Hoe vrouwen zichzelf beschermen

 

Gemiddeld wordt 1 op de 4 vrouwen een keer in haar leven op enige wijze seksueel misbruikt. Taylor Yocom, studente aan de Universiteit of Iowa, kwam na een reeks van aanrandingen in haar omgeving op het idee om met medestudenten te gaan praten over wat vrouwen eigenlijk doen om zichzelf te beschermen. Veel jonge vrouwen lieten zien welke 'wapens' zij dagelijks bij zich dragen om zich veiliger te voelen op straat en om zich te kunnen verdedigen als dat nodig is.


Bron

De vrouwen waren onderling niet verbaasd dat ze bijvoorbeeld allemaal pepperspray bij zich droegen of een fluitje in hun tas hadden zitten. De mannen waren echter behoorlijk geschokt. Zij hadden geen idee dat vrouwen zich zo onveilig voelen dat dit nodig is.

Taylor kwam naar aanleiding van deze gesprekken op het idee om de fotoserie 'Guarded' te maken van de vrouwen die hun wapens vasthouden om zichzelf te beschermen tegen gevaarlijke mannen. Op haar website beschrijft ze de wapens als de belichaming van de realiteit waar vrouwen elke dag mee te hebben: ''we moeten altijd op onze hoede zijn in de huidige 'rape culture'.''

Yocom hoopt door middel van deze fotoserie duidelijk te maken dat het hier niet alleen maar gaat om statistieken maar om echte mensen die hier dagelijks mee te maken hebben. ''Ik wil dat dit laat zien hoe vrouwen omgaan met opmerkingen als 'ze vroeg erom' of 'ze had teveel gedronken'.''

Als ik de fotoserie kijk, ervaar ik gemengde gevoelens. Ik zie krachtige vrouwen die blijkbaar hebben nagedacht over hoe ze zichzelf kunnen beschermen op straat. Dat is alleen maar goed en heel verstandig. Tegelijkertijd maakt het me verdrietig. Dat we leven in een maatschappij waarin het blijkbaar nodig is om jezelf zo te moeten beschermen en vrouwen zich zo onveilig voelen, is een treurige ontwikkeling. Als we vrouwen leren hoe ze zichzelf moeten verdedigen, zijn we naar mijn idee aan het verkeerde adres.


Bron

Desalniettemin weet ik uit ervaring ook dat het, als is het maar voor je eigen gevoel, prettig kan zijn om iets bij je te hebben om jezelf, indien nodig, mee te kunnen verdedigen. Dit kunnen bijvoorbeeld sleutels zijn, maar het kan ook al helpen om te doen of je met iemand aan het bellen bent als je ergens alleen loopt of fietst.

Wat vind jij van deze fotoserie? 

Bron: huffingtonpost.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Birdy - Dinsdag 12 mei 2015 17:40
Dit is zo herkenbaer en actueel! Ik woon in een grote stad in een (laat ik het netjes zeggen) multiculturele buurt en als het warm buiten is zoals gisteren, ben ik me heel erg bewust van wat ik aan heb. Gisteren had ik een lange jurk tot aan de grond, met blote armen. Behoorlijk bedekt dus. Resultaat van die ene dag: door een man bij mijn kont gepakt, door een vies mannetje in het park openlijk en intimiderend bekeken/begluurd, en nog nageroepen/vieze opmerkingen van een groepje mannen. Ik word er knettergek van en zet me ook echt 'schrap' als ik de straat op ga, vooral met warm weer als ik geen jas draag. Soms roep ik iets als 'bek houden', maar wat ik dan naar mijn kop geslingerd krijg is nog erger, dus zeg ik maar niks meer.
Ik heb ook altijd die sleutelbos 's avonds als ik lopend ben, en weet van anderen dat ze altijd flatjes meenemen voor als ze na het uitgaan naar huis gaan, omdat je niet goed kan weg kan rennen op hakken.
Echt idioot dat dat nodig is. Ik voel me ook altijd zo machteloos tegenover die viespeuken want ik weet niet hoe ik moet voorkomen dat dit gebeurt!! Iemand een tip? Ik ga verdomme geen burka dragen >:(
Birdy - Dinsdag 12 mei 2015 17:40
(Oeps, heel verhaal... Het zit me nogal hoog haha)
d - Dinsdag 12 mei 2015 21:20
Rookmelder doen sommige mensen ook, als je op testknop drukt, gaat hij iig hard piepen.
Sindy - Dinsdag 12 mei 2015 23:10
Goed onderwerp. Eigenlijk te gek voor woorden. Ook bij het pesten.Als je gepest wordt moet je naar een training om je weerbaarder te maken....sinds wanneer is pesten normaal????
Jimmy - Woensdag 13 mei 2015 00:54
Heb zelf altijd een zelfverdedigingsspray bij me: TIW spray. Legaal in Nederland te koop. Je hebt ook nog de X-marker, maar die zijn waardeloos. Verder heb ik een klein maar zéér fel zaklampje. Vooral in het donker heel geschikt om iemand mee te verblinden.

Niet dat ik mezelf nu onkwetsbaar acht. Integendeel. Tegen een hele groep begin je sowieso weinig. Dan zit er maar één ding op: heel hard weg rennen. En melding maken bij de politie in de buurt. Zij moeten de overlast aanpakken met bijvoorbeeld een samenscholingsverbod.

@Birdy:
Je verhaal klinkt helaas bekend. Ik ben zelf geen vrouw, maar ik hoor dit vaker en nu het lente is helemaal. Dat je dat allemaal op één dag mee maakt vind ik echter wel heel ernstig. Sterkte... en misschien heb je iets aan mijn tips?
Jimmy - Woensdag 13 mei 2015 00:59
PS: zaklampje is van Fenix, gekocht bij The Old Man in A'dam.
LittleJ - Woensdag 13 mei 2015 08:00
Als ik 's avonds laat nog terugkom van de uni en hier door de stad vanaf het station naar huis moeten lopen, voel ik me vaak ook erg onveilig. Meestal neem ik mijn sleutels dan. net zoals op de eerste foto, in mijn hand en klem ze tussen mijn vingers. Heb je tenminste een soort van wapen om jezelf mee te verdedigen, mocht het nodig zijn...
Birdy - Woensdag 13 mei 2015 18:15
@Jimmy, thanks voor de tips! En wat goed dat er een legale spray is, ik kende alleen pepperspray. Ik ga maar eens op zoek naar die TIW-spray :)
Jimmy - Donderdag 14 mei 2015 00:15
@Birdy:
:-) De TIW-spray wordt trouwens vooral verkocht onder de naam "Pepperspray alternatief". Als je daar op googelt vind je het wel.
Arnold - Dinsdag 14 augustus 2018 19:43
Wat gaat er allemaal fout, Al die mannen hebben toch een moeder of gehad?
Als het goed is hebben die mannen mee gekregen dat vrouwen kwetsbaarder zijn en dat mannen daar een verantwoordelijkheid in hebben, toch.
Vrouwen moet je respecteren en er zo mee omgaan.
Vrouwen maak daar werk van zou ik zeggen.