Vrouwen hebben meer last van winterdip

 

Voor alle dames onder ons: Boek maar snel een reisje naar een zonnig oord! Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen meer dan mannen lijden aan winterdepressies. Volgens het rapport van dit onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd hebben vrouwen het het zwaarste tijdens de donkere dagen. Vrouwen hebben 50% meer kans op een winterdip of -depressie dan mannen. En daar houdt het slechte nieuws niet op. Het onderzoek wees uit dat vrouwen ook meer kans hebben op emotie-eten tijdens de winter.

Vrouwen hebben vooral moeite met de donkere dagen en vinden het moeilijk om op te staan in de ochtend. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen. 44% van de vrouwen zegt dat ze het moeilijk vindt om op te staan, terwijl 30% van de mannen dit probleem herkent. Vrouwen vinden het ook moeilijker om zichzelf te motiveren. 37% van de vrouwen geeft een ‘ja' op de vraag daarover in tegenstelling tot 28% van de mannen.

sad
Bron

20% van de mannen zegt dat de daling in de aanwezigheid van daglicht in de winter het niet beinvloedt. 15% van de vrouwen geeft hetzelfde antwoord. Maar waarom voelen we ons dan zo in de winter? Gedragspsychologe Jo Hemmings zegt daar het volgende over: ‘'Het is geen verrassing dat driekwart van de Britse bevolking lijdt aan een winterdip. Het gebrek aan natuurlijk daglicht en het voorbij gaan van de zomermaanden hebben zowel lichamelijke als psychologische effecten op ons.‘'

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen 50% meer kans hebben op een winterdip dan mannen. Dit wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Dit resultaat wordt ook in verband gebracht met de verhoogde gevoeligheid van vrouwen voor cyclische veranderingen, seizoensveranderingen en hormonen.

Hemmings zegt: ‘'De korte winterdagen en het gebrek aan daglicht veroorzaken een verandering in ons lichaam. De productie van slaaphormonen wordt verhoogt en dat maakt ons lusteloos en gedemotiveerd. Daarnaast kan een winterdip zorgen voor meer trek in zoetigheid en koolhydraten. Het is dus geen verrassing dat vrouwen soms op zoek gaan naar snoep of chocola op donkere winterdagen. Dit werkt echter vaak niet positief. Vrouwen die doen aan deze vorm van ‘comfort food', komen vaak wat aan in gewicht, waardoor ze zich nog somberder gaan voelen.‘'

Dit onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 2000 mensen. 66% van de mensen zegt dat de winter hen demotiveert. Zes op de tien mensen zegt dat de winter een negatieve invloed heeft op hun welzijn. Gelukkig zijn er manieren om door deze winterdip heen te komen. 58% van de mensen zegt dat ze genieten van de gezellige, warme momentjes met een dekentje voor de tv. Ook het boeken van een vakantie vrolijkt hen op.

Op Proud2Bme hebben we ook al vaker geschreven over tips tegen je winterdip. Je voelt je misschien wat minder vrolijk deze maanden of moet wat meer je best doen om het fijn te maken voor jezelf, maar je komt er weer doorheen en kunt daar met wat handige tips en trics het beste van maken. Krijg je meer last van eetbuien tijdens de donkere dagen, probeer dan hulp te zoeken en dingen te doen die jou helpen op een andere manier met dat sombere gevoel om te gaan. Nog een paar maandjes en dan begint het zonnetje weer steeds vaker te schijnen!

kikker
Bron

5 tips die mij hebben geholpen en helpen om niet somber te zijn in de winter:

♥ Beweging: Sporten en bewegen zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dit geeft je een blij gevoel en helpt je gemotiveerd te zijn om dingen te ondernemen. Blijf dus ook in de winter wandelen, fietsen en joggen. 
♥ Vis eten: Eet in de winter wat vaker vis zoals zalm, sardines, haring of makreel. Hierin zit vitamine D die je vaak wat sneller tekort komt in de wintermaanden vanwege de afwezigheid van felle zon. 
♥ Licht aan: Doe 'smorgens de gordijnen meteen open en de lichten 'savonds op tijd aan. Zo zorg je er voor dat je je niet te vaak in donkere ruimtes bevindt. Dit geeft mij een fijner gevoel.
♥ Natuur: In de winter bezoeken we eerder winkelcentra en blijven we meer binnen. Toch is de natuur nog steeds heel belangrijk tegen depressie. Trek warme kleding aan, schaf sport- of wandelschoenen aan en trek erop uit!
♥ Maak een plan: Als je merkt dat je somber bent en als een berg tegen de komende maanden opziet, maak dan een plan. Zorg voor voldoende rust en inspanning, betrek mensen bij jou gevoelens, stel een eetlijst op en bedenkt dingen die jou helpen. Je maakt op die manier je eigen anti-depressieplan

Maak er een fijne winter van voor jezelf!

liefs

Bron: Dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

.. - Maandag 5 januari 2015 19:25
Ik heb inderdaad last van winterdepressies (niet de winterdip helaas)
maar ik doe niet aan emotie-eten, wel aan emotie-niet-eten.

Ik heb dus zo'n wake-up light gekocht, en ik merk dit jaar voor het eerst verbetering! Ik ben nog steeds niet vrolijk, maar wel iets minder depressief!
JufM - Maandag 5 januari 2015 19:29
Ik heb al mijn hele leven last van een 'winterdepressie'. Als kind wisten m'n ouders soms niet meer wat ze met mij aan moesten. Ik probeer elk jaar in de kerstvakantie een week naar de zon te gaan, mede om bovenstaande reden... maar nu heb ik het beter geregeld => Ik vertrek over 4 dagen voor een half jaar naar Curaçao!
Mientje - Dinsdag 6 januari 2015 09:50
Waarom is emotie-eten volgens dit bericht slecht nieuws? Dat is toch iets wat we allemaal welleens doen .. lekker wat chocolade eten al liggend op de bank onder een deken terwijl je je somber voelt.. hoort dat niet net zo goed een beetje bij 'vrouw' zijn?
Emma - Dinsdag 6 januari 2015 12:49
Ik heb dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van een daglicht-lamp, en dat heeft me ecgt enorm goed gedaan
faya - Dinsdag 6 januari 2015 19:08
Ik heb er ook last van. Voel me energieloos en heel erg down. Dankje voor deze tips Nouska!! Alleen dat vis gaat m niet worden want ik lust geen vis :p
Pleun - Dinsdag 6 januari 2015 22:33
Alle 5 de tips doe ik al jaren maar helaas helpt dit niet genoeg om de jaarlijks terugkerende winterdepressie tegen te gaan. Ik heb ook een wake up light al jaren maar het werkt helemaal niet voor me. Alleen het onwijs irritante vogelgeluid zorgt dat ik me bed uit kom.
Waar ik wel mee wil beginnen volgend jaar is lichttherapie.

Het helpt me trouwens wel als het gewoon echt winter is, ik kan hele dagen op de schaats staan of heerlijk wandelen in de sneeuw, sowieso is sneeuw fijn omdat het dan onwijs veel lichter is.
b.. - Woensdag 7 januari 2015 10:00
Ik heb gelukkig nooit last van winterdepressies.
Ik vind de winter juist heel leuk en ook als het zo vroeg donker is.
Sanne - Woensdag 7 januari 2015 15:46
Nog een goeie tip: koop een daglicht lamp
Ik heb er een van medisana. Ze zijn niet goedkoop, maar ze werken echt.
zorgt ervoor dat je het licht binnenkrijgt wat je in de winter mist, daardoor ga je je beter voelen ipv somber
Sarah - Donderdag 8 januari 2015 15:31
Bedankt voor de goede tips!