Resultaten onderzoek naar Proud2Bme

 

In juni 2012 was er een oproep geplaatst op Proud2Bme om mee te doen aan een onderzoek naar Proud2Bme. Bij deze doen we jullie graag verslag van de resultaten!

Proud2Bme

Voor dit onderzoek waren we op zoek naar bezoekers van Proud2Bme die eetproblemen hadden of eetproblemen bij zichzelf vermoedden. Het onderzoek bestond uit een online vragenlijst die anoniem ingevuld kon worden. Het doel van het onderzoek was om meer te weten te komen over hoe de website wordt gebruikt, hoe het gebruik wordt ervaren, en wat mensen precies uit Proud2Bme halen.

Achtergrond:
Empowerment heeft alles te maken met het vertrouwen in je eigen kunnen, en grip en controle hebben over je leven en je gezondheid.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met een lichamelijke aandoening (reuma, (borst)kanker, fibromyalgie, en diabetes) zich gesterkt voelen door deelname aan online lotgenotencontact. Zij voelden zich bijvoorbeeld beter geïnformeerd, konden hun aandoening beter accepteren, rapporteerden een verhoogd sociaal welbevinden en vonden veel herkenning.

In dit onderzoek wilden wij nagaan of bezoekers van Proud2Bme zich gesterkt voelen door hun bezoek aan Proud2Bme, en zo ja, in welke mate en op wat voor manieren dan precies.

Resultaten:
In totaal hebben 311 mensen de vragenlijst ingevuld.

De tevredenheid met de website was hoog.

Gemiddeld werden er per deelnemer 4 redenen genoemd om de website te bezoeken. De meest populaire reden om Proud2Bme te bezoeken was om ervaringsverhalen van anderen te lezen: maar liefst 83% van de mensen gaf dit als een reden op. Andere belangrijke redenen om Proud2Bme te bezoeken waren ter ontspanning/ voor de gezelligheid, om informatie over eetproblemen op te zoeken en om geholpen te worden.

proud

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat Proud2Bme mensen op verschillende manier helpt en ondersteunt.

Het duidelijkst kwam naar voren dat de meeste bezoekers regelmatig tot vaak hun ervaringen delen en herkenning vinden. Ook voelen de meeste bezoekers zich beter geïnformeerd door hun bezoek aan Proud2Bme. Meer dan de helft van de bezoekers gaf aan zichzelf regelmatig tot vaak te vermaken, anderen te helpen en sociale steun uit te wisselen.

Ongeveer tweederde van alle deelnemers gaf aan dat Proud ertoe had geleid dat zij hadden overwogen om hulp te zoeken en dat zij beter wisten hoe en waar zij hulp konden vinden. Ook gaf ongeveer tweederde van de deelnemers aan meer optimisme en controle te hebben gekregen over de toekomst en meer vertrouwen te hebben gekregen in behandeling of de relatie met de hulpverlener door hun bezoek aan Proud2Bme.

Bezoekers die wel eens een berichtje plaatsten vonden relatief meer herkenning en voelden zich relatief beter geïnformeerd dan bezoekers die aangaven nog nooit een bericht te hebben geplaatst. Dus, naast het lezen van informatie en/of blogs, lijkt deelnemen aan het forum of de chat nog iets extra's op te leveren.

Een laatste positieve en belangrijke bevinding van dit onderzoek was dat 53% van de mensen die in behandeling waren, aangaf hulp te hebben gezocht door hun bezoek aan Proud2Bme.

Conclusie:
Proud2Bme lijkt een breed scala aan behoeften te vervullen en bezoekers van de website zijn tevreden. Proud2Bme lijkt een positieve werking te hebben op mensen met eetproblemen: mensen voelen zich in meerdere opzichten geholpen en gesteund.

THANX

Bedankt
Ik wil alle mensen die deze vragenlijst hebben ingevuld nogmaals hartelijk bedanken voor hun deelname aan dit onderzoek! Zonder jullie inzet was het niet gelukt om dit onderzoek uit te voeren.

Jiska Aardoom

In samenwerking met:

Alexandra Dingemans
Laura Boogaard
Scarlet Hemkes
Eric van Furth
Centrum Eetstoornissen Ursula

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje14 - Zondag 4 november 2012 19:50
Mooi om te lezen!
Fayee - Zondag 4 november 2012 19:54
Ik zat er laatst nog aan te denken of er nog iets terecht kwam van het onderzoek! Leuk om het resultaat te lezen.
Vera - Zondag 4 november 2012 19:58
Erg leuk!
Cylu - Zondag 4 november 2012 20:20
Super om te lezen, jullie ook bedankt!
Marah - Zondag 4 november 2012 20:33
Wat fijn om te lezen dat Proud zo'n positieve werking heeft op mensen!
Sophia-Lauren - Zondag 4 november 2012 20:34
Dat is het enige echte resultaat wat jullie met zijn allen als team dubbel en dwars dik verdiend in jullie pocket mogen en kunnen steken! ik zou zeggen: Be Amazing Abosultely Happy and Proud with yourself, eachother en cherish your Great Team Vibe , empowerment, inspiration and Support ! Yeah!! Keep up this Goood work! Gracias ! Compliment. Mooi om dit weekend mee af te sluiten en de week nog leuker van start te laten gaan.
Esther - Zondag 4 november 2012 20:36
Wel jammer dat alleen sommigen goed ontvangen worden bij plaatsing van berichtjes.
maarja, zo is het in het 'echte leven' ook.
Bo - Zondag 4 november 2012 21:27
leuk om te lezen!

Ook bij mij heeft proud er toe geleidt dat ik hulp ben gaan zoeken, en daardoor heb ik a.s. vrijdag mijn intake.. doodeng maar ik ontvang via proud gelukkig heel veel steun.

Heel erg bedankt voor Proud dus!
Isabella. - Zondag 4 november 2012 21:53
Congratz!
Roze - Zondag 4 november 2012 22:02
Ga zo door!

Wil het dan nog even benadrukken: Ik ben echt blij met deze site. Het maakt me echt een stukje gelukkiger. Gewoon, dat ik er niet alleen voor sta :-)
maddy - Zondag 4 november 2012 22:36
ik denk zeker dat deze resultaten kloppen en vind de hele site een sterk karakter hebben eigenlijk!! ik heb de vragen lijst niet ingevult heb hem ook niet gevonden of gezien. wat ik vooral goed vind aan proud is dat er stelling word genomen, dat er een soort van regels en normen zijn waar iedereen zich aan moet houden. bv het niet plaatsen van eetlijstjes en het niet noemen van kilo's. dat maakt dat de site veilig is!!!!!!!! t is dat ik zelf nog met die e,s zit maar voor de toekomst zou ik echt wel een bijdrage hierin willen leveren, echt super sterk werk!!!!!!!
jeaninehv - Zondag 4 november 2012 22:44
BE PROUD!
R. - Zondag 4 november 2012 23:32
Top, ik heb ook zeker wel steun aan deze site!
Ik kom bijna elke dag wel even langs om te kijken naar nieuwe artikeltjes. Het feit dat ik door deze site weet dat ik niet alleen ben en dat ik niet 'gek' ben lucht me enorm op.
Nieuweling - Zondag 4 november 2012 23:40
Super!
Jes - Maandag 5 november 2012 09:08
Top Top top TOP site! Beproud!
Dalegance - Dinsdag 21 mei 2013 16:14
Geweldig! Ik vind Proud2Bme ook een geweldig initiatief, zelf heb ik ook hulp gezocht door een aantal bezoekjes aan deze website. Heel erg bedankt dat jullie er zijn!