Helft vrouwen wil afvallen in nieuwe jaar

 

Het wordt bijna als iets normaals gezien dat vrouwen zichzelf altijd maar te dik vinden en willen afvallen. Nu het einde van het jaar in zicht is, wordt er dan ook druk gesproken over voornemens zoals minder snoepen en ‘'een paar kilootjes eraf''. Uit onderzoek van de Viva blijkt dan ook dat meer dan 40% van de jonge vrouwen in het nieuwe jaar op dieet wil gaan om af te vallen.

Loose weight

Veel jonge vrouwen zijn dagelijks bezig met eten. 26% van de vrouwen ziet eten als het hoogtepunt van de dag en 44% vindt eten iets gezelligs. Maar ook is één op de vijf vrouwen dagelijks negatief bezig met eten en dan vooral bezig met wat ze beter niet kan eten. De meeste vrouwen die in 2013 wilden afvallen, probeerden gezonder te eten. Een kwart van de vrouwen probeerde minder te eten, 20% volgde een koolhydraatarm dieet en 8% hield een crashdieet.

Er is bij veel jonge vrouwen vrijwel altijd een angst aanwezig om aan te komen van lekker eten. Vrouwen laten hierdoor hun eetgedrag dan ook flink beïnvloeden. Zo wordt er vaak stiekem gesnoept en eten vrouwen andere dingen of minder in het bijzijn van anderen. Gaat een vrouw uit eten met een man, dan eet ze soms zelfs de helft minder dan ze normaal zou eten.

Snoepen wordt door veel vrouwen als fout gezien en daarom stiekem gedaan. Zeker 12% van de vrouwen snoept stiekem in bed, 15% van de vrouwen verstopt wel eens snoep in huis en 17% zegt wel eens uit een pak hagelslag te snoepen door dit aan haar mond te zetten.

food

Uit het onderzoek kwam ook dat de helft van deze vrouwen wel eens een vreetbui heeft. Wat deze vreetbui inhoudt, staat niet beschreven. Één op de vijf vrouwen zegt wekelijks een vreetbui te hebben. Dit stiekeme snoepen en de eetbuien veroorzaakt bij 80% van de vrouwen een schuldgevoel.

82% van de vrouwen heeft wel eens gebraakt om het eten weer kwijt te raken. 45% hield dit bij één keer om eens mee te maken hoe het is om dit te doen, maar 15% doet dit nog steeds regelmatig en 9% zelfs wekelijks. 3% van de vrouwen geeft toe dat dit te maken heeft met een eetprobleem.

Er wordt bijna vanuit gegaan dat het nodig is om allemaal massaal ‘'een paar kilootjes'' af te gaan vallen in het nieuwe jaar. Lijnen, dieten; het hoort er volgens de maatschappij zo ongeveer gewoon bij tegenwoordig. Zeker wanneer we het over goede voornemens hebben komt dit onderwerp altijd wel voorbij.

Heb je ook het idee dat je moet gaan lijnen, lees dan eens ''Waarom afvallen niets oplevert'' of ''Waarom lijnen alles verpest''.

Hoe denk jij hier over?

Bron: nu.nl
Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem* - Woensdag 18 december 2013 19:05
wow heftig dat er zooveel vrouwen wel eens hebben geprobeerd te braken of het nog steeds af en toe doen! Vind dat best schokkend.
B - Woensdag 18 december 2013 19:06
Zo jammer. En vooral zo triggerend, als ik hoor dat anderen willen afvallen.
MissLola - Woensdag 18 december 2013 19:14
Volgens mij wordt dit het eerste jaar dat ik mezelf niet voorneem om af te vallen omdat ik eindelijk blij ben met mezelf :). Yay so much win! :D
Ik - Woensdag 18 december 2013 19:15
Het wordt je ook allemaal zó opgedrongen door de media. Allemaal massaal aan de goede voornemens en afvallen. En in maart zijn alle kilo's er weer bij, omdat het allemaal crashdiëten zijn die mensen toch niet volhouden.
MChantalle - Woensdag 18 december 2013 19:36
@ MissLola houdt dat vol!
x - Woensdag 18 december 2013 19:46
eigenlijk is het lose weight en niet loose weight maargoed
AnaMan - Woensdag 18 december 2013 20:56
"82% van de vrouwen heeft wel eens gebraakt om het eten weer kwijt te raken."
Schokkend!

Maar dat de helft af wil vallen is niets nieuws, toch?
Denk dat dat percentage ook het hele jaar door geld, overigens!
R. - Woensdag 18 december 2013 22:31
Op zich heeft ook iets van 40% van de vrouwen overgewicht, dus vind ik het niet raar dat ongeveer dat percentage af wil vallen. Overgewicht is ook niet gezond. Hoewel het hier wel om jonge vrouwen gaat en die hebben vast een lager percentage overgewicht.

Ik vind het wel schokkend dat 82% van de vrouwen wel een gebraakt heeft om eten kwijt te raken. Ik kan het bijna niet echt geloven.
Vera - Woensdag 18 december 2013 22:56
Wow, heftig inderdaad van dat braken! Ik weet nog heel goed dat ik middenin m'n eetstoornis zat en ik met twee vriendinnen op stap ging. Ze hadden beiden een broodje kroket gekocht en in het eerste beste toilet gingen ze het weer uitbraken. Ik was zó in shock! En nu ik dat lees, al helemaal! N.i.e.t. N.o.r.m.a.a.l.

Verder vind ik het 'goede voornemen' van vrouwen om te gaan afvallen maar onzin. De meesten houden het nog geen twee weken vol.

Wel een leuke afbeelding quote trouwens! Two things a girl want: loosing weight & eat.
j. - Woensdag 18 december 2013 23:53
Wow dit is heftig. Dit moet veranderen!!!!!
MIO - Donderdag 19 december 2013 00:06
Ik ben geschokt, zeker door het braakgehalte.

Maar ik herken de drang af te vallen, vooral in deze tijd met zoveel lekkernijen wel eigenlijk...
? - Donderdag 19 december 2013 02:06
En dan komen ook meteen de eeuwige reclames op tv... Blug

Maar ik ben echt geschrokken over dat braken. Ik ben zo zo blij dat ik daar vanaf ben. Als je het zo leest lijkt braken bijna normaal te zijn :s
Mimosa - Donderdag 19 december 2013 09:12
82%? Dat vind ik zo absurd hoog dat ik het bijna niet kan geloven.
Onder welke doelgroep is die vragenlijst gehouden? Hoe groot was de steekproef überhaupt...
Colourmylife - Donderdag 19 december 2013 10:22
Ik ben zo blij dat onder mijn voornemens voor 2014 afvallen dit jaar niet aan de orde is :), een paar kilootjes erbij zouden welkom zijn.
Schrik wel van deze info.., echt ongelooflijk hoog die percentages!
Prijs mezelf gelukkig dat het iets is waar ik me niet meer mee mag,wil, en ga bezig houden..., zo blij dat ik eindelijk de strijd aan het winnen ben van de meest zinloze battle ooit.
michelle - Donderdag 19 december 2013 10:58
Behoorlijk schokkend. En heel erg dat de maatschappij dit blijkbaar als normaal bestempeld.
Ellie-x - Donderdag 19 december 2013 11:45
Ben het eens met R. Het is wel zo dat steeds meer mensen overgewicht krijgen, dus zullen er ook meer mensen zijn met het voornemen om af te vallen. De vraag is natuurlijk of dat gezond afvallen is of niet. Dat braken is idd schokkend. Ik kan me niet voorstellen dat mensen braken zonder een eetprobleem te hebben!

Mijn voornemen is nu juist om stappen te gaan zetten richting genezing van m'n eetstoornis. Ik hoef niet aan te komen ofzo, maar mijn voornemen is wel om niet meer af te vallen.
Liadan - Donderdag 19 december 2013 18:56
Het ergste vind ik hoeveel vrouwen eetbuien hebben en stiekem snoepen. Als vrouwen zichzelf zouden toestaan om gewoon elke dag wat lekkers te eten, dan zou het veel minder voorkomen. Ik denk dat veel vrouwen te weinig eten (tenminste, van wat ik om me heen zie), en dat die dingen daarom gebeuren.
Wat ook al heel erg zou helpen is als mensen minder op elkaar zouden letten. Met name vrouwen, maar ook mannen, kunnen behoorlijk veroordelend doen over wat iemand anders eet. Als mensen ophouden met opmerkingen als "zou je dat wel eten?" en "heb je honger ofzo?" dan zouden veel vrouwen zich vast meer op hun gemak voelen om gewoon lekker te eten.
EB91 - Vrijdag 20 december 2013 09:24
82% wel eens gebraakt om eten kwijt te raken? Ik vraag me wel sterk af welke vrouwen hierover ondervraagd zijn. Hebben ze dit onderzoek gehouden onder vrouwen in een eetstoorniskliniek?
-Metaphor - Vrijdag 20 december 2013 16:48
''82% van de vrouwen heeft wel eens gebraakt om het eten weer kwijt te raken. ''
Sure..???
maaike - Dinsdag 24 december 2013 19:44
Niet erg raar toch? Verschrikkelijk veel mensen zijn tegenwoordig ook gewoon echt te dik. Overgewicht moet je toch ook aan gaan? En dat braken is pure pure onzin.