Geen perfect slachtoffer

 

Seksueel misbruik en verkrachting zijn nog altijd thema's die moeilijk bespreekbaar zijn in onze maatschappij. Dit heeft wellicht mede iets te maken met 'het perfecte slachtoffer'. Mensen die ervoor uitkomen verkracht of aangerand te zijn, worden onderworpen aan allerlei vragen en toetsing. Soms kan het lijken alsof zo'n slachtoffer aan bepaalde kenmerken moet voldoen wil het verhaal serieus genomen worden.

Ondanks dat het soms lijkt alsof een slachtoffer van seksueel misbruik zich op een bepaalde manier moet gedragen, is de realiteit toch echt anders.

meisje
Bron

Er zijn enorm veel verschillende reacties die iemand kan hebben in zo'n situatie en er zijn ook talloze manieren om dit trauma te verwerken. De reactie van een slachtoffer die net zoiets heeft meegemaakt mag niet worden gebruikt als 'bewijs' dat het niet gebeurd zou zijn wanneer dit niet overeenkomt met de manier waarop de maatschappij vindt dat een slachtoffer moet reageren. Misschien wordt dit niet direct als bewijs gebruikt, maar de echtheid van het verhaal kan hierdoor wel in twijfel getrokken worden.

Er bestaat geen perfect slachtoffer. Iedereen gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Zo worden vrouwen die nu aangeven door Bill Cosby seksueel geïntimideerd te zijn bekritiseerd vanwege het feit dat zij niet eerder hierover naar buiten zijn getreden. Daarnaast was Emma Sulkowicz een tijd geleden in het nieuws omdat zij haar matras waarop zij verkracht was overal mee naar toe nam op de campus van Colombia. Dit deed zij om ervoor te zorgen dat hij van school werd gestuurd. Dit maakte haar verhaal ongeloofwaardig.

De maatschappij gaat misschien wel op een verkeerde manier om met slachtoffers van seksueel geweld en dat kan ook de reden zijn waarom veel van hen hier niet mee naar buiten komen. Feministische activisten Julie Zeilinger en Wagatwe Wanjuki begonnen de hashtag #TheresNoPerfectVictim. Niet iedereen is hetzelfde en gaat op deze manier met dit soort situaties om en dit mag geen reden zijn om je niet begrepen of serieus genomen te voelen.

twitter

Er verschenen verschillende indrukwekkende berichten op Social Media met deze hashtag die berusten op de waarheid. Want:

Slachtoffers huilen niet altijd en zijn niet altijd zichtbaar overstuur

Twitter: "It's not up to us to judge how others process and express their trauma. It's up to us to listen to & support survivors." - #TheresNoPerfectVictim

Twitter: "I've seen this SO many times as hospital advocate. Smiles and laughing are a way to cope & handle things." #TheresNoPerfectVictim

Slachtoffers bellen niet altijd (direct) met 112.

Twitter: "Because not going to the police doesn't mean that it didn't happen." - #TheresNoPerfectVictim

Twitter: "Survivors who report to media & not police do so because of huge problems with justice system, not because they're 'bad victims'" - #TheresNoPerfectVictim

Slachtoffers kunnen betrokken zijn geweest bij de dader voor het incident

Twitter: "Remember how marital rape is illegal in every state? Previous intimacy is irrelevant." - #TheresNoPerfectVictim

Slachtoffers kunnen betrokken zijn geweest bij de dader na het incident

Twitter: "Survivors talk to their rapist & we see it as proof nothing happened, instead of someone desp. trying to rebuild." - #TheresNoPerfectVictim

Slachtoffers praten er niet altijd over met anderen

Twitter: "I stayed in relationships/friendships with rapists at points because sometimes that seemed easier than speaking out." - #TheresNoPerfectVictim

Slachtoffers kunnen niet altijd alle details van het incident herinneren

Twitter: "Changing your story or misremembering details is a classic sign of trauma, not an attempt to fool people." - #TheresNoPerfectVictim

Slachtoffers vragen hier niet om, ook al zijn zij onder invloed van drank of drugs

Twitter: "When you drink, you're responsible for YOUR actions. Not the actions of what other people do."

Slachtoffers hebben na zo'n incident niet altijd problemen met andere mannen

Eerder schreven wij ook een blog over een project, Unbreakable, voor mensen die seksueel misbruikt zijn. Deze blog kun je hier lezen. Ik vind het goed dat er op deze manier aandacht gevraagd wordt om slachtoffers van seksueel misbruik op een andere manier te bekijken. Om niet te oordelen en ook in dit geval in te zien dat iedereen anders is.

Bron: Huffingtonpost

Hoe denk jij over deze hashtag actie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Crannberries - Vrijdag 6 februari 2015 13:46
Amen to this !
Maanmeisje - Vrijdag 6 februari 2015 14:55
Slachtoffers van seksueel misbruik gaan er idd niet allemaal hetzelfde mee om, en niet iedereen houdt er een trauma aan over, maar het is altijd ernstig en serieus, en naar dat het gebeurt.
Yo - Vrijdag 6 februari 2015 15:16
Ja vooral als het ook nog in een instelling gebeurt waar je verblijft voor andere problemen, kan er ook nog wel bij , soms haat ik het echt dat dat kan gebeuren
Jimmy - Vrijdag 6 februari 2015 16:10
Het heftigste onderwerp. Juist goed dus dat dit soort dingen worden opgezet. Interessante tweets.
Roosje - Vrijdag 6 februari 2015 16:46
Wauw wat een timing van dit artikel! Ik ben zelf precies het voorbeeld van "not the perfect victim". Ben zelf meerdere keren seksueel misbruikt toen ik erg jong was. Mijn ouders leek het toen een goed(!?) idee om er niets mee te doen. Nu ben ik 21 en sinds kerst bezig om toch mijn aangifte erdoorheen te krijgen! Omdat er zoveel tijd overheen is gegaan is de kans veel kleiner geworden dat de dader gepakt wordt, maar ik hoop dat de politie het alsnog serieus gaat nemen, want niemand hoor hiermee weg te komen.
L - Zaterdag 7 februari 2015 10:50
Succes Roosje, knap van je..
Flower girl - Zaterdag 7 februari 2015 11:06
He Roosje, Tjeej wat heftig zeg.

Heb zelf ook te maken gehad met herhaaldelijk seksueel misbruik (al vind ik dat in mijn geval wel een groot woord, omdat je dan al snel denkt aan verkrachting of ernstige vormen van ongewenste aanrakingen..
Toch merk ik dat het best wel diep zit en inderdaad wat je zegt niemand mag hiermee weg komen.

Ik hoop echt van harte voor je dat ze de dader kunnen vinden en gaan oppakken!!
Roos - Maandag 9 februari 2015 23:48
Helemaal eens met dit artikel. We kunnen niet leven naar de verwachtingen van 'het perfecte plaatje', want dat is niet de realiteit. En toch blijft het pijnlijk herkenbaar, want ook ik heb die dingen mezelf verweten, en getwijfeld of ik me dan toch niet 'maar gewoon aanstelde'.
I. - Dinsdag 10 februari 2015 21:04
Ik word heel erg boos van hoe sommige feministische activisten zich nu in het nieuws werpen, en hoe mensen daarop ingaan, alsof plotseling alles dat een man doet, slecht is. Dat ze kijken naar een vrouw meteen misbruik is, dat nafluiten de vrouw in een onmogelijke bocht wringt. Ik word kwaad als ik eraan denk dat sommige vrouwen zich inzetten dat ze alleen kennen als iets dat hen is nageroepen op straat. Hoe mijn tijdlijn op Tumblr opeens volstaat met feministische mededelingen, man-dit, vrouw-dat, alsof een man van zichzelf intimiderend is. Ik vind die aandacht die nu besteed wordt aan seksueel misbruik fout en onverantwoordelijk. In plaats van de vrouw stevigere schoenen aan te bieden, brengen ze mannen omlaag, en alles dat een man doet of laat is 'seksueel misbruik'. Mannen en vrouwen zijn geen driftige allesvreters. Niet allemaal, tenminste.

En een melding doen bij de politie is een verloren zaak. Bij gebrek aan bewijs mag-ie een paar colablikjes aan een stokje prikken terwijl hij spelende kinderen bekijkt.