ik dat helemaal niet storend of zo. Het klinkt cliché, maar het maakt voor mij gewoon niet uit hoe iemand eruit ziet..
RosieV - Vrijdag 12 september 2014 16:03
Ik heb een lichte vorm van acne, ik heb echt in periodes van die puisten invasies.
Soms heb ik niets, en soms dan zit mijn hele rug onder van die grote dikke bulten die steken. En mijn gezicht heeft dan vaak 3-5 grote en een paar kleintjes.

marloes - Vrijdag 12 september 2014 17:26
ik heb er nu nog steeds last van. ik vind het vreselijk ik voel mij er zo lelijk door. Ik ben van plan binnenkort een afspraak bij de huisarts te maken omdat het zo veel invloed heeft op mijn leven en op hoe ik mij voel. ik voel mij er vies en lelijk door.
En durf soms niet op mensen af te stappen. ook op het gebied van jongens speelt mijn acne een Groote rol..
S. - Vrijdag 12 september 2014 18:46
ik heb er gelukkig nooit last van gehad, maar veel respect voor deze video. Je hoeft je niet te schamen voor iets waar je niets aan kan doen. Ik kan mij wel goed voorstellen dat dit een enorme domper moet zijn voor je zelfvertrouwen.
Bo_love13 - Zaterdag 13 september 2014 17:33
Mijn zus had het vroeger, en is er behoorlijk mee gepest..
Gelukkig is het nu weg, en kan ze weer genieten van het leven!
Roos - Zaterdag 13 september 2014 18:54
Ja ik heb het zelf ok gehad. Heel onzeker over geweest, ik kreeg het medicijn roaccutane maar werd er heel neerslachtig en depressief-achtig van. Heb het 2,5 maand geslikt en mn huid is heel erg verbeterd
Xx
Anne-Maria - Zaterdag 13 september 2014 23:55
Ik mopperde vroeger, en nog steeds, op ieder bultje, iedere puist in mijn gezicht (vooral). Ik herken het gevoel van onzekerheid, de reactie van 'het liefst willen verdwijnen', helemaal als men dichterbij kwam, of maar in mijn comfortzone dreigde te komen.
Nog nooit heb ik echter zo sterk beseft dat die ene puist van mij, niets was en is in vergelijking met acne. Ik heb nooit begrepen hoeveel impact dit kan hebben op je zelfvertrouwen, hoe lelijk en mislukt je jezelf voelt, hoeveel erger dit is dan een simpele oneffenheid.
Ik schaam me... Bedankt voor dit filmpje, wat me dit inzicht gegeven heeft.
Mensen die hier last van hebben en bij wie acne een negatieve invloed heeft, op welke manier dan ook, ik hoop dat je je niet kapot laat maken door de minderwaardige gevoelens die je uitstraling oproept. Probeer je mooie en sterke binnenkant te laten stralen, door je talenten te gebruiken. Ook jij, zéker jij bent dit waard!
Y. - Zondag 14 september 2014 22:45
Ik heb het afgelopen jaar behoorlijk last gehad van huidproblemen. Het was niet echt acne, maar wel een soort vochtbultjes waardoor mijn huid heel bobbelig en lelijk werd. Ik voelde me er heel erg onzeker door en sommige dagen durfde ik echt de straat niet op. Ik kreeg vlak voor de zomer een ontsteking aan mijn teen waar ik antibiotica voor moest hebben, en geloof het of niet, maar daardoor werd ook mijn voorhoofd beter. Ik had voor mijn teen twee kuren nodig en daarna ben ik nog een keer voor mijn huid bij de dermatoloog geweest. Hij schreef me toen, ook al kon je aan mijn voorhoofd niet heel veel meer zien, (ik had wel nog foto's, hoe vreselijk het ook is, neem ze wel! Heel belangrijk!) Duac Gel voor. Deze gel kun je op recept halen bij de apotheek en het werkt echt goed! Mijn huid ziet er echt al stukken beter uit en ik ben er zelfs af en toe wel trots op! Misschien een idee voor anderen?

Liefs
Henry - Woensdag 17 december 2014 11:29
Na jaren acne te hebben gehad vanaf mijn 16 e tot 24. Ben ik er nu 10 jaar vanaf mijn huid is rustig maar soms komt er nog wel 1 door dit heeft een hele inpact op mijn leven gehad ben nog steeds heel onzeker en als ik smorgens wakker wordt en kijk accepteer ik me niet. Al vanaf vroeger wilde ik heel graag huisje boompje beestje ook al toen ik geen acne had. Deze droom vervloog met mijn eerste acne puist. En heb een muur om me heen gebouwt zodat niemand me kan raken. Heb al zoveel dingen gehoort vroeger op school of vrouwen. (Meisjes ) die me altijd wel aardig vonden maar nooit leuk genoeg om iets te beginnen. Of ver,iefd te worden. Nu ik 34 ben valt mij al jaren op dat mensen. Mannen en vrouwen na me kijken. In de auto supermarkt. In de stad miss dat ik er wel op let. En het meer opvalt maar ook als ik me redelijk fijn voel op een dag en er dus niet op let. Valt het me weer op. Soms denk ikmwel eens. Zie ik er zo slecht uit? Of zien mensen de pijn en onzekerheid elke dag ? Wil gewoon even zeggen als je mensen kent met acne haal ze niet onderuit geef ze niet het gevoel dat je minder bent als anderen. Want hoe je ook van binnen bent. Acne. Doet pijn het laat je stil staan in wie je wil zijn en wat je wil bereiken. En ook al heb je dat niet en ben je totaal niet onzeker als je het hebt. Toch haalt het iets van j eigen ik weg. En denk je bij alles na om niet op te vallen. Of gezien te worden. Groetjes Henry
J - Zondag 21 juni 2015 08:01
@Henry: Je hebt de verkeerde weg genomen. Het isoleren is iets wat je op dat moment graag wilt maar niet had moeten doen. Ik zit nu in hetzelfde stadia. Ben ook een huismus en kamp met hetzelfde probleem. Ik probeer het sociale leven weer op te pakken ook al is me acne nog niet helemaal weg, maar dit gaat erg zwaar. Ik ben erg onzeker van mezelf en laat mezelf liever niet zien. Je moet niet voor problemen weglopen maar er tegen vechten en opgeven is geen optie.
Jessie - Zondag 9 augustus 2015 23:30
@Henry ik kan het helaas niet beter verwoorden, ik krijg vaak complimenten dat ik erg goed uit zie maar kan dat zelf miet geloven, ik zie alleen die lelijke pukkels.
Ik isoleer me heel erg en stap alleen op jongens af tijdens het uitgaan wanneer het donker is. Ik heb een paar jongens die mij leuk vonden maar ben bang als ze me een keer van dichtbij zien, schrikken en achter me rug om me uitlachen.. Ik ben pas 17 maar heb ze al sinds ik 12 ben, ik ben bang dat ik nog een lange weg heb te gaan.
Fenna - Zaterdag 5 september 2015 19:52
Ik heb het ook gehad. Ineens. 21 en dan nog een gezicht vol acne. Ik heb besloten het te accepteren.
luna - Zaterdag 31 oktober 2015 10:52
Ik heb nu zo veel puisten ik huil altijd ik weet niet wat ik moet doen ik voel me onzeker en vroeger was ik niet zo me huid was gwn zoo zacht erlag geen 1 wond op en nu zo ik weet niet wat ik moet doen van blij meisje ben ik onzeker meisje:( :(
Noa - Maandag 16 mei 2016 17:01
Ik weet precies wat iedereen bedoelt, ik moet er ook vaak om huilen omdat ik me zo onzeker voel door de acne. En idd andere mensne zeggen altijd je bent zo mooi enzo maar dan zien ze me met make up en accepteer ik het compliment dus niet. Ik voel me enorm onzeker en weet niet hoe ik het moet accepteren. Ik wim graag aan de medicijnen maar daar zijn mijn ouders erg tegen omdat ik dan hormonen slik. Ik zie dat als de enige oplossing...