Quarantainecoaches landelijk ingezet

 

In quarantaine gaan is niet makkelijk. Zowel op psychisch vlak als bij praktische zaken kan je dagelijks leven behoorlijk onder druk komen te staan. Daar kunnen quarantainecoaches vanaf nu te hulp schieten. Na een succesvol afgeronde pilot die in februari van start is gegaan, worden deze coaches nu landelijk beschikbaar gesteld. Het is een initiatief van de GGD, het Rode Kruis en het ministerie van VWS om mensen die in deze periode psychische of praktische problemen ervaren te ondersteunen. 

De pilot

Tussen 1 en 21 februari is er aan 1762 mensen hulp geboden en daarvan gaven 41 mensen aan die hulp ook echt te willen ontvangen. De leeftijden en situaties van de mensen verschilden van elkaar. Een deel hiervan had op korte termijn genoeg aan het contact met het Rode Kruis, waarna er uiteindelijk 14 mensen intensief geholpen zijn door een quarantainecoach. 


Bron: unitednations

Hoe zag dat eruit?

Dat hing natuurlijk af van wat iemand nodig had, het is persoonlijke ondersteuning. Tijdens de pilot hadden sommigen mensen behoefte aan wat meer informatie over de quarantaine zelf, maar ook werd er gevraagd om een luisterend oor. Het 'Let op Elkaar'-netwerk van het Rode Kruis is door de coaches een paar keer ingeschakeld en deze hulpverleners hielpen de mensen met praktische zaken als de boodschappen doen of het uitlaten van de hond.

Verder kunnen de coaches helpen met het benaderen van de huisarts voor extra medische hulp, als dat - om welke reden dan ook - voor iemand moeilijk is. Van de daadwerkelijk gecoachte mensen gaf driekwart aan dat de coach helpend was om de quarantaine periode door te komen. Het verricht natuurlijk geen wonderen, maar het kan net dat extra steuntje in de rug zijn die de - toch al moeilijke - quarantaineperiode dragelijker kan maken. 

Landelijk inzetten

Als je naar de pilot kijkt, ging het uiteindelijk om een relatief kleine groep die de hulp heeft ontvangen. Toch was de uitkomst hiervan reden genoeg voor de instanties om dit landelijk uit te zetten. In beperkte situaties kon schrijdende problematiek verholpen worden; dat is voldoende resultaat om op te schalen en in die kleine gevallen een verschil te kunnen maken. 

Voor wie?

De GGD medewerkers spreken dagelijks mensen die in quarantaine moeten en zij kunnen tot op heden goed inschatten wie extra hulp nodig heeft. Het aanbieden van quarantainecoaches is in het proces van het bron-en contact onderzoek opgenomen; het kan op basis van dat gesprek gericht ingezet worden. Het is dus niet automatisch voor iedereen, de noodzaak ervan wordt bepaald door de GGD medewerkers. Dat is jammer, omdat ik denk dat veel meer mensen hier baat bij zouden kunnen hebben. Echter, word jij gebeld door de GGD en doorloop jij het bron-en contactonderzoek, dan is het altijd goed om het hierover te hebben. Samen met de medewerker kun je een inschatting maken of het voor jou nodig is en waar het een verschil in kan maken.

Die specifieke hulp is beschikbaar en dat is niet voor niets zo geregeld. Niet omdat het vanzelfsprekend is dat je deze crisistijd alleen door zou moeten komen. Verschillende situaties vragen om een verschillende aanpak, schroom niet om te vragen om deze vorm van hulp. Het kan de dagen wellicht wat dragelijker maken, het kan enkele zorgen uit handen nemen, dat verdient ieder mens.

Aanvulling

De quarantainecoaches zijn een aanvulling op andere hulp die beschikbaar is gesteld. De GGD geeft op dit moment ook aandacht aan sociale en praktische dilemma's. Dit om mensen op weg te helpen en mee te denken hoe de komende periode het beste ingevuld kan worden, of waar mensen (binnen de GGD of elders) een beroep op kunnen doen. Ook is er een quarantainegids met praktische tips beschikbaar. 

In de regio waar al een soortgelijk hulpaanbod is, waar persoonlijke ondersteuning al aanwezig is, worden de coaches niet ingezet.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zaterdag 27 maart 2021 14:04
wel goed vind ik!