Osteoporose en een eetstoornis

 

Bij poreuze botten (botontkalking) denk je in eerste instantie misschien aan kromme, oude vrouwtjes. Maar niets is minder waar! De laatste jaren melden steeds meer jongeren zich bij de De Osteoporose Vereniging. Dat is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op de voorlichting en ondersteuning voor mensen die kampen met de gevolgen van zwakke botten (osteoporose en osteopenie). Het is iets van alle leeftijden en het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. En tegenwoordig dus steeds vaker jongeren die hun eetstoornis overwonnen hebben, maar nu kampen met de gevolgen: zwakke botten en fracturen.


Bron: eprouzet

"Ik heb heel lang in de ontkenningsfase gezeten. Ik vond mijn gewicht en mijn eetpatroon ‘normaal’. Ik had helemaal niet door dat mijn situatie ernstig was. Zolang dat ik kon functioneren - waarmee ik bedoel: opstaan en de dag doorkomen - was ik toch niet ziek en had ik geen eetstoornis? Maar de uitslag van mijn osteoporose-onderzoek was voor mij een kantelpunt. Mijn diagnose van osteoporose heeft mij doen beseffen dat ik wel degelijk een eetstoornis heb. Ik moest opeens veel voorzichtiger zijn, omdat mijn botten sneller kunnen breken." - Cloe

Hoewel je wellicht een hyperfocus hebt op andere aspecten van je lichaam, ben je misschien helemaal niet bezig met de gezondheid van je botten. Toch zijn je botten al die tijd - ook tijdens je eetstoornis - levend weefsel dat zich constant blijft vernieuwen en dus ook constant voedingstoffen nodig heeft.

De levensloop van je botten kent eigenlijk twee fases. De opbouwfase en de onderhoudsfase. De opbouwfase is ongeveer tot je 21-23ste levensjaar, waarin ze hun maximum bereiken. Daarna schakelen ze om naar een onderhoudsfase; die is stabiel tot je ongeveer 35 bent. Daarna bouwt het zich langzaam af. Die opbouwfase is dus van groot belang, want met dat maximum moet je de rest van je leven doen. Botten kunnen zichzelf wel degelijk nog een klein beetje versterken naderhand, maar echt grote stappen kunnen niet meer gemaakt worden.

Hierin speelt ook je hormoonhuishouding en de aanmaak van oestrogeen een belangrijke rol. Alles wat afbreuk doet aan je hormoonhouding kan effect hebben op je botten voor de lange termijn. Nu is de overgang voor vrouwen bijvoorbeeld een natuurlijk proces waarbij je hormonen verstoord worden. Je maakt dan namelijk minder oestrogeen aan en dat laat de botafbraak sneller verlopen. Maar ook te hard sporten of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen verstoort de aanmaak van oestrogeen en heeft dus een sterk bot-afbrekend effect.

 
Bron: kadh

"Door een lullige valpartij eind 2018 was het gelijk goed mis en brak ik mijn heup. Ik kamp al een aantal jaren met een eetstoornis, wat heeft geleid tot een tekort aan bepaalde voedingstoffen/vitaminen/mineralen die nodig zijn voor een goede hormoonhuishouding en botstofwisseling en -aanmaak. Ik denk dat de combinatie met dat er osteoporose in mijn familie voorkomt, het risico op het krijgen van osteoporose op jonge leeftijd alleen maar heeft vergroot. De rest van mijn leven zal ik oestrogeenpleisters moeten dragen op mijn lichaam, om te voorkomen dat de osteoporose niet erger wordt. Nu moet ik vooral zorgen dat ik goed eet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om sterker te worden en te blijven. En dit kan zorgen voor extra strijd met de eetstoornis." - Brigitte

De structuur van je botten en botmassa is deels erfelijk bepaald, aan dat deel kun je dus zelf niet zo veel doen. Daarentegen geeft bewegen juist een groei-impuls aan je botten, mits je voldoende voedingstoffen (bouwstoffen) binnenkrijgt. Je botten hebben alleen iets aan die beweging als je voldoende bouwstoffen in je bloedbaan hebt zitten. Dat is niet alleen calcium, maar ook andere mineralen en vooral ook voldoende eiwitten (proteïnen), want dat zijn ook de bouwstoffen van je botten.

 "De diagnose osteoporose heeft er voor gezorgd dat ik herstel opnieuw een kans geef. Als ik oud moet worden, wil ik sterke botten. Ik wil niet op mijn vijftigste met een looprekje hoeven te lopen. Ik denk dat je deze dingen allemaal wel serieus moet nemen. Niet denken dat het allemaal geen vaart loopt, want dat doet het wel. Voor je het weet zijn er weer twee jaar verstreken en zijn je botten er enkel slechter aan toe. Ik ben heel boos op mezelf dat ik dit probleem niet snel genoeg heb aangepakt. Ik denk wel dat er nog meer informatie gegeven mag worden door artsen over de lichamelijke gevolgen van anorexia nervosa of andere eetstoornissen. De tijd draai je niet meer terug. Je hebt één lichaam en daar moet je het mee doen." - Olivia

Als je een eetstoornis hebt, heb je wel iets anders aan je hoofd dan bezig zijn met je botten. Op het moment zelf ben je je misschien niet bewust van de gevolgen op lange termijn, terwijl een eetstoornis toch negatieve en blijvende consequenties kan hebben. Het is nu eenmaal niet gezond; je doet je lichaam lange tijd tekort. Wees je daarvan bewust. Zorg goed voor jezelf. 

 

Gerelateerde blogposts

03
DEC
Osteoporose
35

Reacties

Xchey - Donderdag 19 maart 2020 13:48
Ik vraag me af hoe dat zit als je niet ongesteld wordt door je eetstoornis. Ik heb anorexia en daardoor al een tijd niet ongesteld, maar zit inmiddels al wel een jaar op minimaal gezond gewicht en het is nog niet terug. Op internet staat dat het geen kwaad kan om een tijd niet ongesteld te zijn, maar ik vraag me af hoe het dan zit met mijn oestrogeenspiegel, of die dan nu wel normaal is en of ik nou wel of geen risico loop op osteoporose?
X - Donderdag 19 maart 2020 14:08
Ik wil hier even op inhaken.Ongesteld worden kan het verbeteren maar een minimaal gewicht is niet genoeg om je ongesteldheid terug te brengen.Ongesteld worden hangt samen met rust,voeding,slaap en natuurlijk je algemene gezondheid.Heb je veel stress dan kan het alsnog heel lang duren.Bednek je dus goed hoe je verhouding is tot voeding en hoeveel stress je ervaart en of jij je gewicht onder controle houd door op het minimum te blijven
lilsa - Donderdag 19 maart 2020 20:10
Je zit dus niet op het gezonde gewicht voor JOUW lichaam.
S* - Donderdag 19 maart 2020 20:50
Die conclusie kan je niet zo 1 op 1 trekken. Hormonen kunnen op verschillende manier en om verscheidene redenen verstoord zijn of uit balans. Daarbij zegt gewicht an sich niets (!) over lichaamssamenstelling zoals bijv vetpercentage dat ook van belang is.
Didi - Zondag 22 maart 2020 09:37
Hey, ik ben acht jaar niet ongesteld geweest, waarvan de laatste paar jaar een minimaal gezond gewicht maar t kwam niet terug. Toen ik echt veel ondergewicht had heb ik via de huisarts een aantal keer hormoonspiegels laten bepalen, die waren toen veel te laag, dus logisch dat ik niet ongesteld werd. Ik ben bij een gynaecoloog geweest toen het na gewichtsherstel dus nog niet terug kwam, en toen waren mijn hormoonspiegels in orde, maar ongesteld werd ik niet. Ik ben uiteindelijk een aantal kilo verder aangekomen, en toen kwam het eindelijk terug! Voor mij is het heel duidelijk gerelateerd aan gewicht, want ik heb een aantal tijdelijke terugvalletjes gehad en zodra ik exact langs een grens kwam van (nog wel rond minimaal gezond gewicht) stopte het, kwam ik daar boven kwam het terug. Overigens klopt het helemaal dat stress en heel veel andere oorzaken ook invloed hebben, dus daarom kan het nooit kwaad het te laten checken bij de huisarts. Laat het nooit meteen “afschrijven” op je eetstoornis. Daarom heb ik toen ook een verwijzing gevraagd naar de gynaecoloog.

Ik wil graag binnen een aantal jaar zwanger worden dus voor mij is het behoud van mijn menstruatie de allergrootste motivatie. Als het even minder gaat houdt dit mij op een gewicht dat voor mij gezond is. Ons lichaam weet zoveel beter zelf wat goed voor ons is, als je er naar durft te luisteren. Succes!
Linda - Donderdag 19 maart 2020 15:46
Ik ben 2 jaar geleden naar een gynaecoloog geweest. Destijds had ik ook een minimaal gezond gewicht, maar werd nog niet ongesteld. Zij maakte zich zorgen en heeft een dexa meting laten uitvoeren. Bij mij bleek er sprake te zijn van osteopenie. Naar wat ik begreep uit haar uitleg, is dat het wel of niet ongesteld worden en de bot gezondheid wel degelijk met elkaar te maken hebben. Zo lang ik niet ongesteld wordt en dus te weinig hormonen aanmaak, zal ik ook een groter risico hebben dat ik meer botmassa afbreek dan opbouw.

Volgend jaar zal de dexa meting opnieuw uitgevoerd worden. Ik ben lichtelijk angstig voor de uitkomst. Ik heb helaas een lichte terugval, waardoor ik een beetje ben afgevallen en dus ook nog steeds niet ongesteld ben.....
S* - Donderdag 19 maart 2020 20:54
Ik heb intensief geturnd en daardoor juist een heel sterk bottenstelsel. Dat hard sporten schadelijk kan zijn is dus niet altijd zo. Ik heb een langdurige eetstoornis, 24 jaar, langdurig ondergewicht en nog nooit ingesteld geweest. Mijn DEXA scans zijn goed. En dit wordt sinds mijn 20e gecheckt. Er is natuurlijk een rode draad en algemene leidraad, maar uitzonderingen zijn er ook. Overigens is dat geen excuus om de slechte zelfzorg voort te zetten. Ook niet voor mij want inmiddels weer ambulante behandeling en op gezond gewicht.
Mirjam - Vrijdag 20 maart 2020 11:11
Lieve meiden, pak je eetstoornis aan want helaas heeft bij mij mijn chronische anorexia ervoor gezorgd dat ik echt gaten in mijn botten heb en met mijn 53 jaar helaas met rollator loop en vaak in een rolstoel.
Dus pak je eetstoornis serieus aan want het vernietigt je!