Je lichaam en seks na misbruik

 

In haar tienerjaren is Pavan Amara seksueel misbruikt. De nu 27 jarige vrouw miste de ondersteuning die zij na de verkrachting nodig had op langere termijn. Inmiddels heeft zij het My Body Back project opgezet om andere slachtoffers te kunnen ondersteunen. De workshops die gegeven worden zijn bedoeld om er voor te zorgen dat slachtoffers van seksueel misbruik leren om weer te kunnen genieten van seks. Het is begonnen in het Verenigd Koninkrijk maar wellicht wordt het uitgebreid naar de Verenigde Staten.

Pavan vertelt dat ze zo getraumatiseerd was na de verkrachting, dat ze niet eens in de spiegel kon kijken of foto's maakte van zichzelf. Ze geeft aan dat dit vooral ook een praktisch probleem was. Hoe kon zij zich fatsoenlijk aankleden of opmaken als zij niet in de spiegel keek? Dit was ongeveer 2 a 3 jaar na het misbruik en er was geen steun of hulp voor haar. Na de verkrachting is zij naar een crisiscentrum gegaan voor seksueel misbruik. Hier heeft ze veel emotionele ondersteuning gevonden maar dat was voor de korte termijn en niet voor de langdurige gevolgen.

my body back

Op google zocht ze op: "Verkrachting, lichaamsbeeld, kan niet naar de dokter" en er waren geen resultaten te vinden. Ze dacht dat het abnormaal was, dat ze de enige was, maar nadat zij sprak met andere slachtoffers kwam zij er achter dat heel veel anderen hetzelfde voelden.

My Body Back
Pavan, die komt uit Noord-London, heeft het project opgezet met de naam: "My Body Back". Ze houdt maandelijkse bijeenkomsten in een seksshop in Shoreditch om vrouwen te helpen de verbinding met hun lichaam weer te vinden. Ook heeft de leerling-verpleegkundige Cafe V (van vagina) gelanceerd. Samen met klinieken bieden zij uitstrijkjes en SOA-testen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ze zegt dat het belangrijk is dat vrouwen weer voelen dat zij zichzelf zijn en dat het hun lichaam is nadat iemand anders seks als wapen tegen hen heeft gebruikt.

Ook geeft ze aan dat niet alles heel beladen en emotioneel is maar dat er ook gelachen wordt. Ze praten met elkaar en ze drinken ook koffie samen. Het is belangrijk dat de vrouwen zich weer richten op hun eigen lichamelijke sensaties. Tijdens de workshops in de sexshop wordt ook huiswerk meegegeven. Zo moeten de vrouwen bijvoorbeeld tijdens het douchen bewust voelen hoe de druppels water op hun huid vallen.

Voordat Pavan met het project begon, sprak zij met 30 vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Ze kwam erachter dat sommige vrouwen zo gespannen waren dat zij een black-out kregen of overgaven tijdens de seks. Ook jaren na de verkrachting. Pavan herinnert zich dat zij na het misbruik ermee worstelde om in overvolle ruimtes te zijn met veel mensen. Ze was bang voor de momenten dat iemand die zij niet kende haar schouder even aanraakten of haar bij haar arm grepen om bijvoorbeeld te zeggen dat ze iets had laten vallen.

hartjes

Pavan werd door de gebeurtenis dunner dan ze ooit was geweest en weer had zij het gevoel dat ze de enige was die hier doorheen ging. Ze denkt nu dat meer vrouwen doktersafspraken vermeden. Ze zegt dat verkrachting altijd de schuld is van de verkrachter. Dus waarom zouden deze vrouwen niet in staat zijn toegang te krijgen tot de essentiële diensten en zorg die zij verdienen? Ze hadden niet het gevoel dat ze hun eigen lichaam weer in handen hadden en wilden niet naar de dokter omdat dit een situatie is waarin iemand anders fysiek de controle heeft. Pavan sprak met de vrouwen om er achter te komen wat zij wilden en waar zij behoefte aan zouden hebben bij een kliniek. Velen gaven aan dat zij eerst een gesprek wilden hebben zodat zij konden aangeven wat ze wel en niet fijn zouden vinden en waar zij niet aangeraakt wilden worden

Een vrouw vertelde bijvoorbeeld dat zij bijvoorbeeld niet aan de binnenkant van haar knieën aangeraakt wilde worden omdat dit gerelateerd was aan het seksueel misbruik. Vrouwen worden ook aangemoedigd om iets mee te nemen van huis wat hen helpt om te ontspannen.

Uitbreiding..
Cafe V wordt nu opgericht in steden in het Verenigd Koninkrijk en het team van My Body Back is op het moment aan het kijken naar mogelijkheden om de workshops ook in de Verenigde Staten te gaan geven.

hartjes

Notes of Love ♥
In maart heeft Pavan weer een project opgezet met de naam Notes of Love. Eigenlijk zegt het het al...het is een support project waarbij vreemden brieven kunnen schrijven naar slachtoffers van seksueel misbruik. Notes of Love loopt nu op universiteiten in het Verenigd Koninkrijk waarbij studenten in de rij stonden om hartverwarmende berichten te sturen naar andere vrouwen. De hartvormige berichten worden opgehangen in crisis en forensische test centra. Pavan zegt dat het heel makkelijk is om de schuld naar je toe te trekken en te denken dat seksueel misbruik je eigen schuld is. Het idee van Notes of Love is dat vrouwen zich verbonden en gesteund voelen.

Het feit dat mensen in de rij stonden om de slachtoffers te steunen, laat Pavan zien hoe geweldig het zou zijn als elke vrouw die slachtoffer is geworden van seksueel misbruik kan zien dat er mensen zijn die hen willen ondersteunen.

Wil je meer lezen over het My Body Back project? Lees het dan hier.

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Donderdag 3 september 2015 19:36
wat een mooi project :)
Libelle - Maandag 7 september 2015 00:49
bestond dit maar bij ons...