Ben jij ook eenzaam?

 

Eenzaamheid was toen ik jong was voor mij niet altijd een herkenbaar probleem, maar wat jaartjes later heb ook ik periodes gekend waarin ik mij alleen en vergeten voelde. Tijden waarin ik niet wist hoe ik het leuk moest hebben in mijn eentje, momenten waarop ik even een arm om me heen wilde, iemand zocht om leuke dingen mee te delen of naar me te luisteren. Ik voelde me enorm eenzaam en wist niet altijd even goed hoe ik daarmee om moest gaan. Eenzaamheid is een rotgevoel.

Eén op de drie Nederlanders is eenzaam of weet uit eerdere ervaring hoe het is om zich zo te voelen. Door EenVandaag werd een onderzoek gedaan onder 1400 mensen onder de 24 en 19.000 mensen boven de 24 jaar. In beide groepen komt eenzaamheid bij 33% voor. De helft van die mensen geeft aan dat het hun dagelijks leven beļnvloedt.

Lonelyness

Bron

Waardoor het komt dat deze mensen eenzaam zijn? Die reden is verschillend voor iedereen, maar in het onderzoek wordt aangegeven dat verlegenheid en een negatief zelfbeeld hierbij een grote rol spelen. Om deze reden was er een lunch in Almere voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid. Op deze manier werden mensen voor even uit hun isolement gehaald.

Zelf denk ik ook dat we erg individualistisch zijn in Nederland. We zijn allemaal voor ons zelf bezig, er zijn veel mensen single of alleenwonend. Daarbij dragen we een groot deel van de tijd dat we op openbare plekken zijn oordopjes om muziek te luisteren of kijken we op onze smartphone. We mogen er wat mij betreft best wat vaker over nadenken om sociaal te zijn tegen anderen, gewoonweg een praatje te maken of iemand uit te nodigen die veel alleen is. Eenzaamheid komt vaker voor dan we denken.

Lees ook onze blog over omgaan met eenzaamheid.

Voel jij je wel eens eenzaam?

Vanavond om 19:00 uur is er een themachat over eenzaamheid

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Vrijdag 26 september 2014 18:07
Dit hield me vandaag nog erg bezig. Ik voel me wel (vaak) eenzaam ja, al vind ik het moeilijk om dat toe te geven. De psycholoog benoemde het vandaag in het gesprek, en toen moest ik wel bekennen dat het inderdaad zo is. Ik ervaar een soort leegte...
xxxxx - Vrijdag 26 september 2014 18:15
Ik voel me erg vaak eenzaam ja
Ingrid - Vrijdag 26 september 2014 18:26
Er van uit gaan dat mensen me niet goed genoeg of minder dan de anderen voelen om mee om te gaan, minderwaardigheidsgevoelens maken het aangaan van vriendschappen heel moeilijk. Ik voel me vaak eenzaam ondanks dat het niet misschien niet hoeft. En om het mezelf nog wat lastiger te maken weet ik niet zo goed hoe alleen te zijn met mezelf en te ontspannen.
Het helpt in ieder geval om af en toe initiatief te nemen naar een ander toe of er zelf op uit te gaan dan kom je altijd mensen tegen en voel ik me altijd weer beter en loopt mijn dag ook positiever.
Fierdemoi - Vrijdag 26 september 2014 19:05
Ja. Want woon ook alleen en heb geen familie netwerk vriendje dagbesteding hulp werk etc. Dus zie ook nooit mensen..
EB91 - Vrijdag 26 september 2014 19:49
Ja, die eenzaamheid is voor mij wel een groot ding de laatste tijd. Het is zo stom, want ik heb een partner, een lieve familie, schoonfamilie en hier en daar nog een paar redelijk goeie contacten (hoewel ik daar ook weer niet echt een sterke band mee heb). En toch voel ik me vaak eenzaam. Ik vind het moeilijk om echt aansluiting te vinden bij mensen. In groepen ben ik altijd alleen. Een oppervlakkig praatje lukt nog wel soms, maar dat kan ik meestal ook niet echt op gang houden. Ik wil ook gewoon sociaal zijn, vrienden maken en ergens bij horen, maar dat lukt me niet.
Lieve - Vrijdag 26 september 2014 21:41
Ja, ik voel me erg eenzaam. Juist omdat ik - lichamelijk gezien - al ruim twee jaar het huis niet meer uit kan.
Asyr Sei'Lar - Vrijdag 26 september 2014 22:04
Eenzaam? Altijd .. en een al heel lange tijd. Ik ben niet altijd alleen .. maar wel altijd eenzaam. Het is een leegte die ik niet uit mijn hart en uit mijn hoofd krijg. Altjid eenzaam omdat ik anderen om mij heen niet kan verdragen, er Is daarvoor teveel gebeurd .. en toch word ik altijd gedwongen om die nabijheid te verdragen. Het geeft zoveel ... leegte.

Mensen hebben geen idee hoe het is om een lafaard te zijn. Om jezelf letterlijk in jezelf terug te trekken omdat je te bang bent om in de nabijheid van anderen te zijn. Eenzaamheid .. ik ken het maar al te goed.

---
"There is something worse then being all alone in the night. It is being all alone in a crowd"
-=Minbari Ambassador Delenn, Babylon 5=-
---
Proudie1 - Vrijdag 26 september 2014 22:58
Ik voel me ook vaak eenzaam. Ik heb wel een vriend en lieve schoonfamilie, maar zit overdag vaak alleen thuis als mijn vriend naar zijn werk is. En ik heb 1 vriendin, maar die werkt ook gewoon overdag en woont niet echt in de buurt. Dus kan niet echt 's avonds ff naar haar toe ofzo.

Ook lukt het me nooit om echt een vriendschap op te bouwen. Vanuit therapie/opnames ken ik wel veel mensen, ik heb ze ook wel op Facebook, maar de band is niet zo hecht geworden dat ik na een behandeling/opname nog met ze afspreek zeg maar. Ik ga binnenkort weer met een behandeling beginnen en dan is dit ook zeker een thema.

Jammer dat ik niet wist dat die chat vanavond was ( kom ik altijd te laat achter als er een themachat is)
beauty_love - Zaterdag 27 september 2014 11:55
Ja, ik voel me ook erg eenzaam. Ik had al niet veel sociale contacten, en door mijn psychische problemen ben ik in een isolement geraakt. Nu het psychisch met mij een stuk beter gaat, merk ik ook dat ik het echt mis dat ik geen sociale contacten heb. Daarnaast heb ik ook nog eens autisme, dus kost het me veel moeite om vriendschappen op te bouwen.
IlIlIlIl - Zaterdag 27 september 2014 12:33
Ja, ik voel mij vaak eenzaam. Het stomme is: ik heb best veel mensen om me heen. Mijn huisgenoten zijn aardig, maar een hechte band heb ik niet met ze. Hetzelfde geldt voor mijn studievrienden. Mijn familie en mijn vrienden van vroeger zie ik haast nooit meer nu ik in een andere stad studeer. En met mijn vriendje kan ik niet echt praten.

Ik weet echt niet wat ik hieraan kan doen... Ik onderneem van alles, heb veel contacten, maar het gevoel dat ik alleen ben blijft :(
Stella - Zaterdag 27 september 2014 16:18
Ik leef in een compleet isolement, maar ik voel me niet eenzaam. Ik ben gewoon een loner.
Iris - Zaterdag 27 september 2014 20:51
Ja, ik voel me best vaak eenzaam. Mijn ouders zijn er altijd voor mij en ik heb een vriend en twee redelijke goede 'contacten'. Maar vaak heb ik het gevoel dat mensen meer vrienden hebben, of mis ik wel een beste vriendin waar ik alles mee zou kunnen bespreken.
*** - Maandag 29 september 2014 12:01
Ik voel me vaak eenzaam. Maar niet in de zin van alleen. Ik heb genoeg toffe contacten maar soms kan ik volop aan het praten zijn met de mensen rondom me en me toch vreselijk eenzaam voelen.
Andreas - Maandag 6 oktober 2014 01:38
Ik ben vaak gewent om eenzaam te zijn omdat kwa mensen lastig te vertrouwen zijn om goeie vriendschap te kunnen maken. Maar soms heb je een goeie vriend of vriendin nodig om elkaar te steunen waar je dwars zit.
L - Zaterdag 7 mei 2016 19:40
Ze zeggen altijd dat er Iemand is die die leegt kan vullen maar de leegte verdwijnt niet. Ik heb zo behoefte aan een knuffel van wel een uur lang ā˜ŗ