Hippe voedingsmeisjes krijgen ervan langs

 

Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord van The Green Happiness, een website én boek over voeding geschreven door twee jonge vrouwen. Vorige week waren ze uitgebreid in het nieuws door een uitgebreid interview in NRC Handelsblad en tv optreden bij RTL Late Night. De dames beweerden in het programma o.s. dat een ei de menstruatie van een kip is... Dit was een van de redenen waardoor hun voedingswijsheid in twijfel wel getrokken. Voor Arjen Lubach was alle commotie ook aanleiding om eens wat meer aandacht te besteden aan de door hem zogenoemde hippe voedingsmeisjes en voedingstrends.

"Als je om de spelfouten heen leest, staat er nog best wel wat achterhaalde informatie in. Dyslectische voedingsmeisjes" aldus Lubach over The Green Happiness.

Niet alleen The Green Happiness kreeg er bij Lubach van langs, ook Rens Kroes met haar zogenaamde gezonde recepten en de nodige andere hippe voedingsboeken en voedingstrends. Trends als 'Alles wat natuurlijk is, is gezond', 'Gluten zijn ongezond' 'Er bestaan gezonde suikers' en 'Detoxen is goed voor je lijf' werden in enkele minuten volledig door hem ontkracht.

Kortom: De video is zeker de moeite waard om eens naar te kijken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxJustMexx - Maandag 26 september 2016 17:04
Hahaha! Toevallig keek ik dit vanmorgen nog bij mijn ontbijt :)
Ik - Maandag 26 september 2016 17:13
Hehe...het werd tijd dat dat ook eens gezegd werd in de media.
verdriet - Maandag 26 september 2016 17:17
Leuk :)
vanAnaarB - Maandag 26 september 2016 17:22
Ik zag het toevallig via Facebook een uur geleden :-D.
Floor* - Maandag 26 september 2016 17:28
Haha ik zag hem toenstraks ook. EINDELIJK iemand die zegt waar het op staat. Al die bullshit van tegenwoordig..
LittleMonkey ā™” - Maandag 26 september 2016 17:39
Haha geweldig, continu slapper lach!šŸ˜‚
mierrr - Maandag 26 september 2016 17:42
Superleuk!
RosieV - Maandag 26 september 2016 18:06
Ik ging helemaal stuk om die opmerking " pas op ei er moet een kiwi langs".
Irene - Maandag 26 september 2016 18:23
Hahaha echt helemaal waar en supergrappig.
Mara - Maandag 26 september 2016 18:27
Arjen Lubach, HELD!
Babs - Maandag 26 september 2016 18:55
Ik heb ook een boek van TGH.... Frustrerend hoeveel (spel) fouten erin staan. Dat maakt het (voor mij) al meteen een stuk onaantrekkelijker, ondanks dat er best lekkere dingen in staan. En voor die prijs, Halleluja, daar mogen toch zulke simpele fouten niet meer in voorkomen! En zeker niet in die hoeveelheid.
S. - Maandag 26 september 2016 19:08
Misschien gaan sommige dingen een beetje ver, maar als die manier van eten voor hen werkt is dat toch top. Veganisme op zich is helemaal niks mis mee, en dat deze meiden nog wat meer dingen wegstrepen dan alleen dierlijke producten moeten zij zelf weten, ze geven alleen maar advies en ze verdienen het niet om zo belachelijk gemaakt te worden. Ik snap natuurlijk wel dat dit een video is die bedoeld is om je aan het lachen te maken en dat het niet helemaal serieus genomen moet worden, maar ook op andere sites worden de meiden van The Green Happiness belachelijk gemaakt en dat verdienen ze echt niet.
L - Maandag 26 september 2016 19:28
Ik ben het eens met s. Daarbij, een ei is ook de menstruatie van een kip. Ik vind dit best een belachelijke post.
Dayspring - Maandag 26 september 2016 19:40
Whahahahahahahahahahaaa
Fiona - Maandag 26 september 2016 19:44
@ S., ik snap helemaal wat je zegt! Maar er is nog een verschil tussen een levens- of etensstijl vinden die voor jou goed past en hiernaar leven, of verkondigen dat dit DE levensstijl is die anderen ook gezond houdt. Dat laatste is al meteen een stuk gevaarlijker. Het advies van The Green Happiness en hun collega's komt, zoals aangegeven in de video, vaak terecht bij onzekere personen die er wat in kunnen doorslaan, vrees ik.

Leuke video! Soms wat flauwe mopjes, maar dit is hem vergeven omdat hij werkelijk nog eens bij de feiten blijft - tegenwoordig heel zeldzaam als het om voeding gaat.
Fiona - Maandag 26 september 2016 19:45
@ L., een kip heeft geen baarmoeder en kan dus ook geen baarmoederslijmvlies afscheiden. Ik vind de analogie van The Green Happiness leuk bedacht, maar ook hartstikke fout ;)
Esther - Maandag 26 september 2016 19:47
@L
Zoek even in een willekeurig woordenboek de definitie van menstruatie op:
"De menstruatie is dat gedeelte van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder, het endometrium, dat klaargemaakt was om een embryo op te vangen, wordt opgeruimd om voor de volgende ovulatie opnieuw te kunnen worden opgebouwd."

Een kip is geen zoogdier en heeft dus geen baarmoeder dus zeker geen menstruatie ;) Door zulke uitspraken te doen trekken deze dames toch zeker hun 'deskundigheid' in twijfel :P
Yla - Maandag 26 september 2016 19:54
@L een kip heeft geen baarmoeder, daarom wordt een ei ook buiten het lichaam uitgebroed.Alleen zoogdieren menstrueren en een kip een behoort tot de vogels en is geen zoogdier.

Verder vind ik de video heel relativerend en vind ik het goed dat er ook eens op een luchtige manier naar alle voedingshypes gekeken kan worden.
Erin - Maandag 26 september 2016 20:12
Omhooggevallen blonde dozen. Goed filmpje, hij zegt waar het op staat.
Rachel - Maandag 26 september 2016 20:19
Danku meneer Arjen, dat lucht op :)
Bloempjeee - Maandag 26 september 2016 20:36
Whaha geweldig, die 2 dachten serieus dat een ei de menstruatie van een kip is whahhaa. Gelukkig niet, dan zou een kip elke dag ongesteld zijn, dat is pas zielig!
Abenita - Maandag 26 september 2016 21:09
Fantastisch, wat een held!
Eindelijk eens alle onzin feilloos van tafel geveegd.
Dank voor het delen. :)
M. - Maandag 26 september 2016 21:17
Mij helpen dit soort relativerende filmpjes enorm om mijn eigen gekke gedachten rondom voeding kritisch te bekijken. More, more! :)
Kim - Maandag 26 september 2016 21:39
Vanwege nieuwsgierigheid toch maar gekeken en wat heerlijk relativerend dit! Ik wil dat boek "de schijf van trijf"!
Nikki - Maandag 26 september 2016 21:56
Geniaal!!!
Neki - Maandag 26 september 2016 22:58
In een scheur gelegen! Haha
Hannah - Maandag 26 september 2016 23:07
Even een gedachte naar aanleiding van dit filmpje en de reacties...

Ik lees een tijdje mee op deze site, en het valt me op hoeveel artikelen er gepost worden over hippe en gezonde leefstijlen waaraan kwalificaties worden gegeven als 'extreem', 'ongezond', 'geobsedeerd', 'gefixeerd', 'teveel met eten bezig'. Tegenover al deze 'abnormaliteit' wordt ook een beeld van 'normaal' gezet: Het 3 maaltijden-3 tussendoortjes model. Dit geldt als 'gezond', 'normaal' en 'eten op gevoel'. Deze artikelen zijn vast goedbedoeld (en waarvoor alle respect); een poging eetgestoorde mensen zich goed te laten voelen over zichzelf & hun eetpatroon en te waarschuwen tegen triggers. Op zich prima, eettrends kunnen inderdaad triggeren voor mensen met een eetstoornis, en het mainstream '3 maaltjjden-3 tussendoortjes model' kan dan houvast bieden. Maar dat maakt die supergezonde hippe mensen niet allemaal ongezond en raar. Er zijn er genoeg die gewoon goed in hun vel zitten en gezond zijn, en ik mis soms de nuance. Ik vraag me af of er wel zo'n harde schijdslijn te trekken valt tussen normaal en abnormaal eten, en vooral waarom dit nodig is.

Waarom hebben we, mensen met een eetstoornis, het constant nodig om te horen hoe 'abnormaal' de hippe voedingsmeisjes wel niet zijn? Om ons beter te voelen over onszelf? Omdat we jaloers zijn, ook een hip voedingsmeisje willen zijn, maar besloten hebben dat dat niet goed voor ons is? Omdat we niet willen dat zij het wedstrijdje 'gezond eten' van ons winnen? Kunnen we niet accepteren dat ons studiegenootje (die nooit een eetstoornis heeft gehad) The Green Happiness volgt, en wij niet, en dat dat voor beide personen even gezond en normaal is?

Wat ik probeer te zeggen: Laten we leven en laten leven, doen wat goed voor ons is los van wat de ander doet & als we de hippe leefstijl van anderen accepteren (zonder daar etiketten op te plakken) zullen zij onze 'normale' boterhammen met kaas ook gauwer accepteren. En eten is maar eten, het maakt je niet beter of slechter dan een ander. Sorry voor deze lange post.Zoa - Dinsdag 27 september 2016 01:06
Die Lubach is echt hilarisch. Maar face it: alle vegans, paleoƫrs en zelfs Chris Verburg zien er gezonder uit dan de gemiddelde kipkluivende Nederlander.
Erna - Dinsdag 27 september 2016 06:48
Ach,de mensen willen gewoon liever voedingscoach en blogger enz zijn dan bijvoorbeeld in de gezondheidszorg werken en werkelijk iets voor anderen doen.Ze doen alsof ze iets belangrijks of goeds te vertellen hebben,maar het is een grote industrie waar heel veel geld mee verdiend wordt.
Iedereen kan zo'n kookboek wel schrijven,dat blijkt ook !
Je kunt zelf kiezen of je naar jezelf luistert en iets beter met je tijd,energie en geld doet of je helpt hen rijk te worden om hun dromen waar te kunnen maken...

Je bent zelf je eigen beste gezondheidsguru,je bent zelf expert op het gebied van jou lijf.

Kim - Dinsdag 27 september 2016 08:04
@Hanna: Geen excuses, ik vind je reactie eigenlijk heel verhelderend en ik zou het waarderen als er wat mee wordt gedaan. Ik vind sowieso dat de informatie op Proud2Bme wel aan een update toe is. De oude blogs archiveren en lekker opnieuw beginnen. De artikelen over het opbouwen van een voedingspatroon vernieuwen, de informatie over eetstoornissen moderniseren, de blogs over onderzoeken herzien... ;)
Beauutjuhx - Dinsdag 27 september 2016 10:52
Hahahahahaha ik heb echt moeten lachen om dit filmpje! Geweldige man!
Miku - Dinsdag 27 september 2016 12:23
Sluit me aan bij s, hannah en kim. Het is in mijn ogen wel jammer dat het artikel in nrc de bedoelingen van tgh nogal uit hun verband heeft gerukt. De meiden achter the green happiness hebben in mijn beleving misschien een aantal opvattingen waar je aan kan twijfelen (doe ik ook) maar ook heel veel ideeƫn die gewoon wel kloppen en helpend zijn. Ik volgde ze al een tijdje en heb de boeken gelezen en volg hun richtlijnen alleen ben niet volledig vegan. Zij dwingen je ook niet daartoe maar dagen je uit het te proberen, zien wat het met je doet en stellen zelfs de vraag of je volledig plantaardig zou blijven eten of dat voor jou iets anders beter werkt. Mij hielp het van mijn buikpijn Ʃn eetbui klachten af. Ik probeerde zo hard "normaal" te zijn en vond dat ik net als anderen een stuk chocola moest kunnen eten zonder meteen een eetbui te krijgen. Lukte niet. 6jaar niet. Nu eet ik nog wel chocola maar zelfgemaakte zonder geraffineerde suikers. Wat een verademing. Kan heerlijk eten zonder doorslaan. Geleerd van tgh. Maar als ik nu zo'n filmpje als hier boven zie, op proud nog wel, blijkt wat voor mij werkt dus toch niet normaal. Jammer dat hier in de nog veel grotere hype wordt meegedaan: namelijk het bashen van mensen die out of the box denken en proberen met hun ervaringen anderen te helpen. In weze is dat toch hetzelfde doel als wat proud heeft? Alleen op een andere manier. Wat voor de een niet werkt werkt voor een ander wel.
Miku - Dinsdag 27 september 2016 12:25
En vise versašŸ˜˜
Dieet guru - Dinsdag 27 september 2016 13:31
Er is maar 1 ding wat echt werkt en dat is het VDHM dieet.

Vreet
De
Helft
Minder

Anna - Dinsdag 27 september 2016 15:07
Mensen, waar maakt Nederland zich druk om... Alsof Arjen Lubach de waarheid in pacht heeft. Hij en zijn team hebben ook niet een medische studie gedaan of een studie diƫtiek gevolgd... Ik ben ook van mening dat je niet naar elke dieet hype moet luisteren, maar deze dames zien er wel een stuk gezonder uit dan de gemiddelde Nederlander (voor zover dat echt bestaat natuurlijk). Waarom bashen we op deze meiden (en andere dieet bloggers en advisieurs - btw kris Verburg is toch gewoon arts)? Terwijl zij mensen adviseren om gezond en ook voldoende te eten? Waarom niet Faya van killerbody die mensen adviseert om veel te weinig te eten? Omdat deze dames plantaardig adviseren is het ineens slecht? Of omdat ze sommige dingen niet goed verwoorden? Ik heb ook een beetje het idee dat dit geklaag over hen een manier is om het ongezonde gedrag van veel mensen goed te praten. Wordt even wakker mensen, de zorgkosten lopen de spuigaten uit en dit kan behoorlijk worden terug gedrongen als mensen gezonder (en dus meer plantaardig) gaan eten.

En kom op. we weten allemaal wel dat een banaan gezonder is dan het equivalent aan suikerklontjes... Ik mag hopen dat Arjen toch niet echt zo dom is. En een ei van een kip is wellicht geen echte menstruatie, maar het is wel een onbevrucht ei, en het komt uit het alles ineen poep/plas/vagina gat van de kip (sorry, ik hoef dat niet). Ze hebben misschien in een aantal dingen geen gelijk, maar in andere dingen wel. Niet dat ik hen precies op de voet volg, maar vind dat ze meer verstand hebben van bepaalde onderwerpen dan het voedingscentrum en zeker Arjen Lubach. Een beetje out of de box denken mag inderdaad wel.

Anyway, Ik vond de aflevering best grappig, maar niet echt genuanceerd. Ben meer gewend van Arjen Lubach. Ik kijk altijd graag naar zijn programma omdat hij dingen op een leuke manier aan de kaak stelt, maar ik vind dit toch ook een beetje zielig worden.

Tot slot, als je echt geĆÆnteresseerd bent in gezonde voeding en wilt afgaan op wat wetenschappelijk bewezen is zou ik dr. Michael Greger en zijn site (die ik vast niet mag noemen, maar even googlen en je vindt het zo) volgen. Hij en zijn onderzoeksteam spitten de medische wetenschap door naar relevante, eerlijke en toepasbare informatie. Ze kijken echt heel grondig naar de onderzoeken en of ze betrouwbaar zijn en of het overeenkomt met andere onderzoeken.
Nikki - Dinsdag 27 september 2016 17:02
Hahaha geweldig
M. - Dinsdag 27 september 2016 20:02
@Anna:

Ik heb wel een medische opleiding gedaan (geneeskunde) met daarbij extra vakken over voeding plus dat ik vanuit eetstooris-obsessie nog heel veel wetenschappelijke literatuur erover heb doorgenomen. Alles wat Lubach zegt klopt. Alles. (Note: hij heeft het over waar je dik van wordt bij suiker en dat is in het geval van een banaan en een suikerklontje hetzelfde als je dezelfde hoeveelheid kcal binnenkrijgt. En dat je lichaam de suikers op dezelfde manier afbreekt. Ook waar. Hij zegt niet dat een suikerklontje net zo gezond is als een banaan. Maar dit ligt eraan dat je ook vezels en vitaminen enz binnen moet krijgen en dat je van een banaan minder snel weer honger krijgt).
En is wetenschappelijk te onderbouwen ook, zie het Voedingscentrum waar op de site overal de wetenschappelijke bronnen staan. De wetenschappelijke achtergrond kun je alleen niet in een kwartier aan leken uitleggen en literatuur kun je ook niet echt in een tv-programma vermelden.

Ik ben het overigens met je eens dat mensen wat minder vlees zouden moeten eten. Maar dat zegt het Voedingscentrum ook. Volledig plantaardig eten is nergens voor nodig en levert zelfs tekorten op als je niet heel goed weet hoe je dat moet vervangen (en dat weet de gemiddelde Nederlander niet) dus is het in mijn ogen een slecht idee om dat te adviseren voor iedereen.
Roos - Dinsdag 27 september 2016 20:49
Prachtig Zondag met Lubach!
koortje - Woensdag 28 september 2016 08:01
ik vond t geweldig
Lois - Woensdag 28 september 2016 13:16
Ik word toch wel blij van dit stukje haha
Anna - Woensdag 28 september 2016 13:36
@M ja dat bedoel ik inderdaad met die banaan. Als je een suikerklontje eet heb je meer kans dat je meer gaat eten dan als je een banaan eet. Ik vind dat toch wel een belangrijk onderdeel van gezond eten en of je ergens snel dik van wordt.

Een plantaardige leefstijl is sowieso gezonder dan een carnistische leefstijl (carnisme is een wereldbeeld waarbij je van mening bent dat vlees eten goed is - het is het tegenovergestelde van veganisme. betekent niet dat carnisten alleen maar vlees eten - zie prof. Melani Joy). Je mag daarin van mening verschillen. Maar mensen zijn frugivoren als je naar hun anatomie en verteringsstelsel kijkt (een soort herbiroven die veel fruit eten, groenten en noten). Ik begrijp ook wel dat de meeste mensen niet zo gaan eten, maar wetenschappelijk gezien is dat wel het beste voor je gezondheid (misschien goed om die arts die ik noemde even op te zoeken, hij is echt gespecialiseerd in voeding en weerlegt ook veel onzin zoals dat je bepaald eten niet samen mag eten (zoals die meiden wel beweren)).

Anyway, het gaat mij er niet zozeer om wat nou echt gezonder is, maar meer dat ik het een beetje ver vindt gaan hoe deze meiden belachelijk gemaakt worden. Zeker terwijl er populaire diƫten zijn die Ʃcht slecht voor je zijn. Ik zou me ook ergeren aan al die taalfouten en kleine misvattingen als ik hun boek zou lezen, maar ik erger me nog meer aan diƫten die zeggen dat je te weinig moet eten en extreem veel moet bewegen. Misschien dat ik me extra erger omdat proud de laatste tijd wel erg veel aandacht besteed aan dat gezond eten extreem is enzo (en dat ze veganisme als levenstijl gebaseerd op compassie en ethiek daarbij ook aanvallen). Ik denk dat het beter is als proud zich juist niet te veel met eten bezig houdt, maar meer met hoe je je zelfvertrouwen en zelfbeeld kunt verbeteren en hoe je om kunt gaan met psychische problemen. Dat is toch vaak de essentie van een eetstoornis. Niet het eten, ookal lijkt dat soms wel zo.
Henna - Woensdag 28 september 2016 14:16
@Anna: grappige logica, appt eerst: waar maakt Nederland zich druk om, typt vervolgens een van de langste reacties ooit over dit onderwerp ^^.
Henna - Woensdag 28 september 2016 14:17
Ik bedoel typt ipv appt
cupido - Donderdag 29 september 2016 17:40
Geweldig!
H - Vrijdag 30 september 2016 17:49
haha echt geweldig! lag echt in een deuk!
SuZy - Maandag 10 oktober 2016 14:53
Het maakt veel los, die voedingstrends. Is dit het nieuwe extremisme? Daar lijkt het wel op. Vegans, fitgirls, rawfoodies, cleaneaters, instafamous acaibowleaters en weetikveelwaternogmeeris, allemaal tegen en bovenop elkaar. Allemaal groepen die in voeding het nieuwe geloof zien en elkaar de tent uitvechten.

@Proudteam, blijf uit dat gevecht. Deze hele hype gaat namelijk niet over eten of voeding. Dit gaat over wie er het grootste gelijk heeft. Ga daar alsjeblieft niet zo in mee.

Leven en laten leven.
Yorien - Zondag 20 november 2016 17:10
Lieve mensen,

veganisme heeft mij geholpen om van die rotziekte af te komen (na 4 jaar kliniek in en uit). Ja, ik geloof dat dit de gezondste manier is om te eten. Nee, het is niet alleen een hype of een trend. Veganisme heeft me geleerd dat eten iets goed is, dat je er energie van krijgt, dat je je er goed van gaat voelen, je wordt er mooi en gelukkig van. Voor mij was dat een enorme eye-opener. Food = good. Sinds ik vegan eet, heb ik nog heel weinig last van schuldgevoelens.

Ik begrijp dat dit een mega ingewikkeld onderwerp is en dat als je midden in een eetstoornis zit dat je dan eerst moet leren 'normaal' te eten en daarna je eigen keuzes kan maken. Maar eigenlijk vind ik dat heel jammer. Want ik denk dat veganisme een verademing kan zijn zoals dat voor mij was.
Day - Donderdag 15 december 2016 12:38
šŸ˜„