Seksueel misbruik verandert brein

 

Uit recent onderzoek blijkt dat 35 procent van alle vrouwen te maken krijgt met seksueel geweld. Tijdens dit onderzoek is daarnaast onderzocht wat voor invloed dit geweld heeft op het brein van al deze vrouwen. Hieruit blijkt dat vrouwen die blootgesteld worden aan dit type geweld een verhoogde mate van stress ervaren en niet leren hoe bepaalde emoties en gedragingen moeten uiten. Seksueel geweld heeft daarnaast een negatieve invloed op de hersenen.

Voor dit onderzoek werd een model gecreëerd om uit te zoeken hoe vrouwen reageren op agressie op seksueel gebied, vooral wanneer dit voorkomt in de puberteit of adolescentie. De onderzoekers gebruikten hiervoor het zogenaamde SCAR-systeem, dat staat voor Sexual Conspecific Agressive Response. Hiermee wordt de nare gebeurtenis die een vrouw ondergaat als het ware gereconstrueerd in een laboratorium.


Bron

Hoewel het behoorlijk naar is om dit in een laboratorium te doen, benadrukt een van de onderzoekers het belang van deze studie: ''we moeten gaan begrijpen wat voor invloed seksueel geweld precies heeft zodat de hulp voor slachtoffers hiervan daarop aangepast kan worden.'' Om de effecten van dit geweld goed te kunnen meten, werden jonge vrouwelijke ratten dertig minuten per dag blootgesteld aan volwassen mannelijke ratten.

Al snel bleek dat het level aan cortisol, een stresshormoon, behoorlijk toenam bij de vrouwtjes tijdens en na deze ervaring. Ook lukte het de vrouwtjes nadien niet om simpele oefeningen te doen die zij normaal wel konden en gingen zij zich anders gedragen dan voorheen. Tot slot hadden zij ook minder nieuwe hersencellen in de hippocampus ten opzichte van andere vrouwtjes. De hippocampus is een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het opslaan van herinneringen en het geheugen in het algemeen. Ook regelt het het stressniveau, maar te veel stress voor een te lange tijd kan schade aanbrengen aan dit deel van de hersenen.

Ter vergelijking: vrouwen die in hun jeugd blootgesteld zijn aan geweld of seksueel misbruik lijden vaak aan PTSS wat mogelijk samenhangt met een vermindering van de volume van de hippocampus. Bovendien zijn er vaak problemen op het gebied van leren en de algehele ontwikkeling.

Hoewel uit de onderzoeken dus duidelijk blijkt dat er een connectie is tussen seksueel geweld, de geestelijke gezondheid en het vrouwelijke brein, is het nog lastig te zeggen wat exact de effecten zijn. Dit komt deels omdat er nog geen model is dat gebruikt kan worden in een laboratorium om het verdere functioneren van het brein te onderzoeken.


Bron

In dit onderzoek is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de ontwikkeling van eventuele depressies of andere psychische stoornissen. Toch is dit onderzoek al heel waardevol: geconcludeerd kan worden dat het vrouwelijke brein heftig reageert op seksueel geweld. Dit geeft professionals de gelegenheid slachtoffers hiervan beter te helpen om hiervan te kunnen herstellen.

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Tiger - Vrijdag 26 februari 2016 13:02
Goed dat ze de slachtoffers beter willen helpen, maar wel sneu voor de ratten, hoor.
Anoniem - Vrijdag 26 februari 2016 14:14
Ratten kunnen daar tegen anders zouden ze dat echt niet doen. Echt zielig voor de mens als dit je overkomt.
Lotte - Vrijdag 26 februari 2016 14:21
Dat doe je toch niet! Het idee om de slachtoffers beter te begrijpen, snap ik wel, maar
ik vind het echt dierenmishandeling om labratten dat aan te doen.
Black TIger - Vrijdag 26 februari 2016 15:29
@anoniem
ze gebruiken ratten om te kijken hoe mensen reageren.
Dus ik denk niet dat ratten er beter tegen kunnen..
xirisjeexx - Vrijdag 26 februari 2016 17:21
Zielig dat ze ratten gebruiken bij het onderzoek, maar ik vind het wel goed dat er onderzoek naar gedaan word
A - Vrijdag 26 februari 2016 17:24
Ik ben tegen dierenproeven! Arme ratjes
Birdy - Vrijdag 26 februari 2016 17:46
ik vind het ook zielig... Er worden echt zoveel dieren gebruikt voor psychologische experimenten, zo sneu.
En het is onzin dat dieren er niet zo'n last van hebben. Als dat zo was, sloeg het hele onderzoek nergens op omdat je geen vergelijking kan trekken met mensen.
Rianne - Vrijdag 26 februari 2016 17:57
@Birdy @A @xirisjeex @lotte

helemaal mee eens, maar een betere wereld begint wel bij jezelf. Als in: gebruiken jullie 100% geen make up die op dieren is getest? Geen douche producten die op dieren zijn getest etc? Vind je dit zielig, begin dan bij jezelf om de beestjes te helpen. Hier enkel roepen dat je het zielig vindt maakt het leven van dieren niet beter.
Ok - Vrijdag 26 februari 2016 18:05
Meestal ben ik tegen dierproeven, maar in dit geval heiligt het doel de middelen. Gebruik maken van ratten is simpelweg de meest efficiënte manier van onderzoek doen en zo slachtoffers te helpen.

Als vrouwen niet verkracht zouden worden zou het niet eens nodig zijn.
L - Vrijdag 26 februari 2016 18:15
Ratten reageren toch net anders dan mensen, dus weet niet hoe goed ik dit onderzoek vind, maar ik ben geen wetenschapper..
Birdy - Vrijdag 26 februari 2016 18:58
Rianne, toevallig doe ik dat inderdaad :) Dierproefvrije make-up, shampoo etc, biologische eieren en melk, en ik ben vegetarier, draag geen leer of wol...
Met alleen zielig vinden schieten dieren idd weinig op.
Yellow97 - Vrijdag 26 februari 2016 19:37
Idd zielig voor die ratten
Anoniem - Zaterdag 27 februari 2016 00:15
Sorry hoor, maar gaat de discussie nu over proefdieren en hoe zielig dit is voor ratten?
Het gaat over vreselijke misdrijven die vrouwen en ook mannen worden aangedaan. Het is afschuwelijk om slachtoffer te zijn en het vinden van een goede behandeling voor het trauma dat je is aangedaan is ook een hele opgave. Laten we alsjeblieft samen kijken naar een betere behandeling of manier om slachtoffers te helpen. En als daar ratten voor nodig zijn dan is dat zo, ik kan daar niet van wakker liggen, ik wil alleen maar heel graag geholpen worden met mijn trauma. Mijn trauma, wat jij is aangedaan dáár lig ik wakker van en ik heb liever dat er met ratten wordt getest dan met menselijke proefpersonen.
MissE - Zaterdag 27 februari 2016 09:04
voor mij is het waardevolle informatie los van de ratten discussie.