Meer kinderen met anorexia

 

Het aantal kinderen dat in Engeland in het ziekenhuis terechtkomt door een eetstoornis is de afgelopen vier jaar verdriedubbeld. Dit blijkt uit de cijfers van NHS. Deze enorme toename zorgt ervoor dat ernstig zieke kinderen moeten worden afgewezen omdat ze 'niet dun genoeg' zijn. Volgens professionals hebben steeds meer kinderen moeite met de toenemende en celebrity cultuur die het kind-zijn seksualiseert, maatje 0 verheerlijkt en waarin een kind wordt gebombardeerd met afbeeldingen van onrealistische magere modellen.

meisje
bron foto

Offciële statistieken laten zien dat in 2010/2011 meer dan 6500 kinderen voor anorexia werden behandeld in het ziekenhuis, ten opzichte van 1718 in 2007/2008. In dit recente aantal zitten maar liefst 443 kinderen die jonger zijn dan 13 jaar. Dit is meer dan 4 keer zoveel dan een aantal jaren eerder. Van de 443 zijn 79 kinderen onder de tien jaar en 56 kinderen onder de 5 jaar.

Organisaties voor eetstoornissen geven aan dat deze aantallen worden veroorzaakt door een toenemde druk die de kinderen ervaren. Deze druk bestaat o.a. uit het zien van afbeeldingen van perfecte mensen, een eerdere puberteit, de angst om dik te worden door de vele aandacht voor obesitas, en een toename in cyberpesten.

Susan Ringwood, van de organisatie Beat, zegt: "Het is een gevaarlijke combinatie van factoren die druk uitoefent op kinderen en waaraan ze niet kunnen ontsnappen. De druk om perfect te zijn, om dun te zijn, verspreidt zich over het hele internet, waardoor steeds meer jonge kinderen zich zorgen maken om hun uiterlijk. Bovendien wordt het kind-zijn geseksualiseerd; een meisje van zeven jaar wil al een push-up BH. Daarnaast spelen er andere factoren waaronder dat kinderen eerder in de puberteit terechtkomen (9 jaar en 10 maanden), wat allerlei hormonale veranderingen op gang brengt. Hierdoor zijn kinderen zich meer bewust van zichzelf."

De wachtlijsten bij ziekenhuizen worden steeds langer. Op een ambulante behandeling moet meer dan 6 maanden worden gewacht. Uit een onderzoek onder 500 patienten kwam dat tegen 40 procent van hen was verteld dat het BMI niet laag genoeg was voor behandeling. Kinderen die zichzelf sowieso al niet dun genoeg vinden worden hierdoor dus indirect aangeraden om meer gewicht te verliezen. Dit is heel gevaarlijk, zeker wanneer het om kinderen gaat.

Een ander recent onderzoek toont aan dat 1 op de 5 meisjes tussen 7 en 11 jaar als eens op dieet is geweest. Veel meisjes worden geleid door angst.

Bron: telegraph.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- - Woensdag 11 december 2013 10:45
Dit is ziek en achterlijk. Aanraden om meer gewicht te verliezen om hulp te krijgen? Het is gewoon ziek. Sorry dit maakt mij zo boos.
Meisje - Woensdag 11 december 2013 11:16
Schrikbarend.
Katja - Woensdag 11 december 2013 11:43
Verschrikkelijk.
Lot1995 - Woensdag 11 december 2013 12:35
Belachelijk, geen woorden voor, zo erg vind ik het
x - Woensdag 11 december 2013 12:59
56 kinderen onder de 5 jaar!!!!!!!!!!!!!!!
m - Woensdag 11 december 2013 13:35
Zieke maatschappij, zieke kinderen.
Crannberries - Woensdag 11 december 2013 13:37
Wow, schokkend maar aan de ene kant snap ik ook wel dat ze grenzen moeten stellen, er is niet onbeperkt plek in een ziekenhuis of kliniek, en als je in levensgevaar bent , is dit de enige oplossing! Ik wil hier absoluut NIET mee zeggen dat de hulp die je krijgt alleen afhankelijk moet zijn van gewicht, dat ABSOLUUT NIET! Maar als je niet in levensgevaar bent/ geen ondergewicht hebt, kan je ook ambulante/ deeltijd krijgen en daarvoor hoef je niet naar het ziekenhuis...

Toch zeer schokkend :(
X - Woensdag 11 december 2013 15:32
Godsamme, schrik me hier dood van. Moet er niet eens aan denken dat mijn zusje van 7 jaar hier aan gaat lijden, alhoewel ik merk dat ze de laatste tijd met zoveel moeite eet. Pff.
lisa - Donderdag 12 december 2013 13:41
Je BMI niet laag genoeg?
Komaan zeg, dat gaat toch een stap te ver! Je hoeft toch geen ondergewicht te hebben om van een 'echt' eetprobleem te spreken? Ik vind dit echt erg, dit gaat de jongere net aanzetten om misschien wel te streven naar een BMI dat wel laag genoeg is om hulp te mogen krijgen ...
anoniem* - Dinsdag 17 december 2013 22:19
hm nou.. herken het wel. Bij mijn behandelingen (7 jaar lang) voor andere problemen is telkens gezegd 'je hebt nog geen bmi -extreem laag- dus we doen er niks aan". Ook alleen kijken naar de buitenkant, "je ziet er toch leuk uit". "het is toch nog niet gevaarlijk". Heb ik vaak gehoord. Ook met erg ondergewicht. Totaal niet kijkende naar bloedwaarden, duur, schadelijke effecten op je lichaam enz. Het was nog niet dat en dat bmi.. dus we gaan er niks mee doen. punt.
En ja, dat vind ik heel erg, want ik denk dat het juist belangrijk is meisjes te helpen in eerdere stadia.. ik heb ondertussen nu 6 jaar anorexia en begin nu eindelijk pas hulp te krijgen, zelf gezocht. Die dietiste raadde mij ook echt aan behandeling te gaan doen, en daar mag ik (na veel gedoe...) gelukkig binnenkort intake voor doen. : )
Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak, en af en toe nog steeds denk aan dat bmi zodat ik tenminste snel hulp zou krijgen.
En dat vind ik erg voor mezelf, maar ergens nog erger als dit zo gaat als bijvoorbeeld het vroegere oppaskindje van nu 13 niet geholpen zou worden, of als ik denk aan vriendinnen die die hulp niet zouden krijgen.

Die onwetendheid in de hulpverlening maakt me zo boos.
Rene - Zondag 13 april 2014 15:13
Kinderen mogen zelf weten of ze noch dikker willen worden
Rene - Zondag 13 april 2014 15:35
De meisjes mogen steed dikker worden nooit afvallen