Sexy strijden tegen verkrachting

 

Het is een feit dat de schuld van een verkrachting nooit bij het slachtoffer ligt. Niemand vraagt er om om verkracht te worden en een outfit of uitstraling lokt verkrachting niet uit. Dit is hoe ik er over denk en met mij nog heel veel anderen, maar helaas denkt niet iedereen er zo over. Uit een onderzoek van Amnesty International blijkt dat maar liefst 25% van de mensen vindt dat vrouwen die zich uitdagend kleden, deels zelf verantwoordelijk zijn als ze verkracht worden. Nee is nee, ongeacht wat voor kleding iemand draagt.

thisdoesntmeanyes

Een verkeerde aanname dus waar de campagne van Rape Crisis South London iets aan wil doen. Dit is een organisatie die verkrachtingsslachtoffers opvangt. Zij vestigen de aandacht op het feit dat vrouwen mogen dragen wat ze willen en dat dit nooit een verkrachting uitlokt. Hoe sexy, bloot of flirterig een outfit ook overkomt. Om dit te benadrukken fotografeerde zij 200 vrouwen in alle soorten, maten en outfits om te laten zien dat het niet uitmaakt wat zij dragen en dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn.

thisdoesntmeanyes

thisdoesntmeanyes

thisdoesntmeanyes

Een aantal slachtoffers die ook op de foto gingen voor deze campagne vertelden ook in een interview wat zij daadwerkelijk droegen op het moment van de verkrachting. De campagne wil benadrukken dat het uiterlijk op geen enkele manier een trigger mag zijn voor seksueel misbruik. Deze organisatie uit London heeft zo'n 2000 billboards met deze boodschap verspreid in deze stad en ook vroegen zij alle gefotografeerde vrouwen om hun eigen foto te delen op Social Media met de hashtag #ThisDoesntMeanYes. Erg krachtig denk ik en ik hoop ook dat dit ogen opent en dingen duidelijk kan maken.

thisdoesntmeanyes

thisdoesntmeanyes

Uit eerder onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 mensen vindt dat een slachtoffer deels verantwoordelijk is wanneer hij of zij zich flirterig opstelt en dat 1 op de 5 mensen het slachtoffer verantwoordlijk stelt wanneer hij of zij gedronken heeft.

Bron: Amnesty International

Wat vind jij van deze campagne?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Woensdag 22 april 2015 19:12
Leuk
Katja - Woensdag 22 april 2015 19:40
Wauw, super goed! Erg krachtig!
x - Woensdag 22 april 2015 20:10
heel goed!!!!!!
Ingrid - Woensdag 22 april 2015 21:01
Nee is NEE! Goed en powerful dit!
Anoniem - Woensdag 22 april 2015 21:20
Goede campagne! Ik was 12 toen ik verkracht werd en niet met mode bezig, zag er echt niet uitdagend uit. Wat een onzin.
Jessica - Donderdag 23 april 2015 23:02
Hele goede actie! Alleen il vraag me af of ze hiermee bereiken wat ze willen. Het gaat er toch om dat ook als je uitdagend gekleed bent dat ze van je af moeten blijven? Ik bind ze niet bepaald uitdagend gekleed?