Kotsact Lady Gaga kunst of schande?

 

Tijdens een optreden bij het South by Southwest-festival in Austin donderdagavond liet Lady Gaga de kunstenares Millie Brown een soort groene melk over haar heen kotsen. Lady Gaga, die zelf in het verleden een eetstoornis heeft gehad, zong tijdens dit gebeuren het nummer Swine terwijl ze op een mechanisch varken zat. Zangeres Demi Lovato reageert via Twitter boos op dit optreden omdat zij vindt dat de eetstoornis boulimia hiermee indirect wordt gepromoot.

Demi Lovato vindt het ongepast dat Lady Gaga tijdens een optreden een kunstenares over haar heen over heeft laten geven. Op twitter zegt ze er o.a. het volgende over: "Alsof er nog niet genoeg mensen zijn die eetstoornissen verheerlijken. Het is niet stoer of kunstzinnig."

Let op: kan triggerend zijn. Kan je hier niet goed tegen, kijk dan niet.

De tweet van Demi is bijna 30.000 keer geretweet, maar krijgt ook veel boze reacties van Gaga fans. Volgens hen gaat het hier om kunst. Ze vinden dat Demi, Gaga op deze manier zwart maakt. Volgens Demi gaat het hier helemaal niet om. Ze is ook nog steeds fan van Lady Gaga ("Ik ben nog steeds een 'Little Monster"), maar ze vindt het wel belangrijk dat er iemand opstaat en haar stem laat horen als dingen te ver gaan en een negatieve invloed kunnen hebben op een groot publiek.

twitter demi lovato

"Want", zegt Demi op Twitter: "Artiesten in de popcultuur hebben invloed op mensen. Sommige mensen hebben niet door dat iets wat hun idolen doen kunst is. Wat mensen zien, doen ze na. Of het nu gaat om een kapsel, kleding of het verkeerd opvatten van dingen waardoor ze zelfdestructief gedrag vertonen als kunst."

demi lovato twitter.com

Lady Gaga vertelde in een interview bij SXSW het volgende over de 'kots-act': "Ik heb al vaker samengewerkt met Millie en toen ik wist dat ze in dezelfde stad was als ik heb ik haar gevraagd opnieuw samen te werken." Lady Gaga noemt het optreden 'performance art' en is enthousiast over het feit dat deze kunstvorm aanzet tot discussie.

millie brown vimeo.com
bron: screenshot vimeo.com

Millie Brown staat bekend als 'vomit painter'. Ze geeft gekleurde melk over op doeken sinds 2005. Lady Gaga heeft in het verleden meerdere kunstwerken van haar gekocht.

Ik ben benieuwd wat jij vindt van dit soort optredens en performance art.
Gaat het té ver of is het kunst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Asmae - Maandag 17 maart 2014 11:39
Echt walgelijk eerlijk gezegd...
Ronja - Maandag 17 maart 2014 11:42
Ik vind het geen kunst.
Is geeft een schok effect. Dat wil Lady Gaga altijd volgens mij.
Het heeft meer weg van SM vind ik.
Ik word misselijk van die fans die meezingen.
Roos - Maandag 17 maart 2014 11:45
Ik vind het vooral echt heel erg smerig. Ze geeft een slecht voorbeeld op dit punt, maar aan de andere kant is dit wel precies waar Lady Gaga zo beroemd mee is geworden, dat extreme gedrag. Om heel eerlijk te zijn vraag ik me vooral af wat er mis is met die kunstenaar. Gekleurde melk drinken zodat ze dat weer kan overgeven?

En wie wil er nou onder gekotst worden o.O Dit is zo vreselijk vies dat ik het eigenlijk moeilijk vind om me te concentreren op het "aanmoedigen van eetstoornissen" gedeelte.
Lies - Maandag 17 maart 2014 11:46
Hiervan krijg ik kriebels, de neiging om die vrouw eens goed de waarheid te zeggen. Ik respecteer kunst, maar er is ergens een grens. Overgeven op een ander persoon kan na mijn weten gewoon weg niet. Demi Levato heeft een mooi stuk geschreven, ik ben erg blij dat er een tegen reactie is geweest. Want iedereen die boulimia heeft of heeft gehad weet dat het alles behalve stoer of een kunst is. Boulimia is een ziekte waar je keihard tegen moet vechten. En zo lijkt het alsof die kunstenares en Lady Gaga de stoornis verheerlijken en het accepteren. Misschien is het ook een tip voor de meiden achter de schermen van Proud dat bij dit artikel gezet worden dat het misschien wel triggerend werkt voor sommige meiden. Ik heb me nog nooit zo opgefokt gevoeld na het lezen van een artikel. Walgelijk.
anoniem - Maandag 17 maart 2014 11:49
ik vind het decadent en walgelijk maar om de link te leggen met eetstoornissen is even walgelijk...
Liadan - Maandag 17 maart 2014 11:51
Pff ik word een beetje moe van die vrouw. Laat haar alsjeblieft gewoon met pensioen gaan ofzo.
muisje - Maandag 17 maart 2014 11:52
pff ja inderdaad.. ze weet van gekkigheid gewoon niet meer wat ze moet doen om in the picture te blijven
Jes - Maandag 17 maart 2014 11:53
pff kunst. laat haar lekker stoppen met dat walgelijke gedrag van haar.
Rebeccaa - Maandag 17 maart 2014 11:57
Bah, Lady Gaga had moeten stoppen na haar eerste album want alles wat daarna is gemaakt, slaat ook echt nergens meer op.
Vera - Maandag 17 maart 2014 11:57
Dat is echt walgelijk! Ik vind er niks kunstzinnig aan. Zoiets doe je gewoon niet on stage. Überhaupt niet. Bah.
Caro - Maandag 17 maart 2014 12:05
Walgelijk!
ann - Maandag 17 maart 2014 12:16
...en leg dit eens uit aan de mensen in Afrika of Syrië.
Tsja... kunst he.

Floor* - Maandag 17 maart 2014 12:48
Ik vind het eigenlijk wel grappig dat mensen zich zo druk kunnen maken om dit soort dingen :p
respect - Maandag 17 maart 2014 13:19
BAH BAH..walgelijk!! Lady Gaga heeft zo wel weer haar doel bereikt om groots in de publiciteit te komen, volgens mij maakt het haar niet uit of het negatief is of positief. Maar ik vind dat dit wel heel vergezochte kunst is. Ik hou van kunst alleen niet op deze manier. x
Maiskolf - Maandag 17 maart 2014 13:42
Is gewoon vies. Poepen en plassen op een doek zou ik ook geen kunst willen noemen. Gewoon weer typisch aandacht vragen en shockeren.
kh - Maandag 17 maart 2014 15:25
ik vind dit alles behalve kunst. dit is gewoon een zieke misselijkmakende act, het is algemeen bekend dat lady gaga altijd wil shockeren maar dit gaat wat mij betreft echt te ver.
Bladiebla - Maandag 17 maart 2014 17:06
Noujaa zeg, wat is hier nou kunst aan? Dit is toch walgelijk. Ik snap de reactie van demi wel, het lijkt hier net of is het heel cool en normaal om je vinger in je keel te steken...

me - Maandag 17 maart 2014 17:08
Ieuw!! Waarom wil je in godsnaam over je heen laten kotsen?? En ik vind het beledigend! Waarom is het nu al kunst om je vinger in je keel te steken? Waar gaat dit naartoe? Lady Gaga lijkt me compleet gestoord
me - Maandag 17 maart 2014 17:08
Ieuw!! Waarom wil je in godsnaam over je heen laten kotsen?? En ik vind het beledigend! Waarom is het nu al kunst om je vinger in je keel te steken? Waar gaat dit naartoe? Lady Gaga lijkt me compleet gestoord
Bananaaa - Maandag 17 maart 2014 17:12
Gatver
Anoniem - Maandag 17 maart 2014 17:55
Sinds wanneer is kotsen kunst? Kunst hoort toch uniek te zijn? Nou, iedereen heeft wel een moment dat hij/zij ziek is en moet overgeven, of mensen die een eetstoornis hebben die overgeven. Dit is gewoon geen kunst, dit is walgelijk.
Noah1200 - Maandag 17 maart 2014 18:13
Hmm ik weet het niet... heb er nog geen mening over. Vind het wel wat vreemd.
k - Maandag 17 maart 2014 18:19
afschuwelijk!
m - Maandag 17 maart 2014 19:01
Nee, als ze het nou uitgespuugd had, want dat zou voor mij wel evt. gepast zijn bij het nummer, maar overgeven en echt je vinger in je keel nee: dit vind ik echt te extreem, het maakt het walgelijk voor mij. Gewoon uitspugen had de 'lading ook gedekt'.
Eefje - Maandag 17 maart 2014 19:13
Shut the fuck up, laat mensen doen wat ze willen. Kijk eens verder dan je neus lang is. Het is een vorm van kunst maar niet iedereen begrijpt dit. en ja ik ben een ''die-hard'' little monster. --''
Freek - Maandag 17 maart 2014 21:07
Eerlijk, ik vind het eigenlijk wel tof, en ik ben echt geen Gaga-fan. Maar, dit had in een museum of op een live-performance-act gemoeten en niet in een show waar duizenden beïnvloedbare mensen staan te kijken die hier echt niet op zitten te wachten.. De kunst op z'n kop zetten, ik stem voor, er is al teveel esthetische, gelikte kunst.
Scargirl - Maandag 17 maart 2014 21:17
Ik vind al haar acts walgelijk, maar kijk dat is een mening. Dat kunnen andere mensen anders vinden, no hard feelings. Maar dít, dít gaat echt te ver. Zelf opgewekt overgeven is een ziekte, geen kunst.
Ingrid - Maandag 17 maart 2014 21:38
Ieuwwww!
georgiexo - Maandag 17 maart 2014 22:38
nja.. ik vind dit eerder een beetje raar.. maar ieder zn mening. Als je dit kunst vindt; prima. Maar ikzelf vind het vooral walgelijk en raar.
r - Maandag 17 maart 2014 23:12
je steekt echt wel geen vinger in uw keel voor publiek... schandalig
Yam - Dinsdag 18 maart 2014 01:03
Gatverdamme.
Sterre - Dinsdag 18 maart 2014 01:12
Ik word er helemaal naar van als ik dit zie. verschrikkelijk
Koffie - Dinsdag 18 maart 2014 11:48
ik was wel wat teleurgesteld in lady gaga na dit te zien,
ik vind haar nog steeds geweldig, maar dit had voor mij echt niet gehoeven.
Achja, kunst hoeft niet door iedereen leuk gevonden te worden zeker?
-Metaphor - Dinsdag 18 maart 2014 14:10
Gaga zoekt gewoon granzen op. Laat dr gewoon
Pauliene - Dinsdag 18 maart 2014 14:49
Omg net als toen de rage was snijden voor Justin bieber krijg je krijg boulimia voor lady gaga schandelijk gewoon vind het diep triest
J. - Dinsdag 18 maart 2014 16:49
De volgende act is een live op het podium een drol leggen in de vorm van de Taj Mahal? Daarnaast een soepje maken met een bouillon van urine, een slipje gemaakt van koeienogen met een bijpassende bh geweven uit stinkdierhaar. En om het helemaal passend te maken op de achtergrond een beatbox van 20 schetenlatende lilliputters die als voorbereiding een bord bruine bonen hebben gegeten.

Aandacht aandacht aandacht..

Het is ranzig, allemaal maar ik zie niet de link met een eetstoornis, het is gewoon over the top!
Romy - Vrijdag 21 maart 2014 19:04
Lady Gaga is mijn idool en helpt me heel erg, maar ik heb met tranen gekeken naar dit optreden. Triggerend en confronterend. Ik ben zelf kunstzinnig ingesteld maar ik kan niet begrijpen dat dit kunst is.

Ik val Gaga absoluut niet af, het gaat mij meer om Millie Brown. Gaga is sinds haar album ARTPOP erg bezig met het promoten van kunst en dat waardeer ik enorm, maar dit optreden had van mij anders mogen zijn. Zonder Millie.
Romy - Vrijdag 21 maart 2014 19:07
Jammer dat mensen meteen negatief praten over Gaga. Ik ga niet ontkennen dat dit misschien wat heftig was, maar vergeet niet wat Gaga allemaal doet voor ons. En ja ik ben ook een diehard little monster
*Esther* - Vrijdag 21 maart 2014 19:32
Ik vind het echt niet kunnen. Het kleine beetje respect wat ik nog had voor Lady GaGa, is hiermee verdwenen.
An - Vrijdag 21 maart 2014 23:38
Gadverredamme...
als het nou nog op een doek was ofzo..maar over iemand anders heen?!
jeetje..alles voor het geld & de aandacht
JoJoo - Zaterdag 22 maart 2014 19:08
Gatver, tis nog echt ook, echt vreselijk!
Sh - Zondag 23 maart 2014 15:05
Gaga is gewoon gaga van de drugs dus tjaa wat moet je er van zeggen.. Als het kunst is om over je heen te laten kotsen vraag ik me af waar de grens ligt.
Paz - Vrijdag 28 maart 2014 19:51
Dit is geen kunst, dit is gewoon triest.
j89 - Zaterdag 29 maart 2014 21:27
Waarom zou je als gezond persoon expres je vinger in je keel steken om over te geven. Ik weet natuurlijk niet zeker of die kunstenares misschien boulimia heeft. Maar ook al zou ze boulimia hebben dan alsnog ga je er toch niet mee te koop lopen? Het is hartstikke schadelijk voor je lichaam elke keer dat je overgeeft. En dat voor de lol? Als kunst? Deze wereld is echt ziek.
Catty - Woensdag 2 april 2014 16:09
Ik sluit me aan bij demi lovato haar reactie...
♡ - Donderdag 1 mei 2014 15:11
Ik heb lady Gaga altijd al wel een beetje een raar type gevonden maar door dit optreden ben ik wel een beetje geraakt. Het is gewoon discusting als iemand anders over je overgeeft. En ik ben ook zwaar teleur gesteld in die millie persoon. Het is superslecht voor je lichaam en wie geeft er in hemelsnaam gekleurde melk over?!?!
Anna aapie - Dinsdag 6 mei 2014 21:46
lady gaga heeft zelf een eetstoornis gehad en daarom vind ik dit alleen maar erger dan zou je toch moeten snappen dat het "little monsters" haar fans alleen maar motieveerd om zelf te gaan overgeven?! want zoals gaga het doet is zoals het moet! nou nee dankje! wat voor voorbeeld ben je dan debiel dat ze is?!
Sharon - Zaterdag 10 mei 2014 18:05
Hoe kun je het überhaupt verzinnen?!? Ik ben zelf ook gek, maar als je een eetstoornis heb gehad, het erg moeilijk mee had waar zij ook over vertelde in interviews. Waarom laat je dan iemand over je heen overgeven vanwege kunst?!?
Kunst enzo... - Maandag 12 mei 2014 13:45
Kunst is moeilijk te vatten. Wanneer is iets kunst en wanneer niet meer? Is iets kunst omdat een kunstenaar het heeft gemaakt? Of is het alleen kunst als de kunstenaar het kunst noemt? Of is het kunst als mensen vinden dat het kunst is? Is het kunst als het in een museum hangt? Moet je kunstenaar zijn om kunst te kunnen maken? En wie beslist er dat je kunstenaar bent? Is het kunst als het schoon, waar of goed is? Moet kunst technisch moeilijk zijn? Is iets geen kunst omdat jij het ook kan maken? Hangt kunst af van zijn context, zijn maker of zijn publiek?

Los van het feit of ik dit nou kunst vind...
Ik ben studeer zelf voor kunstenares en zelfs ik kan soms maar moeilijk antwoorden op die vragen.
Ik moet zeggen dat ik zelf geen voorstander ben van het gebruik van lichaamssappen in kunst. Maar ik heb toch al zeer goede en boeiende werken gezien van kunstenaars die daarmee werkten. Zoals bijvoorbeeld: 'Precious Liquids' van Louise Bourgeois. Zelf vind ik dit een heel mooi werk naast het feit dat lichaamssappen ook gewoon een beetje vies zijn. Tenminste dat vind ik en de meeste mensen vinden dat vies. Dan vind ik het eens zo knap dat Bourgeois erin slaagt een goed kunstwerk te maken daarmee.
Wat ik wil zeggen is..dat het niet zo eenvoudig is en ook helemaal niet duidelijk. En zeker niet zwart-wit. Kunst bevindt zich vaak in een 'grijze zone'.

Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat ik het goed, mooi, knap, intelligent, interessant, of wat dan ook vind wat Lady Gaga heeft gedaan. Ik het vind eerlijk gezegd nogal plat en boers. Dit had ze intelligenter kunnen aanpakken. Nochthans kan domme platte en boerse kunst soms ook heel vet zijn :p
Bah Kunst! Zo moeilijk! En eigenlijk alleen maar leuk als het overal tegenaan schopt! Kunst hoort niet braaf te zijn! :D Hail Art!

Kunst enzo... - Maandag 12 mei 2014 14:59
en nog iets. Kunstenaars moeten vooral kunst serieus nemen. Niet perse zichzelf
BloodOnMyWrists - Maandag 2 juni 2014 18:13
Jullie kunnen nu wel zeggen dat het smerig is en dat ze het 'verheerlijkt' etc. maar niemand heeft blijkbaar door dat ze zelf een eetstoornis heeft gehad?
ikke - Woensdag 11 juni 2014 13:46
Hahahha ja dat dacht ik dus ook!!