Hersteld van een eetstoornis of niet?

 

Hoe bepaal je als hulpverlener of iemand met een eetstoornis hersteld is? Is dit bij een gezond gewicht of bij een normaal en gezond voedingspatroon? Is dit als iemand weer positief in het leven staat en geen last meer ondervindt van de eetstoornis? Of is het een combinatie van voorgaande? Gelden dezelfde herstel criteria voor iedere eetstoornis of zouden er voor iedere eetstoornis afzonderlijk herstel criteria moeten zijn? Hoe kan je als hulpinstantie eigenlijk onderzoeken of de behandeling goed werkt als er geen eenduidige criteria voor herstel bestaan?

Ik ben weleens bij een congres geweest waar een eetstoornis kliniek enorm enthousiast mededeelde dat hun herstel percentage op 80 procent lag. Bijna ongelooflijk bij een eetstoornis als anorexia, want in de praktijk herstelt maar 45 procent volledig (30% verbetert gedeeltelijk). Toen ik hoorde welke herstel criteria werden gehanteerd voor dit onderzoek begreep ik het hoge percentage beter...

Hersteld van een eetstoornis of niet?

Het ging namelijk om kinderen met anorexia nervosa die jonger waren dan 16 jaar en de kliniek verlieten met een gezond gewicht. Deze kinderen mochten niet naar huis als ze zich niet aan de eet -en aankomregels hielden. Ze deden er daarom alles aan om zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen. Hadden zij bij vertrek uit de eetstoornis kliniek werkelijk geen last meer van een eetstoornis....?

"Mijn BMI is iets lager dan 18.5, maar ik voel me gewoon goed. Ik pieker niet meer over eten, kan alles eten waar ik zin in heb en word eigenlijk nooit meer lastiggevallen door eetgestoorde gedachtes. Mijn lichaam functioneert goed en mijn bloedwaardes zijn prima. Ben ik nu hersteld van mijn eetstoornis of ben ik enkel hersteld als ik nog een paar kilo aankom? Ik vind zelf dat ik hersteld ben" ~ Yora

Zou het eigenlijk ook mogelijk zijn om volledig te herstellen van een eetstoornis met licht ondergewicht? En zo niet, moeten we dan een vast BMI hanteren of moet dit per individu worden bekeken aan de hand van een groeicurve en de natuurlijke lichaamsbouw? En wat als je eens per kwartaal nog overgeeft of soms nog wat controle vasthoudt door intensiever dan nodig te sporten, maar je volledig vrij en gelukkig voelt? Ben je dan hersteld of niet? Wie bepaalt eigenlijk of je hersteld bent? Jij of de hulpverlener? Of jullie samen?

herstel eetstoornis 

De Eating Disorder Research Society, een internationale vereniging van onderzoekers op het gebied van eetstoornissen, wil graag een gemeenschappelijke definitie voor herstel van eetstoornissen ontwikkelen. Om te onderzoeken welke criteria voor herstel belangrijk zijn, is een korte vragenlijst opgesteld. Deze vragenlijst wordt internationaal aangeboden aan eetstoornis onderzoekers. In oktober van dit jaar worden de resultaten van de vragenlijst gepresenteerd.

"Na een traject van 14 maanden werd mijn behandeling afgerond. In mijn dossier stond dat ik hersteld was. Mijn gewicht was weer normaal en ik at weer voldoende. In mijn hoofd was het helaas nog regelmatig een oorlog en ik had zo nu en dan nog een eetbui. Maar ja, dat zag je niet aan me. Ook was ik veel depressief, omdat ik me gewoon zo waardeloos voelde. Toch was ik blijkbaar hersteld van mijn eetstoornis." Zara

Aan Eric van Furth, bijzonder hoogleraar op het gebied van eetstoornissen, is gevraagd te spreken over het herstel van een eetstoornis vanuit een cliëntperspectief. Je zou hem daarom erg kunnen helpen door onderstaande vragenlijst in te vullen. Dit duurt niet langer dan 10 minuten. Laat ook gerust je reactie onder deze blog achter.

Klik hier voor de vragenlijst


Alle gegevens worden beveiligd opgeslagen, vertrouwelijk behandeld en anoniem geanalyseerd.

Fotografie: Daniel Space

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Co - Vrijdag 17 augustus 2018 13:40
Goede artikel, goed om deze vraag te stellen. Voor mij is het wel duidelijk dat een eetstoornis niet enkel om eten en gewicht gaat.
Nikki98x - Vrijdag 17 augustus 2018 13:50
Goed artikel...zou ik best meer over willen lezen..erg interessant
Elizabeth4 - Vrijdag 17 augustus 2018 14:06
Goed artikel en een goede vraag. Ik zou hier ook wel meer over willen lezen!
M. - Vrijdag 17 augustus 2018 14:39
Ik herken me in de vraagstelling van Yora. Benieuwd hoe zij zou omgaan met die paar kilo extra waardoor ze écht gezond gewicht heeft. Wat maakt dat ze dat nu niet doet?
Mijn ervaring is: we kunnen onszelf ook goed voor de gek houden als het om genezing gaat. Zelfs zo dat we écht geloven dat we genezen zijn, terwijl we ons gewicht alsnog kunstmatig laag houden.


C. - Vrijdag 17 augustus 2018 14:42
Inderdaad een erg interessant onderwerp. Ik ben ontzettend benieuwd naar de resultaten van die vragenlijst. Sowieso vind ik enkel een BMI-criterium te kortzichtig om te kunnen beoordelen of iemand nog een eetstoornis heeft, maar desalniettemin vind ik een voldoende gezond én stabiel gewicht wel een enorm belangrijke factor in compleet herstel. Ik denk ook dat de beleving van de patiënt centraal moet staan vooraleer je kan beoordelen of deze nog ziek is.
Anoniem - Vrijdag 17 augustus 2018 15:29
Ik vond het zelf ook lastig dat er nooit iemand tegen mjj had gezegd dat het oke is om je lichaam niet altijd even mooi te vinden of te balen als je weer een paar dagen alleen maar ongezond heb gegeten. Het is als oud eetstoornis patiënt best moeilijk om dan in te schatten wat normaal of wat nog eetstoornis gedachten zijn. Gelukkig door met veel mensen hierover te praten heb ik daar nu wel een duidelijk beeld van
D - Vrijdag 17 augustus 2018 18:37
In mijn beleving ben je hersteld als je mag verwachten dat je verder redelijk zelfstandig, ook al woon je (nog) bij je ouders, je leven verder kunt LEIDEN i.p.v. LIJDEN en stappen kunt maken in het leven dat je wilt voor je toekomst en daarin zelf ervaart dat je niet meer of misschien nog maar een beetje af en toe afgeleid of gestoord wordt door nog je eetstoornis en evengoed in hoe je denkt. Ik denk dat een check-up tot zeker twee jaar na een behandeling daarvoor nodig is en als je fysiek hersteld bent, maar aangeeft dat het in je hoofd nog lang niet goed zit, ben je zeker nog niet hersteld en kun je misschien wel je leven weer oppakken maar moet daarnaast nog heel veel gepraat worden om het in je hoofd ook in orde te krijgen zodat je werkelijk weer vooruit kunt zonder hulp in de toekomst en niet dreigt terug te vallen.
Ieleen - Maandag 20 augustus 2018 23:19
Sluit ik mij bij aan. Goed verwoord.