Invloed van Facebook op je humeur

 

Het bekijken van je Facebook timeline kan je niet altijd een even positieve stemming bezorgen. Soms zie je nare berichten van anderen of word je jaloers door foto's van ‘vrienden' die je voorbij ziet komen terwijl je de berichten van de afgelopen paar uur door-scrollt. Social media heeft niet altijd een helpende invloed op je humeur, maar toch kan het ook juist iets goeds voor je betekenen.

Onderzoek aan het Cronell, de Universiteit van Californië en Facebook wijst uit dat berichten met een emotionele uitdrukking die geplaatst worden via social media netwerken zoals Facebook, invloed hebben op de stemming van anderen. De onderzoekers hebben tijdens dit onderzoek geen echte Facebookberichten kunnen zien in verband met het privacybeleid van Facebook. Wel was er de mogelijkheid om positieve en negatieve woorden te tellen in meer dan 3 miljoen berichten met totaal 122 miljoen woorden.

negatief

De onderzoekers hebben dit onderzocht onder 689.003 mensen die gebruik maken van Facebook. Bij de ene groep werden minder negatieve berichten toegelaten op hun timeline, terwijl bij de andere groep juist minder positieve berichten voorbij kwamen. De groep waarbij er meer positieve berichten voorbij kwamen, postte zelf ook positievere berichten op Facebook. Andersom gebeurde hetzelfde. Er was een duidelijk verschil merkbaar.

In de 122 miljoen woorden die werden onderzocht, vonden de onderzoekers ruim 4 miljoen positieve en 1,8 miljoen negatieve woorden terug. Ook was zichtbaar dat mensen die algemene, minder emotioneel geladen berichten voorbij zagen komen, zichzelf ook minder gingen uitdrukken in berichten op social media. 

facebook

‘'Deze observatie en het feit dat mensen meer positief reageren als ze positieve berichten zien, haalt een andere theorie over social media en de invloed hiervan op mensen onderuit. Er werd eerder gezegd dat positieve berichten anderen juist een rotgevoel zouden geven. Het heeft juist een positieve invloed op mensen om positieve berichten van anderen voorbij te zien komen op hun timeline, meer dan dat dit een negatieve invloed heeft.'' Zegt professor aan de Cornell Universiteit, Jeff Hancock.

Hancock is van plan om ook onderzoek te doen naar de invloed van negatieve en positieve reacties op Facebookberichten en artikelen. De bevindingen van dit soort onderzoeken hebben volgens hem een grote invloed op de geestelijke gezondheid. ‘'Online boodschappen beïnvloeden onze beleving van emoties, wat invloed zou kunnen hebben op ons gedrag. ‘' zegt Hancock.

Een aantal vriendinnen van mij hebben geen Facebook of zijn er niet heel actief mee bezig. Op zich geen probleem, maar een vriendin van mij vertelde laatst dat zij geen Facebook meer had omdat ze zich rot voelde wanneer ze al die mooie foto's van anderen voorbij zag komen. Mensen plaatsen vaak alleen hun allermooiste foto's of berichten over dingen die ze in positieve zin hebben meegemaakt. Leuk om te lezen, maar soms kun je je er zelf minder door gaan voelen.

Zelf heb ik daar eigenlijk geen last meer van, maar herken ik dit wel van jaren geleden. Er was toen Hyves en Myspace. Als ik mij onzeker voelde, vond ik het lastig om mooie foto's van andere meisjes te zien. Tegenwoordig merk ik eigenlijk dat ik het leuk vindt om mooie, vrolijke berichtjes en foto's voorbij te zien komen. Ik vind het leuk voor anderen, kom op ideeen of word er blij van.

thee

Zelf heb ik bewust een mapje met foto's dat ik ‘Life I love' heb genoemd op mijn Facebookaccount. Hierin verzamel ik foto's van mooie momenten in mijn leven. Kleine en grote dingen waar ik van geniet. Stiekem hoop ik daarmee dat anderen ook die kleine dingen gaan zien in hun leven, niet dat ik hen jaloers maak of een rotgevoel geef. 

Ik denk dat het realistisch is om goed te onthouden dat ook dat ene hele knappe meisje zich wel eens flink rot voelt, nare dingen meemaakt of huilt. Zij heeft ook minpunten, ook al zie je die op haar Facebookpagina niet terug. En ook die persoon met al die foto's van prachtige reizen heeft wel eens een rotdag. Dat hoeven ze niet per se op social media te posten. Je kunt deze gedachte wel zelf in je achterhoofd houden wanneer je onzeker wordt van berichten op social media, zodat je alles een beetje kunt relativeren.

Positief en negatief zijn op Facebook kan dus heel aanstekelijk werken en daarom denk ik dat het heel belangrijk is na te denken over wat je op jouw timeline plaatst. Ik denk dat je veel mensen kunt inspireren door kleine mooie dingetjes te beschrijven of te laten zien op jouw eigen timeline. Positieve woorden, links, liedjes en plaatjes kunnen anderen helpen ook positief te denken of opvrolijken. Social media is daarom een goed middel om anderen iets moois mee te geven. 

Heeft social media een positieve of negatieve invloed op jou?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ananiempje - Dinsdag 17 juni 2014 16:14
Daarom heb ik ook mijn facebook verwijderd.
Weg van dat altijd 24/7 beschikbaar zijn.
Heerlijk.
Eindelijk rust.
Rox - Dinsdag 17 juni 2014 16:38
Soms zit ik er over te twijfelen om mjjn facebook account te verwijderen. Vooral omdat ik dan negatieve dingen zie. En daar ga ij me dan heel erg rot omvoelen omdtavik een heel groot inlevings vermogen heb..
I. - Dinsdag 17 juni 2014 17:02
Ik kreeg echt een rotgevoel van Facebook. Al helemaal in m'n ''dip'' periode.
Als ik op vrijdagavond niks te doen had, zag ik dat al mijn facebookvrienden het gezellig hadden. Als bij mij alles fout leek te gaan zag je alleen maar successen van anderen. En ik betrapte mezelf er op dat ik zelf er keihard aan meedeed. Alleen de positieve/leuke/succesvolle dingen posten. De állermooiste foto's plaatsen. (en die foto maken kostte ook al een uur). Heel veel mensen doen zich daar beter voor dan dat werkelijk is.

Dus toen heb ik het verwijderd. In het begin had ik telkens de neiging om Facebook in de URL balk te tikken, maar na een paar weken niet meer en miste ik het nieteens.

Heerlijk :)
S. - Dinsdag 17 juni 2014 17:14
Nee, want ik doe nauwelijks iets met social media (het is me ook een raadsel waarom ik nog FB heb).
vonD - Dinsdag 17 juni 2014 17:55
'In de 122 woorden die werden onderzocht, vonden de onderzoekers ruim 4 miljoen positieve en 1,8 miljoen negatieve woorden terug.'

Toch knap dat er 5,8 miljoen woorden te tellen zijn in 122 woorden ;)

Verder kan ik ook positief worden aangestoken ja :)
Net zo goed als negatief ;p
N - Dinsdag 17 juni 2014 18:16
Ik herken dat ik inderdaad positief wordt van motiverende, inspirerende, mooie of vrolijke plaatjes en tekstjes. Daarom vind ik het ook zo leuk om proud2bme op instagram te volgen en de plogs te lezen.
Het vrolijkt mij juist op en geeft me motivatie, maar dit komt dan wel vooral door de plaatjes van proud, voor de rest volg ik ook niet zoveel.
Flower - Dinsdag 17 juni 2014 18:56
Ja het geeft invloed op mijn humeur, dus daarom zit ik er niet op. Ik snap eigenlijk ook niet zo goed waarom iemand zijn 'leven' op internet wil zetten, aan mensen vertellen is veel leuker dan het in een berichtje typen, maar das mijn mening :D
Ingrid - Dinsdag 17 juni 2014 21:55
Facebook weggedaan en ervaar er rust door, het is niks voor mij dat altijd "aanwezig" zijn en in contact. Laat mij maar lekker wieberen zo.
*Esther* - Donderdag 19 juni 2014 20:54
Als ik positieve reacties zie op facebook, word ik daar blij van. Van negatieve berichten word ik wel eens chagerijnig, omdat ik vind dat ik die negatieve dingen niet van iedereen hoef te weten.