Helft selfies op social media is bewerkt

 

Sterren zoals Kim Kardashian laten zichzelf niet alleen Photoshoppen voor magazines en belangrijke fotoshoots, zelfs foto's op Instagram, Twitter en Facebook zijn vaak bewerkt door het bekende foto-bewerkingsprogramma. Uit een onderzoek van de Philly Renfrew Center Foundation blijkt dat de helft van de selfies bewerkt zijn voordat deze worden gepost op social media.

Van die vijftig procent die in het onderzoek bekenden hun foto's te retoucheren voordat ze deze plaatsen, zegt 13 procent dat zij dit altijd met hun foto's doen en 17 procent doet dit soms met foto's. Zo'n 49 procent zegt dat ze het doen om hun foto gewoon te verbeteren. Twaalf procent van de mensen is niet tevreden met hun uiterlijk en past de foto daarom aan. Zes procent zegt dat ze dit doen om dunner te lijken op de foto.

selfie

Nu ga je er misschien vanuit dat we het hier over hele jonge pubers hebben. Uit het onderzoek bleek echter dat 32 procent van de 55 tot 63 jarigen hun selfies ook bewerkt om zichzelf van hun beste kant te laten zien.

Het onderzoek is gedaan onder 1.700 Amerikaanse volwassenen met een social media account. Dit werd gedaan in samenwerking met Renfrew's campagnes ‘'Barefaced & Beautiful' (onbeschaamd en mooi) en ‘Whitout & Whitin' (Binnen- en buitenkant) welke zich richten op eetstoornissen en het voorkomen daarvan. Volgende week, tijdens de National Eating Disorder Awareness Week, worden doe campagnes gelanceerd. Onder meer zal er aandacht worden besteed aan de vraag: Draagt social media bij aan een negatief zelfbeeld?

barefacedbeauty

Maandag 24 februari 2014 (morgen dus!)begint deze week. De organisatie roept vrouwen op om die week onbewerkte foto's van zichzelf te posten en foto's te plaatsen van zichzelf zonder make-up op social media om zo een gezond lichaamsbeeld te promoten. Je kunt hier zelf ook aan meedoen met de hashtag #Barefacedbeauty.

Zelf gebruik ik geen Photoshop of retoucheringsprogramma's voordat ik mijn foto's op Facebook, Twitter of Instagram plaats. Wel vind ik het soms leuk een filter te gebruiken, zodat een foto iets meer sfeer krijgt. Ik vind dat ook juist iets leuks aan Instagram, maar ben me er bewust van dat dit de foto van iemand niet realistisch maakt. Ik doe dit dan ook niet bij al mijn foto's.

Welke invloed denk jij dat social media heeft op het zelfbeeld van jonge vrouwen?

Bron: www.phillymag.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

. - Zondag 23 februari 2014 19:09
haha als ik er ook zo als jou uit zou zien nouska, dan deed ik mee haha.
Star* - Zondag 23 februari 2014 19:52
ik gebruik bij de meeste fotos van mijn telefoon instagram.
via fototoestel meestal niet.
Liadan - Zondag 23 februari 2014 21:07
Ik bewerk eigenlijk altijd alle foto's. Meestal gewoon het contrast wat verhogen, of de kleurbalans wat veranderen.
Ik maak alleen geen selfies.
MamaT - Maandag 24 februari 2014 12:38
Er staan allereerst amper foto's van mezelf op fb. Simpelweg omdat er nauwelijks foto's van mij gemaakt worden al jarenlang. En als ze er al zijn ben ik meestal afgepeigerd en afgeleefd op de foto's.
Selfies maken vind ik zoiets belachelijks! Ik heb er 1 keer een gemaakt voor op de fb site van een dierenasiel. De opdracht was een selfie net jouw kat maken. Alleen maar vanwege t feit dat mijn poes daar vandaan komt en dat het heel bijZonder is zoaks ze nu is, heb ik t gedaan. Maar zonder van die eendenbekken te trekken etc
Chris - Maandag 24 februari 2014 12:44
Tof idee! Vrouwen zien vaak niet in dat de schoonheid die ze uiten niet in het dragen van make-up zit. Natuurlijk... soms kan het je natuurlijke schoonheid accentueren. Maar het kan er ook voor zorgen dat je jou natuurlijke schoonheid begraaft onder een laag van foundation.

Zonde toch?

Wat nog zondederder is is dat het de maatschappelijke standaard is. Waardoor iedereen het doet. Daarom vind ik dit een prachtig initiatief en ook een prachtige foto Nouska!
luna - Maandag 24 februari 2014 17:33
wat mooi ben je zonder make up, vind je zelfs mooier zonder make up :D
*Esther* - Maandag 24 februari 2014 19:20
Wat ben je mooi zonder make-up, nouska!
Justmarr - Maandag 24 februari 2014 21:40
Nouska wat zie je er mooi uit zonder make-up! Mooie foto! En een super initiatief!

Ik heb ook een foto van mezelf zonder make-up enzo op instagram gezet, supereng!! Wel samen met mijn kat ;-)
Ik dacht dat ik jullie al volgde of instagram maar niet.. Nu wel! :-)

Liefs Marja
Zorah - Zondag 4 juni 2017 19:29
Nouska jij bent echt super mooi! Jullie allemaal trouwens♥️😍En ja ik begin door jullie positiviteit steeds meer van mezelf te houden!!