Een eetstoornis niet alleen tienerziekte

 

eetstoornissen op oudere leeftijdEetstoornissen worden gezien als een ziekte die vooral voorkomt bij tieners en jonge vrouwen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen boven de 50 net zoveel kans hebben op een eetstoornis als jongere vrouwen. Aan het Amerikaanse onderzoek deden 1,849 vrouwen mee, met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Het onderzoek is gepubliceerd in de International Journal of Eating Disorders, onder leiding van Dr. Cynthia Bulik.

Uit het onderzoek kwamen de volgende resultaten:

  • Meer dan 70% van de vrouwen boven de 50 probeert af te vallen.
  • Ruim 3,5% heeft last van eetbuien.
  • Bijna 8% purgeert na een maaltijd.
  • Bijna tweederde van de 50+ vrouwen geeft aan dat hun gewicht of lichaamsvorm een negatieve impact heeft op hun leven. En 79% geeft aan dat het bezig zijn met afvallen en gewicht invloed heeft op hun zelfbeeld.
  • 36% van de vrouwen had tenminste 2,5 van de afgelopen 5 jaar op dieet gezeten.
  • Zeker 40% is checkt meerdere malen per week hun lichaam of gewicht en 64% denkt dagelijks aan gewicht en afvallen.
  • Tweederde van de vrouwen is ongelukkig met hun uiterlijk. Vooral de buik en lichaamsvormen leveren ontevredenheid op.

Dr. Bulik zegt over het onderzoek: "We wisten weinig over hoe vrouwen boven de 50 zich voelen over hun lichaam. Men gaat er vanuit dat vrouwen over onzekerheden en ontevredenheid over hun lichaam 'heengroeien'. Maar hier is niet eerder specifiek naar gevraagd. De meeste onderzoeken op dit gebied, richten zich op jonge vrouwen. Wij wilden de zorgen van vrouwen boven de 50 in haar brengen."

Van de ruim 1800 vrouwen die meedeed aan het onderzoek, had ruim een kwart van de vrouwen obesitas. Bijna 30% had overgewicht, 42% had een gezond gewicht en 2% had ondergewicht. Eetgestoord gedrag kwam vooral voor bij vrouwen die begin 50 waren. Maar ook vrouwen boven de 75 hadden last van eetbuien en purgeren. Het grootste gedeelte van de deelnemers (92%) was overigens blank.

De vrouwen gebruikten verschillende, ongezonde methodes om hun lichaam te veranderen. Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen niet alleen doen aan diëten, maar overmatig sporten, afvaltabletten en laxeermiddelen slikken en braken.

Er is een groeiende aandacht voor eetstoornissen onder oudere vrouwen. Dit onderzoek toont aan dat eetstoornissen en een negatief lichaamsbeeld niet alleen een probleem zijn bij jonge vrouwen en meisjes. Hulpverleners moeten volgens Dr. Bulik alert zijn op symptomen van eetstoornissen bij vrouwen van alle leeftijden.

eetstoornissen op oudere leeftijd

Bron: https://www.dailymail.co.uk
Foto 1: https://www.flickr.com/photos/horiavarlan

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

curedeva - Donderdag 21 juni 2012 18:43
rot, zeg!
marleen - Donderdag 21 juni 2012 22:30
ik vraag me af of er een verband is met of die vrouwen als jongere ook al een verstoord eetpatroon hadden... het lijkt me anders als het na je 50ste 'ineens' opduikt dan als je dan 'hervalt'...
anti - Zaterdag 14 februari 2015 20:46
Ik denk dat het ook te maken kan hebben met de overgang, net als in de puberteit verandert het vrouwenlichaam door toedoen van hormonen en ik denk dat vrouwen dit best lastig kunnen vinden. ..