Meer oudere vrouwen met eetstoornis

 

Eetstoornissen worden gezien als een typische tienermeisjes en jonge vrouwen ziekte. Maar dit gaat allang niet meer op. Naast een flink aantal mannen met een eetstoornis, gaan steeds meer oudere vrouwen in behandeling voor een eetstoornis.

Het is onduidelijk of deze 'groei' te maken heeft met het feit dat er meer bewustzijn en kennis is rondom eetstoornissen of dat er iets anders aan de hand is. Deskundigen zien in elk geval een groeiend aantal vrouwen boven de 40 met anorexia en boulimia.

Volgens experts kan een eetstoornis bij oudere vrouwen door verschillende dingen worden getriggerd, waaronder traumatische levenservaringen, zoals een scheiding of het verliezen van een kind of geliefde.

In de meeste gevallen heeft iemand op jongere leeftijd dan al een eetstoornis gehad, is hiervan hersteld, maar valt toch weel terug in oude patronen.

Mogelijk spelen ook populaire televisieprogramma's en magere beroemdheden een rol in de toename van vrouwen boven de 40 met een eetstoornis. Eetstoornissen bij oudere vrouwen worden ook wel het Desperate Housewives Syndroom genoemd. Celebs als Angelina Jolie, Demi Moore en Sarah Jessica Parker zijn regelmatig in het nieuws om hun magere uiterlijk.

Meer dan 10 miljoen Amerikanen hebben een eetstoornis. Nader onderzoek naar vrouwen van middelbare leeftijd met een eetstoornis is nodig. Maar onderzoekers zien een toename van ruim 40% in de afgelopen 10 jaar. Zowel in Amerika, als Canada, Groot Brittannië en Australië, zien hulpverleners steeds meer oudere vrouwen in behandeling.

Als een vrouw een eetstoornis krijgt op latere leeftijd, wordt er vaak eerst aan andere dingen gedacht, omdat dokters meestal alleen de koppeling maken met een eetstoornis bij jonge meisjes. Als een oudere vrouw veel gewicht verliest, vitamine en mineralentekort heeft of stopt met menstrueren, denken artsen eerst aan een lichamelijke ziekte of aan menopauze.

eetstoornissen op oudere leeftijd

Eetstoornissen zijn op elke leeftijd levensgevaarlijk. Spieren en organen verzwakken, het hart en de hersenen lijden onder ongezonde lijntechnieken en botten en tanden lopen ernstige schade op door een eetstoornis. Dit is voor een jong lijf al moeilijk op te vangen, laat staan op oudere leeftijd.

Wel zien deskundigen dat oudere vrouwen met een eetstoornis vaak meer gemotiveerd en emotioneel sterker zijn dan jonge meisjes en vrouwen, wat de kans op herstel vergroot.

Bronnen: www.marketwatch.com en https://abcnews.go.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roosje - Maandag 11 juni 2012 21:44
Mijn tante heeft Anorexia. En die is 45, toen ze jonger was heeft ze ook nogal wat problemen gehad met eten volgens mijn moeder. Ze is er erg slecht aan toe, erg naar om te zien, maar oh zo begrijpelijk dat het herstel zo moeilijk is aangezien ik in dezelfde situatie zit :(
Vlinder - Dinsdag 12 juni 2012 00:44
Ik was 25 toen ik boulimia kreeg. Niet erg oud dus, maar ook niet super jong.
ducky - Dinsdag 12 juni 2012 10:31
Ik was 46 toen ik een eetstoornis met anorexia-kenmerken kreeg.
In het stukje staat dat oudere vrouwen meer gemotiveerd/emotioneel sterker zijn.
Ik ben emotioneel echter įlles behalve stabiel, voel me soms net als in de puberteit.
En ik denk dat als je ouder bent, dat het soms moeilijker is om te veranderen, omdat er al zoveel gedachtenpatronen zijn 'ingebakken'...
Ik ben inmiddels ruim een jaar in behandeling.
Luna - Donderdag 14 juni 2012 01:10
Ik ben 33 en nu 8 maanden in behandeling. Achteraf bekeken heb ik in mijn tienerjaren ook vaak geworsteld met een eetprobleem en heb ik altijd een vertekend zelfbeeld gehad. Maar nu is het na een traumatische bevalling (10 maanden geleden) helemaal foutgegaan en ik geraak er erg moeilijk uit. Enerzijds denk ik wel dat ik - omdat ik wat ouder ben - bepaalde dingen makkelijker kan vatten en heel gemotiveerd ben omdat ik goed voor mijn kindje wil kunnen zorgen, anderzijds klopt het ook wel dat bepaalde foute denkpatronen echt wel heel erg vastgeroest zitten en dus moeilijk om te buigen zijn...
Lisa - Donderdag 2 augustus 2012 14:27
Vanaf mijn 15de tot op heden, bijna 60....de eetstoornis AN. BN. Anders
Wat een leeeeeeven....
Sterkte iedereen!
Maria - Donderdag 30 augustus 2012 11:26
Ik ben 35 jaar en heb ook al vanaf m'n 15e eetstoornis. Eerst AN en later ook afgewisseld met perioden van BN. Mijn omgeving denkt dat ik helemaal okay ben. Kan ook niet anders, ben moeder, heb een verantwoordelijke baan, etc.. dus we doen maar alsof. Volgens mij zit het probleem vooral bij alle 'instandhoudende' patronen. Na zoveel jaar kun je niet meer bij de oorzaak komen, de eetstoornis houdt zich zelf in stand. Het is alsof er een innerlijke 'negativist' is die alles bestuurt.
betty - Donderdag 21 februari 2013 07:03
De verklaring is eenvoudiger. Een eetstoornis begint meestal in je tienertijd. Als ik de statistieken bekijk over het verloop ervan, geneest zo'n 30%, gaat pakweg 20% eraan dood, dus dat laat ongeveer de helft over, die haar eetstoornis voor de rest van haar leven houdt. Ik ben daar een van. Ik heb al 40 jaar boulimia/bed, heb zo langzamerhand alle therapieen daarvoor wel gevolgd, die allemaal helpen zo lang ze duren (wij eetgestoorden doen alles om onze therapeut maar een plezier te kunnen doen), waarna de eetstoornis weer gewoon toeslaat. Met mijn laatste therapeut denk ik nu, dat het iets is waar ik de rest van mijn leven mee moet leren leven. Dat betekent dat elke dag weer een energievretende strijd is.
Anne - Donderdag 19 maart 2015 10:43
Hallo! Ik weet niet of mensen hier nog op komen, maar ik ben op zoek naar vrouwen 35 of liefst 40 plus met een eetstoornis/slecht zelfbeeld/ eetstoornis overwonnen. Het is voor een interview voor mijn school, de school voor journalistiek. Het artikeltje zal gaan overde druk om perfect te zijn voor vrouwen en dat niet alleen jonge meisjes hier last van hebben. Het wordt niet echt gepubliceerd, alleen aan de leraren voor een cijfer. Alvast bedankt!
conny - Maandag 11 mei 2015 13:42
ik ben 53 en heb sinds een jaar anorexia krijg wel een keer in de week begeleiding maar het helpt nog niet ik ben toch bang om dik te zijn en er zijn wel meerdere dingen waarom ik het doe gr conny
los - Dinsdag 21 juni 2016 22:24
Ik vind dit wel echt zorgelijk om te horen. Vooral gewoon omdat alle psychische stoornissen steeds vaker lijken voor te komen. Volgens mij doen we echt iets mis als maatschappij en wordt het hoog tijd om naar diepere oorzaken te kijken. Structurele oorzaken, niet enkel persoonlijke. Ik denk dat dit veel verder gaat dan magere modellen. We lijken massaal de weg kwijt.
Berna - Donderdag 14 juni 2018 22:38
De kinderen worden tieners en het is alsof je niet meer meedoet en ze gaan het huis uit en het is alsof je er niet meer toe doet. De kinderen worden groot en gaan hun eigen weg. en het is alsof ze je niet meer nodig hebben. Het lege nest gevoel. Vroeger stond je altijd klaar en in eens in een leeg huis dit moet wennen. Ze zijn het huis allemaal al uit. . Soms heb je nog wel heimwee van toen ze nog zo klein waren maar die tijd is nu voorbij. Op naar een volgende levensfase. Het is als een natuurlijk proces.
D - Zaterdag 2 februari 2019 13:04
50 jaar, eten blijft een gevecht maar ik doe het wel. Echter voel ik mij nogsteeds een meisje van 13
Ik wil niet groeien in dit grote lichaam
Mensen denken dat ik ok ben,
Maar ik kan niet eens in de spiegel kijken..

Wat voor behandeling gaat mij nog helpen?
Wat hebben jullie allemaal gehad?
Zijn er geen plekken waar we elkaar kunnen ontmoeten?
Anne - Maandag 24 augustus 2020 20:50
Maar heb je geen last van de overgang en waardoor je aankomt? Ik was slank, nog slanker lukte me niet. Wilde zwanger worden, kreeg hormonen en daarna kwam de stress dat icm mijn lft: x kg erbij. Hoe krijg ik dat er weer af???? Als ik niks eet gaat mijn lichaam in de spaarstand. Ik probeer nu weinig khd te eten, weinig vet, ik sport en probeer de stress onder controle te krijgen. Das echt een dikmaker. Voel me zooo vreselijk in dit lijf.
s - Donderdag 21 maart 2019 20:43
45 jaar en laatste maanden weer helemaal terug gevallen in eetstoornis boulimia, Ik zoek eigenlijk hulp voor als je wat ouder bent dus...

-V- - Zaterdag 11 mei 2019 15:29
42 jaar, ruim 22 jaar Boulimia.
Sinds dit jaar bezig met hulp zoeken maar dat gaat niet zo makkelijk. Mega lange wachttijden, van het kastja naar de muur.
Nu volgende week -na 12 weken wachtlijst- een intakegesprek. Met een psycholoog, wel gespecialiseerd in eetstoornissen maar zelf nog erg jong. En eigenlijk weet ik niet of ik me daar nou zo lekker bij voel :-(