Tatoeages voor positiever zelfbeeld

 

Vroeger zag je het maar weinig bij jongeren, maar tegenwoordig zie je steeds meer jongeren met één of meer tatoeages. Tatoeages met een bijzondere betekenis of tatoeages gewoon omdat iemand de afbeelding mooi vond en hiermee graag zijn of haar lichaam wilde versieren. Het is wel bekend dat tatoeages mensen kracht en troost kunnen bieden, maar wist je ook dat tatoeages kunnen bijdragen aan een positiever zelfbeeld? Dit blijkt althans uit een recent onderzoek van de Texas Tech University.

Uit recent onderzoek van de Texas Tech University blijkt dat er een sterke samenhang is tussen vrouwelijke studentes met meerdere tatoeages en een positiever zelfbeeld. Het onderzoek werd gedaan onder 2395 studenten van zes verschillende Amerikaanse openbare scholen. De vrouwelijke studentes met vier of meer tatoeages hadden een positiever zelfbeeld dan de andere studentes. 

tatoeage
bron foto

Het onderzoek keek naar de relatie tussen de hoeveelheid tatoeages, depressiviteit, gedachtes aan zelfmoord en zelfbeeld. De enige significante correlatie die werd gevonden was die tussen tatoeages en zelfbeeld. Vreemd genoeg was er bij deze vrouwen echter ook een verhoogde kans op eerder ondernomen zelfmoordpogingen. Staat dit niet haaks op het hebben van een positiever zelfbeeld?

Nee, dat hoeft niet. De onderzoekers leggen uit dat de tatoeages mogelijk helend werken voor vrouwen die zich uit een donkere periode vechten naar een beter leven. Dit bleek eerder ook al het geval bij vrouwen die mishandeld waren en de overgebleven littekens verborgen onder tatoeages. Op die manier eisten ze hun lichaam als het ware weer op als van zichzelf: Het is mijn lichaam.

"Ik denk dat met name vrouwen zich bewust zijn van hun lichaam als gevolg van fat shaming, de cosmetische en plastische chirurgie industrie en de hyper-geseksualiseerde beelden in de media. We vragen ons af of het zetten van meerdere tatoeages een manier is van het terugwinnen van het gevoel van eigenwaarde na een emotioneel verlies, zoals bijvoorbeeld een zelfmoordpoging", aldus hoofdonderzoeker Koch in Science Daily.

In 2010 publiceerde Koch een ander onderzoek genaamd "Body Art, Deviance and American College Students". Hierin kwam naar voren dat mensen met vier of meer tatoeages  meer kans hebben op afwijkend gedrag in de vorm van drugsgebruik en arrestaties. Dit recente onderzoek laat juist de positieve kant zien van het hebben van tatoeages en is hiermee ook het eerste onderzoek dat dit verband aantoont. 

tatoeage
bron foto

Het is ook wel eens leuk voor tattoo fans dat er zo'n positief onderzoek wordt gepubliceerd, aangezien er toch nog veel negativiteit en stereotypering rond tatoeages heerst. 

Mocht je door dit artikel serieus gaan nadenken over een tatoeage, lees dan zeker ook nog even deze eerdere blog over impulsieve acties met je uiterlijk.

Bron: Mic.com

Zou een tatoeage jou kunnen helpen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Stella - Woensdag 2 december 2015 14:52
Nu klinkt het net alsof je door het zetten van een tatoeage een positiever zelfbeeld krijgt. Een logischere conclusie lijkt mij: mensen met een positief zelfbeeld laten vaker een tatoeage zetten.
Anti - Woensdag 2 december 2015 14:59
@Stella: Hele goede opmerking! en bovendien hoeft en correlatie (verband) niet meteen een causaliteit aan te tonen!
Liz27 - Woensdag 2 december 2015 15:16
Ik wou echt precies hetzelfde zeggen als Stella en Anti! Er zal best een verband kunnen zijn, maar dan zou ik 'm eerder ook andersom verwachten idd. Maar een tatoeage kan natuurlijk best motiverend werken
CharlotteTheLovatic - Woensdag 2 december 2015 15:47
Ik denk dat dit onderzoek wel klopt. Vroeger dacht ik nooit aan een tatoeage zetten en snapte ik ook niet waarom je dat zelfs zou overwegen. Nu ik al heel wat verder zit en in een heel donkere periode, ben ik vastbesloten om een tattoo te zetten als teken van kracht en genezing om mezelf staan te herinneren dat ik sterker ben dan ik denk. Ik denk dan meer aan betekenisvolle teksten of tekens. Ik vind een tatoeage wel iets waar je eerst hem goed moet over denken!!
loes - Woensdag 2 december 2015 16:52
Ik heb verschillende tatoeages.
Het maakt me eigenlijk alleen maar zelfverzekerder
door naar bepaalde tatoeages te kijken, die me eraan herinneren
wat ik overwonnen heb.
Maar echt zekerder word je er niet van.
Wat ik wil heb, is dat ik mezelf als persoon kan uiten, je tatoeages
zeggen altijd iets over jou.
Noa - Woensdag 2 december 2015 17:31
Als je een tattoo laat zetten als teken van moed, word je daar in donkere periodes aan herinnert. Ik denk dat dat helpt.
Zelf heb ik meerdere tattoos en voor mij heeft het ook te maken met identiteit. Ik ben niet hetzelfde als iedereen, maar juist uniek. (natuurlijk is iedereen uniek, maar af en toe voel ik me nogal waardeloos) Voor mij helpt het heel goed!
Lost girl - Woensdag 2 december 2015 19:34
Het positieve zit er bij mij in dat er in de inkt van tatoeage as van mijn vriend is verwerkt. Zo draag ik ook letterlijk altijd een stukje van hem bij me, als het in mijn hoofd te vol is voor herinneringen. Voelt voor mij lekker veilig. Miss you chris:)
priscillaaaaax - Donderdag 3 december 2015 10:37
ik heb ook een aantal tattoo's met allemaal een eigen betekenis, de een herinnert me eraan wat ik heb overwonnen, de ander aan de band met mijn moeder en eentje tegen slechte dromen. Ik wil er nog veel meer, en ik voel me er prettig bij. Maar het maakt me niet perse zelfverzekerder ofso
mdj1990 - Zaterdag 5 december 2015 10:39
Ik heb een tattoo laten zetten juist in deze tijd van strijd. Ik heb er een poosje over nagedacht en al best wel snel tot de conclusie gekomen dat ik dat wilde. Een symbool voor mezelf om in moeilijke tijden naar te kunnen kijken en door te kunnen vechten. Vroeger dacht ik nooit aan een tattoo en ik zal ook nooit mijn lichaam helemaal onder laten zetten. Deze ene kleine op mn pols is het begin. Als ik genezen ben en sterk genoeg ben wil ik nog een kleintje met een mooie tekst of een symbool als afsluiting en dan is het voor mij goed.
mdj1990 - Zaterdag 5 december 2015 10:39
Ik heb een tattoo laten zetten juist in deze tijd van strijd. Ik heb er een poosje over nagedacht en al best wel snel tot de conclusie gekomen dat ik dat wilde. Een symbool voor mezelf om in moeilijke tijden naar te kunnen kijken en door te kunnen vechten. Vroeger dacht ik nooit aan een tattoo en ik zal ook nooit mijn lichaam helemaal onder laten zetten. Deze ene kleine op mn pols is het begin. Als ik genezen ben en sterk genoeg ben wil ik nog een kleintje met een mooie tekst of een symbool als afsluiting en dan is het voor mij goed.