Voorlichtingsfilm over ECT

 

In de film "Schokeffect" is te zien hoe electro convulsie therapie (ECT) vandaag de dag wordt toegepast bij de behandeling van een ernstige depressie. Een patiënt wordt in het Kennemer Gasthuis in Haarlem gevolgd bij de, in het verleden omstreden, electroshockbehandeling. Psychiater Anne-Marie van Dam vergelijkt de behandeling van vroeger met die van nu en twee ex-patiënten vertellen over hun positieve ervaringen met ECT. De voorlichtingsfilm ging afgelopen donderdag in première. Het is de eerste film in twintig jaar over dit onderwerp.

Onderstaand kan je de trailer bekijken: (let op: bepaalde beelden zijn best heftig!)

Lees meer over ECT en lees een interview met een jonge vrouw die ECT heeft ondergaan.

De hele film is te bestellen via mediatheek@hetdolhuys.nl

Heb jij ervaring met ECT?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Rose - Woensdag 23 januari 2013 19:44
Ik heb geen heftige beelden gezien, maar wel bijzonder. :D
Koffie - Woensdag 23 januari 2013 20:16
Ja juist.. want symptoombehandeling werkt..
Dokter ik voel me niet vrolijk, geef me maar een maniertje zodat het weg gaat, eender wat. Voor alles moeten we een pasklare oplossing hebben en ongelukkig voelen mag en kan niet..
Ik ben wel benieuwd naar de langetermijn effecten, zijn mensen dan ook nog gelukkig of gaan ze terug om nog eens opgepept te worden?
Achja, iedereen zijn geloof in zijn middeltjes..
@Koffie - Woensdag 23 januari 2013 20:23
Volgens mij gaat het hier om een behandeling voor mensen bij wie behandeling voor de oorzaak niet aanslaat. Verder kan het ook zo zijn dat mensen een soort 'zetje' nodig hebben, symptoombestrijding, om zich daarna echt op de oorzaak te kunnen richten. Als iemand totaal niet meer weet wie hij of zij is, kun je moeilijk iets begin zonder je eerst op de symptomen te richten.
ik - Woensdag 23 januari 2013 20:46
@Koffie: ECT wordt inderdaad alleen gebruikt bij 'therapie-resistente' depressies. Het wordt alleen gebruikt bij mensen die al heel veel therapie en medicatie hebben gebruikt, die allemaal niet aanslaan.

Het wordt dus niet gebruikt voor mensen die zich 'even niet zo vrolijk voelen'. De meeste mensen gaan jaren lang door een hel voordat ECT geïndiceerd wordt.

Bovendien kan een depressie ook een biologische oorzaak hebben. Sommige mensen hebben van nature minder van bepaalde stofjes in hun hoofd, ook al zijn er geen 'moeilijkheden' in de persoonlijkheid, stoornissen of bijzondere gebeurtenissen die tot een depressie leiden. Normaal worden die stofjes aangevuld door anti-depressiva, maar als dat niet helpt zul je toch wat moeten.

Over de langetermijn-effecten. Patiënten die ECT krijgen daarna meestal medicijnen om het effect vast te houden. Door de ECT-behandeling reageren ze vaak gunstig op medicijnen die vóór de behandeling niets hielpen. Bij sommige mensen helpt dit echter niet voldoende, en is er 'onderhouds-ECT' nodig, oftewel af en toe een serie behandelingen om het effect vast te houden.

Maar ik kan je verzekeren dat ECT echt iets is wat je niet voor je lol doet. En zeker niet omdat je eventjes niet zo lekker in je vel zit...
Koffie - Woensdag 23 januari 2013 21:10
Ok, mss was mijn reactie wat kort om de bocht, mijn excuses
.. - Woensdag 23 januari 2013 21:16
Als aanvulling op @ik..

Het is inderdaad echt een laatste redmiddel... Het laatste station van de rit als je bij alle haltes bent gestopt (inderdaad na jaren van de meest uiteenlopende en obscure medicatie met vele bijwerkingen..) om te kijken of het iets is om je minder somber door te gaan voelen. Als je geïndiceerd wordt voor ECT is er geen sprake meer van ofwel symptoom bestrijding of een 'zetje'. Degene die het moet ondergaan is vaak niet meer voor rede vatbaar en apathisch van de somberheid. Het is dit of eronderdoor gaan..

Geloof me, het is een zeer heftig proces.
Ik vind het goed dat het inmiddels minder negatief over wordt gesproken en dat er mensen zijn die er positieve ervaringen mee hebben.
Maar ik vind dat het niet mooier moet worden voorgesteld dan het is.
Ik hoor niemand over het, mogelijk blijvende, geheugenverlies.
Het herstel van 2 of 3 keer in de week onder volledige narcose.
De angst en eenzaamheid in de O.K.
De spierpijn.

Met mij gaat het inderdaad beter.
Of het direct door de ECT behandelingen komt van nu ruim een jaar geleden?
Of door het feit dat het voor mij zo traumatiserend was?
In die mate dat ik dat beetje kracht dat ik heb kunnen halen uit het ECT-proces (want ja, het heeft me wel 'wakkergeschut..'), heb gebruikt om mijn eigen strijdlust niet meer te onderschatten en zelf ben gaan werken aan mijn herstel. IK ging IK helpen, geen pillen en ECT. Uiteindelijk ben je zelf echt de enige die IK beter kan maken als je het toelaat.

Onderschat je eigen kracht dus nooit!!
ik - Woensdag 23 januari 2013 22:13
@ Coffee: excuses aanvaard hoor ;) It's okay.

@ .. Wat fijn dat het nu beter met je gaat. Wat knap dat je ervoor bent gaan vechten, en daardoor zóveel bereikt hebt! Maar heel vervelend dat de ECT-behandeling zo traumatiserend voor je was :(.

Waar heb je de ECT-behandeling gehad? als ik vragen mag...

Heel veel succes met je verdere strijd, en vergeet tussendoor niet om ervan te genieten dat het beter met je gaat!
N. - Woensdag 23 januari 2013 22:18
@ik Elisabeth Ziekenhuis. Niks aan te merken op de verpleging en zorg daar hoor, die waren top..
.. - Woensdag 23 januari 2013 22:20
@ik: Blijkbaar is @.. ineens @N. Sorry voor de verwarring.. ;-)
l - Woensdag 23 januari 2013 22:49
Ik was een vrijwel opgegeven depressieve patiënt, maar gelukkig hebben ze dit voor mij nooit voorgesteld. Het lijkt me doodeng om te moeten ondergaan. Maar ik geloof best dat het goed kan werken.
kim300808 - Woensdag 23 januari 2013 23:10
Wtf, je zal de elektroschok per ongeluk niet op de goede stand hebben staan...
Bizar dat het werkt.
e. - Donderdag 24 januari 2013 13:13
Bij mij was het voorgesteld, maar om totaal geeen goede reden. Het was inderdaad het laatste redmiddel dat ze zouden hebben, maar dat komt doordat ze geen goede therapie gaven, om mij om te leren gaan met dingen in het leven!
Ik ben pas 17, en ik weet zeker dat dit bij mij niet lang gewerkt zou kunnen hebben, omdat ik mijn angsten nog niet heb overwonnen. Want die zijn geloof ik, echt niet zomaar weg.
Nu ga ik naar een andere kliniek, waar ze het eerst met andere medicatie gaan proberen.
Maar ik denk dat het voor mensen die echt een depressie hebben, zonder oorzaak zegmaar, maar zich gewoon heel down en niet fijn voelen, best wel zou kunnen helpen! Maar als het komt door heel veel angst, en je levenswijze, denk ik niet dat het veel zal doen...
parapluutje - Zaterdag 26 januari 2013 01:14
ik denk er over na of ik dit ga doen aangezien ik inmiddels meer dan 10 jaar een depressie heb waar therapie en medicijnen niet voor helpen.
maar vind het een moeilijke beslissing
Esther S - Maandag 11 maart 2013 12:47
Ik heb ook ECT gehad, 36 keer, het heeft me wel een beetje geholpen maar het heeft ook veel nadelige gevolgen; zoals geheugen verlies.
Ik vind het daarom ook echt belangrijk dat er goed over na wordt gedacht voor ze dit middel inzetten..
marjoleine - Woensdag 23 oktober 2013 11:55
hallo, zijn er ook mensen hier met positieve ervaringen met de ect. ik ga binnenkort ect doen omdat ik geen andere uitweg meer zie. niets lijkt afdoende te helpen.
wten jullie wat de positieve gevolgen van ect kunnen zijn? ga je dan ook anders denken doordat je je anders voelt? kan je beter slapen? wordt je minder snel geirriteerd? ga je weer toekomst perspectief zien?
LadyM - Dinsdag 10 januari 2017 17:45
Zijn er hier nog mensen actief die er iets over kwijt willen of kunnen? Ervaringen delen?