Stress op school veroorzaakt problemen

 

Steeds meer scholieren kampen met eetstoornissen, drugsgebruik en suïcidaliteit als gevolg van de druk op school, zo blijkt uit een onderzoek van de Association of Teachers and Lecturers (ATL) in Engeland. 65 procent van de docenten zegt dat de huidige cultuur op school waarin scholieren constant moeten presteren een klimaat veroorzaakt waarin kinderen constant angstig zijn wat onder andere kan leiden tot zelfbeschadiging. Deze zorgen worden geuit door 1250 docenten op zowel basisscholen als middelbare scholen.


Bron

64 procent van de docenten zegt dat de huidige leerlingen op hun school meer onder druk staan dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Bijna de helft daarvan is ervan overtuigd dan deze jonge mensen zichzelf hierdoor beschadigen. Scholieren zouden niet om kunnen gaan met alle stress in de huidige maatschappij. 31 procent van de docenten denkt zelfs dat scholieren eetstoornissen ontwikkelen hierdoor.

Eén op de vijf docenten zegt dat scholieren ook geregeld drugs gebruiken om om te kunnen gaan met de spanningen en twaalf procent zegt dat er scholieren zijn die geprobeerd hebben zelfmoord te plegen als gevolg van de hoge druk.

Ongeveer 34 procent van de docenten die mee deed aan het onderzoek denkt dat stress de oorzaak is van het verzuim op school. Jongeren zouden veel gaan spijbelen om de vele toetsen niet te hoeven maken en stress te kunnen ontlopen. 48 procent van de docenten heeft het idee dat het huidige curriculum voor de leerlingen te vol is.

Eén docent zei onder andere: ''Het curriculum is de oorzaak van de hoge druk die op deze jonge kinderen wordt gelegd. Leerlingen moeten constant examens afleggen en zichzelf bewijzen. Ze hebben meer pauzes nodig en ook zou er meer ruimte moeten zijn voor plezier en creatieve lessen.''

Dr. Mary Bousted van het ATL zegt hierover het volgende: ''Het is behoorlijk schokkend dat zoveel jonge mensen onderzoek zoveel druk zijn dat zij zichzelf bijvoorbeeld beschadigen. Onze kinderen blijken het meest ongelukkig te zijn op school in de hele wereld en moeten op school veel te vaak toetsen afleggen. We moeten meer luisteren naar deze kwetsbare groep en ze de juiste begeleiding geven zodat ze plezier krijgen in het leren in plaats van dat school hen enkel stress geeft. Het huidige schoolsysteem in voor jongeren niet vol te houden.''


Bron

Dat er druk op school is om te presteren, is wel duidelijk. Vrijwel iedereen wordt gestimuleerd om een zo hoog mogelijk niveau te gaan doen en alles er uit te halen wat er in zit. De druk die dit met zich meebrengt, kan veel spanningen veroorzaken. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit bijvoorbeeld echt een eetstoornis veroorzaakt. Veelal is de oorzaak hiervan toch wel iets complexer. We zijn benieuwd hoeveel stress en druk jij op school ervaart. Je kunt daarvoor je stem uitbrengen in onderstaande poll.

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Merizz - Donderdag 1 oktober 2015 13:26
Een goed artikel! En goed dat dit eens aan het woord komt.
Ik heb zelf ook vaak stress ervaren rondom school omdat ik zoveel verschillende vakken had op de middelbare. Je moet zoveel leren voor een toets.. Maar als je eenmaal de toets gemaakt hebt ben je er van af. Als dan iemand een jaar later vraagt wat je vorig jaar geleerd hebt, ben ik het vergeten. Ik onthoud niks als je zoveel moet leren/ zoveel verschillendr vakken hebt.

Het zou denk ik beter zijn als er zoiezo geen cijfers meer worden gegeven. Ik bedoel een voldoende en onvoldoende zijn toch ook oke? Als je een 5.8 hebt en je hebt super hard geleerd is dat toch super goed?
Ook vind ik dat ze meer basisdingen zouden moeten leren dan al die extra informatie bij bepaalde vakken. Door die extra info ben ik de belangrijke dingen vergeten.

Gelukkig doe ik nu een grafische opleiding en heb ik zoveel vakken niet meer en minder stress. Maar toch wordt er op onzr school nog veel van ons verwacht...
Anoniem - Donderdag 1 oktober 2015 13:30
Ik ervaar ook erg veel stress op school. Ik zit in 5 vwo en ik ben doodsbang om te blijven zitten... Het is allemaal zoveel leerwerk, verslagen etc.
- - Donderdag 1 oktober 2015 14:40
Op dit moment zoveel. met de kunstopleiding, is het soms gewoon echt niet vol te houden.
Miekio - Donderdag 1 oktober 2015 14:52
Ik zit niet meer op de middelbare school, maar heb wel veel stress ervaren in die tijd. Achteraf onnodig want je komt er wel, er zijn zoveel zijwegen zoals volwasseneducatie, doorstromen, schakelprogramma's, en ga maar door. Je komt er wel maar ik had gewild dat ik dat op het vwo al wist want er wordt dan nogal die dramatische druk gelegd op cijfers en inloting en deadlines.

Hoeveel onnodige stress, vreetbuien, automutilatiemomenten en slapeloze nachten dat allemaal wel niet toe heeft geleid...zonde. En achteraf kan ik wel leuk praten maar ik hoop echt dat mensen die nu op de middelbare school zitten dit lezen. Natuurlijk is je inzetten belangrijk, maar niet ten kost van dingen die veel belangrijker zijn zoals je gezondheid (geestelijk en lichamelijk), nachtrust en vriendschappen.
Een onvoldoende is niet het einde van de wereld en blijven zitten ook niet.
d - Donderdag 1 oktober 2015 15:15
School is in het leven geroepen om eenheidsworst te creëren door de elite, zodat we later netjes tussen 9 en 5 werken en in een continue geldstroom voorzien voor deze elite die ons daarmee lekker onder de duim houden, alleen geven ze iedereen de indruk mee dat ze vooral voor zichzelf aan het 'presteren' zijn en zij lachen zich dood en pikken de beste eruit van de veestapel om hen vette bonussen te geven, zodat ze zeker weten in hun geldstroom blijven voorzien.
..... - Donderdag 1 oktober 2015 15:42
ik heb wel vaker stress door school, b.v. pas als ik al mijn huiswerk heb gemaakt en mijn tas heb ingepakt.. dan pas kan ik weer genieten van andere dingen. of ik heb gewoon zo'n zenuwachtig gevoel in mijn buik (vlinders in mijn buik xD) dan probeer ik te bedenken waarom ik dat heb maar eigenlijk heb ik dan maar 1 toets waar ik zenuwachtig voor ben. 4 december heb ik mijn spreekbeurt..:( ik kan daar echt 2weken lang tegen op zitten. als het eenmaal voorbij is viel het allemaal wel mee maar toch is er dan een hele last af.
Maan - Donderdag 1 oktober 2015 16:37
Maar dit artikel gaat over het schoolsysteem in Engeland. Moet eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe het onderwijscurriculum er daar uitziet. Elk land heeft toch wel een heel eigen systeem, dus ben daar wel benieuwd naar en ook in de veranderingen die er in dat systeem de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Ik denk dat in Nederland de druk ook wel een heel stuk hoger is komen te liggen de afgelopen jaren. Engels, Nederlands en wiskunde moeten nu naar mijn weten voldoende zijn op het eindexamen.. Dat was in mijn tijd nog niet.

Ik denk trouwens dat social media en de enorme rijkweidte van vergelijkingsmateriaal die er dan ontstaan er ook aan bijdragen dat men meer druk om te presteren ervaart. Ik in ieder geval wel.

- - Donderdag 1 oktober 2015 17:18
Ik ben het hier helemaal mee eens en denk zeker dat Nederlandse scholen hetzelfde probleem hebben. School is voor mij altijd een hele grote trigger geweest.
Susan - Donderdag 1 oktober 2015 19:32
Persoonlijk vind ik dat er wel eens kritischer naar onderzoeken mag worden gekeken voordat hier conclusies worden getrokken die men niet kan trekken op basis van deze gegevens. Als eerste is het engelse onderwijsstyeem echt heel anders dan het nederlandse onderwijssysteem. Bovendien zijn dit slechts gedachtes van docenten waarop dit onderzoek gebaseerd is. Men "denkt dit" "men verwacht dat". sorry maar dat zijn geen harde cijfers om deze conclusies over te mogen trekken. Dus voor mij zegt dit onderzoek helemaal niets over ons onderwijssysteem... maar bekijk eerst een keer gegevens voordat dit artikelen geschreven worden...
Lisan-ne - Donderdag 1 oktober 2015 21:37
Ik zit sinds dit schooljaar op het mbo en ervaar niet normaal veel stress. Niet door huiswerk of toetsen, want dat gaat allemaal wel chill. Ik doe opleiding onderwijsassistent en we krijgen het vak drama. Ik vind dat heel erg eng en als ik het op die dag heb, ben ik dssr de hele dag mee bezig omdat ik gewoonweg niet durf. Ik heb het de leraar duidelijk proberen te maken, maar hij wil er niet naar luisteren.
EE. - Vrijdag 2 oktober 2015 08:13
Susan, je beschrijft precies de punten die ik ook wilde zeggen.
Jimmy - Vrijdag 2 oktober 2015 12:22
@Miekio: goede comment! Als ik kinderen zou hebben dan zou ik zeggen dat het wel handig is als je je middelbare schooldiploma haalt. Maar als het niet lukt, dan niet. Ik ken genoeg mensen die de middelbaar niet haalde. Later bloeide ze toch nog op en kwamen ze via de avondschool alsnog waar ze wilde zijn. School is belangrijk, maar ik vind het belangrijker dat mijn kind een goed mens is, en op het rechte pad blijft.

@Susan: ik ben het gedeeltelijk met je eens. Het is goed dat er met de leraren in gesprek wordt gegaan. De conclusies van het onderzoek vind ik echter te ver gaan. Natuurlijk oefent school veel druk uit. Maar als een kind/puber zichzelf beschadigd of zelfs naar suicide grijpt, dan is er meer aan de hand.
Sindy - Vrijdag 2 oktober 2015 21:32
Het schoolsysteem is verrot en enkel bedoelt om wat @d hierboven zegt, nml: gehoorzamen aan autoriteit. Wat onze docenten op de voortgezet onderwijs ook toegaven: Dit is niet de leeftijd om te leren, dit is de leeftijd om te spelen en te ervaren, verliefd te worden en jezelf te ontdekken. PAS rond de 20 jaar ben je echt toe aan studeren.
Lol - Zondag 4 oktober 2015 21:30
Stressstressstress altijd verdomme

Zoveel toetsen die ik geskipt heb uit angst of stress of tijdtekort. Zoveel nachten doorhalen. Zoveel paniek en frustratie en tranen en vernedering :D

Vwo 6. N&T. Hou van school, niet van de stress
Nina - Maandag 5 oktober 2015 19:29
School is leuk, maar ook gigantisch stressvol. Er word te veel in te korte tijd van je gevraagd. Je word steeds gedwongen over je grenzen te gaan. Dat is ook een van de redenen dat ik een burn out heb gekregen. School had daar zeker een rol in.

Ik vind het heel moeilijk dat school zo in elkaar zit dat iedereen zijn best moet doen om het hoofd boven water te houden. Het voelt vaak alsof je bijna verdrinkt maar je best doet om te overleven en om soms nog een hapje lucht te pakken voordat je weer onder water word geduwd van de stress.

Jammer dat er geen aandacht voor is.. iedereen vind het heel normaal hoe tegenwoordig met studenten word omgegaan en wat er van ze word verwacht.
Ik zou er zo graag verandering in willen zien.
inge1.0 - Maandag 19 oktober 2015 09:44
Ik zit in de 2e van het VWO en ik ervaar ook heel veel stress, ook zie ik dat een hele hoop leraren absoluut geen indersteuning bieden voor je schoolwerk. Je maakt het en je maakt het goed anders haal je een onvoldoende op je proefwerk.
Ik ben ieder weekend het grootste deel van de tijd bezig met huiswerk, en het gaat maar achter elkaar door dus je hebt alleen een klein beetje vrije tijd in de vakantie. Tenminste zit dat zo voor mij want ik heb ook nog erg veel concentratieproblemen