Met je problemen op Social Media

 

Op Instagram kwam ik de afgelopen dagen onder #EndTheStigma verschillende collages tegen van veelal jonge vrouwen. In de collages zag ik meestal een foto van de persoon zelf, omringd met verschillende afbeeldingen met teksten over psychische stoornissen, zoals 'Ik heb een eetstoornis,' 'ik ben gepest' of 'medicijnen hebben mijn leven gered.' Ik vroeg me af waar deze afbeeldingen precies vandaan kwamen en zocht er meer informatie over op. Het bleek te gaan om een campagne om psychische problemen en onzichtbare aandoeningen bespreekbaar te maken.


Bron

De 28-jarige Kat Selwyn Layton uit de Verenigde Staten is namelijk kort geleden gestart met het maken van de afbeeldingen. Zelf werd Layton op haar 19e gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Ze worstelde lange tijd met alle stigma's waar ze hierdoor mee te maken kreeg en vond het daarom belangrijk om iets bij te dragen aan het verminderen van die stigma's en de schaamte rondom psychische problemen en andere onzichtbare aandoeningen.

Layton maakte op 30 december daarom een handjevol afbeeldingen waarmee mensen die kampen met psychische problemen zich konden uiten. Ze verspreidde die op Twitter, Facebook en Instagram in de hoop anderen het gevoel te geven dat zij niet alleen zijn. Ook hoopt ze dat de afbeeldingen zorgen voor een gesprek en dat het helpt om psychische stoornissen en andere onzichtbare aandoeningen bespreekbaar te maken.

In eerste instantie was Layton's verwachting dat anderen de afbeeldingen misschien zouden gebruiken als profielfoto of dat de afbeeldingen simpelweg een paar keer gedeeld zouden worden. Dat laatste gebeurde zeker, inmiddels zijn de afbeeldingen namelijk al meer dan 37.000 keer gedeeld. Ook is er een aparte Facebook-pagina aangemaakt, waar mensen afbeeldingen kunnen downloaden die passen bij hun situatie. De pagina had binnen een paar dagen al meer dan 15.000 likes.

Zoals ik in de inleiding al zei, maken veel mensen collages met behulp van de afbeeldingen en een persoonlijke foto. Op Instagram zijn er inmiddels duizenden te vinden. Hieronder zie je er een aantal, die te vinden zijn onder #EndTheStigma, #1in5 en #YouAreNotAlone. Mocht je zelf ook zo'n collage willen maken, dan kun je simpelweg een aantal afbeeldingen van de Facebookpagina halen en hier met een app iets van maken dat bij jou past.

I felt like i needed to do this.. #bpd #anxiety #mentalhealth #endthestigma #youarenotalone

Een foto die is geplaatst door Chloe Bostwick (@xokillerkittyxo) op

#endthestigma #1in5 #youarenotalone 💪💗

Een foto die is geplaatst door Libby (@libby.adams) op

I want to participate in the "End The Stigma" project (look for it on Facebook). #endthestigma #1in5 #youarenotalone

Een foto die is geplaatst door Raphaelle Roux (@glasmond) op

Will never be ashamed of my mental health, only proud of how far I've come 👊💪 #endthestigma #1in5 #youarenotalone

Een foto die is geplaatst door Bethan👑 (@bethan_new) op

💪🏼#endthestigma #youarenotalone #endthestigmaofmentalillness

Een foto die is geplaatst door Sara Olaussen (@sarakastisk) op

Wat vind jij van deze campagne?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

charlie_vs_ana - Donderdag 5 januari 2017 19:08
Ik vind dit een goeie actie. Ik heb zelf ook al een collage gemaakt op mijn instagram recovery account (charlie_vs_ana). Het helpt me om open te zijn over mijn toestand en om mensen aan te moedigen om hun verhaal te doen. Om het op mijn persoonlijk profiel of op facebook te plaatsen gaat me iets te ver, dat vind ik nog te moeilijk, maar ik heb veel respect voor iedereen die dit wel doet.
Anoniempje - Donderdag 5 januari 2017 19:27
Ik ben er niet voor, volg het ook bewust niet.
Pien - Donderdag 5 januari 2017 20:26
Hoe kan je dat maken? :)
Henna - Donderdag 5 januari 2017 21:43
Echt niet onaardig bedoeld, maar het valt me op hoeveel diagnoses mensen hebben. Heb wel eens een filmpje gezien over DSM em hoe snel mensen een 'stempel' krijgen. Ik vraag me wel eens af hoe het zou zijn zonder 'naampjes'.
Zelf heb ik ook 2 diagnoses gehad (die nu weg zijn), en ik denk dat dit ook soms wel eens een soort aangeleerde hulpeloosheid tot gevolg had.
Volgens mij zijn er ook studies over geweeest onlangs.. zou hier wel eens een artikel over willen zien eigenlijk
Henna - Donderdag 5 januari 2017 21:46
Btw: niet dat ik denk dat iedereen zich aanstelt oid uiteraard. Ik hoop dat jullie dat begrijpem :).
Birdy - Donderdag 5 januari 2017 22:03
@ henna: het valt mij juist op hoeveel mensen zichzelf diagnosticeren... Dat zal ook wel meespelen.
Mandy - Donderdag 5 januari 2017 22:07
Psychologen hebben beroepsgeheim en vechten voor de privacy van cliënten. Met name omdat verzekeraars steeds meer inmenging willen en informatie. En dit is hoeveel waarde sommige mensen hechten aan hun medische info. Gewoon lukraak zonder enig doel (je medische info inzetten als ervaringsdeskundige is een compleet ander verhaal....voor de duidelijkheid) op het internet zetten.
Iemand - Donderdag 5 januari 2017 23:34
Voor mij komt het een beetje over als 'wie heeft er de meeste diagnoses'... sorry :-(
Mxxx - Donderdag 5 januari 2017 23:55
Het voelt een beetje als een wedstrijd en juist een verkeerde manier om je 'eigenheid' te creeeren. Je bent niet je stoornis en door dit idee krijg ik juist het idee dat mensen het tegenovergestelde denken... het in je profielfoto zetten lijkt voor mij namelijk bij het tot je identiteit rekenen.. waarom gebruik je dan niet de positieve dingen van bepaalde stoornissen? Ik heb doorzettingsvermogen, ik hou van ordening, ik reageer snel..

Nee ik zou mezelf zo iig dus niet willen profileren ;) voelt ook als een manier om te laten zien dat je echt anders bent dan anderen.. voor mij dan..
Nadine - Donderdag 5 januari 2017 23:58
Het gevaar hier van vind ik het volgende:

Het is NIET:

Omdat ik ADD heb, kan ik mij concentreren
Omdat ik borderline heb, heb ik stemmingswisseling
Omdat ik dyscalculie heb, kan ik niet rekenen

Maar de reden dat je een 'etiket' hebt gekregen, is voor het ontvangen van de juiste hulp, het is een medische term. Niet iets waar je je bij neer moet leggen. En het is andersom.

Omdat jij je slecht kan concentreren, heb jij het label ADD gekregen
Omdat jij stemmingswisselingen hebt, voldoe je aan een kenmerken van borderline
Omdat jij rekenen lastig vindt, wordt dit omschreven als dyscalculie.

Het is puur voor hulp!! Het zegt niks over wie jij bent.
Nadine - Vrijdag 6 januari 2017 00:00
Kan ik mij slecht concentreren*
Birdy - Vrijdag 6 januari 2017 01:22
Nog even @henna: wat ook veel gebeurt en best slecht is, is dat de verzekering pas een behandeling vergoedt op het moment dat er een diagnose gesteld wordt. Er wordt dan soms een diagnose gesteld omdat clienten anders geen vergoede behandeling kunnen krijgen terwijl er wel degelijk lijdensdruk is. Sterker nog: als je sommige problemen niet op tijd aanpakt, kan het erger worden en is de client nog verder van huis. Ik ben zelf psycholoog en zie ook om me heen dat dit ook kan bijdragen aan het overdiagnosticering...
Birdy - Vrijdag 6 januari 2017 01:24
* het overdiagnosticeren, bedoel ik. Het is laat ;)
hummingbirdie. - Vrijdag 6 januari 2017 07:54
there's more than meets the eye.
laat dat maar weer duidelijk zijn.
Erna - Vrijdag 6 januari 2017 11:51
Ik vind het wel een goed iets toch.Om het je niet alleen te hoeven voelen.
Maar ik begrijp niet goed hoe dit helpen kan. Je weet toch al dat je niet de enige bent en er zijn al zo veel hulpsites en forums voor alle soorten en maten problemen.
M. - Vrijdag 6 januari 2017 18:35
Ik zou geloof ik liever zien dat er aandacht is voor de gevoelens achter al die labels. En dat het beeld genuanceerder zou zijn. Een label zegt niets. Hoe ga je ermee om? Waar loop je tegenaan? Wat zijn je valkuilen, wat is je grootste kracht? Hoe deal je ermee? Wat heb je er al van geleerd? Waarin wil je nog groeien? Allemaal interessanter dan de diagnose, want dat zegt niets over jou.
Hummingbirdie. - Vrijdag 6 januari 2017 19:57
Eens met M.
Henna - Vrijdag 6 januari 2017 21:58
Ja, precies dat, @M.
Anne - Zaterdag 7 januari 2017 10:50
Het hele punt is het stigma rondom het hebben van psychische problemen aanvechten en hier in de berichtjes kan je precies zien waarom dat nodig is.
Niemand ziet het hebben van zoveel mogelijk 'labeltjes' als het winnen van een wedstrijd, ze komen uit voor de dingen die hun leven moeilijk maken.

Ik heb boulimia, ik had morbide obesitas, ik ben gepest, ik heb chronische depressie, ik heb agorafobie, ik heb trauma's EN ik ben herstellende. Dat is allemaal echt waar en maakt mijn leven nog altijd een uitdaging, dat mag best benoemd worden. Dus zeker: #Endthestigma. Probeer nooit andermans struggles te ondermijnen of ze het zwijgen op te leggen.
K - Zaterdag 7 januari 2017 21:12
De doelstelling erachter vind ik mooi, maar ik denk dat dit JUIST bijdraagt aan het "in hokjes stoppen" het "wie heeft de meeste diagnoses" etc.
Ik had het beter gevonden als ze het zonder diagnoses hadden gedaan, maar met hetzelfde idee. Zoals dat programma 'over de streep' toen, Meer als in "ik word bang in grote groepen mensen" "ik vind mezelf te dik" (met of zonder eetstoornis) "ik voel me vaak eenzaam" etc. Dat creeert ook meer een band onder mensen denk ik, diagnose of niet...
Rachna - Zaterdag 7 januari 2017 21:22
Mooi!
Erna - Zondag 8 januari 2017 08:13
Is het nu de bedoeling stigmas naar buiten toe te verbreken of onder de mensen met problemen zelf?
Erin - Zondag 8 januari 2017 10:51
Belachelijk om zo te koop te lopen met diagnoses. Je hoeft je er ook niet voor te schamen, maar dit is wel een beetje het andere uiterste.