Behandeling voor 40 plussers

 

De overheid heeft berekend dat zo'n 800.000 mensen in Nederland lijden aan depressieve klachten. Voor de overheid is dit problematisch, omdat zieke mensen veel geld kosten. Aan de ene kant vind ik niet dat dat de doorslaggevende reden zou moeten zijn om een behandelplan nog eens goed onder de loep te leggen, maar aan de andere kant begrijp ik ook wel dat de maatschappij voor hun gewoon zo werkt. Laten wij als individu en medemens zijnde dan maar zorgen voor wat balans en handelen vanuit de wens dat we iedereen een fijn en gelukkig leven gunnen. Dat is immers wat iedereen verdiend.

Hoe het ook zij, er is een campagne gestart om het aantal mensen met depressieve klachten flink omlaag te helpen. Voor deze campagne wordt nu een hoop onderzoek gedaan en één van deze onderzoeken heeft aangetoond dat jongere mensen met depressieve klachten veel gemakkelijker herstellen dat oudere mensen (40+) met depressieve klachten. De klachten zijn bij oudere mensen vaak lichter dan bij jongeren, maar houden wel langer aan.

Hoe dit precies komt is niet duidelijk. Het zou met vanalles temaken kunnen hebben. Misschien heeft het temaken met fysieke ongemakken die je op latere leeftijd kan krijgen of misschien is het omdat oudere mensen zich sneller eenzaam kunnen voelen. Misschien heeft het te maken dat jongeren sneller en makkelijker nieuwe gedrag en nieuwe gedachten aan kennen leren of misschien is het omdat je als jongere stiekem toch meer hoop op de toekomst hebt, omdat je gewoon nog wat langer te gaan hebt! Er zijn in ieder geval geen concrete uitslagen uit dit onderzoek gekomen, maar wat wel vast staat is dat het telkens weer erop uit lijkt te komen dat jongeren sneller en anders herstellen dan 40-plussers.

Toch krijgen jongeren en ouderen vaak precies dezelfde behandeling. Is dit dan wel correct? Zou je als je ouder wordt niet een ander soort behandeling moeten krijgen wanneer blijkt dat deze behandeling niet zo goed werkt? Waar zou dat verschil dan in moeten zitten? Welke behandeling werkt het best?

Zelf heb ik nooit echt een depressie gehad. Wel kwamen er depressieve klachten mee met mijn eetstoornis. Ik ben voor mijn eetstoornis in groepsbehandeling geweest en in die groep zaten mensen met allemaal verschillende leeftijden uiteenlopend van 16 tot 37. Dat is best een behoorlijk verschil op die leeftijd. Toch kregen we allemaal dezelfde behandeling. Zelf had ik het idee dat dit wel goed werkte en dat we, omdat we immers in een groepsbehandeling zaten, toch een hoop konden leren van elkaars verschillen en overeenkomsten.

Voor mij was het soms heel helpend om te horen hoe een wat ouder iemand tegen een bepaalde situaties aankeek terwijl een ouder iemand soms juist veel kon hebben aan de frisse, onbevooroordeelde blik van een jonger iemand. Zouden we wat dit betreft niet ook heel erg veel van elkaar kunnen leren? Hoe het ook zij, het is goed dat hier onderzoek naar wordt gedaan en dat er gekeken wordt naar hoe we al die verschillende mensen die toch ook wel veel op elkaar lijken het beste kunnen helpen.

Voorlopig hebben er nog geen veranderingen plaatsgevonden, maar ik vraag me wel af hoe jij hierover denkt, wat er voor jou wel of juist niet heeft gewerkt en waar jij behoefte aan zou hebben? 

bron: trouw
f
otografie: Gerald Gabernig

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emma - Vrijdag 8 juni 2018 17:50
De overheid verdient ook onwijs veel aan zieke mensen.
Mensen sluiten betere zorgverzekeringen af, er zijn meer banen in de sociale en fysieke zorg sector. De medicijnmarkt is mega.
Karin - Zaterdag 9 juni 2018 02:31
Interessant onderwerp, Irene. 'Oudere mensen' en 'fysieke ongemakken' bij 40plus? De tijd gaat sneller dan je denkt: fysiek voel ik me als 40plusser echt niet anders dan als twintiger. Depressieve klachten lichter maar hardnekkiger? Dat herken ik wel. Aan de ene kant word ik als veertiger niet meer zo overspoeld door depressieve gevoelens als vroeger. Ik weet inmiddels dat de wereld niet vergaat als ik me slecht voel; ook mijn wereld niet. Maar wat ik óok heb geleerd is dat er voor mij geen magische oplossing is en dat de wereld niet beter wordt als ik me goed voel. Ook mijn wereld niet: ik kan wel van alles willen, maar dat wil nog niet zeggen dat de wereld mij daar de kansen voor geeft. Denk alleen al aan de arbeidsmarkt: die staat niet op mij te wachten, hoe fit ik fysiek ook ben.
A. - Zaterdag 9 juni 2018 05:19
Ik vind dat het erg raar is dat mensen met groot leeftijdsverschil op dezelfde manier behandeld worden.Je zit in een heel andere situatie .
Je wilt toch ook als bijvoorbeeld 20 er behandeld worden zoals kindren van 8 jasr met dezelfde ziekte ?
Ik denk dat de behandeling ook veel meer kans zou hebben om te slagen en beter zou verlopen als het op maat was.Zeker in groepsverband voel je je toch niet vrij om hulp te vragen als je de druk voelt om als oudere het goede voorbeeld te moeten geven.

Ik vind dat als volwassene je levenservaring mee hebt ,je hebt al zo veel meegemaakt en overwonnen.Dat wordt dan in therapie als het ware over het hoofd gezien en dan komen ze aanzetten met technieken en manieren van leren denken die je al lang kent.
Ik vind dat de therapie voor volwassenen meer gericht moet zijn op de toekmst en het nu niet zoals zo vaak nog gedaan wordt naar het verleden kijken en naar oorzaken uit de jeugd.Dat is gewoon niet meer relevant ,daar ben je toch wel lang overheen .?

Graag zou ik in therapie leren om weer plezier in het leven te vinden en ook veel meer aandacht voor relationele questies.Wat ook fijn zou zijn : hulpverleners e.d.die van ongeveer dezelfde leeftijd zijn of in eenzelfde fase in het leven staan.

Zelf zoek ik hulp en support buiten Nederland omdat ik voel dat er daar een ander atsmosfeer is.




LOVE - Zondag 10 juni 2018 01:03
Mijn moeder moet hier heen tbh
Ikke - Zondag 10 juni 2018 23:00
Ik vond het als relatief jonge moeder (3 kids voor m'n 30e toen ik in deeltijdbehandeling ging) vaak best irritant dat het ging over hoe kom ik dit festival door, wat moet ik in de pauze op school en wat je kon doen tegen braakdramg. Elke week was er wel iemand die zei dat ik een rondje buiten moest lopen na het eten of op een lastig moment en ik maar uitleggen dat als je als ouder er die tijd allen voor staat ivm net wisseldiensten je niet kids 2/4/6 alleen in het donker thuis laat. Elke week weer dezelfde onmogelijk tip. En zo waren er meer dingen waar jonge meiden zich niet in konden verplaatsen. Tijdens mijn opnames waar wel meer 30 tot zelfs 55+ vrouwen zaten vind ik veel meer aansluiting
W. - Dinsdag 12 juni 2018 02:26
Waar was die opname met volwassen vrouwen ?