Eetstoornis ziekenhuis opnames verdubbeld

 

Het aantal ziekenhuis opnames als gevolg van een eetstoornis is in Engeland de afgelopen zes jaar bijna verdubbeld. Dit blijkt uit de meeste recente cijfers van De National Health Service, het openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk. Professionals vrezen dat deze toename niet representatief is voor het werkelijke aantal mensen dat lijdt aan een eetstoornis. Het gaat hier volgens hen enkel om een toename van de mensen die als gevolg van fysieke noodzaak een ziekenhuisopname nodig hebben. Dit zou qua aantallen nog maar het topje van de ijsberg kunnen zijn.

Het aantal opnames tussen april 2016 en april 2017 als gevolg van een eetstoornis als anorexia of boulimia ligt op 13.885. Dit is bijna twee keer zoveel als het aantal opnames (7.260) van april 2010 tot april 2011. Bovendien is het aantal opnames van meisjes onder de 18 jaar ook enorm toegenomen. Tussen 2010 en 2011 waren dit er nog 961, terwijl het er tussen 2016 en 2017 al 1904 waren.

ziekenhuis opname eetstoornis

De overheid heeft als doel voor 2020 om 95 procent van de kinderen die als urgent wordt doorverwezen binnen een week behandeling aan te bieden. Als reactie op de laatste cijfers van het NHS zegt een woordvoerder van Department of Health and Social Care het volgende: 

"We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen met een eetstoornis toegang heeft tot tijdige behandeling. We weten dat de aantallen die op zoek zijn naar behandeling stijgen en het is bemoedigend om een toename te zien in patiënten die reguliere zorg binnen vier weken krijgen, evenals een aanzienlijke verbetering in behandeltijden vergeleken met vorig jaar."

Volgens hem moet een opname, behandeling in een kliniek of ziekenhuis gezien worden als laatste redmiddel. Om die reden moeten er plannen worden gemaakt om de reguliere, ambulante zorg te verbeteren en uit te breiden.

'Only the tip of the iceberg' 

Tom Quinn van de eetstoornis organisatie Beat denkt dat een deel van de oorzaak voor de toename van het aantal opnames niet ligt bij dat meer mensen een eetstoornis ontwikkelen, maar bij het feit dat mensen met een eetstoornis niet snel en goed genoeg worden geholpen. Volgens hem kan je met deze cijfers dan ook niet concluderen of er een toename of afname is van het aantal mensen dat lijdt aan een eetstoornis. Naast deze groep is er bovendien nog een veel grotere groep mensen die lijdt aan een eetstoornis, maar (nog) geen diagnose heeft of die ambulante of helemaal geen hulp ontvangt.

ziekenhuis opname eetstoornis

De toename van het aantal opnames kan ook een toename van het bewustzijn rondom eetstoornissen laten zien of een toename van het aantal beschikbare bedden. De grote zorg is dat de oorzaak in het feit zit dat mensen ambulant niet goed genoeg worden geholpen en hierdoor met een zeer ernstige eetstoornis in het ziekenhuis belanden. Vroege interventie is bij een eetstoornis van levensbelang.

"Hoe meer zal worden geïnvesteerd in vroege interventie, hoe kleiner het aantal mensen dat een opname nodig zal hebben. Hoe eerder wordt ingegrepen bij de eerste symptomen van een eetstoornis, hoe groter de kans op volledig herstel," aldus Tom Quinn van Beat

Ik ben benieuwd hoe deze aantallen zich verhouden tot de aantallen in Nederland. Hopelijk kunnen we hier over een tijdje ook wat over berichten.

Bron: Dailymail.co.uk Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 16 februari 2018 16:49
Dat er maar snel betere hulp komt... ik ben er gelukkig helemaal bovenop gekomen maar ik heb nooit geen goede hulp gekregen en belande daardoor ook in het ziekenhuis met bijna de dood als gevolg...
Lace - Zondag 11 maart 2018 19:32
De wachttijden zijn ook nog steeds erg lang, en er wordt mijn inziens nog steeds te laat ingegrepen als het pas 'echt erg' wordt. Dan is er opeens haast bij, maar dan is er vaak geen plek. Terwijl als mensen eerder serieus worden genomen en nog dingen durven zeggen doordat ze zich gehoord voelen dit veel meer kan worden voorkomen.