Gothics eerder depressief

 

Jonge mensen die zich erg identificeren met de zogenaamde ''gothic subcultuur'', hebben mogelijk een verhoogde kans om depressief te worden of te maken te krijgen met zelfbeschadiging. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Oxford. De resultaten laten zien dat tieners die zich vanaf hun vijftiende bezighouden met het gothic zijn, drie keer meer kans hebben depressief te worden en zelfs vijf keer meer kans hebben in aanraking te komen met zelfbeschadiging tegen de tijd dat ze achttien zijn ten opzichte van tieners die geen gothic zijn.

Het is niet zo dat je eerder depressief wordt of jezelf gaat beschadigen omdat je gothic bent, maar wel dat jonge gothics vaak kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Tot op heden werden gothics wel vaker geassocieerd met zelfbeschadiging en depressiviteit, maar was de link tussen deze twee altijd onduidelijk.


Bron

In dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van het UK Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) om na te gaan of er een verband is tussen depressie en zelfbeschadiging en jezelf als jonge tiener identificeren met gothics. Voor dit onderzoek hebben 3694 tieners informatie over zichzelf vrijgegeven rondom zelfbeschadiging, depressie en eventuele 'typische' subculturen zoals gothics, sporters, nerds of de skaters). Ook werden andere mogelijke voorspellers voor depressies meegenomen in dit onderzoek. Denk hierbij aan individuele, sociale en omgevingsfactoren zoals het gezinsleven, een pestverleden, traumatische ervaringen et cetera.

Hoe jonger iemand gothic wordt, hoe hoger het risico dat diegene op latere leeftijd in de tienerjaren te maken krijgt met depressie of zelfbeschadiging. Ter vergelijking: iemand die vanaf zijn vijftiende gothic is scoort op zijn achttiende 1,6 keer hoger wat betreft klinische depressies. Ook skaters en zogenaamde eenlingen scoren iets hoger dan tieners die zich niet met deze subculturen identificeren, maar toch is het verschil het duidelijkst aanwezig bij gothics.

Op basis van dit onderzoek kan nog geen conclusie worden getrokken over wat precies in het gothic worden of zijn ervoor zorgt dat het risico op depressie of zelfbeschadiging toeneemt. Wel wordt er gespeculeerd over het feit dat deze subcultuur mogelijk als een warm bad kan voelen voor jonge mensen die niet voldoen aan de sociale normen in de huidige maatschappij. Zij voelen zich aangetrokken tot de gothics omdat ze zich hier gewaardeerd en begrepen worden. Tieners die kwetsbaarder zijn voor depressie of de neiging hebben zichzelf te beschadiging zullen eerder naar gothics toetrekken om op die manier geaccepteerd te worden.


Bron

Ook kan de mate waarin jonge mensen zich identificeren met gothics representatief zijn voor de mate waarin risico-jongeren zich geïsoleerd, verbannen en gestigmatiseerd voelen door de maatschappij. Het is begrijpelijk dat zij dan naar gelijkgestemden toetrekken die te maken hebben met dezelfde spanningen en stressfactoren. De onderzoekers concluderen dat meer onderzoek gedaan moet worden om de risico-jongeren binnen de ''gothic community'' te signaleren en waar mogelijk extra hulp te bieden.

Het is goed voorstelbaar dat tieners die zich 'anders' voelen naar elkaar toetrekken. Toch kun je je afvragen in hoeverre je jezelf kunt zijn als je je aansluit bij een bepaalde subcultuur, in dit geval dus gothic, met bijvoorbeeld een hele uitgesproken kledingstijl dat voornamelijk bestaat uit zwarte kleding. Kun je dan echt jezelf zijn, of ga je dan opnieuw je best doen om ergens bij te horen?


Bron

Tevens is het goed te realiseren dat enkel je identificeren of aansluiten bij gothics, geen depressie veroorzaakt of aanzet tot automutilatie. Dit heeft veelal veel dieperliggende en uiteenlopende oorzaken. Iets wat meer voor de hand ligt is dat bepaalde mensen al enigszins vatbaarder zijn voor deze zaken als gevolg van bijvoorbeeld pesterijen of isolement, vervolgens gothic worden in de hoop ergens geaccepteerd te worden, waarnaar de depressie of zelfbeschadiging later tot uiting komt. 

Wat vind jij van de resultaten?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jillie - Vrijdag 28 augustus 2015 19:15
Zou het ook andersom kunnen zijn? Dat mensen die zich depressief voelen, mensen die zichzelf beschadigen, sneller aangetrokken voelen tot de gothic-cultuur?
Nu lijkt er gesuggereerd te worden dat je door het gothic-zijn sneller depressief wordt of gaat automutileren.
Maar dat is natuurlijk weer 't bekende kip-ei-verhaal ;)
Lost girl - Vrijdag 28 augustus 2015 19:22
Hier een beetje ex gothic. Interessant dat er een keer serieus onderzoek naar wordt gedaan in plaats van alleen de constatering dat het aan elkaar gelinkt lijkt. Ik denk dat ik perfect voldeed aan de uitkomst. Later is dit zoals het nu is overgegaan in hippy (als je het een beetje zou kunnen classificeren, waar ik niet van jou maar voor het gemak even gebruik van maak). Ik hou gewoon van beetje alternatief en dat blijft erin zitten hsha
Lost girl - Vrijdag 28 augustus 2015 19:22
Hier een beetje ex gothic. Interessant dat er een keer serieus onderzoek naar wordt gedaan in plaats van alleen de constatering dat het aan elkaar gelinkt lijkt. Ik denk dat ik perfect voldeed aan de uitkomst. Later is dit zoals het nu is overgegaan in hippy (als je het een beetje zou kunnen classificeren, waar ik niet van jou maar voor het gemak even gebruik van maak). Ik hou gewoon van beetje alternatief en dat blijft erin zitten hsha
Floor* - Vrijdag 28 augustus 2015 19:23
Ik zag dit op nu.nl, maar het leek mij nogal obvious? Beetje alsof je zegt: "onderzoek toont aan dat gras vaker groen is dan aardbeien".
Maarr, wel interessant
Lost girl - Vrijdag 28 augustus 2015 19:26
Het jullie, volgens mij blijven ze in het artikel ook een beetje zitten met het kip-ei verhaal. Zullen we er ooit achterkomen? ;)
Lost girl - Vrijdag 28 augustus 2015 19:26
Het jullie, volgens mij blijven ze in het artikel ook een beetje zitten met het kip-ei verhaal. Zullen we er ooit achterkomen? ;)
Fleur - Vrijdag 28 augustus 2015 19:37
Het lijkt veel maar zijn natuurlijk veel meer 'niet-gothic' mensen dan gothics.. enige wat voor mij logisch klinkt is dat mensen die gothic zijn, vaker gepest, uitgescholden, etc worden. Voelt voor mij nogal naar dat dit zo wordt beschreven, aangezien het mensen kan weerhouden om zichzelf te zijn en zich te kleden als gothic.. jammer dat vaak alleen de negatieve kanten van emo's en gothics worden gezien en dat vaak moet gaan in combinatie met automutilatie en depressie.
Miekio - Vrijdag 28 augustus 2015 19:48
Ik dacht ook meteen, wat nu als mensen met bepaalde neigingen, gevoelens en gedachtes zich daarom wenden tot die subcultuur? Kip ei dus.
Dat zal een deel verklaren, een ander deel misschien omdat ze zo afwijken van het gemiddelde uiterlijk dat ze eerder worden gepest, en dardoor die klachten krijgen?
En ook een deel dat misschien denkt dat het bij zulke kleding hoort, omdat ze dat via internet zien, maar volgens mij past dat meer bij het hele "emo" gebeuren, en dat is wel anders dan gothic.

Wat er trouwens staat, dat als je trekt naar zoiets waarbij er ook bepaalde kledingvoorschriften en dergelijke zijn, "Kun je dan echt jezelf zijn, of ga je dan niet opnieuw je best doen om ergens bij te horen" is dat ook niet zo'n beetje wat er bij bijna iedereen in de puberteit gebeurt, dingen doen om je best te doen om erbij te horen?
K. - Vrijdag 28 augustus 2015 20:33
Hetzelfde als bovenstaande reacties. Gothic is een subcultuur waarin men zich aangetrokken voelt tot het "donkere", en ik denk dat depressie en aanverwanten daarmee gepaard kan gaan. Maar dat iemand die met deze dingen kampt, eerder zijn heil zoekt in gothic, dan dat gothic aanzet tot psychische problemen. Ook is het onder goths meer "maatschappelijk geaccepteerd" om met deze dingen te zitten, dus ik denk dat goths er wel eerder voor uit zouden komen. Ik denk wél dat er zijn die zich laten beïnvloeden door hun "soortgenoten" en dus eerder grijpen naar automutilatie e.d om er bij te horen

Ik identificeer mijzelf niet als goth, maar het komt er aardig in de buurt, ik word al een jaar of 10/15 in dat hokje geplaatst, dat wel, en ik vind het wel prima opsich, Het hele "mezelf zijn" vind ik maar een achterhaald iets, wanneer ben je jezelf? Ik doe totaal niet mijn best om zo te zijn aangezien ik ook niet bepaald bij de "community" hoor
A. - Dinsdag 1 augustus 2017 22:14
Dat denk ik ook.
Merizz - Vrijdag 28 augustus 2015 21:23
Ik denk misschien dat gohtics zich eerder depressief kunnen voelen of zich snijden omdat ze zich alleen kunnen voelen omdat sommige mensen ze niet accepteren. Als je er niet 'bij hoort' vinden mensen je vaak raar en hebben oordelen over je. Je kunt er schijt aan hebben, maar niet iedereen kan dat. Ik denk dat het een gevoel van onmacht geeft als je niet geaccepteerd wordt en je niet jezelf kunt zijn en uiten. Daarom denk ik dat gohtics zich eerder depressief kunnen voelen of zichzelf beschadigen.
Amarens - Vrijdag 28 augustus 2015 23:07
Jaren gothic (achtig) geweest samen met het overgrote deel van mijn voormalige vriendengroep. Ook nagenoeg alle gothics en alternatievelingen die ik daarbuiten vaag kende hadden wel 1 of meerdere psychologische problemen, waarvan 75% aan zelfbeschadeging had gedaan, deed of nog doet. Niet omdat ze gothic etc. waren, maar omdat ze simpelweg net als ik die problemen al hadden, of aan het ontwikkelen waren, en zich, met alle andere in die griep aangetrokken en op hun gemak voelen (voelde) in die stroming. Dezelfde conclusie word getrokken in dit artikel/onderzoek.
Heb altijd al verwacht dat die link er was, en in de klinieken die ik heb gezeten,was een opvallend groot deel gothic,alternatief,emo of metal fan, wat allemaal wel flinke raakvlakken met zich heeft qua muziek, kleding, aantrekkingskracht etc.
Beyanoniem - Vrijdag 28 augustus 2015 23:52
Ik zou er baby speentjes indoen, een baby knuffel, een baby fles, een foto van m'n ouders en een foto van ons oude huisje.. Waarom, omdat ik m'n ouders heel erg mis.. En ik mis mijn jeugd en ja.. Nja.. Het is zo dat ik er nog wel verdrietig van word. Maar tis een "mooie" waardevolle herinnering..
Beyanoniem - Vrijdag 28 augustus 2015 23:52
Gepost bij het verkeerde blog oeps!
Birdie - Zaterdag 29 augustus 2015 08:35
Ik las enkel de titel en ik dacht: 'Maar is het niet juist 'andersom'.
Grappig genoeg, las ik meer reactie's van mensen die hetzelfde dachten/denken.
Lastig is het wel, inderdaad zoals goed omschreven in bovenstaande reactie's een beetje het kip-ei verhaal.

Daar ben ik ook wel benieuwd naar, want uit het blog lees ik niet zozeer hoe dat nu echt zit, eigenlijk nog steeds dezelfde 'onduidelijkheid'.
dees - Zaterdag 29 augustus 2015 08:56
had ik wel verwacht.
Aniek - Zaterdag 29 augustus 2015 20:17
Ik heb jarenlang gothic muziek geluisterd, vooral in de jaren dat het slechter met me ging en ik een beetje depri was.
Sharon - Zaterdag 29 augustus 2015 20:41
Kan het ook niet verward worden met gothics en emo's? Veel mensen zien niet echt het verschil tussen deze twee culturen. Maar emo's staan er wel bekend om. En echte gothics gaan veel naar festivals enzo. naar mijn idee altijd de vriendelijkste cultuur. Alles mag en kan. Aangezien ik zelf veel naar dat soort festivals ga en veel mensen ken van de gothic cultuur zijn het juist de vrolijkste die het al het mooie van het leven eruit wilt halen en vaak erg geintereseerd zijn en creatief