Kleurboeken voor volwassenen

 

Kleurboeken voor volwassenen liggen volop in de winkels. Er komt steeds weer een nieuwe editie uit met prachtige platen en designs. Ware kunstwerken komen soms voorbij op internet via blogs en social media. Kleuren is helemaal niet meer alleen iets voor kinderen, maar waarom is dit zo'n trend? Dat heeft niet alleen te maken met het plezier dat veel volwassenen eruit halen, maar ook met de vermindering van stress en angst.

Volgens de Mental Health Foundation zou 59% procent van de volwassenen vandaag de dag meer stress ervaren dan dat ze deden vijf jaar geleden. Het is dus geen wonder dat volwassenen druk op zoek zijn naar manieren om die stress te verlagen. Maar is een kleurboek dan echt de oplossing?

book

Johanna Basford

Al eerder schreef ik blogs over mindfulness en hoe je dit toe kunt passen in je dagelijks leven. ‘'Kleuren in een kleurboek zou een goede manier zijn om jezelf een introductie te geven met mindfulness'', zegt Tiddy Rowan in HuffPost UK Lifestyle. Zij is auteur van The Little Book Of Mindfulness en Colour Yourself Calm.

‘'Je raakt zo in de ban van kleuren, het is een buitengewone activiteit. Als je naar een kind kijkt, zie je hoe ze worden overgenomen door de activiteit.'' Tiddy gelooft erin dat kleuren een toegankelijkere manier is voor gestreste volwassenen om met mindfulness bezig te zijn. ‘'Als je uren over iets piekert, helpt het soms om even iets anders te gaan doen. Je komt dan later ineens met de oplossing of het antwoord. Kleuren kan precies op die manier werken. Het kan je geest even opschonen.''

Cynthia Riviere heeft een Facebookgroep op gericht op Facebook met meer dan 1.000 volwassenen die graag kleuren in kleurboeken. Ze wisselen foto's uit van nieuwe ingekleurde tekeningen en geven elkaar tips over nieuwe mooie kleurboeken. Het is een echte trend geworden onder sommige volwassenen. Cynthia vertelt in The Telegraph: ‘'Ik realiseerde me dat kleuren mijn hoofdpijn verminderde. Ik concentreerde me tijdens het kleuren, mijn ademhaling werd langzamer en ik werd kalmer.'' 

Co-illustrator van The Creative Therapy Colouring Book, Richard Merritt zegt dat de interesse in dit soort simpele mindfull activiteiten groeit door de ontevredenheid die we soms ervaren in deze moderne wereld. ‘'We worden constant gebombardeerd met technologie; Apps die je kunt downloaden binnen een paar seconden op je telefoon en het is soms gewoon teveel om dat allemaal te kunnen verwerken. Kleuren geeft ons de mogelijkheid om terug te gaan naar een rustigere plek. Ik denk dat mensen dat nodig hebben en die mogelijkheid op prijs stellen.''

‘'We zoeken contact met elkaar via social media, maar dat geeft niet dezelfde voldoening. We maken vandaag de dag contact met elkaar via beeldschermen. Mindfulness moedigt ons aan om weer in het nu te leven en contact te maken met de wereld om ons heen. Als je simpele manieren gebruikt, kun je direct al beginnen met mindfulness. Het vereist geen studie, ervaring of toewijding.'' zegt Tiddy.

‘'Het interessante aan mindfulness is dat het geen loyaliteit heeft aan spirituele of religieuze overtuigingen. Het gaat over jezelf en het ‘nu'. Ik denk dat dat misschien wel de sleutel is tot de populariteit van de kleurboeken voor volwassenen in deze drukke wereld.''

Hier onder vind je wat mooie kleurboeken die te bestellen zijn via Bol.com

Kleurboek voor volwassenen

kleurboek

creatief kleurboek voor volwassenen

kleurboek voor volwassenen

Johanna Basford heeft echt prachtige kleurboeken voor volwassenen. Nog niet ingekleurd vind ik de platen al mooi. Ik kwam haar werk tegen via Facebook en zou ooit nog wel eens zo'n boek willen hebben. Bekijk ook haar website eens. 

johanna basford

Wat vind jij van kleurboeken voor volwassenen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janniekex - Woensdag 15 oktober 2014 13:08
Ik heb ook een kleurboek voor volwassenen het is echt super leuk!!!
Anne-Maria - Woensdag 15 oktober 2014 13:15
Heerlijk is dat, kleuren. Ik zag laatst ook een 'kleur-agenda' bij de V&D. :)
Maanmeisje - Woensdag 15 oktober 2014 13:23
Leuk!
bibi - Woensdag 15 oktober 2014 13:28
Leuk!!! Ik ga er 1 bestellen!!!
Toon - Woensdag 15 oktober 2014 13:29
Bij de action hele mooi voor maar 99 cent!
Katja - Woensdag 15 oktober 2014 13:39
Bij de deeltijdbehandeling die ik volg kleuren veel meiden in een kleurboek voor volwassenen, waaronder ik. Ik vind het leuk om te doen!
twirler94 - Woensdag 15 oktober 2014 14:16
Ik heb er ook 1 , heerlijk even nergens aan denken, werkt heel rustgevend voor mij!
Ik - Woensdag 15 oktober 2014 15:01
Geweldig heb een hele lading van dit soort kleurboeken geweldig
Laura - Woensdag 15 oktober 2014 15:09
Ik vind het leuk!

Bij de Action heb je goedkope mandela kleurboeken :).
Laura - Woensdag 15 oktober 2014 15:09
Mandala.. dus.
mamvan3 - Woensdag 15 oktober 2014 15:29
ik heb er ook een aantal. Ik ben ook lid van 2 grote groepen op facebook. Nadeel daarvan is dat het gelijk weer heel prestatiegericht wordt. Mensen die neerzetten heel onzeker te zijn over hun tekening, ze hem maar gelijk weg moeten gooien of mensen die pronken met de prachtigste dingen. Ook veel concurrentie in materiaal. De een heeft nog duurdere kleurdoos dan de ander.

maar verder..... kleuren is heerlijk!
Stella - Woensdag 15 oktober 2014 15:45
Ik heb ook een aantal kleurboeken voor volwassenen. Jammer alleen dat de meeste kleurboeken van die suffe platen hebben: die bloemetjes- en paisleyprints heb ik nu wel weer gezien.
Ano - Woensdag 15 oktober 2014 15:46
Ja! Enkele maanden geleden begon ik met kleurplaten zoeken op internet, toen kon je nog geen (of heel moeilijk) kleurboeken voor volwassenen vinden, ondertussen ben ik echt dol op kleuren en heb ook al meerdere boeken zelf hahaha
Ano - Woensdag 15 oktober 2014 15:46
Ja! Enkele maanden geleden begon ik met kleurplaten zoeken op internet, toen kon je nog geen (of heel moeilijk) kleurboeken voor volwassenen vinden, ondertussen ben ik echt dol op kleuren en heb ook al meerdere boeken zelf hahaha
marloes - Woensdag 15 oktober 2014 16:08
toevallig het er net met collega`s over gehad. Het lijkt mij ook best ontspannend omdat zo soms eens te doen. Ik was al van plan om er een te gaan bestellen :)
Lara - Woensdag 15 oktober 2014 16:08
Leuk! Ik doe dit zelf al een jaar, mensen die het toen stom vonden vinden het nu ineens wel leuk omdat het een hype is? Er zijn pas wel weer hele leuke boeken uitgekomen.
TIP: Kijk eens op buitenlandse site's, staan dezelfde boeken maar dan goedkoper ;)
c - Woensdag 15 oktober 2014 16:16
Ik vind ze eerlijk geaegt wat te druk
S. - Woensdag 15 oktober 2014 16:33
Sorry echt niets voor mij. Ik vind kleuren vreselijk. Laat mij dan maar zelf een tekening maken. Maar ik snap wel dat anderen het ontspannen vinden.
Kim300808 - Woensdag 15 oktober 2014 16:47
Een voor mij helpend citaat:
"We zoeken contact met elkaar via social media, maar dat geeft niet dezelfde voldoening. We maken vandaag de dag contact met elkaar via beeldschermen. Mindfulness moedigt ons aan om weer in het nu te leven en contact te maken met de wereld om ons heen."
Kim300808 - Woensdag 15 oktober 2014 16:48
Enne... kun je niet gewoon afdrukken van google? ;)
Lillie - Woensdag 15 oktober 2014 16:55
oh heerlijk dit! maar wel een priegelwerkje. ik zou mijn perfectionisme niet kunnen onderdrukken
S2 - Woensdag 15 oktober 2014 19:08
Ja! Nooit gedacht dat ik het wat zou vinden, maar het is echt ontspannend.

(Jaren terug tijdens therapie al, trouwens, maar toen kon ik alleen maar kinderkleurboeken vinden... saai.)
Anke - Woensdag 15 oktober 2014 19:37
Ik heb drie van deze dingen en god, wat kalmeert het me. Zalig!
Iris - Woensdag 15 oktober 2014 20:40
Ik vind de volwassen kleurboeken heel leuk - wij hebben er ook eentje thuis. Maar ik moet zeggen ik heb ook een kinderkleurboek thuis en dat bevalt ook goed!
liesje1993 - Woensdag 15 oktober 2014 21:25
lijkt me ook super om te doen!
heb hem op me verlanglijstje gezet voor mn verjaardag
jo3101 - Woensdag 15 oktober 2014 21:43
Heerlijk is dat kleuren daarvan kom ik altijd helemaal tot rust.
Jansje - Woensdag 15 oktober 2014 22:27
Ik ben er sinds kort mee begonnen, en ik vind zo af en toe heerlijk! Gewoon binnen de lijntjes kleuren en niet hoeven nadenken....Als ik te moe ben om iets anders te doen, lukt kleuren meestal nog wel.
Er is ook een nieuwe kleuragenda 2015. Die ga ik op mijn verlanglijstje zetten!
struggle4life - Donderdag 16 oktober 2014 02:15
Te grappig.dacht dat ik de enige was.
Cristina6 - Donderdag 16 oktober 2014 12:35
Ik heb die ook net zien liggen in de winkels, maar ik kleur persoonlijk niet zo graag 'gewoon om te kleuren', ik schrijf of lees dan liever ;-) Maar vond ik eigenlijk wel al een tof idee om zoiets uit te brengen voor volwassenen die graag kleuren.
Nicki - Donderdag 16 oktober 2014 16:23
echt heeerlijk voor de rust. Heb er ook een en ben er helemaal verslaafd aan
ce - Zondag 19 oktober 2014 00:47
Ik doe het eigenlijk al jaren... En vooral wanneer niks anders nog echt helpt om rustiger te worden en of me nergens echt meer op kan concentreren, dan is kleuren in een simpele of juist erg drukke kleurplaat een uitkomst.