Boulimia en gewicht

 

Meisjes en vrouwen die worstelen met boulimia hebben meestal een gezond BMI. Dit zorgt ervoor dat hun eetstoornis vaak jarenlang verborgen blijft. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien. Maar gewicht speelt wel degelijk een belangrijke rol bij boulimia: tijdens ziekte en tijdens herstel.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met boulimia aankomen in gewicht. Ondanks allerlei schadelijke maatregelen om af te vallen - zoals braken, laxeren en overmatig bewegen - bereikt iemand met boulimia zijn of haar hoogste gewicht tijdens de ziekte.

Onderzoek toont aan dat hoe langer iemand worstelt met boulimia, hoe groter de kans is dat het lichaamsgewicht blijft toenemen. Dit suggereert dat de ongezonde afvaltactieken niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar domweg ook niet 'werken'. Van braken, laxeren en compenseren val je niet af, zo hebben onderzoekers aan kunnen tonen.

Braken en laxeren stopt de calorie-opname namelijk niet. Het vermindert het hoogstens. Als je eetbuien hebt, is het onvermijdelijk dat er op den duur gewichtstoename plaatsvindt. Voortdurend binge'en en braken blijkt ook het vermogen van het lichaam om caloriën af te breken, te verminderen. Dat is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam omdat het niet krijgt wat het nodig heeft.

Psychotherapeut Micheal Lowe, één van de onderzoekers, gebruikt de resultaten van het onderzoek als ingang voor de behandeling van boulimia. "Therapeuten moeten de geschiedenis van het gewicht van de patiënt gebruiken om te laten zien dat de ongezonde tactieken niet werken." Als iemand met boulimia ziet dat hij/zij eerst xx woog en door de boulimia alleen maar méér is gaan wegen, kan dit motiveren om te stoppen met braken, laxeren en compenseren.

Boulimia is officieel erkend als eetstoornis in 1979. Sindsdien heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen met boulimia meestal beginnen met een normaal/ gezond gewicht. Dan volgt er een periode waarin de patient dunner is, vanwege extreem lijnen. Eén op de drie mensen met boulimia heeft ook een verleden van anorexia. "Maar na verloop van tijd - tussen de 6 maanden en 2 jaar - kan je lichaam het niet meer aan. Dan komen de eetbuien." aldus Lowe.

cirkel

Het is dan bijna onvermijdelijk dat het gewicht toeneemt. Het lichaam wil weer aanvullen, na het uithongeren. Dit leidt weer tot schuldgevoelens en lichamelijk ongemak, waardoor iemand met boulimia terecht komt in een vicieuze cirkel van hongeren, eetbuien en braken, laxeren en compenseren. "Mensen met boulimia zitten vast."

Afhankelijk van hoe lang iemand vast zit in die cirkel leidt boulimia tot schade aan de tanden, keel en spijsvertering. De vocht- en voedingstoffendisbalans die ontstaat in het lichaam is levensbedreigend. Die schadelijke cirkel van diëten, overeten en compenseren doorbreken is dus van cruciaal belang voor je gezondheid. "Nip this thing in the bud."

Als je gezondheid niet voldoende motivatie is om te gaan knokken tegen boulimia, helpt dit onderzoek van Michael Lowe wellicht. Van boulimia val je niet af. Je komt er zelfs van aan. Stop dus met die schadelijke manieren om af te vallen en zoek hulp. Hulp om op een gezonde manier af te vallen als dat echt nodig is én hulp om je lichaam te gaan accepteren.

love yourself

bron: https://mobile.philly.com/health
Foto 1: https://www.flickr.com/photos/kitty27/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

miie - Donderdag 22 maart 2012 14:57
Ik heb dagelijks eetbuien die echt enorm zijn, denk aan 50 euro per dag, en ik heb zwaar ondergewicht, al jaren...
Dit artikel gaat dus niet op voor mij.
Anoniem - Maandag 3 januari 2022 10:17
Het is niet waar dat boulimia en overgewicht of te dik zijn samen gaat, na een aantal maanden elke dag overgeven tot keelpijn en urineverlies tijdens het kotsen toe, kan ik allleen zeggen dat je er van af valt. Ik heb ook ondergewicht en eet echt niet alleen gezonde dingen tijdens een eetbui. Wel ook ongezond. Maar alles word meteen na de bui er uit gegooid of zoveel als ik teveel denk op te hebben.
Nikki - Donderdag 22 maart 2012 15:01
Ik herken hier echt veel dingen uit. Ik heb geen boulimia gehad, maar heb een tijd lang wel veel gebraakt. En die vicieuze cirkel, is precies hoe het zat! Ik at niet want ik wilde afvallen, kreeg vreselijke honger dus kreeg eetbuien, dan braken om het weer te compenseren. Je schuldig voelen dus weer niet eten. enz enz.

Een normaal eetpatroon krijgen was echt de manier om ermee te stoppen, gewoon regelmatig eten zodat er geen hongergevoel ontstaat en je geen eetbuien krijgt, waardoor je niet hoeft te braken.
OnlyMeEline - Donderdag 22 maart 2012 15:04
Oh, zoooo herkenbaar voor mij. Eerst afgevallen door een anorexiaperiode, maar toen kwam boulimia om de hoek kijken en kwam ik weer ontzettend aan! De enige manier om die stomme cirkel te doorbreken is om normaal te gaan eten heb ik gemerkt. Nog steeds is de drang naar eetbuien er wel, maar die wordt steeds minder, want ik kan het ook makkelijker weerstaan als ik genoeg op heb. Ook weet ik dat ik gewoon mag eten, want ik was er echt van overtuigd dat ik niet mocht eten en moest afvallen. En bij 1 boterham al aan zou komen. Maar die gedachtes zijn allemaal niet waar. Dus, het raam uit met de weegschaal en beginnen met een normaal eetpatroon is alvast een goed begin! :D
Debbie - Donderdag 22 maart 2012 15:19
Wel mooi artikel, kwa het jezelf accepteren..
Voor mijzelf is dit elke dag nog een uitdaging.
Al heb ik nooit een vastgekaderde diagnose gehad en begon ik ooit met gezond gewicht, mijn eigen idee is dat woorden van mensen mij jaren lang wijs maakte dat ik te dik was en dikker werd, terwijl ik hooguit veranderde in de puberteit omdat iedereen dan veranderd. Ik ben als gevolg daarvan nu wel te zwaar al ziet lang niet altijd iedereen dat aan me of zeggen mensen wel is ach het valt wel mee, zelf weet ik de waarheid al tegoed.

Wel wil ik kwijt dat nu ik leer mijzelf meer en meer te accepteren hoe ik ben, dat ik soms afval zonder dat ik het in de gaten heb. En bij mij merk ik ook dat wanneer ik meer zwem of beweeg (als de tijd ervoor heb probeer ik 2 of 3 keer in de week, nu heb ik iets meer tijd maar anders 1x in de week zwemmen of als dat me niet lukt in ieder geval de deur uit of iets van activiteit of beweging te doen wat inspannend is) dat ik me dan ook beter in mijn vel voel en vaak als ik het vol houd als levensverandering, dan denk ik dat het mij weer dichterbij kan brengen naar waar ik zo graag wil zijn.

wie weet zijn er mensen die er iets aan hebben...
Ik kies er nu voor om elke dag zo gezond mogelijk te leven, maar wel te leven. Af en toe mag iets best zolang er geen te voor staat of het een foute gewoonte is of vanuit een moeten of foute gedachte gang ontstaat. LEEF ! En kies voor je leven, make it count !

iedereen die in welke vorm strijd heeft wens ik succes!
als het even moeilijk is dan kijk ik vaak naar de ZON , dat maakt me vrolijk en geeft me weer kracht en moed om door te gaan! (al geef ik toe dat ook ik sommige dingen nog wel moeilijk vind..)

TIP: oh een goede tip, bij trek in eten probeer ik steeds meer te kiezen voor bijv plak ontbijtkoek, een rijstwafel, fruit, groente als worteltjes, appel, eierkoek, of iets dergelijks. Dit vult vaak wel en voorkomt dat je zin hebt in snacks, ships, of mega eetbuien krijgt. Kies dus voor iets gezonders !
GeloofHoopLiefde. - Donderdag 22 maart 2012 15:24
Bij mij klopt dit artikel wel denk ik, ik zit nu zo ongeveer wel op mijn hoogste gewicht. Bij mij is boulimia gediagnostiseerd terwijl ik overgewicht heb. Dusja, helpen doet het niet idd bij mij om aftevallen. maarja
NewMe - Donderdag 22 maart 2012 15:26
Heel herkenbaar dit.

Mijn motivatie was dat ik geen opname wilde voor mijn vriend en toffe afrika reis die ik in de zomer hoop te gaan maken.

Ik had met me ouders afgesproken niet meer over te geven (ze weten niets van mijn eetbuien) ik voelde mezelf aankomen na de eerste paar eetbuien en ben daarna fel tegen de eetbuien ingegaan.

Nu zit ik weer op normaal gewicht en heb ik vaste tijden voor mezelf op een dat dat ik mag eten. (
Prue - Donderdag 22 maart 2012 17:18
Dit gold ook voor mij ja, zeker toen ik door therapie stopte met de compensatiemethoden. Mijn lichaam was toen al zo ontregeld dat ik aan bleef komen ook met weinig calorieen. Het voedingscentrum wist me te vertellen dat ik dan nog maar lager moest in calorieen, maar dat durfde ik niet uit angst eetbuien op te wekken. Ik wist gewoon dat dat de oplossing niet was.

Na behandeling door een orthomoleculair dietiste is mijn lichaam nu eindelijk in balans en al heb ik officieel nog steeds overgewicht, ik ben lichter dan in mijn eetbuien-compensatie-tijd en de stabiliteit en rust in mijn hoofd is me heel wat waard.
lc - Donderdag 22 maart 2012 17:41
Bij mij begon het allemaal juist met boulimia-achtige verschijnselen. Pas toen ik van mijn omgeving moest stoppen met braken, woog het dun willen zijn al zo zwaar dat ik ging compenseren in het eten. Als gevolg dat ik dus niets meer at en anorexia ontwikkelde. Mijn angst voor eten is te groot om een eetbui te krijgen.
N. - Donderdag 22 maart 2012 18:29
Erg herkenbaar uit de tijd dat ik nog boulimia had.
sindy - Donderdag 22 maart 2012 19:05
Mijn eetbuien zijn ook best groot maar door te braken heb ik toch ondergewicht, duss dit klopt feitelijk niet.
Anoniem - Maandag 3 januari 2022 10:05
Dit is bij mij ook het geval. Als je genoeg braakt heb je erg veel keelpijn maar je komt ook niet aan.
Anoniem - Maandag 3 januari 2022 10:10
Maar geloof me maar je wilt niet elke dag na het eten kotsend en plasssend voor de wc zitten omdat je je plas niet kan ophouden als je je keel zo ontspant dat je er alles uitgooit. Ik denk niet dat iedereen hier begrijpt wat echt overgeven is en dat je elke dag wel zo veel keelpijn hebt en dat, als je echt overgeeft, je blaas er bij gaat overgeven. Dat is denk ik de reden dat er gedacht word dat je geen ondergewicht kan hebben. Dit is totaal niet waar.
Laura - Donderdag 22 maart 2012 20:19
@Sindy:

Er zijn natuurlijk altijd uitzondering. Maar toch vraag ik me af in hoeverre de uitspraak "door braken heb ik ondergewicht" klopt. Waarschijnlijk eet je buiten je eetbuien om niet zo heel veel of zijn je eetbuien niet zo vreselijk groot...
Annebeth - Donderdag 22 maart 2012 21:22
Hier wordt het nog eens bevestigd: https://www.bulimiahelp.org/articles/does-throwing-make-you-lose-weight
anoniempjeE - Donderdag 22 maart 2012 22:06
ik kan het wel bevestigingen.Ik heb eetbuien en compenseer deze en dan probeer ik alle aangekomen kilo's er weer af te krijgen.Ik zit vast in een spiraal van hongeren, afvallen en eetbuien, uiteindelijk ben ik nu veel zwaarder dan een paar jaar geleden.
Sasdebas - Donderdag 22 maart 2012 22:55
Ik dacht echt even, stel dat dit klopt dan... totdat ik de reacties las. Jammer dat het artikel ontkracht wordt door sommigen. (Was dat nodig? Wat wilde jullie eigenlijk bereiken met je reactie??)
Puoli - Vrijdag 23 maart 2012 06:48
Ik ben het volledig eens met anoniempjeE en herken het erg goed, ... jammergenoeg natuurlijk
silke - Vrijdag 23 maart 2012 17:27
herkenbaar :(
WJW - Zaterdag 24 maart 2012 16:11
Wow,,

Pff maar daarom voelt boulimia voor mij als een falende eetstoornis.
Als een falende anorect.
Die kunnen het wel volhouden en zijn er sterk in maar ik niet want ik ben zwak doordat ik toch weer begin te eten.
Dit klinkt heel erg en het is niet dat ik anorexia wil absoluut niet maar juist omdat ik het afvallen nooit volhou waardoor ik eetbuien krijg en weer aankom in gewicht en dus in mijn cirkel blijf voelt het als falen.

Dus een hele goede motivatie om de cirkel te doorbreken en te genezen van mijn eetstoornis zucht
anoniempjeE - Zondag 25 maart 2012 21:24
Heel erg herkenbaar WJW! Ik voel me gefaald. Ik weet als ik geen eetbuien zou hebben ik goed zou afvallen....
ik voel me ook zwak
Stefje - Maandag 26 maart 2012 23:32
Inderdaad erg herkenbaar WJW!
Ik heb voor mijn anorexia 2 jaar boulimia gehad. Toen ik werd opgenomen, zat ik in een tussenfase zeg maar (eetstoornis NAO) maar ik voelde me totaal niet serieus genomen. Ik moest alles gewoon kunnen, ondanks dat ik me behoorlijk zwak voelde. Alleen als je veel ondergewicht had, dan kreeg je extra zorg. Dan werd er goed op het eten gelet en je gewicht. Ik voelde me er maar gewoon bij hangen. Het triggerde daardoor enorm. Ik wilde alleen nog maar meer afvallen om geholpen te worden..
Nu ben ik overigens bijna helemaal genezen:)
C - Woensdag 15 augustus 2012 03:09
Dus om het braken te stoppen moet je regelmatig maar weinig eten? 5-6 keer per dag? maar word je daar niet dikker van?

ik heb voor een half jaar heel erg weinig gegeten, ik viel rond de 15 kilo af maar daarna kreeg ik eetbuien waardoor ik ging braken.

ik eet nu ongeveer 2x per dag( niet heel veel ) en ik braak alles wat ik eet, behalve fruit. ik heb gelukkig geen eetbuien meer.
ik sport 2x per week maar ik val niet meer af. ik weeg nu al een maand 67 kilo.
ik wil graag stoppen met braken maar blijven afvallen. any tips? x
Kali - Dinsdag 28 augustus 2012 09:27
Sasdebas:

"Ik dacht echt even, stel dat dit klopt dan... totdat ik de reacties las. Jammer dat het artikel ontkracht wordt door sommigen. (Was dat nodig? Wat wilde jullie eigenlijk bereiken met je reactie??)"


Ja, naar mijn idee is het nodig dat het artikel ontkracht wordt door sommigen. Wat ik denk dat men probeert te bereiken is de waarheid!!

Het is heel frustrerend om te lezen dat mensen met boulimia een normaal gewicht of zelfs overgewicht hebben omdat braken geen effect zou hebben, terwijl je uit eigen ervaring weet dat dit niet waar is. Ik heb nu een aantal jaren boulimia en ik heb daardoor ondergewicht gekregen.

Het is waar dat ik tussen de eetbuien door weinig tot niets eet, maar de eetbuien zelf zijn echt enorm groot. Als de onderzoeksresultaten 100% waar zouden zijn, zou ik geen ondergewicht KUNNEN hebben, omdat ik de enorme eetbuien er niet helemaal uit zou kunnen braken. En die eetbuien zijn objectief gezien echt groot. Helaas mogen hier geen kcal worden genoemd, maar de omvang van één eetbui zou ongeveer de hoeveelheid zijn die een normaal persoon in 4-5 dagen eet (of mag ik dit ook niet zeggen?).

Nogmaals, het is heel frustrerend als mensen dit niet geloven. Alsof je niet serieus genomen wordt, en hoe je ook je best doet, je wordt niet begrepen. Ik heb met een diëtiste hierover gepraat en zij heeft bevestigd dat die recente onderzoeken niet helemaal juist zijn.

Zelf denk ik dat achter deze onderzoeken/dit soort artikelen de wens zit om mensen ervan te overtuigen te stoppen met braken, omdat braken zo ontzettend schadelijk is voor je gezondheid. Je kan er zelfs aan doodgaan. Daar ben ik het geheel mee eens, maar dan vind ik niet dat er leugens/halve waarheden verteld mogen worden.
noesje - Woensdag 24 mei 2017 19:36
Ik geef je hierin groot gelijk... Het varieert per persoon en het hangt echt af van hoeveel en wat je allemaal eet.

Je hebt namelijk mensen die de hele dag door een eetbui hebben of die van maar een half uurtje... Ik ben namelijk het soort persoon dat bijna niks eet en absurd veel sport. waardoor ik sws al afval... maar als ik door het weinig eten een eetbui krijg... dan eet ik maar voor een kwartier/max halfuurtje veel ongezonde dingetjes achter elkaar en braak het daarna meteen weer uit... ik wil stoppen... want mijn tanden doen zeer... en dat zal nooit meer weg gaan... (denk ik)... maar ik val wel degelijk af...
ano - Vrijdag 14 september 2012 17:52
kali, heb je de andere reacties gelezen?
de meerderheid is inderdaad aangekomen! ikzelf ook!
het hangt af van persoon tot persoon, maar meestal kom je aan.

hier zit geen 'smoes' achter om mensen te doen stoppen met braken en eetbuien, het is de waarheid!

lees dit even opnieuw uit het artikel: Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met boulimia aankomen in gewicht.

de MEESTE mensen komen aan ;)
ik - Zondag 30 september 2012 10:43
Boulimia is in mijn ervaring lange periodes van vasten, eetbui, en om het vervolgens weer uit te braken. Een cirkel waar je heel moeilijk uitkomt.. Hoe langer je dit je lichaam aandoet, hoe meer het gaat vechten tegen de eetstoornis. Door dit patroon raakt je lichaam in de spaarstand, en zal de calorieen die je WEL binnen krijgt opslaan, waardoor je aankomt. Verder is elk lichaam anders, en de eetstoornis verschilt per persoon. Laten wetenschappers het geld steken in onderzoeken mbt betere begeleiding, effectievere behandelmethodes. Als je vast zit in de eetstoornis, geef je 9 van de 10 keer echt geen gehoor aan de resultaten van zo'n onderzoek, en blijf je ziek..
lisa - Vrijdag 23 november 2012 12:47
Na 8 jaar anorexia heb ik sinds een jaar ook periodes met eetbuien en braken.
In dat jaar ben ik 3 kilo aangekomen ookal zijn de eetbuien wekelijks inplaats van dagelijks.
Ik vind vooral de tweestrijd moeilijk en in mijn hoofd ga ik alle voor en nadelen in een razend tempo af als ik de drang voel te gaan braken.
Daarom juist is het heel belangrijk geweest om dit stuk te lezen, heel erg bedankt hiervoor. Maar daarom denk ik ook dat heel veel meiden juist bang zijn om in te zien dat braken niet of weinig helpt om af te vallen.
Je denkt namelijk dat je een vrijbrief krijgt om lekker veel te eten en je vol te stoppen met lekkere dingen.... want daarna gooi je het er gewoon weer uit.
Des te moeilijker is het te beseffen dat het zo simpel niet werkt in je lijf, onderschat je lichaam niet!

Wat ik vooral heel naar vind is dat je het gewicht wat je uitgebraakt hebt, gelijk weer terug krijgt. Ookal is dit alleen vocht, de mineralen in vocht komen ook mee. Daardoor heb ik nu een veel te lage bloeddruk.
Plus dat alles ontregeld is, stofwisseling, stoelgang, honger/dorst gevoel.
Ik vind het ook heerlijk om te gaan hardlopen, maar daar moet ik dus een paar dagen mee wachten na het braken, anders doen mijn benen raar en dan nog die hardkloppingen/duizeligheid.

En waarom? om maxiamaal 50% van de calorien te besparen?
Ik ben nu een maand gestopt met braken en voel me vele malen fitter, kan sneller en beter rennen, ben vrolijker, heb meer energie..
Ik denk dat je daar meer calorien mee verbrand!

Ps: dit artikeltje heeft me vandaag bespaard op een eetbui. nogmaals bedankt!

Groetjes,
Lisa
Anoniem - Woensdag 30 januari 2013 11:20
Ik heb maanden lang last van Anorexia.
Een maand geleden zijn mijn ouders er achter gekomen en houden me nu 24/7 in de gaten.. Ik moet me elke week 1x wegen en ik het is zo hatelijk
Steeds moet ik er weer voor zorgen dat ik op gewicht kom die dag.
Het voelt zó goed; eindelijk iets waar ik wél goed in ben.. Hun pakken dat van mij af en ze mesten me helemaal vol.
Ik moet allee nog maar calorierijke producten nemen en mag niet meer afspreken binnen de 3 eettijden per dag.
Ik zit helemaal vast.. Ik weet t niet meer..
Als ik in de supermarkt loop word ik helemaal trots dat ik van al die vettigheid kan afblijven
merel - Zondag 3 februari 2013 16:53
Bedankt voor dit artikel! Ik heb al 10 jaar boulimia en begon inderdaad met een laag/normaal gewicht. Ik ben inderdaad steeds zwaarder geworden, mijn bmi is nu 25/26.. Omdat ik niet dun ben, durf ik geen hulp te vragen omdat ik bang ben dat mensen vinden dat ik me aanstel..
noesje - Woensdag 24 mei 2017 19:39
same....
ik herken mezelf zo erg in dit verhaal....
Miep - Vrijdag 15 februari 2013 11:16
Ik heb al 9 jaar lang boulimia. Ik heb periodes dat ik aankom en periodes dat ik afval. Ondanks de zeer regelmatige eetbuien en braken.
Dus ik herken me in het aankomen maar ook zeker in het afvallen ervan.
Toen de boulimia net starte viel ik er ongeloofelijk veel mee af, dit heeft het zeker in stand gehouden.

Weet iemand of er een forum o.i.d. is voor mensen die van de boulimia afwillen? Een motivatie forum of iets.


Chaya - Zondag 23 juni 2013 16:22
Dit is echt een hele goede blog voor mij om te lezen. Dankjewel :)
margriet - Zaterdag 27 juli 2013 20:07
eindelijk na een lange zoek tocht een antwoord op mijn gewichtstoename.
in het begin viel ik enorm af van het braken en laxeren, nu 6 jaar later ben ik zwaarder dan ik ooit ben geweest en zit alles behalve prettig in mijn vel.
had het wel eerder vernomen van een kliniek dat je juist zwaarder wordt, hoe exact het komt is onduidelijk. ik dacht dan dat ik alle kal. eruit had gebraakt en de volgende dag weinig ontlasting tot niets dus wel moest zijn afgevallen, niets van dit alles klopt en je wordt zwaarder en zwaarder..
zo zie je maar je lichaam hou je niet voor de gek.
N - Dinsdag 24 september 2013 00:07
Ik probeer mijn eetbuien te stoppen, wat al bijna een week lukt, maar val geen gram af.. Hoelang blijft het lichaam in "spaarstand"? Ik eet ongeveer 1800 kcal en doe 1 keer per week sport.. Ik wil geen boulemie meer, maar hoop wel dat mijn gezond eten wordt beloond.. Zo frustrerend.. :(
Jessica - Dinsdag 7 januari 2014 23:24
Naar zo artikel zat ik dus te zoeken :)
Want ik zag zelf steeds mensen die heel dun waren met boulimia.
Maar ik had eerst dat ik alleen in de avond at en toen ik dacht dit is niet goed begon ik meer te eten en kreeg ik boulimia.
Maar ik zit nu tegen overgewicht aan dus het kan wel door boulimia komen dus nog een extra reden om te stoppen ;)
Heb het vandaag om de 2uur gegeten maar dat eindigde uiteindelijk toch nog in een soort van eetbui en compensatie maar morgen gaat het sowieso niet meer gebeuren na het lezen van dit artikel!!!
wes - Dinsdag 13 januari 2015 23:10
ik heb al 12 jaar boulimia ik voel me echt niet goed ik heb boledarmode ik sloekdaremonsteken magbroek tand brobleem ikheb spanen hofdpijn ik voel me echt nietgoed ik slap slecht dus ik heb spjt
Anoniem - Woensdag 16 december 2015 15:09
Ik heb al 6 jaar boulimia en ik heb heel erg ondergewicht, ik herken mij helemaal niet in het artikel. Ik denk ook dat het te maken heeft met de manier waarop je compenseert etc, waarschijnlijk mag ik dit niet zeggen (?) maar juist door het compenseren kwam ik niet aan. Als ik mijn eetbuien nooit gecompenseerd had dan had ik nu dus heel erg overgewicht gehad. Ik weet het niet hoor maar ik voel me vaak een fake boulimiapatient omdat ik dus ondergewicht heb, niet eet tussen mijn eetbuien, vaker moet braken in een eetbui omdat ik geen kilo's voedsel naar binnen kan werken maar dat in deeltjes doe, geen schuldgevoelens heb na een eetbui (want kan het toch compenseren,...
Erin - Woensdag 20 juli 2016 00:04
Ik vraag me wel af wat de bron van dit artikel is, wat is het onderzoek dat dit bewijst? Ik ken voornamelijk heel dunne mensen met boulimia, en ook ikzelf heb ondergewicht.
Mir - Vrijdag 2 september 2016 00:48
Mijn eetbuien waren eerst ook omdat ik niet at, nu is het meer een must waar ik niet uit kom, en voor alsnog, twee of drie forse eetbuien per dag, dus kilo's voedsel.. waarna ik braak, zorgen er alsnog voor dat ik behoorlijk ondergewicht heb
Anoniem - Zondag 9 mei 2021 01:41
Ik weet niet of jullie het ook herkennen maar boulimie of eetstoornis is een eenzame ziekte. Ik heb al van men 12 jaar eetstoornis. Het was allemaal onschuldig begonnen tot de dag van vandaag ben in 25 jaar en worstel ik er nog steeds mee. Ergste van al is je verliest er niet enkel mensen mee waarvan je houd maar ook jezelf. Constant eten dat centraal staat, eetbuien gebeuren op de raarste plaatsen. Ik kan het vergelijken met een hypnose. Precies er word bezit genomen van jouw lichaam. Elke dag is een gevecht maar jullie moeten opzoek gaan naar de kern. Hoe alles begonnen is. Boulimie is niet zomaar een ziekte is instaan door het psychische. Het is dus belangrijk om diep te graven en hulp te zoeken. 1ste is het erkennen dar je het hebt. 2 de is aanvaarden dat het er is en laatste is hulp gaan zoeken want je moet het verwerken en een plaats geven inu leven. Het mag u niet overheersen.