Anorexia: meer kans op botbreuken

 

Uit verschillende recente onderzoeken is gebleken dat mensen met anorexia een verhoogd risico hebben op botbreuken. De kans om iets te breken kan zelfs jaren na het gewichtsherstel en genezing van de eetstoornis vergroot blijven. Tot nu toe heeft nog niemand onderzocht of dit wel of niet het geval was bij volwassen vrouwen met een eetstoornis. Onderzoekers van Boston en Massachusetts en Ontario, Canada hebben hier onderzoek naar gedaan.

botten
bron foto

Deelnemers van het onderzoek waren 418 vrouwen tussen de 12 en 22 jaar oud. Daarvan leden 310 meisjes aan anorexia en 108 vrouwen hadden een normaal, stabiel gewicht en geen verleden met een eetstoornis. Het risico op botbreuken was significant hoger bij de meisjes en vrouwen met anorexia dan bij de vrouwen zonder eetstoornis. De vrouwen met anorexia hadden 59,8% vaker iets gebroken dan de vrouwen uit de controle groep van 108 jonge vrouwen. Ook in de jaren voordat de vrouwen en meisjes de diagnose anorexia gekregen hadden, hadden ze meer botbreuken.

Ook werden er scans gemaakt om de botdichtheid bij de meisjes en vrouwen te meten. Hoewel veel meisjes met anorexia een verminderde botdichtheid hadden, toonde de gegevens niet aan dat mensen bij een bepaalde verminderde botdichtheid ook werkelijk minder vaak iets braken. Botbreuken kwamen niet vaker voor bij de mensen met een eetstoornis die een verminderde botdichtheid hadden, dan bij mensen die een eetstoornis hadden maar geen verminderde botdichtheid.

botten
bron foto

Ikzelf heb toevallig, of niet toevallig, mijn teen gebroken toen ik ongeveer al vier jaar worstelde met eten. Tijdens mijn eerste behandeling voor mijn eetstoornis had ik thuis ruzie. Ik was zo kwaad op alles wat niet lekker liep in mijn leven dat ik vol woede tegen een ijzeren kist aan schopte en mijn grote teen brak. Ik moet je zeggen, ik heb nog nooit zo'n dikke blauwe teen gezien. Ik heb toen zes weken met gips gelopen en gelukkig is het goed hersteld. Of ik mogelijk meer kans had op botbreuken door mijn lichamelijke gesteldheid of de frustratie die mijn eetstoornis losmaakte, weet ik niet.

Bron: eatingdisorders.about.com

Heb jij weleens iets gebroken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Judith - Vrijdag 12 september 2014 19:18
Echt al wel 30 x denk ik.. maar tijdens\na mn anorexia is het niet erg veranderd.. gewoon een beetje klungelig geboren :p..
Eva - Vrijdag 12 september 2014 19:38
Ik heb nog nooit iets gebroken, gelukkig maar (:
AnaMan - Vrijdag 12 september 2014 19:50
Mensen die bang zijn dat hun botten slecht zijn kunnen in gesprek gaan met hun arts voor een DEXA-scan (= eigenlijk een viertal minimale röntgenfoto's :P )...

Ander feitje: Onderzoek schijnt uitgewezen te hebben dat je je botten alleen kunt versterken tot je 35e levensjaar, daarna alleen nog voorkomen dat ze zwakker worden.
Puck - Vrijdag 12 september 2014 20:09
Ja, ik heb 'n keer mijn been gebroken en een paar jaar later mijn pols.
N.a.v. deze breuken heb ik een DEXA-scan gehad en helaas heb ik
botontkalking waarvoor ik nu medicijnen slik.
Me - Vrijdag 12 september 2014 20:13
@Anaman: mijn diëtiste zei altijd tot je 25e ipv 35e...
bionde - Vrijdag 12 september 2014 20:16
ik heb 2 keer mijn arm gebroken
S. - Vrijdag 12 september 2014 20:38
ik heb twee keer mijn elleboog gebroken voor mijn eetstoornis begon, maar ik geloof onmiddellijk dat je daar meer kans op hebt door een slecht eetpatroon gedurende een periode
*** - Vrijdag 12 september 2014 21:32
Nog nooit iets gebroken. Heb ook een botscan gehad en botdichtheid kon niet beter zijn volgens de dokter. Besef wel dat ik hier heel veel geluk mee heb, dat na al die jaren mijn lichaam zo slecht behandelen, dit nog zo goed was. Motivatie dus om mijn lichaam voor al dat harde werk te belonen door er wél voor te zorgen.
UnknownAngel - Vrijdag 12 september 2014 21:34
ik heb nog nooit iets gebroken!
UnknownAngel - Vrijdag 12 september 2014 21:34
En ook nooit echt melk gedronken of (veel) zuivel ;)
QQQ - Zaterdag 13 september 2014 00:04
In mijn hele leven 8 breuken gehad, me moeder wilde dat ik een bot onderzoek onderging, maar ik heb dit geweigerd.... Mijn laatste botbreuk dateert uit oktober 2013 met me ribben. Waarna mensen (waaronder me moeder) me dus ook vroegen een bot onderzoek te doen.....

Dit alles komt neer op 1 breuk in de 3 jaar (ik ben nu 26)

Anorexie accepteer ik niet, dus heb ik niet!! diagnose of niet!!
-- - Zaterdag 13 september 2014 01:37
No shit Sherlock.

Zelf wel breuken gehad, maar niet in mijn anorexiatijd.
arwen - Zaterdag 13 september 2014 09:17
Ik heb een half jaar geleden mijn rib gebroken toen ik tegen de rand van de tafel leunde. Ik schrok me rot, ineens hoorde ik een knak en deed het heel erg pijn!
M. - Zaterdag 13 september 2014 12:06
In mijn slechtste anorexia periode, begon ik last van botontkalking te krijgen. Of dat later volledig is hersteld, weet ik eigenlijk niet. Bedoel; het is nu niet meer aan de orde, maar weet niet of ik er (blijvende) schade door heb opgelopen. In ieder geval heb ik nog nooit wat gebroken, alleen dingen als enkelbanden gescheurd enzo, maar dit was vlak voor mijn anorexia begon. Daarna nooit meer wat gehad gelukkig. =Even afkloppen=
Beaux - Zaterdag 13 september 2014 12:47
Paar maanden geleden heb ik mijn schouder gebroken met snowboarden. Zo'n drie weekjes geleden zijn alle schroeven en een plaatje er weer uitgehaald. En dat terwijl ik altijd zo sterk als een olifant was.. dus ja, ik geloof daar wel in :)
Cianna - Zaterdag 13 september 2014 15:57
Uhm, ik heb toevallig vorige maand mijn scheen- en kuitbeen gebroken.
M1990 - Dinsdag 16 september 2014 00:08
Ik heb echt al heel lang ondergewicht(+/-18 jaar), maar ik heb nog nooit wat gebroken gehad.